Tänä vuonna on pitkästä tai "pitkästä" aikaa (suhteellisen käsite tietysti) uutta Marvelin tuotantoa, kun vajaa kuukausi sitten alkoi Disney+:lla ensimmäinen Marvel Studiosin tuottama sarjamuotoinen kokonaisuus, eli WandaVision.
(Tämä viesti ei sisällä spoilauksia tarinasta, pelkästään yleisiä huomioita sarjan ilmeestä ja sen tunnelmasta sekä rakenteesta.)
Onko tätä muut seurailleet? Keskustelua ei ole herännyt ainakaan niin, että olisin huomannut. En toisaalta välttämättä hmettele asiaa, sillä sarja on ennen kaikkea Marvelin elokuvien faneille ja ne hyvin tunteville suunnattu monellakin tapaa ja ei seiso itsenäisenä teoksena kovinkaan vahvasti, kuten ei nyt moni muukaan Marvelin elokuva. Toki ei ole D+:n tilaajalle järin suuri ongelma täydentää aukkoja katsomalla sarjan tarinaan olennaisesti liittyviä elokuvia, joita sarjan yhteydessäkin mainostetaan ja suositellaan tiuhaan tahtiin. Toimivaa sinällään. No, itse olen katsonut jokaisen elokuvan moneen otteeseen ja liki edestakaisin ja hiukan vaihtelevissa järjestyksissä, joten olen aika hyvin kärryillä nyansseista ja yksityiskohdista.
Mutta itse WandaVisioniin. Etukäteen sarjaa mainostettiin jonkinlaisena vanhojen 50- ja 60-luvun sitcomien kunnianosoituksena ja myös parodiana. Sitä se kyllä onkin, varsinkin ensimmäisissä jaksoissa ja vaikka nyt en tuon aikakauden sitcomeja tunne kuin hyvin pintapuolisesti, niin niiden tunnelma on saatu kyllä vangittua huumorin, eleiden, puhetavan ja musiikin keinoin aika oivallisesti. Läksyt on siis tehty hyvin. Samalla kiinnitin huomiota siihen, miten loistava näyttelijä Paul Bettany onkaan. Omien sanojensa mukaan otti vaikutteita performanssiinsa mm. Hugh Laurielta. Näkyy. Eipä Elizabeth Olsenissakaan kyllä vikaa, molemmat osoittautuvat yllättävänkin hyviksi komedianäyttelijöiksi, mikä toi uutta virtaa sekä hahmojensa esittämiseen että niiden syvyyteen, koska katsojahan toki tietää, että tässä on taustalla kyse muustakin kuin höpsöstä sitcomista.
Ensimmäisestä jaksosta alkaen tapahtuu myös häiritsevän outoja ja asiayhteydestä irrallisia asioita jotka tuo kontrastina aika riipiviäkin sävyjä siihen keskiluokkaiseen huolettomuuteen. Sarja tavoittaa hetkittäin jopa pieniä psykologisen kauhun elementtejä, joka on miellyttävän uutta Marvelissa. Oikeastaan tähän asti neljän jakson otannalla lähes kaikki on tuonut miellyttävästi uutta Marvel-tuotantoon. Tältä pohjalta tv-sarja on juuri oikea formaatti ja oikeastaan antaa elokuvaa paremmin aikaa kehitellä ja syventää asioita. Etukäteen itsekin vähän mietin, mitähän tästä sarjasta tulee, vaikka se tietysti kiinnostikin ja näistä lukuisista sarjoista ylipäätään. Hatarammin MCU:en liittyneet sarjat ABC:lla, Netflixissä ja muilla kanavilla on olleet aika todelella vaihtelevia laatunsa suhteen ja budjeteissakin suuria eroja, mikä näkyy vähän kaikessa. Tässä on nähtävillä, että kun budjetti on vertailukelpoinen elokuvapuolelle, niin laatu näkyy, aivan kuten The Mandalorianissa SW:n puolella. Samalla saadaan aikaan visuaalisesti se, että sarja tuntuukin tapahtuvan samassa todellisuudessa. Puhumattakaan, että tarinallisesti on vahvasti yhteydessä leffoihin. Toki myös näyttelijöiden vuoksi joiden kohdalla on mukavaa, että Olsenin ja Bettanyn lisäksi muutama muukin tuttu kasvo vuosien varrelta on tuotu mukaan hiukan keskeisempään rooliin. Synnyttää kiehtovaa jatkumoa ja hahmot saa muutakin tekemistä kuin olla sidekickejä ja humoristisia vahvistuksia, kadottamatta silti sitäkään puolta itsestään.
Pidän siitä, että tämä avautuu hitaasti ja ei paljasta kaikkia korttejaan heti. Toki joitain asioita osaa ennakoida ja pystyy aika lailla arvaamaankin, mutta tarina on verhottu silti sen verran mysteeriin ja Marvelille epätavalliseen rakenteeseen, että ei tästä voi olla vaan innostumatta juuri sikäli. Vaikea sanoa vielä, mitä viisi tulevaa jaksoa tarjoaa, mutta jos taso pysyy ja saa vielä odottamattomampia käänteitä, niin voidaan todeta Marvelin ottaneen juuri oikean askeleen. Jotain uudistumista on kuitenkin tapahduttava, että koko franchise säilyttää mielenkiintonsa. Näiltä osin tuntuisi, että WandaVision vastaa siihen huutoon, koska tämä on tosiaankin jotain hyvin erilaista. Olen tosin siinä ymmärryksessä, että loppua kohden siirrytään ehkä hieman tavanomaisempaan järjestykseen, mutta se ei haittaa jos tarinassa riittää koukkuja ja yllätyksiä. Olenkin pyrkinyt pysymään mahdollisimman kaukana juonipaljastuksista ja Marvel toisaalta on onnistunut aika hyvin pitämään salassakin tulevia käänteitä. Vihjailuja on ollut.
Tälläisinä binge-watchingin aikakausina tietysti hetkittäin raastaa odottaa viikko uutta jaksoa, mutta toisaalta kun siihen suhtautuu oikein, niin se on ihan mukavaa vaihtelua ja tuo esim. mieleen sen miten aikoinaan odotti täpinöissään vaikkapa uutta Lostin tai Breaking Badin jaksoa, kun seurasi niitä reaaliaikaisesti. Oikeastaan tähän sarjaan tuo odottelu myös sopii, koska siinä välissä ehtii vähän pohtia tapahtumia ja spekuloida, koska tämä herättää sellaiseen elokuvia enemmän.
Alkujaan Phase 4:n piti alkaa Black Widow -elokuvalla, joka on siirtynyt ja siirtynyt. Vaikea sanoa minkälainen elokuva on kyseessä tarinoineen, mutta trailerien perusteella kyseessä on perinteisempi Marvelin agenttiseikkailu ja toimintamäiske ja sikälikin pidän mainiona, että WandaVision olosuhteista johtuen kiilasi edelle ja saa luvan aloittaa uuden vaiheen. Sarjan hämyinen ja levotonkin ote on juuri oikea tapa aloittaa uusi tarinakokonaisuus. On tosiaan sen verran irtiottoa tutusta kaavasta.
Tiivistetymmin (ja toki huomioiden miten vahvat Marvel-lasit on päässäni,) niin tämä osoittaa Feigen kipparoiman Marvel Studiosin kyvyt ja vahvuuden kehitellä halutessaan ihan uudenlaisia juttuja ja jos striimauspalvelu antaa mahdollisuuden kertoa elokuvista poiketen ihan eri tavalla rakennettuja tarinoita, niin olen todella mielissäni. Tältä pohjalta voi olla, että tulevaisuus on enemmänkin sarjoissa, ainakin jos kaipaa jotain kaavoja rikkovaa. Odotuksiini on vastattu ja ehkä jopa ylitettykin ne, mutta yli puolet vielä näkemättä, joten annetaan lopullinen tuomio maaliskuun puolella.
Tähän mennessä aivan huikeaa työtä.