Kohti parempaa huomista

  • 3 550
  • 9

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Viittä vaille urheiluhistoriamme kovin temppu, harmittava ja katkera finaalitappio veti hetkellisesti suupielet alaspäin.

Se on toinen kysymys että otettiinko tällä saavutuksella askel parempaan? Ja kuinka iso sellainen? Paperilla Suomi on maailman seitsemänneksi laadukkain kiekkomaa. Mutta yksittäisissä otteluissa Suomi kykenee nöyrällä puolustuspelaamisella, loistavalla malivahtipelillä ja valtavalla raivolla panemaan hanttiin isommilleen. Rupeaa maiden väliset fyysiset erot olemaan sen verran minimaalisia ettei Suomea taidokkaammat joukkueet kykene dominoimaan, kuten finaalissakin nähtiin. Sääntö joka pätee huippukiekkoon ylipäänsä. Maalivahti- ja jarrupeli on ottanut ison roolin.

Kieltämättä tuo peli voi olla monen silmissä aika yksisilmäistä koohotusta. Jossain Jääkiekkolehdessä kirjoitettiin että olihan tuo Stanley Cup-finaali Tampan ja Calgaryn välillä täynnä kovaa taistelua ja huikeaa intensiteettiä, mutta mitään uusia jippoja ei enää nähty. Tilaa ja aikaa kiekon kanssa kikkailemiseen ja kauniiseen peliin ei yksinkertaisesti ole.

Ei sillain että hirveästi valittaisin. Tai no, kyllä komeat maalit (erityisesti sen oman joukkueen) saavat aikaan kylmiä väreitä. Mutta taisteleva, tsemppaava ja taklauksia sisältävä kiekko on mun makuuni. Pitkässä runkosarjassa korkeaa intensiteettiä ei voi pitää yllä, eikä kenties Saksa-pelien tapaisissa, ennakkoon selvissä matseissa. Isoissa otteluissa lataus tulee varmasti itsestään, hyvän harjoittelun ja valmistautumisen avittamana.

Nykykiekko huipullakin nyt kuitenkin on välillä tällaista, tarkkaa asemasotaa. Suomen tulisi vaan kehittää omia aseitaan näissä kamppailuissa. Taistelijoita ja tsemppareita Suomella on pari joukkueellista mutta kärkeen tarvitaan nyt uutta verta. Suomen ykköskentästä ei ollut pelien ratkaisijaksi tässä turnauksissa, pimentöön jäivät, nämä vammaiset. Haluaisin uskoa että kolmikolla on vielä annettavaa huipputasolla, ainakin Sakulla ja Jerellä. Teemun vaihdelaatikko kaipaisi sitä viidettä vaihdetta, löytyykö se vielä polvileikkauksen jälkeen vai onko Teemun aika hyökkäävänä huippupelaajana ja maalintekijänä ohi?

Tuomo Ruudusta odotetaan tulevien vuosien lipunkantajaa maajoukkuekiekkoilussa, taustalla ovat nousussa ikäluokan lupaukset Koivu, Pitkänen, Lehtonen. Tuomon spektaakkelimainen tempaus finaalissa osoitti tosiasian että jos ei koita ei voi voittaa. Uskalsi haastaa, kokeilla mahdotonta. Saattoi olla pikkasen tuuria mukana mutta se tuurikin on ansaittava. Kun uskaltaa haastaa ja heittää kikkaa, saa ajoittain onnistumisen elämyksiä ja todennäköisesti itseluottamus ja uskallus kasvaa.

Ei Suomella koskaan ole paperilla Kanadan tasoista joukkuetta. Mutta kovalla tsempillä ollaan kurottu jo eroa umpeen. Voittoon vaaditaan vielä sitä jotain. Pikkasen parempaa, nopeampaa ja tarkempaa laukaisutaitoa; pikkasen paremmin ja nopeammin pomppukiekot haltuun,; pikkasen nopeampia, tarkempia ja huolellisempia syöttöjä...

Yksilötaidot. Ero huippumaihin kurotaan liki umpeen kun Suomelta löytyy näiden sinänsä rakastettavien ajokoirakiekkoilijoiden lisäksi kavereita jotka kykenevät laadukkaampiin yksilösuorituksiin, nykykiekossa ja ahtaassa puristuksessa. Hyvä rannari, kuti suoraan syötöstä, hyvä pelinluku syötön tai maalipaikan hakemisessa, nopea ja näppärä syöttö..jne. Näillä ratkaistaan isoja ja tiukkoja pelejä. Tuomo Ruudusta ja Mikko Koivusta odotetaan sitä seuraavaa suomalaista huippukiekkoilijaa. Toivottavasti heidän kiekolliset taidot ja pelinäkemys kehittyvät jatkossa ja taustalta nousee lisää hyvän itseluottamuksen omaavia, ennakkoluulottomia jannuja.

Juniorivalmennuksessa asioita voidaan viedä parempaan suuntaan. Hiomattomat timantit täytyy osata kiillottaa. Ja eihän siitäkään haittaa ole että tsemppaamisen, taistelun ja valtavien pommien lisäksi näiltä ajokoiriltakin löytyy edes välttävät kädet, kiekkoaisti sekä mielikuvitusta kiekolliseen peliin.

Itseluottamus vielä kohdilleen, ei lähdetä pyytelemän mitään anteeksi vaan pistämään kanadalaisia pataan, koska tämähän on meidän peli!
 

ahal

Jäsen
Ihan hyvä aloitus ja hyviä huomioita. Kovin suuria uusia asioita ei mielestäni maailman kiekkoilulle WC:ssa esitetty (suomalaiset siis), todettiinpa vain, että pärjätäkseen taitavammille kavereille ja joukkueille suomalaisten on kaivettava se kuuluisa sisu ja talvisodan henki esiin. Ja tehtävä duunia niimmaar' perusteellisesti. Ja tuo duuni tuotti nyt hyvän hedelmän. Tästä on hyvä jatkaa.

Mutta kun näköpiirissä ei ole kuin noin kentällinen uusia kansainvälisiä tähtipelaajia (T.Ruutu, Pitkänen, Lehtonen, M.Koivu... ...ja sitten muutama nuorempi: Joensuu, Nokelainen, Tukonen, Piispanen jne.), jotka henkilökohtaisella panoksellaan pystyvät ratkomaan tiukkoja pelejä, vaje on kompensoitava muilla avuilla. Esim. nyt nähdyillä leijonataktiikoilla. Lopulta aika yksinkertaista, mutta kukapa sitä jatkossa toteuttaa (valmentaa), jos ja kun Summanen siirtyy sivuun? Ramihan ei juuri kahta vuotta kauempaa yhdessä duunissa viihdy (HIFK, Jokerit). Niinimaalla ja Jutilalla pyyhitään varmaan pöytää, mutta pölyn laskeuduttua hommat jatkuvat. Miehiä toki saattaa vaihtua. Veikkaan.

Eli mielestäni se viisasten kivi (suomalaiselle menestykselle) on keksitty. Nyt on vaan kyse, kuka ja millä nyansseilla valmennusta soveltaa. Toista noin intohimoisesti duuniinsa suhtautuvaa valmentajaa (RS) tuskin tästä maasta löytyy, edes Ika Lehkonen ei siihen pysty :-).

Mutta aivan oma laulunsa on sitten suom. juniorivalmennus. Nyt on jo nähtävissä, että vain todella jääräpäät ja kestävät tyypit sen älyttömän ruljanssin (esim. E11-ikäluokassa: 5 treenit viikossa eräässä suuressa seurassa...) klaaraavat. A:ssa treenataan jo sitten lähemmäs 10 kertaa viikossa. Onkos tässä enää järkeä? Vertailun vuoksi Teemu on kertonut pelanneensa 15-vuotiaaksi mm. futista ja harrastaneensa muitakin lajeja ja kiekkoa oli vain muutama (n. 3 kertaa) viikossa. Suomessa on usein tapana mennä äärimmäisyyksiin asiassa kuin asiassa, ja tässä näyttää käyneen niin. Ainakaan viime vuosien juniorituloksemme eivät todista, että menestys olisi suoraan verrannollinen harjoitustuntien määrään. - Mutta tämä on yksi niistä suom. kiekkoilun isoista asioista, jossa totuuksia taitaa olla lukuisa joukko. Ja sitten se "virallinen" tietysti, johon kaikki uskovat...
 

Europoli

Jäsen
Viestin lähetti ahal
Mutta aivan oma laulunsa on sitten suom. juniorivalmennus. Nyt on jo nähtävissä, että vain todella jääräpäät ja kestävät tyypit sen älyttömän ruljanssin (esim. E11-ikäluokassa: 5 treenit viikossa eräässä suuressa seurassa...) klaaraavat. A:ssa treenataan jo sitten lähemmäs 10 kertaa viikossa. Onkos tässä enää järkeä?

Anteeksi että poikkean hieman sivupoluille, mutta tuli tuosta mieleen duunikaverini kertoma juttu. Hänen poikansa pelaa juuri E11-pojissa (tosin treenejä ei käsittääkseni sentään ihan 5 kertaa viikossa ole...). Erästä samassa joukkueessa normaalisti hyökkääjänä pelaavaa poikaa peluutettiin jossain harjoituspelissä puolustajana. Tästä suivaantuneena pojan isä oli mennyt huutamaan valmentajalle, että "etsä nyt s...nan juntti tajua että pakeille maksetaan NHL:ssä paljon vähemmän?!" -Tervettä? Kenen harrastuksesta tässä kohtaa oikeasti on kyse?

Mielestäni suurin uhkakuva ei suinkaan ole se, että lapsia ja nuoria ei saada _lätkän_ pariin. Huolestuttavampaa on se, jos nuori ei liiku _lainkaan_. Kansainvälinen menestys on kuitenkin aika pieni asia kansanterveyden rinnalla. Samalla on huomattava se, että jääkiekko on saanut viimeisten 15 vuoden aikana kilpailijoikseen paljon uusia lajeja (esim. lumilautailu, salibandy yms.). Ei ole enää realistista olettaa, että jokainen lahjakkuus ohjautuisi juuri lätkän pariin. Kaikenlaisia kehitysstrategioita voi toki tehdä, mutta ainakin minusta olisi tärkeintä että liikkuminen olisi lapsille mieluista. Oli se laji sitten mikä hyvänsä.
 

ahal

Jäsen
Viestin lähetti Europoli
...duunikaverini kertoma juttu. Hänen poikansa pelaa juuri E11-pojissa (tosin treenejä ei käsittääkseni sentään ihan 5 kertaa viikossa ole...). Erästä samassa joukkueessa normaalisti hyökkääjänä pelaavaa poikaa peluutettiin jossain harjoituspelissä puolustajana. Tästä suivaantuneena pojan isä oli mennyt huutamaan valmentajalle, että "etsä nyt s...nan juntti tajua että pakeille maksetaan NHL:ssä paljon vähemmän?!" -Tervettä? Kenen harrastuksesta tässä kohtaa oikeasti on kyse?

Mielestäni suurin uhkakuva ei suinkaan ole se, että lapsia ja nuoria ei saada _lätkän_ pariin. Huolestuttavampaa on se, jos nuori ei liiku _lainkaan_.
Niinpä, tällaistakin valitettavasti esiintyy. Herää kysymys, että miksi poika pelaa!? Tietysti pitäisi omaksi ilokseen... Meidän joukkueeseemme (E11, pieni seura) liittyi taannoin juuri uusi poika, oli käynyt kokeella suuressa seurassa ja olisi hyväksytty mukaan, mutta isä piti treenimäärää (5 x vk) aivan liian vaativana mm. koulun käynnin ja muiden harrastusten vuoksi. Itse treenaamme 2-3 kertaa viikossa ja kesällä emme vielä lainkaan. Tosin ensi kesänä jotain on keksittävä niillekin, jotka eivät futaile tai pelaa sählyä tms.

Serkkuni poika pelaa A-junioreissa pääkaupunkiseudulla. Viime keväänä hän suoritti ylioppilastutkinnon kohtuullisin arvosanoin, mistä on syytä olla ylpeä. Kovin yleistä se ei edelleenkään ole. Mutta viimeiset 3-4 vuotta elämään ei ole mahtunut juuri muuta kuin koulua ja jääkiekkoa. Lyhyet lomat (1-2 vk) ovat menneet paljolti nukkumiseen ja pikku vammojen paranteluun. Ammattikiekkoilu on edelleen vain haavekuva, mutta älytön määrä duunia on sen eteen jo tehty. Mutta mitäpäs sitten, jos esim. Mestis-paikkaa ei irtoakaan? Puoliammattilaisuus vaihtuu harrastukseen ja muihin rientoihin. Aika kova hinta 10-12 vuoden työstä. Mutta tietysti vapaaehtoistahan kaikki on ollut. Mitäpä sitä kitisemään.

Äskeisen vuodatuksen pointti on se, että junioreiden harjoitusmäärät näyttävät kasvaneen osin jo kohtuuttomiksi. Levolle ja latautumiselle ei jää riittävästi aikaa. Jatkuva treenaaminen tuottaa useammin loppuun palamista kuin huimaa kehitystä. Sarkastisesti voisi kaiketi todeta, että olisi onnekasta, jos yksi jos toinenkin katkaisisi jalkansa jossain vaiheessa, jotta jäisi aikaa pohtia missä oikein mennään. No sairasloman jälkeen treenataan sitten kahta kovemmin... Eli Rami kun ottaa nyt piakkoin esille Suomi-kiekkoilun suuria asioita pohdittavaksi, tämä junnuvalmennus voisi olla yksi niistä. Miten treenata järkevästi.
 

Rosoh

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Leijonat, Mikko Rantanen, Colorado
Viestin lähetti aceman81



Tuomo Ruudusta odotetaan tulevien vuosien lipunkantajaa maajoukkuekiekkoilussa, taustalla ovat nousussa ikäluokan lupaukset Koivu, Pitkänen, Lehtonen.


Hyvää tekstiä.

Itse odotan Jarkko Immosen nousevan tänä keväänä MM-koneeseen sekä haastavan MKoivun ja NKapasen kisaan sentteripaikoista Saku ja Ollin jälkeen tulevissa turnauksissa.
NKapanen osoitti että kykenee pelaamaan WC siinä missä MM-kisoissakin ja Riku Hahlista on paljon hyötyä tulevaisuudessa.

Lisäksi erittäin hyvää kansallista tasoa löytyy seuraavista nuorista pelaajista
- Viuhkola, JJokinen, Pihlman
 

snumi

Jäsen
Niin, ja sitten nousee uusia nuoria nimiä, joista emme ole vielä kuulleet. Kun vuonna 1995 "Tupu-Hupu-Lupu" oli voittamassa maailmanmestaruutta, niin moni meistä ei ollut kaveriden nimiä kuullut kahta vuotta aiemmin.
 

Pusacher

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sotkamon Jymy, Leijonat, Zidane.
Suomalaisen urheilun perisynti

Kyllähän se niin on, että Suomen ja huipun ero on hiuksenhieno.Oikeastaan näkisin kuten edelläkin on jo asiaa muokattu, kehittämisen alueeksi kaksi osa-aluetta: Toinen on maalintekotaito (laukaukset jne.) ja toinen henkinen kestävyys. Varsin monta kertaa olemme nähneet, että Ruotsilla näyttäisi olevan melkoinen henkinen yliote Suomesta kun he aina onnistuvat venymään. Ruotsalainen ja pohj.amerikkalaiset USKALTAVAT pelata ratkaisuhetkillä siinä missä suomalainen varoo virheitä ja pelaa varovasti. Juuri tämä ajattelu ja virheiden pelko johtaa väistämättä virheisiin kohtalokkailla hetkillä ja antaa avaimet vastustajalle. Miten voit pelata huipulla jos et uskalla pelata ja ottaa riskejä?

Tämän ongelman juuret ovat syvemmällä, suomalaisessa valmennuskulttuurissa, jossa ainakin ennen virheiden tekeminen oli pahin rikos jo junnuissa. Miten käyttäytyy keskenkasvuinen juniori, jolle huudetaan kohtuuttomasti virheistä? Aivan, ei halua enää yrittää ja siirtää vastuuta muille. Tai yrittää seuraavalla kerralla uudelleen suurempien paineiden kera! Paineet... suomalaisten urheilijoiden on aina kuultu puhuvan kovista paineista. Väitän, että tuskin millään muulla menestyvällä urheilijalla kuin suomalaisella on suhteellisesti ottaen omassa pääkopassaan kovimmat paineet. Paineet kasautuvat jo juniorina, jos homma otetaan liian tosissaan ja kuolemanvakavasti. Tämä ei silti tarkoita, että harjoittelussa pitäisi lepsuilla, vaikka vähän vannetta päässä löysättäisiinkin.

Suomalaiset ovat lajista riippumatta harjoittelukansaa ja aika harvinaisen paljon riippuvaisia ulkoisesta palautteesta. Usein kuulee kadunmiehen arvostelevan, ettei joukkue/yksilö ole harjoitellut tarpeeksi tai oikein. Siihen reagoidaan yleensä treenamalla "varastoon" eli paljon. Suomalainen urheilija ei siten luota omaan arvostelukykyynsä ja taitoihinsa. Milloin suomalaiset huomaavat, miten taitavia me olemme, miten hyviä me olemme lajista riippumatta? Sinä päivänä kun itse tajuamme ja uskomme olevamme hyviä, kannu palaa kotiin. Tässä on koko homman juju: Usko omiin kykyihin saavutetaan virheiden kautta ja niistä oppimisen kautta. Kun uskot omiin kykyihisi, uskallat ottaa riskejä ja pelata pelin ratkaisuhetkillä kylmäpäisesti. Tällaisista ihmisistä kuulee usein myös puhuttavan henkisesti vahvoina. Todelliset erot syntyvät pääkopassa, taitoerot ovat aivan minimaaliset. Henkisen puolen lujuudella voi saavuttaa taidoissa olevia eroja. Maalinteon kesto-ongelmatkin tod. näk ovat tästä kiinni, eli oikeastaan alussa esittämäni kaksi parannuksen aluetta ovat yksi ja sama ongelma: riskinottokyvyn kehittyminen suhteessa taitoihin.

Näihin asioihin luodaan pohjat jo juniorina vaatimustasoa vuosien myötä kiristäen. Huipulla on oltava valmis vastaamaan teoistaan, mutta silti pitää hyväksyä virheiden tekeminen. Näyttäisi siis siltä että suomalaisessa valmennuskulttuurissa tarvittaisiin perusteellista asennemuutosta eristyisesti junioritasolla. Tässä asiassa olemme sitä yhtä huippumaata perässä, vain aavistuksen. Eikö vain?
 

Lucky

Jäsen
Viestin lähetti snumi
Niin, ja sitten nousee uusia nuoria nimiä, joista emme ole vielä kuulleet. Kun vuonna 1995 "Tupu-Hupu-Lupu" oli voittamassa maailmanmestaruutta, niin moni meistä ei ollut kaveriden nimiä kuullut kahta vuotta aiemmin.

Älä nyt, olihan Jere jo Prahassa -92 ja Saku seuraavana vuonna Saksan MM-kisoissa.

Ja kai useampi seuraa liigapelejäkin. Ville jäi kyllä mieleen heti ekassa pelissä missä pelasi HIFKin paidassa Jokereita vastaan.
 

JokeriJoska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit ja Montreal Canadiens
Tässä vähän kirjoitusta jääkiekkoilun tulevaisuudesta suomessa.
Torinossa suomen kentälliset:
1.
T.Ruutu-S.Koivu-J.Lehtinen
-Lehtinen ja Koivu toimivat vielä Torinossa ja Selänne on korvattu sähäkämmällä ukolla.
2.
A.Miettinen-O.Jokinen-J.Hentunen
Miettisen uskon kehittyvän lähivuosina, Jokinen jatkaa sentterinä. Hentunen euroopassa saattaa kehittyä enemmän, vielä yritystä NHL:ssä?
3.
N.Hagman-M.Koivu-T.Selänne
Jos teme pysyy suht' terveenä voi hänet pistää tähän kolmosketjuun vielä yrittämään maalintekoa. Hagmanilta pirteä World Cup, kehittyy puolessatoista vuodessa vielä. Äskeinen pätee myös Mikko Koivuun
4.
V.Nieminen-N.Kapanen-J.Rita
Ryminäketju jossa Nemo rymisee ja Kapanen ja Rita rikkovat peliä.

Pakkiparit:
Timonen-Salo
Pitkänen-Väänänen
Lydman-Lepistö
7p.A.Berg

Maaliin sitten Lehtonen tai Kipper, kova kaksikko maaliin. Lisää kirjoitusta näistä asioista, kun on enemmän aikaa
 

IceBreezer

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, HIFK, Habs
The Hockey News arvioi Suomea

Ennen turnausta kanadalainen kiekkoraamattu veikkasi Kanada ja Suomea finaaliin. Mm. Jatkoajan keskusteluissa moni väheksyi "Amerikan Elvisten" tietämystä, mutta kuinkas sitn kävikään?


Turnauksen jälkeen THN (www.thn.com) on myös tehnyt turnauksesta yhteenvedon. Tässä arvio Suomesta:

"Finland
It's official. Several Finns are vastly underrated at the NHL level. Going into the WCH, Finland was viewed as the No. 3 nation of the European group (behind Sweden and the Czech Republic). However, their grit, tenacity and work ethic stand out above the crowd. Not even a personality clash between defenseman Janne Niinimaa and coach Raimo Summanen could slow down the Finnish juggernaut. Throw in world-class netminding by Miikka Kiprusoff and you now have a team worthy of mention among the elite hockey nations. Furthermore, with youngsters like Tuomo Ruutu, Kari Lehtonen, Joni Pitkanen and Mikko Koivu ready to lead the next generation, Finnish hockey has never looked more promising."

Toivottavasti äijät tietävät tulevaisuudenkin paremmin, kuin Suomen "taitopulasta" valittavat kotimaiset ns. kiekkotietäjät. Toivottavasti nimimerkki Finnishninja lukee tämän.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös