Niinno, minä en todellakaan ole asiantuntija mitä alkoholiin tulee.
Ei tarvitse olla asiantuntija, että säännöstelevä viinapolitiikka toimii itseään vastaan.
Muutamia esimerkkejä, joissa juridisilla toimet ovat johtaneet kontraproduktiivisiin seurauksiin.
- Alkoholin saamisen vaikeus johtaa rikollisuuteen. Suomessa poliisin resursseja on mennyt runsaasti viinanpolton kitkemiseen sekä pimeän viinan salakuljetuksen ja jälleenmyynnin kitkemiseen. Samalla se on johtanut korruptioon, kun valtaeliitti on sallinut itselleen dokaamisen samoin kuin poliisit, jotka ovat tehneet diilejä viinan kotipolttajien sekä salakuljettajien ja jälleenmyyjien kanssa. Viinaa salakuljetetaan Suomeen edelleen ja sitä jälleenmyydään, koska laillinen viina on huomattavasti kalliimpaa. Viinan (ja tupakan) salakuljetusta hallinnoi ainakin osittain Viron ja Venäjän mafioiden muodostama kartelli "Obtshak", jolla on lisäksi prostituutiomonopoli Suomessa ja joka on hallitsee Suomen huumausainemarkkinoita. Valtion alkoholipolitiikka siis ruokkii epäsuorasti järjestäytynyttä rikollisuutta.
- Useiden kuntien järjestyssääntöjen kieltämä alkoholin juominen kadulla johtaa toisaalta siihen, että alaikäiset vetävät känninsä piilossa, jolloin teinidokaamisen haittapuolia on entistä vaikeampi hallita.
- Suomessa teinien dokaaminen on muuten Euroopan kärkeä, vaikka heidän on kontrollin takia vaikeampi saada viinaa käsiinsä, kuin useimpien eurooppalaisten ikätovereiden.
- Oluen, viinin ja muiden mietojen alkoholijuomien hintavuus ja hankala saatavuus (viiniä ei ole kaupoissa ja olutta saa ostaa kaupoista ja huoltseilta vain kello 21 asti) on johtanut siihen, että suomalaiset juovat entistä enemmän teräviä. (En väitä, että terävät olisivat liian halpoja, vaan lähinnä miedot alkoholijuomat ovat helvetisti liian kalliita)
a. Kun bissee ei ole kello 21 himassa, on helpompi mennä baariin ja vetää jurri terävillä. Nopeampaa ja halvempaa (bissetuoppi 5€, kossuvichy 6€).
b. Virosta ja Venäjältä on helpompi salakuljettaa tai tuoda laillisesti viinaa, kuin olutta. Se on kustannustehokkaampaa.
c. Kohtuullisen hyvä viini maksaa enemmän kuin kossupullo. Halpa, lähinnä jurrin vetämiseen soveltuva viini maksaa suunnilleen saman verran, kuin kossupullo. Jos känni on tavoitteena, on kossupullon ostaminen huomattavasti järkevämpää.
-> terävien vetäminen johtaa helpommin ongelmiin (alkoholista aiheutuvat sairaudet, riippuvuus, väkivalta...)