Tosiaan näin päinhän se on paljon harvinaisempaa, että kirja olisi elokuvaa heikompi. En nyt nopeasti muita keksi, toki syynsä on siinäkin, että lopulta aika harvoja elokuviksi tehtyjä kirjoja on tullut luettua. The Godfather -romaanin täytyy olla kyllä aika perkeleen hyvä, jotta tuon maailman toiseksi parhaan elokuvan pieksee. Pitäisi lukaista joskus.
Itse asiassa todella hyvien elokuvien kohdalla asia on yllättävän usein juuri näin, että kirja ei ole mitenkään ikimuistettava. Tällöin elokuvan taustalla on vankka kirjallinen pohja, mutta elokuvantekijät saavat rauhassa tehdä siitä oman, persoonallisen tulkintansa jossa voi muokata tarinaa tai rytmiä elokuvan vaatimalla tavalla ilman, että valtava määrä kirjan faneja kirkuu ja valittaa.
Sen sijaan jos on kirja, joka on joko klassikkoasemassa tai äärimmäisen suosittu ja ison fanipohjan omaava teos, niin siitä on vaikeampaa tehdä elokuvaversiota, koska elokuvaa vertaillaan aina liiankin kanssa kirjaan, eivätkä elokuvantekijät välttämättä uskalla muokata tarinaa tarpeeksi ja sovittaa sitä kirjaformaatista elokuvaformaattiin.
Paras tapa onnistua on siis ottaa hyvä, mutta tuntemattomampi tai vakiintumattomampi teos ja tehdä siitä oma, väkevä tulkinta. Näin syntyvät Kummisetä-elokuvat ja esimerkiksi Ilmestyskirja.Nyt. Jälkimmäinenhän perustuu hyvin vapaasti Joseph Conradin teokseen Pimeyden sydän (1902), jossa tehdään jokimatka Afrikkaan ihan erilaisissa puitteissa. Joitain elementtejä on jätetty elokuvaan (the horror...the horror...), mutta muuten Coppolan elokuvalla ja yli seitsemän vuosikymmentä aiemmin ilmestyneellä klassikkokirjalla ei ole kauheasti tekemistä keskenään.
Sitten taas jos tehdään elokuvasovitus vaikkapa nuorison suosimista Twilight-kirjoista, niin se tarkoittaa, että alun perinkin paskasti kirjoitetusta teoksesta ei saa muuttaa juuri mitään kun siitä tehdään elokuva, jotta pikkutytöt eivät suutu ja jätä katsomatta elokuvaa. Tämän seurauksena on paska elokuva, joka ei toimi koska se seuraa liian orjallisesti kirjan rakennetta ja jossa ei ole heitetty romukoppaan kirjan lukuisia huonoja elementtejä.
Joskus harvoin käy niin, että erinomaisesta kirjasta tehdään erinomainen elokuva, ja se on hienoa se.