"Entäpä sitten jos sanotaan että “Musti on Kallen vahtikoira”? Tarkoitetaanko sillä sitä, että Musti vahtii Kallen vaimon puolesta ettei Kalle käy vieraissa tai jää liian pitkäksi aikaa baariin istumaan? Eipä tarkoiteta, ei. Jos Musti on Kallen vahtikoira, niin Musti vahtii, ettei kukaan hyökkää Kallen kimppuun. Musti on Kallen kätyri ja vahtii Kallen puolesta.
Ehkä tämän sanonnan takia suomalaisilla on niin vääristynyt kuva yhteiskunnan eri toimijoiden välisistä suhteista, että Google löytää enemmän tuloksia hakusanoille “
media salaa” kun hakusanoille “
poliitikot salaa“. Totta hitossa media “salaa” ja saa salata aivan niin paljon kuin ikinä haluaa – tai tarkemmin, medialla ei ole mitään velvollisuutta raportoida kaikista niistä asioista joista joku satunnainen sahanomistaja Viitasaarelta kulloinkin sattuu haluamaan tietoa. Sen sijaan poliitikkojen salaamiset ovat merkityksellisempiä.
Jos siis media on vallan vahtikoira, niin median tehtävä on vahtia ettei kansalaiset ahdistele perusteettomasti poliitikkoja tai ettei joku virkaintoinen virkamies keksi nostaa syytteitä tuppeensahattua lautaa tarvitsevasta pääministeriraukasta. Tämä tietenkin onnistuu parhaiten siten, että toimituskunta ajetaan
yt-neuvotteluilla pihalle. En kuitenkaan usko että tästä on kysymys. Väittäisin että kysymys on ihan tavallisesta rahanteosta. Välillä nuo lehdet sattuvat olemaan kriittisiä, mutta niin on
Asakin. En ole silti kuullut Asaa sanottavan vallan vahtikoiraksi.
Yle saattaisi ollakin vallan vahtikoira ja ainakin kriisitilanteissa sille sellainen rooli varmasti annettaisikin. Mutta noin yleensä kysymyksessä on ääliömäinen sanonta, jolla vieläpä tarkoitetaan täysin päinvastaista kuin mitä se itse asiassa tarkoittaa.