Mainos

Keskustelua rap/hip hop-musiikista

  • 65 342
  • 239

tant gredulin

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Britti esiintyi yhdessä tuplaajan ja dj:n kanssa. Ainakin biisit Jus' A Rascal, Fix Up - Look Sharp, Stand Up Tall, Sirens, Where Da G's, Flex, Bonkers, Holiday, Dirty Cash, Road Rage ja Dance Wiv Me kuultiin. Lisäksi Dizzee veti ns. freestylen M.I.A:n hittibiisiin Paper Planes. Omista suosikkibiiseistä ainoastaan Luv U jäi puuttumaan. Energinen livesetti ja yleisökin oli kiitettävän hyvin messissä.

BBC:n Live Lounge sarjassa (3) heittivät ihan hauskan version myös The Ting-Tingsin 'That's Not My Name' -biisistä, joten coverit on hallussa :)
 

CaGe

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Nojuu, ei RJD2 nyt mitään pelkkää räppiä ole, mutta aika iso osa tuotannosta menee kyllä hip hopin alle. Ja DJ Shadowta ei voi jättää mainitsematta ilman mainintaa Organ donorista.

DJ Shadow ja RJD2 toimii myös itselläni erittäin hyvin, mutta en kyllä olisi uskonut että näitä tuodaan esiin Rap/Hip-Hop ketjussa.

Ihmettelen että kukaan ei ole linkitellyt CunninLynguistsia tänne. Yhtyeeltä löytyy todellisia timantteja, tässä muutama.

Ps. Kyseessä ei ole mitään leijumis tai gangsta kamaa vaan täysi vastakohta, eräs yhtyeen jäsen on avoimmesti todennut että gangsta rap on ok jos on gangsteri mutta he eivät sitä ole eivätkä sitä tavoittele. Jos tekee mieli leppoisaa kuunneltavaa niin suosittelen tutustumista.

CunninLynguists - The Gates ( feat. Tonedeff)
CunninLynguists - Remember Me [Abstract Reality]
CunninLynguists - Mic Like A Memory (feat. Kory Calico)
CunninLynguists - "K.K.K.Y."
CunninLynguists -Nothing to Give
CunninLynguists - What'll You Do?
 
Viimeksi muokattu:

Nupe_

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, Colorado Avalanche
Listataas ajankuluksi jtn amerikkalaisiakin biisejä.

Westside Connection - Do You Like Criminals
Westside Connection- Gangsta Nation
Dr. Dre & Snoop Doggy Dogg - Deep Cover aka 187
Three 6 Mafia - Lolli Lolli
Slim Thug -I Run
Brotha Lynch Hung-Rest In Piss
Brotha Lynch Hung-Season Of Da Siccness
Brotha Lynch Hung - Locc 2 da Brain
Brotha Lynch Hung-Refuse To Lose

Siinä muutama, Brotha Lynch Hung ei varmastikkaan niin monen tietoisuudessa. Ja välillä melko sairaitakin sanoituksia. Myöhemmin voisin kaivella lisää.
 

Blackie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Raptori - Rattijuoppo:

http://www.youtube.com/watch?v=hHLGgpYeNAA

Pidän erittäin älyttömänä sitä, että nämä nykyiset suomiräppääjät dissaavat Raptoria ja pitävät suurin piirtein pelleinä. Kuitenkin kyseinen poppoo on kahdella levyllä (sitä kolmatta en ole kuullut) ottanut enemmän kantaa asioihin kuin monet nykyisistä suomalaisista rap-yhtyeistä yhteensä.
 

Blackie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Täytyy myöntää, että en ole mikään Suomi-rapin suurkuluttaja, joten saatan olla toki ihan metsässä (varsinkaan undergroundista ei mitään hajua). Aika hyvin olen kuitenkin onnistunut välttämään ne kantaaottavat kappaleet, se on sanottava. Ei tietenkään tarvitse olla kantaaottava, mutta huvittapa vaan aikoinaan kun joku Fintelligens sanoi, että Raptori olisi saanut jättää juttunsa tekemättä. Ja nämä räpäyttelevät biisejä tyyliin Voittamaton ja Kellareiden kasvatit (turhaa paskanjauhantaa, ennemmin huumorilyriikat) :D Vähän kuin poika opettaisi isäänsä nussimaan.

Raptorilla vielä Rattijuopon lisäksi voidaan lisätä S.K.A.H., Armeija, Tuhansien Sulojen maa, Esko A., Rane jne. Hyvä yhdistelmä, että uskalletaan sanoa omia mielipiteitä, mutta ei toisaalta oteta itseä liian vakavasti, mikä ilmenee esim. biisistä Suomenkielinen räp-biisi (linkki): http://www.youtube.com/watch?v=qds_bm2rhUA

Toki, sanotaan nyt se, että ihan puhdasoppista rappia/hiphopia Raptori ei ole, vaan vaikutteita on otettu muistakin musatyyleistä.
 

Vteich

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Mikäli syvällisemmät tai yhteiskuntakriittisemmät sanoitukset on kuuntelijalle pääasia, kannattaa suomenkielisen räpin parissa tutustua artisteihin kuten: Asa, Pyhimys, Hannibal, Liikkuva Lapsi (Llapsi), Jodarok, Julma-Henri, Jontti, Ville Kalliosta, Steen1, Timo Pieni Huijaus, Laineen Kasperi, Antiolla, SP, Shaka, Sere, Joniveli, Huge L, OG Ikonen Solonen sekä kaikki aliakset ja yhtyeet, joissa edellä mainitut vaikuttavat. Englanniksi riimittelevistä suomalaisista löytyy taas tyyppejä kuten Paleface, Redrama, Matti P, Hugo Nikula, Tommishock, JMZ jne.

Nämä vain esimerkkeinä. Lisäksi on helvetisti jengiä, jotka eivät ota niinkään kantaa tai tee kryptisiä tekstejä, mutta erottuvat kuitenkin valtavirrasta positiivisesti tarinankerronnallaan, teknisellä taidollaan ja/tai itseironiallaan. Näihin luettakoon räppärit kuten Tykopaatti, Ruudolf, Idän Ihme, Stepa, Heikki Kuula, Davo, Timi Lexikon, Kesken, Juju, MC Särre, Don P, Efu, Ola.

Asiallisia listauksia. Lisäisin tuohon vielä, että jos noista nimistä ei edes muutama soita kelloja, niin tähän ketjuun ei kannattaisi tulla huutelemaan yhtään mitään suomalaisesta hiphopista. Mitenkään kovin ug:ksi en ainakaan suurinta osaa (jos yhtäkään) noista nimistä lukisi, joten on ihan vain omaa vikaa, jos käsitys kotimaisesta hiphopista on tyyliin Fintelligens, Cheek ja Pikku-G. Itse en ole todellakaan mikään hiphopin saati suomeksi vedetyn hiphopin suurkuluttaja, mutta silti noistakin nimistä on tullut aika moni nähtyä livenä Helsingin klubeilla ja kuultua edes jotain materiaalia tai vähintään on nimenä tuttu.
 

Blackie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Steen1:t, asat, palefacet, redramat, ruudolfit ym. ovat tottakai tuttuja. Steen1:llä itse asiassa joitain tosi hyviä taustoja, jotka on jäänyt mieleen.

Se tietty ryhmittymä (hieman kärjistin aiemmin, johtuu varmaan kyseisen ryhmittymän äänekkyydestä tuolloin), joka löi läpi vuosituhannen vaihteessa ei oikein sytytä. Ei räpäytyksen, eikä myöskään true hiphop -asenteen vuoksi. Jokainen artisti kai kuitenkin tekee omaa juttuaan, eikä toisten tekemisen joskus 90-luvun alussa luulisi vaikuttavan siihen millään tavalla.

Hannibal on Tulenkantajien jannu, jos oikein muistan? Tulenkantajilla itse asiassa jotain ihan OK kamaa. Rollofunkista on sanottava se, että demoversio on mielestäni parempi kuin levytetty versio. Tuli joskus muinaiselta MoonTV:ltä eräässä Skeittivideo -ohjelmassa joidenkin rovaniemeläisten jannujen pätkässä.

Edit: Käsittääkseni Raptorin Rane on nimenomaan vittuilua Tampereen skineille. No, ei sinänsä välttämättä kantaa ottava kappale. Pistetään vaikka Älä syö humehia tilalle :)

PS. Kiitokset listauksesta.
Aika hyvin olen kuitenkin onnistunut välttämään ne kantaaottavat kappaleet, se on sanottava.
Sain tällä täkyllä, mitä tilasinkin ;) Nyt tiedän enemmän.
 
Viimeksi muokattu:

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Asiasisällöltään vakuuttavaa suomiräppiä edustaa myös lappeen Rannan ylpeys Kaucas. Vähän sellasessa mestassa paikassa, ettei nyt voi linkata, mutta eiköhän näitä youtubesta ja myspacesta löydy.
 

Vteich

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Asiasisällöltään vakuuttavaa suomiräppiä edustaa myös lappeen Rannan ylpeys Kaucas. Vähän sellasessa mestassa paikassa, ettei nyt voi linkata, mutta eiköhän näitä youtubesta ja myspacesta löydy.

Jees, Kaucas taitaa olla Ceebrolisticsin ohella ainoaa suomeksi vedettyä hiphopia, jota levyhyllystäni löytyy. Todella synkkää tavaraa ja toimii oikein hyvin myös livenä. Kapteeni Koivun mainitsema Laineen Kasperihan on osa Kaucasia ja vastaa myös heidän taustoistaan.
 

Vteich

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Uppoaako sulle Vteich muuten ns. perinteisempi räppi ollenkaan, siis taustojensa puolesta? Ei siis mitenkään vittuiluna tai mitään, mutta kiinnostaa vaan tietää miten "konemusiikin" (sori ympäripyöreä luokittelu) ystävät suhtautuu räppibiitteihin.

Mitä tarkoitat perinteisellä räpillä? Tsekkasin levylistani nopeasti läpi ja sieltä löytyy Beastie Boysia, Ceebrolisticsia, Cypress Hilliä, Don Johnson Big Bandia, Dub Pistolsia, Kaucasia, Nasia, Palefacea ja Redramaa. Ei siis kovin paljoa hiphopia ja noistakin vain Cypress Hill, Nas ja ehkä jossain määrin myös Beastie Boys, Paleface ja Redrama menevät varmaan tuohon hakemaasi "perinteisen räpin" alle. Enemmän se taitaa olla kuuntelussani niin, että vaikka paljon löytyykin hyvää hiphopia, niin enemminkin yksittäisiä biisejä sieltä täältä kuin kokonaisia levyjä. Perinteinen east coast/west coast -jenkkiräppi (pl. Cypress Hill ja Nas) ei kyllä hirveästi iske, vaikka hyviä biisejä sieltäkin varmasti löytyisi jonkun verran.

Enemmän kiinnostaa hiphop vähän isommassa skaalassa: instrumentaalinen hiphop (DJ Shadow, DJ Krush, RJD2), hiphopin sekoittaminen muihin genreihin (Dub Pistols) ja varsinkin konemusiikkiin (löytyy niin paljon esimerkkejä ettei viitsi listata), MC-kulttuuri drum'n'bassin piirissä varsinkin Briteissä tai astetta vähän nyrjähtäneempi tai ylipäänsä tavanomaisuudesta jotenkin poikkeava tavara (Ceebrolistics, Don Johnson Big Band) jne.

En muuten pidä itseäni mitenkään älyttömänä konemusapäänä, vaikka sitä tuleekin eniten nykyään kuunneltua ja ostettua, sen verran paljon muutakin kyllä levyhyllystä löytyy. Mutta joo, kysyit noista biiteistä. Enpä tiedä mitä tuohon nyt sanoisi? Hyvät biitit (mitä läskimpi ja tuhdimpi sen parempi yleensä) uppoaa kyllä aina genrestä riippumatta.

Edit: Vielä sen verran tuli muuten noista taustoista mieleen, että oikeastaan todella harvoin toimii se hiphop, jossa taustat on sivuosassa ja räppäys pääosassa. Vähintään yhtä paljon minulle merkitsevät taustat kuin se räppäys. Ehkä sen takia ei niin hirveästi tule tuota "perinteisempää räppiä" kuunneltuakaan, että siellä aika usein ne taustat ovat vähän sivuosassa (vai onkohan tämä nyt pieleen mennyt yleistys?).
 
Viimeksi muokattu:

Arnold

Jäsen
Suosikkijoukkue
SM2013
Suomirapista

Kun suomirapin "toinen aalto" tuli ja pyyhkäisi runnomalla Suomeen, niin myönnän itsekin fanittaneeni (toki vieläkin toimii jotkut) aika montaa nimeä. Muut hip hopin aatteet eivät kulkeneet mukani, ainoastaan musiikinkuuntelu. En esmes ostanut ylisuuria housuja, heh.

Suurimmat suosikkini olivat Seremoniamestari (nyk. Sere) ja Petri Nygård, joka oli totaalinen vitsi, mutta huikeaa ajankohtaista lyriikkaa viljelevä ja kaikelle vittuileva fiktiivinen hahmo. Mainitsemisen arvoisia levyhyllystäni löytyviä ovat muun muassa Ritarikunta, Fintelligens (edelleen kohtalaista matskua), Flegmaatikot, Rockin Da North (huikeita vierailijoita) ja Ezkimo. Tosin monia nimiä on tullut kuunneltua ja sekalaisia aiheeseen liittyviä kokoelmia hankittua.

En ole koskaan muunkieliseen (vrt. gangstarap jne) pahemmin perehtynyt. Ainoa, joka englanninkielisestä sylkemisestä on varsinaisesti iskenyt on ollut Eminem. Mutta aiheena oli suomirap, joten ei siitä sen enempää.

Suomirapin hienous oli huikeat samplet kotimaisista biiseistä, kantaanottavuus ja mielenkiinto uutta kohtaan. Myönnän, etten ole pahemmin tutustunut "pinnan alla" kyteviin rap-nimiin, jotka tosifanien mielestä ovat kaupallisia parempia. Saurus taisi ponnistaa alternatiivisesta piiristä kaupallisempaan, mutta sehän on aikas poppia.

Poprap tai rappop ei haittaa silti. Don Johson Big Band, Paleface ja kumppanit toimivat nämäkin. Levyjä löytyy useampia hyllystä. Tosin lokerointi on aina riskialtista. Mikä jonkun mielestä on popimpaa, voi olla toisen mukaan aivan eri. Makuasioita siis.

Loppuun vielä kaikkien aikojen kovin suomirap-raita: Seremoniamestari - Viesti, joka kierrättää sekä Nasia että alkuperäistä samplattavaa eli Policea.
 

Arnold

Jäsen
Suosikkijoukkue
SM2013
Internet-julkaisu "Edustaa edustaa 2"

Pitänee todeta tuosta "Edustaa edustaa" -julkaisusta, että oli kyllä mainio alkututustuminen Sereen. Will Smith-laina muistaakseni oli mukana, mitäs muita? Harmi, kun en muista missäpäin hyllyäni tuo teos sijaitsee. Klassikkokamaa, joka tapauksessa.

Itseltäni löytyy Sereltä seuraavat:

Sere(moniamestari): Vain nimi muuttunut (2003)
Seremoniamestari: Edustaa edustaa (EP) (2001)
Seremoniamestari: Omin sanoin (2000)
Seremoniamestari: Pysähtyy & kysyy (CDS) (2001)
Seremoniamestari: Sana viikonvaihteeksi (2002)
Seremoniamestari: Sanasta miestä (2001)
Seremoniamestari feat. Idän Ihme & [Em:el]: Chillaa meiän kanssa (CDS) (2002)

Kukapa ei muistaisi myhäilleensä ensimmäisen virallisen cd:n kansitarraa: "Selkää lyriikkaa, vanhempien holhouksella", heh..
 

Vteich

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ei helvetti. Et puhunut paskaa. Mä en oo ikinä tutustunut Dub Pistolsiin muutamaa biisiä ja remixiä enempää. Eilen yöllä bongasin kuitenkin Spotifysta heidän uuden albuminsa "Rum & Coke", jota kuuntelen parhaillaan ensimmäistä kertaa. Törkeän kova platta!

Kiitos suosituksesta. Täytyy tutustua vanhempaan materiaaliinkin tarkemmin.

Hienoa. Rum & Coke ei mielestäni kuitenkaan ihan parin edellisen levyn tasolle yllä, vaikka ihan ok levy onkin ja muutama oikein hyvä biisi siltäkin löytyy. Jos kerran Rum & Cokekin toimii, niin suosittelen ehdottomasti tsekkaamaan nuo kaksi edellistä levyäkin eli Six Million Ways to Live (2003) ja Speakers and Tweeters (2007), ja aloita mieluummin Six Million Waysista. Voisin melkein veikata, että pidät niistä vielä enemmän. Noilta löytyvät myös nuo aiemmin linkittämäni biisit. Debyytti Point Blank (1998) on sekin ihan ok, mutta aika erilaista ja vähemmän hiphopia kuin nämä myöhemmät levyt.
 

Lampinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP ja Jere Lassilan joukkueet
Loistava ketju ja yllättävän vähän puhetta rapista yms.

Laitetaan nyt muutama loistelias sylkeminen mitä on lähiaikoina tullu kuunneltua paljon:

Skandaali - Liikaa Skandaalia
Mc Mane - Ei kiinnosta
Asa - Sadonkorjuu
Herrasmiesliiga - Jess
Cheek - Herätys
 

tant gredulin

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Hienoa. Rum & Coke ei mielestäni kuitenkaan ihan parin edellisen levyn tasolle yllä, vaikka ihan ok levy onkin ja muutama oikein hyvä biisi siltäkin löytyy.

Kuuntelin MySpace-sivulta muutaman biisin ja se riittikin. Dub Pistols oli vähän liian 'ska'-henkistä minulle, sen sijaan eka biisi aiheutti tutustumisen feature-artistin Ashley Slaterin sivuun. Joten kiitos, mutkan kautta :)
 

Lämpö

Jäsen
Kattelin tuossa iTunesista kuunnelluimmat levyni/biisini iTunesin mukaan tänä vuonna, ja top 5:hän näytti tältä:

1. Asa - Via Karelia
2. Steen1 - Runoja kontrollihuoneesta
(3. Puppa J - Oi aikoja!)
4. Huge L – Ghetto-orientated mixtape
5. Huge L - Laatuaika ep

ja kuunnelluimmat biisit(ny jätetään toi reggae jamppa Puppa J pois, kannattaa kuitenkin kuunnella):

1. Steen1 - Puuhamaa
http://www.youtube.com/watch?v=7lBqy-b4ByY
2. Huge L - Unelma vävy http://www.youtube.com/watch?v=7TisEmVEJYY
3. Asa - Jos nyrkit voisivat auttaa ft. Eetee http://www.youtube.com/watch?v=ykwg4-fDGSA

sit vielä maininnat muutamille muillekkin artisteille:

Ehdottomasti yksi parhaista videoista: Thono Slowknow - Kuppikunnat http://www.youtube.com/watch?v=2ANAQ5jI680

ja kunniamaininta :) Michael Black Electro - Agape http://www.youtube.com/watch?v=3sPH1b2M3e8

Tuossa muutamia tänä vuonna ilmestyneitä suomikappaleita.
 

Kaspo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Pikaisesti kelasin ketjun läpi enkä huomannut legendaarista Liisanpuistoa mainitun. Toki Ville Kalliosta taisi olla viestissä tai parissa.

Liisanpuisto - Toinen Helsinki

Yksi eniten tiloissani soineista hiphopin suuntaan vivahtavista artisteista on Yhdysvaltalainen Dälek. Poikkeaa kai aika paljon perusräpistä, taustat on lähinnä ambienttiä tai noisea ja melodioita on harvassa. Välillä (useimmiten?) todella synkkää musiikkia.

Dälek - Paragraphs Relentless

Myöskin Anticon.-kollaasi (subtle, odd nosdam, doseone, clouddead) tuottaa paikoin varsin mielenkiintoista ääntä. Taitaa vivahtaa enemmän johonkin abstraktiin hiphopiin.

Subtle - Swan Meat
(mielestäni todella komea musiikkivideo)

Tällaisia nyt äkkiseltään tuli mieleen. Suomenkielisestä UG:sta löytyy paljon ainakin kohtuullista musiikkia (vaikkapa Heikki Kuula ym yellowmicin persoonat, Asa, jos Asaa nyt UG:ksi menestyksen puolesta voi laskea + monesti mainittu ceebrolistics)
 

odwaz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kepa ja Pena
Pitänee todeta tuosta "Edustaa edustaa" -julkaisusta, että oli kyllä mainio alkututustuminen Sereen. Will Smith-laina muistaakseni oli mukana, mitäs muita?

Oho, teikäläisellä on melkoinen helmi levyhyllyssä! Itse en ole kuullut edes laittomin keinoin tuota ensimmäistä "Edustaa edustaa" -julkaisua.
Itse tutustuin Sereen juuri tuon Viesti-sinkun kautta, oli ensimmäinen suomenkielinen räp-ostokseni. Ja todellakin, on edelleen ihan jäätävä kappale. Ensimmäinen pitkäsoitto oli myös hyvä. Myöhempää tuotantoa en niinkään ole kuunnellut, mutta kyllähän sieltä loistavia piisejä löytyy, esim. Chillaa meiä kanssa ja varsinkin Pysähtyy&kysyy. Ja tuo Edustaa edustaa oli mun mielestä ihan laillisesti netissä jaossa, mixtape kun kuitenkin oli. Vai osasinkohan jo silloin tehdä laittomuuksia..? Hitto kun en minäkään muista biisejä. Mutta edelleen, täältä löytyy respektiä Serelle, vaikka taitaa olla jo hommista eläköitynyt.

Viimeisen parin vuoden aikana on kyllä suomalainen hiphop noussut ainakin omissa silmissä(korvissa) ihan uudelle tasolle. Asan nyt tietää kaikki, mutta vaikkapa Julma-Henri, Pyhimys ja Heikki Kuula on tehneet ihan helvetin kovaa matskua. Ja olipa Stenkan viimeisinkin erittäin positiivinen yllätys.

Ja Blockfest onkin sitten Helsinki Reggae Festivalin ohella ainoa festari minulle tänä kesänä. Perjantain kattaus on ihan loistava, ja liput vieläpä halvemmat kuin lauantaina. Ja varsinkin tuo FLG-reunion on tosi siistiä, kun eihän sitä aikanaan päässyt näkemään. Ja Teflon Brothers on myös erittäin mielenkiintoinen.

edit: Itse asiassa perjantai on ihan ylivoimainen lauantaihin verrattuna. Löytyy Saurus, 3rd Rail -show, Stenkka ja vielä Capone-n-Noreaga. Lauantaina oikeastaan vain Asa on oikeasti kiinnostava, Redramankin näkee 7.8. Hämeenlinnan Sirkuksessa.
 
Viimeksi muokattu:

Jarner

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP. Philadelphia Flyers. Man United. JJK.
On muuten helvetin hyvä toi Asan uusin levy "Via Karelia". Tuttua ja taattua Asa-kamaa. Varsinkin tämä Pirii ja aseit on todella hyvä biisi. Tarttuva biitti.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös