Major Julli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Puttosen, Järvelän ja Ranniston potkut
Näin helteellä muistui mieleeni Jaenissa Espanjassa komemani +43C helle. Aivan hirveä kokemus. Ajattelin sen muiston innoittamana avata ketjun siitä, millaisissa helteissä ja pakkasissa jatkoajan väki on ollut.

Omat kokemukset:
Kotimaa: helle +35 Espoossa; pakkanen -37 Räyskälässä (intin metsäleirillä)
Ulkomaat: +43 Jaen, Espanja; pakkanen ~-15 Tukholma

Tuo -37 pakkasta oli itseasiassa ihan kiva kokemus, ainoastaan tunnin väijy keskellä yötä oli vähän tuskainen, muuten oli hämmästyttävää kuinka hyvin oikean varustuksen ja ruokailun kanssa pakkasta kestää. Sen sijaan tuo yli 40 astetta oli aivan hirveää, en tiedä mitä se tekee auringon puolella, mutta muistan että tullessani ulos ilmastoidusta mäkistä aurinkoon iski pakokauhu päälle, kun lämpötila hyppäsi useita kymmeniä asteita kerralla.
 
Ehdottomasti vastaan kaikkea vastustamista ja ehdottomuutta.

sinikettu

Jäsen
Isäukko löi kerran liikaa polttopuuta saunan uuniin ja saunassa siinä sitten yritettiin kärvistellä lähes sadan asteen lämpötilassa.

Olisi ehkä ihmettelyketjun kamaa, mutta ihmettelen suuresti tätä jaloa itsekidutuksen muotoa, eli lähdetään kesäkeleillä helvetin kuumiin maihin lomailemaan. Siis silloin kun kohdemaassa on kuumin kesä meneillään. Minua alkaa vituttaa jo silloin, kun mittari nousee yli 25 asteen, saati sitten kun alkaa lähennellä neljääkymmentä.
 

Surprise Me

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. (respect HIFK)
Kotimaa: Tampere heinäkuussa 2014: +32. Kemijärvi tammikuussa 1998: -40
Ulkomaat: Kypros Limassol heinäkuussa 1990: +42. Venäjä Pietari 2005: marraskuussa -5.

Palvelin armeijassa vuonna 1997-1998 ja olin osastoni kanssa Kemijärvellä testaamassa miehittämättömiä lennokeita. Meillä oli mukana pv:n sääasema jossa oli säämiehiä 24/7. Kemijärven lentokentällä lämpötila laski useana yönä yli -50 asteen mutta ne lukemat eivät olleet virallisia lämpötiloja. En tiedä kuinka ilmatieteenlaitos mittaa lämpötiloja ja miten eroavat muiden laitosten (puolustusvoimat etc.) tavoista.

Helle on taas siitä erikoinen, että lämpötila voi lähempänä neljääkymmentä vaikka ollaan varjossa mutta oikeasti lämpötila on +30. Olin perheeni kanssa viikko sitten markkinoilla jotka olivat pystytetty asfaltoidulle alueelle. En olisi ikinä voinut kuvitella, kuinka kuuma siellä voi olla. Aurinko porotti suoraan asfalttiin ja pienellä alueella oli tuhansia ihmisiä, ikäänkuin ylimääräisinä hikoilevina lämpöpattereina. Lisäksi alueella ei tuullut laisinkaan koska paikka oli tuulelta suojassa, isojen rakennuksien suojassa. Torikauppiaat olivat tuskissaan ja osa myyntitavaroista oli varmasti myyntikelvotonta.
 
Pekka Virta Ässien faneista: "Ei tuolla voi olla. Joku juoppo heittää vielä pullolla päähän!"
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Suomessa olen kokenut lähes -40 Celsius-asteen pakkasen joskus 80-luvulla. Kävelin koulutaksille vajaan puolen kilometrin matkan, ja silmäripset jäätyivät toisiinsa kiinni jo alkumatkasta. Kirkonkylän säästöpankin pihaan viritetty kello- ja lämpömittarinäyttö sekosi pakkasesta ja näytti täysin omiaan. Lapissa ole käynyt joskus samanlaisten pakkasten aikaan, mutta sikäläisissä oloissa ei oltu vielä ennätyslukemissa.

Lämpimin Suomessa kokemani päivä on kuluvalta vuosikymmeneltä, kun kaikkien aikojen lämpöennätyksiä rikottiin. Varjon puolella oli lämpöä kotipihassa 35 astetta oman mittarin mukaan.

Ulkomailla kuumin kokemani lämpötila on heinäkuulta 2012, paikkana Arabiemiraatit. Dubain ja Al Ainin välisellä aavikko-osuudella auton ulkolämpömittari näytti 48 astetta. Samalla reissulla päivälämmöt olivat rannikollakin joka päivä yli 40 asteen lukemissa, ja yöllä 30 asteen yläpuolella. Tulipa kertaalleen jätettyä vuokra-auto parkkiin pihalle auringonpaisteeseen eikä varjoisaan paikkaan. En jättänyt toista kertaa.

Kylmin ulkomailla kokemani keli on varmasti ollut Moskovassa. Vuoden 2006 joulukuussa oli kovat pakkaset, suunnilleen 32-34 miinusastetta. Samaan aikaan aroilta paahtoi suht voimakas tuuli, ja sellaistahan ei koe noin kovilla pakkasilla ikinä Suomessa, kun kovien pakkasten aikana ilma seisoo aina. Oli kerrassaan vilpoinen olo, kun luikin kiireesti metroasemalta keskuslämmitettyyn kerrostalokotiini työpäivän päätteeksi.
 
Ancylusjärven jää, on taakse jäänyttä elämää.

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
Florida Panthers
Kotimaa: Espossa 2010 oli joku +35-36.
Kajaanissa armeija-aikoina pahimmillaan -35-40 luokkaa.

Ulkomaat: Eilat, Israel. Jotain +44 astetta pahimmillaan. Monesti olen ulkomailla yli +40 asteisia lämpöjä kokenut, mutta tuo alue on kokonaan vuorten ympäröimä ja lahdessa, joten ilma seisoo ja tekee siitä siten painostavan kuuman.
 

A Siente

Jäsen
Suomi: +34 ja -35

Oli -35 asteen pakkasella suht kylmä keli polkea pyörällä kouluun. Ei siinä enää pipokaan paljoa auttanut, kun korvat paleltu. Se on muuten yllätävän kivualiasta pyöräillä noin kovilla pakkasilla. Ei sen kummempia lämpötiloja ole tullut koettua, samanlaisia lukemia ne on vuodesta toiseen.
 

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Rovajärven leirillä joskus tammi-helmikuussa 1998 oli koko parin viikon leirin ajan sellaisia -40 asteen pakkasia ja kylmimpänä yönä patterin säämiehet oli mitanneet -49 astetta. Ei ollut kyllä mukava leiri tuo, ja varmaan vähintäänkin puolella porukasta oli paleltumavammoja kasvoissa, sormissa ja jaloissa tuon leirin jälkeen.

Kuumin sää mitä olen kokenut oli kesällä 2010 Joensuussa +36,5 astetta. Taisi olla sama päivä kun siinä ihan naapurissa Liperissä mitattiin Suomen lämpöennätys.
 
"-OO- on autuas, oikeamielinen ja vanhurskas.
Mitään pahuuteen viittavaa ei löytynyt." Pirunpaljastin

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Pakkasennätystä en osaa sanoa, mutta jotain pitkälti yli kolmenkymmenen asteen se oli joskus lapsuuteni kylminä talvina 1980-luvulla. Tai sitten toinen vaihtoehto kylmyysennätykselle osuu abi-vuoteeni, tammikuulle 1999, jolloin tuo Kittilän Pokassa mitattu Suomen kaikkien aikojen pakkasennätys näki päivänvalonsa. Kylmää silloinkin oli ihan etelässäkin.

Hiljattain mitattu +32 astetta saattoi olla aika lähellä kotimaan lämpöennätystäni. Pahin lämpö on kohdalleni osunut kuitenkin Bosnian Mostarissa nelisen vuotta sitten. Varjossa sijainneet mittarit näyttivät +38 asteen lukemia. Aurinko paahtoi pilvettömältä taivaalta, ja keli oli tuskainen.

Rajuin kokemani kelien vaihtelu yhden päivän aikana oli viime syksynä Chilessä, Atacaman autiomaassa. Tuolloin San Pedron pikkukylässä lämpötila oli noin 30 asteen hujakoilla. Tuo yhdistettynä ohueen ilmaan ja äärimmäiseen kuivuuteen ja jotenkin suolaiseen ja hiekkaiseen tuuleen oli karua. Päivän aikana kävin kuitenkin noin 4500 metrin korkeudessa Andien ylängöillä. Siellä lämpötila oli vain noin asteen plussalla ja tuuli oli armoton. Oli suhteellisen erikoinen fiilis kun autossa istuimme matkalla alemmas. Vapina ja palelu oli melkoista kun kroppa oli melkein paleltunut jäätävän tuulen vuoksi. Silti tuntee, kuinka ympärillä on helvetin kuuma pätsi... ei tuota voi kuvailla, se pitää itse kokea.
 
Hö.

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Liverpool, HIFK
Jotain Floridan helteitä hikoiltu, mutta alle +40 kuitenkin. Riitti mulle, kun kosteusprosentti teki hommasta mielenkiintoisen. Mutta piti puhumani Kuusamon -32 pakkasista. Eihän tuo lukemana vielä paljon ole, mutta vastapainoksi pidettiin ittemme lämpiminä moottorikelkkailemalla. Ja sen jälkeen saunasta avantoon. Melko eksoottinen kokemus, varsinkin keski-eurooppalaisille vieraillemme. Duuniporukasta siis kyse.
 
Acupuncture? It's hard to see the point of all the needles.

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Silloin ennen, kun oli vielä oikeita talvia tuli pelattua kiekkoa -30C -tilanteessa. Kummivanhempien luona Lapissa. Saattoi olla kylmempääkin välillä, jossain vaiheessa mietittiin, että nyt tuonne ulos ei mennä.
 
"So never mind the darkness we still can find a way"
- Axl Rose

pikkuvaimo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Harley-Davidson ja Mercedes-Benz
-06 Pattayalla oli +36. Sieltä ku tulin kotiin, oli Seutulassa -32. Se ei kuitenkaan ole kylmin kokemani lämpötila. Rovalla aikanaan oli lähes -40. Muistaakseni virallinen oli -38,3.
 
"That's bigger than me!" -Mia Khalifa

SgtMarkov

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, Washington Capitals
Pari vuotta sitten Kuwaitissa +51C. Aika järjetöntä, vaikka ilman kosteus oli tuolloin vain jotain 5%. Kovimmat pakkaset koettu kai Kemijärvellä joskus 10 vuotta sitten, -35C.
 

SteelGate

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Ilves, Bruins, HC Davos, Tunturi-Kiekko
Pari kesää sitten Sisiliassa Etnan rinteillä oli lämmintä n. +42 astetta, joten tuo on lämpimin paikka, jossa olen ollut (pl. sauna). Kylmintä oli tammikuussa vuonna -99, jolloin kotikylässäni paukkui 51 asteen pakkanen. Oli meinaan oikeasti kylmä!
 
Viimeksi muokattu:

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
Kypros Limassol heinäkuussa 1990: +42
Kesä 1990 taisi olla yksi lämpimimmistä Välimeren alueen kesistä. Oma lämpöennätyksenikin liittyy samaan aikaan - tosin 3.500 kilometriä lännemmäksi.

Torremolinos, Espanja kesä-heinäkuu 1990: +42C

Tuo lämpötila on eräässä valokuvassani, jonka taustalla näkyi paikallinen lämpömittari. Muistelisin kuitenkin uutisissa mainitun vielä asteen pari (+43C - +44C) korkeampiakin lämpötiloja kyseisenä aikana. Ainakaan muita neljänkympin ylityksiä en muista kokeneeni.

Jerisjärvi, Muonio, Suomi helmikuu 2013: -37C

Öiseltä moottorikelkka-/revontulisafarilta palatessamme saattoi olla vielä asteen pari (-38C - -39C) kylmempääkin. Tuo pakkaslukema oli nimittäin jo lähtiessämme joskus iltaysin paikkeilla. Onneksi muut päivät sitten paukkuivat vain miinus kolmenkympin molemmin puolin.

Mainosvalokuvasessio oli mielenkiintoinen kokemus -32C lämpötiloissa. Pitihän kuviin nimittäin saada Suomi-poika T-paitasillaan... Noin tunnin verran kun heiluu ja poseeraa noissa pakkasissa T-paita päällä, niin voi oikeasti sanoa: "Vittu, täällä on kylmä!". Kärsimykseni taisi sitä paitsi olla täysin turhaa, sillä käsittääkseni AG Traveltrend ei koskaan käyttänyt juuri noita kuvia Lapin matkojen markkinoinnissaan.

EDIT: korjailtu vähän julle-jr:n opastamana
 
Viimeksi muokattu:
Awaju ha topotop topotop miha hu Wells Fargo & co. Whishiha owa owa!
Aga!
BOMM!

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Kuumin sää mitä olen kokenut oli kesällä 2010 Joensuussa +36,5 astetta. Taisi olla sama päivä kun siinä ihan naapurissa Liperissä mitattiin Suomen lämpöennätys.
Mittaria en katsellut, mutta kuuma oli tuolloin. Oltiin häissä Joensuussa ja tietty musta puku päällä. Kun oli kerran käsketty, että takki pitää olla päällä, niin takki perkele oli päällä. Suurin piirtein kaikki muut olivat suosiolla paitasillaan, mutta minä lankesin vasta illan käydessä vapaampaan ohjelmaan. Eikös se ollut silloin vielä ne metsäpalot siellä rajan toisella puolella, että ilma oli oikeinkin raikas kaikkiseltaan.

Mittareita en ole pahemmin viitsinyt katsoa myöskään kovilla pakkasilla, mitäpä se hyödyttäisi, kun pirun kylmä on joka tapauksessa. Mutta onhan se ainakin -35 ollut pahimmillaan täälläkin. Auto ei liikkunut mihinkään edes lohkolämppärin avustamana, joten fillarilla töihin. Pipon kanssa olisi posket paleltuneet, joten vedin päähän puolison naamiaisasusteeseen kuuluneen karhupäähineen.

Sitten kun töiden jälkeen piti mennä alamäkeä pitkin viemään yksi paperi Hallinto-oikeuteen, niin olin jo unohtanut persoonallisen ulkonäköni (naama jäätyneen rään peitossa ja nallekorvat söpösti pystyssä) ja ihmettelin, kun lukitsivat oven nenäni edestä ja kyselivät asiaani ovipuhelimen kautta ennen kuin päästivät sisään.
 
"Unless we do something about it, in ten or fifteen years the Internet
will be monopolized by the megacorporations" -Noam Chomsky​

julle-jr

Jäsen
Sori, mutta jos lämpötila on esimerkiksi 10 celsiusastetta nollan alapuolella, niin silloin pakkasta on 10 °C, ei -10 °C. -10 °C pakkasta tarkoittaa lämpötilaa +10 °C. Sana pakkanen sisältää jo tiedon siitä, että lämpötila on alle nollan. Kaksi miinusmerkkiä peräkkäin on +.

Otsikossa mainittu ilmanlämpö puolestaan tarkoittaa lämpömäärää, eli lämpöenergian suuruutta. Lämpötila lienee sana jota otsikossa haettiin.
 

Hirvonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Hollannissa kesäkuussa 2006 oli mukavat 39 astetta varjossa. Samana päivänä auto seisoi vartin auringossa kaupan pihassa, jonka jälkeen auton mittari näytti 55 plusastetta. Tuuttijäätelö suli käteen alle minuutissa ja kylmä vesipullo lämpeni täysin kymmenessä minuutissa. Sen kuumempaa paikkaa en muista kokeneeni.

Kylmimmästä en ole niinkään varma, mutta ala-asteella ennen koulun alkua 00-luvun alussa kotini mittari näytti -27 astetta. Onneksi oli lyhyt koulumatka.
 
Suosikkijoukkue
Kärpät
Kesän 2010 kuumimpana päivänä olisi pitänyt olla sellaiset armeijan nahkakintaat kädessä, kun kädet oli palaa auton rattia käsitellessä. Auton mittari näytti jotain 35 astetta, en sitten muista mikä oli Oulun virallinen lämpötila sinä päivänä. Itsestään selvä asia kuitenkin, että se oli ensimmäinen työpäiväni kesäloman jälkeen.

Talvella 1998-99 oli sitten se ennätyspakkasten aika. Muistaakseni lähellä -40 astetta oltiin Oulussakin, kun istuin kolmen vartin matkan ihmispakastimeksi muunnellussa linja-autossa. Kuski oli suosiolla jättänyt keskioven pois käytöstä sinä aamuna. Pari sataa metriä sain vielä pysäkiltä kävellä määränpäähän, mutta jotenkuten hegissä selvittiin. Toki -80-luvullakin oli joku keskivertoa kylmempi talvi, jolloin ainakin yli 35:n pakkasasteen huonommalle puolelle mentiin.
 

MrMacmanaman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
Kuumin hetki varmaankin n. +35 astetta, joka on koettu Vaasassa ja kylmin n. -37 astetta Kajaanissa 2012 talvella. Silloin vedettiin aamulenkkiä tykkihallin ympäri smurffipuvussa.
 
Yo Buddy. Still alive?

Kaiuni Alen

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, kaikki menestyksekkäät jalkapallojoukkueet
Kuumin Suomessa kokemani kesäpäivä on ollut n. 40°C joskus vuonna 2007. Kylmin on ollut -35°C muistaakseni vuonna 2008. 9-vuotias Kai Nu Laine käveli tuolloin kouluun vaakatasoisessa lumisateessa ja oli lähellä, että olisimme joutuneet hiihtämään liikuntatunnilla. Opettaja arpoi asian kanssa varmaan 10 minuuttia, kunnes antoi periksi. Ulkomailla en ole katsonut lämpömittaria mutta varmaan sielläkin on 40°C mennyt rikki.
 
Beundra det sköna, beskydda det sanna, vörda det ädla, besluta det goda.

- R. S.

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
En ole mikään eläkeläinen, joten en ole näitä menneitä lämpötiloja viitsinyt mihinkään almanakkoihin tai muistin syövereihin tallentaa. Joskus on vähän vilpoista ollut ja toisinaan melko lämmintäkin. Kuitenkaan ei koskaan ole niin lämmintä ole ollut kuin mitä Kuwaitissa oli kun tuttu siellä rauhanturvaajana aikoinaan oli. Maassa oli laki, että kenenkään - ei edes kolmannen luokan kansalaisten eli bangladeshin/pakistanin ekspanttien - ei tarvitse työskennellä ulkona, mikäli lämpötila nousee yli 50 asteen. Tätä asiaa varten oli pystytetty sellainen iso, virallinen lämpötilamittarikin jonnekin keskeiselle paikalle, josta se näkyi hyvin joka suuntaan. Koskaan ei kuitenkaan niin kuuma tullut, että työt olisi tarvinnut kesken jättää, mutta hyvin usein mittari näytti 49,8 astetta. Joskus epäviralliset mittarit näyttivät tuolloin muutamia asteita ylikin viidenkympin, mutta niitähän ei lasketa. Tyydy siihen hottentotti.
 
”En ole koskaan väittänyt, että kaikki konservatiivit olisivat typeryksiä. Sen sijaan kaikki typerykset ovat konservatiiveja.” - John Stuart Mill

Metsuri #37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kotimaa:

Lämpimin: vuonna 2010 +35 °C
Kylmin: vuonna 2003 -33 °C

Lapissa tuli käytyä ennätysvuonna 1999, mutta "valitettavasti" viikkoa ennen pakkasennätystä.
 

Hawk #22

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chicago Blackhawks, Ilves, Tampa Bay Buccaneers
Suomessa: -32 Muoniossa ja +34 Tampereella (en muista vuosia).

Ulkomailla: +43 Dubaissa.

Suurin lämpötilavaihtelu 24 tunnin välillä yhdessä paikassa: 38 astetta (-30 - +8) kun olin armeijassa viime talvena välisodassa.
 
"Häviäjilla on usein selitys, voittajilla suunnitelma." -Vesa Rantanen
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy