Master God
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- Pallokerho
Ajattelin tuossa laajentaa kokemuksiani varsin perinteisellä suomalaiskansallisella tavalla, siis kiljun valmistuksella. Laitoin nimittäin juuri äskettäin käymään seuraavanlaisen satsin (koe-erä):
2 l appelsiinituoremehua jäädytettynä
1 kg sokeria
Siis jäätyneet litran mehupurkit kulhoon, sokerit sekaan ja pyyheliina päälle. Astian vein tasaiseen, noin 25 asteen lämpötilaan ja sen pitäisi olla valmista viikon-parin kuluttua.
Tämä kiljun valmistustapa kiirii villinä kylähuhuna eräässä pienehkössä kantahämäläisessä pitäjässä; lähinnä sen koillisnurkilla, mutta itse en ole reseptiä aiemmin kokeillut. Onko siis jollakin tietoa em. menetelmän toimivuudesta (itse voin siitä kertoa parin viikon päästä) tai kenties vaihtoehtoisia tapoja? Useissa ohjeissa neste nimenomaan kuumennetaan ennen käymisreaktiota, toisin kuin yo. mallissa.
Tämähän ei missään nimessä ole se perinteisin kiljun muoto, eli Tuntemattomasta sotilaastakin tuttu vesi-leipä-hiiva-sokeri-yhdistelmä, josta syntyy alkoholipitoinen kirkas neste.
2 l appelsiinituoremehua jäädytettynä
1 kg sokeria
Siis jäätyneet litran mehupurkit kulhoon, sokerit sekaan ja pyyheliina päälle. Astian vein tasaiseen, noin 25 asteen lämpötilaan ja sen pitäisi olla valmista viikon-parin kuluttua.
Tämä kiljun valmistustapa kiirii villinä kylähuhuna eräässä pienehkössä kantahämäläisessä pitäjässä; lähinnä sen koillisnurkilla, mutta itse en ole reseptiä aiemmin kokeillut. Onko siis jollakin tietoa em. menetelmän toimivuudesta (itse voin siitä kertoa parin viikon päästä) tai kenties vaihtoehtoisia tapoja? Useissa ohjeissa neste nimenomaan kuumennetaan ennen käymisreaktiota, toisin kuin yo. mallissa.
Tämähän ei missään nimessä ole se perinteisin kiljun muoto, eli Tuntemattomasta sotilaastakin tuttu vesi-leipä-hiiva-sokeri-yhdistelmä, josta syntyy alkoholipitoinen kirkas neste.