Nyt tulee juttua vähän asian vierestä, mutta tulkoon. Kävin tuossa jokunen aika sitten Berliinissä katsomassa jalkapalloa ja Union Berlinin kotimatsia ja ai että tulin kateelliseksi. Tunnelma matsissa oli jotain aivan uskomatonta. 20 000 katsojaa, jokainen pukeutunut punaiseen, jokainen kannustaa ja osaa chanttien sanat. Mieleen tuli omat parhaat / voimakkaimmat muistot Bluesin ajoilta, kuten 2003 7. matsi Tapparaa vastaan ja Jan Calounin tasoitusmaali, 2008 7. semifinaali Jokereita vastaan, 2011 sarja Kalpaa vastaan, 2016 viimeiset kotimatsit, yms. Nyt kun on joutunut pari vuotta seuraamaan urheilua ilman omaa suosikkia tuo tunnelma iski kyllä älyttömän kovaa ja muistin jälleen kuinka ihanaa urheilun seuraaminen on silloin, kun on seura, jonka voi kokea omakseen.
Aloin sitten hieman perehtyä siihen, miten on mahdollista, että seuralla, joka ei ole koskaan oikeastaan menestynyt kunnolla on tuollainen tunnelma matseissa. Vastaus on luonnollisesti yhteisöllisyys. Union Berlin on 51 prosenttisesti faniensa omistama ja se näkyy kaikessa. Kun vuonna 2004 seura oli henkitoreissaan, seuran fanit järjestivät kampanjan, jossa he lahjoittivat verenluovutuksesta saamansa varat joukkueelle. 2008, kun stadion piti remontoida 2 500 fania tuli auttamaan remontissa talkootyönä. Fanit ovat olleet seuran tukena vaikeina aikoina, mutta myös seuran johto kunnioittaa fanejaan.
Espoolaisella jääkiekolla on paljon opittavaa Union Berlinin tarinasta. Kun puhutaan yhteisöllisyydestä, niin sitä pitäisi todella tarkoittaa. Faneille tulisi antaa mahdollisuus auttaa, heidän tulisi päästä mukaan toimintaan, heidän mielipiteitään tulisi kuunnella ja näitä mielipiteitä tulisi kunnioittaa. Espoossa on valtava pohja urheilun seuraajia, joilla ei nyt tunnu olevan kotia. Tarjoamalla heille tätä kotia, jossa heidät otetaan avoimesti vastaan ja heitä kuunnellaan, olisi Espooseenkin mahdollista rakentaa jotain oikeasti pysyvää urheilukulttuuria.
Toinen asia, mikä tulee myös huomioida on se, että urheilullinen menestys ja sarjataso on lopulta melko toissijainen seikka. Itse en näe kovinkaan suurena ongelmana, mikäli Kiekko-Espoo aloittaisi Suomi-sarjasta tai alempaa. Tärkeintä on, että faneilla on seura, josta he voivat olla ylpeitä.