Minä en henkilökohtaisesti voi kuvitella tilannetta, jossa paras puolustaja EI pelaisi joukkueessaan ykkös yv:tä ja ykkös av:tä. Tasoerot ovat huipulla niin pienet ja kohtalaisetkin pakitkin hoitavat 1vs1 vastaan tilanteet ja muut vastaavat yksilötaito vaativat asiat hyvällä prosentilla. Ninpä hyvän ja huippupakin välinen ero tasakentällisin on kokonaisuudesta marginaalinen. Niinpä syytä onkin keskittyä noihin erikoistilanteisiin, sillä siinä jyvät erottuvat akanoista.
Tästä tuleekin se pieni ristiriita, että koska Norris jaetaan runkosarjan perusteella, niin monilla joukkueilla on tapana vähän keventää parhaiden pakkiensa kuormaa alivoimassa.
Esim. Nashville teki näin viime kaudella, Suter+Weber oli ykköspari tasakentin ja yliovimalla, mutta alivoimassa olivat vain secondary option Gill-Klein jälkeen. Sama toistuu nyt lähestulkoon Chicago Blackhawksissa. Kaikkihan me tiedämme, että Keith-Seabrook on se ykköspari, he pelasivat ykkösylivoimaa, mutta alivoimassa olivat secondary option Hjalmarsson-Oduya -parin jälkeen.
Kuitenkin kun vertaa viime kauden Nashvillen ja tämän kauden Chicagon playoff-peluutusta, näitä oikeita ykköspareja käytetään ykköspareina jokaisessa tilanteessa. Ero tulee vain erilaisesta kuormituksesta runkosarjassa, jossa tähdätään tasaisempaan peluutukseen peliruuhkassa ja playoffseissa kuormitetaan niitä oikeasti parhaita.
Eli periaatteessa leveän ja tasokkaan TOP4 -puolustuksen pakit kärsivät aina Norris-vertailuissa erilaisen runkosarjapeluutuksen takia ja sitten semmoinen selkeä jokaroolin yksilö korostuu. En tiedä, ehkä se on sitten oikeinkin, että se menee niin.
Kuten jo aiemmin listasin, niin esim. Nicklas Lidström ei voittanut yhtenäkään vuonna Norrista, kun pelasi runkosarjan pääosin hyvän pakkiparin kanssa (2008 poikkeuksena), mutta silloin pysti tuli, kun vierellä oli joku tuollainen perusniilo (vanhus-Murphy 2001, Olausson 2002 , Woolley 2003 , Lilja 2006, D.Markov 2007, Rafalski 2008, Stuart 2011).
Niitä oikeasti ykkösrooleja joka tilanteessa pelaavia pakkeja oli nyt runkosarjassa vain seuraavat herrat:
ANA - Francois Beauchemin
BOS - Zdeno Chara
CAR - Justin Faulk
CBJ - Jack Johnson
DET - Niklas Kronwall (siinä ja siinä oliko alivoiman ykkösrooli, välillä oli, välillä ei. Ja silloin kun oli, tulokset eivät mairitelleet.)
LAK - Drew Doughty
MIN - Ryan Suter
MTL - Andrei Markov (alivoimaroolin kevennys tuli kauden lopulla, mutta kokonaisuutena kuitenkin alivoiman kakkospakki)
NYR - Dan Giradi (siinä rajoilla oliko ykkösylivoimassa, joskus oli, joskus vetivät 4 hyökkiä + Del Zotto)
PHI - Kimmo Timonen (ykkösalivoimaa Coburn&Crossmann saikkujen aikana, muuten kakkos)
PHX - Oliver Ekman-Larsson
PIT - Paul Martin (kun Letang pois ja jos ei neljän hyökin ykkös-yv)
STL - Alex Pietrangelo
TBL - Sami Salo pieni varauksin (ei peliminuutillinen johtaja)
TOR - Dion Phaneuf
Tämä on minun yleiskäsitykseni tilastoihin pohjautuen. Joukkue-spesialistit varmuudella tietävät jostain jotain enemmän.
EDIT:
Niin, ja sen 14 miljoonan miehen, eli Shea Weberin alivoimarooli oli edelleen samankaltainen mitä viime kaudella. Vasta neljänneksi eniten käytetyin alivoimamies. Gill/Hannan - Klein selkeässä ykkösroolissa ja Weberiä kuormitettiin sitten hurjasti tasakentin ja yv:llä. Periaatteessa ei täytä Norris -kriteereitä, vaikka playoff-vaiheessa Weber taatusti pelaisi kaikissa ykkösrooleissa, jos Nashville sinne olisi ikinä päässyt.