Keskusta

  • 662 549
  • 5 259
Tai et tee mitään vaan annat liukumaleikkurien leikata palkasta vaan miinukset pois.
Jos työpaikalla voi noin tehdä niin mikäpä siinä, sovittuhan tuokin on silloin työnantajan kanssa. Ja silloinkin siinä vaihdetaan palkkaa vapaaseen. Nämä nyt ei kuitenkaan taaskaan koske mitenkään yleisesti julkista sektoria ja samoista asioista voi sopia myös yksityisellä.
 

Styge

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Pens, änärin suomalaiset
Jos työpaikalla voi noin tehdä niin mikäpä siinä, sovittuhan tuokin on silloin työnantajan kanssa. Ja silloinkin siinä vaihdetaan palkkaa vapaaseen. Nämä nyt ei kuitenkaan taaskaan koske mitenkään yleisesti julkista sektoria ja samoista asioista voi sopia myös yksityisellä.

No, vaikea sitä on kyllä ymmärtää, miten se toimii julkisellapuolella jotenkin itsestäänselvyytenä sellaisillakin aloilla, jossa asiat ovat ruuhkautuneita ja jonoja pitäisi purkaa. Mutta saavutettu etu ja tietenkin koskematon.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Hmm.. kiitos vastauksesta.
- Soten ymmärrän. Luojan kiitos kaatui maakuntahallintoineen.
Soteen paloi satoja miljoonia rahaa, minkä lisäksi uudistus on edelleen tekemättä. Ehdottomasti suurin yksittäinen epäonnistuminen, josta sietää kärsiä hinta.

- Mikä perhevapaauudistuksessa pientä kansalaista hiertää?
Perhevapaauudistusta piti lähteä valmistelemaan, mutta kepu ei suostunut laittamaan rahaa eikä leikkaamaan kotihoidon tuesta, joten jälleen jouduttiin odottamaan uutta hallitusta. Olisi mielestäni ollut todella kivuton uudistus, josta olisi tutkimusten ja vertailumaiden esimerkkien (muut Pohjoismaat) perusteella seurannut lähes yksinomaan positiivisia asioita. Kaatui kepun ideologisuuteen.

- Koulutusleikkauksista meuhkataan jatkuvasti, mutta en ymmärrä miten pari hallituskautta jatkunut leikkausten linja henkilöityy niin vahvasti Sipilään. Toivottavasti tulevaisuudessa ei enää tarvitse koulutuksesta leikata.
Sipilä leikkasi 800 miljoonaa, mutta leikkaukset olisi voitu joko kohdistaa paremmin tai sijoittaa myöhempään tulevaisuuteen. Nyt napsittiin etenkin tutkimuksesta ja innovaatiotuista, joilla on merkitystä talouskasvun ja yliopistojen toimintakyvyn kannalta.

Leikkausten määrä ei kuitenkaan ollut niin iso kuin kansan keskuudessa on annettu ymmärtää. Stubbin-Rinteen tandem leikkasi 2 mrd. edellisellä hallituskaudella.

Omien puolelta kritiikin ymmärtää. Bernerin ottaminen ministeriksi ja ettei tajunnut nuolla oman puoluekentän perseitä päätöksiä tehdessä varmasti harmittaa kepulaista niin maan perusteellisesti.
Tämähän se oli pääsyy Sipilän epäsuosioon. Keskusta on fakkiintunut puolue, jossa on tavattu pitää kiinni tietyistä pääperiaatteista (senioriteetti, maalaisten asiat, kotihoidon tuki, alkiolaisuus). Sipilä ei joko välittänyt näistä tai sitten hän oli niin tosissaan tavoitteidensa kanssa, että puolue sai tarvittaessa kärsiä koviakin kolhuja.

Sipilää tullaan vielä arvostamaan tulevaisuudessa. Kikyt ja muut olivat kovia toimia, mutta objektiivisesti tarkasteltuna ne tuottivat juuri sen tuloksen, joka hallitusohjelmassa asetettiin tavoitteeksi.
 
No, vaikea sitä on kyllä ymmärtää, miten se toimii julkisellapuolella jotenkin itsestäänselvyytenä sellaisillakin aloilla, jossa asiat ovat ruuhkautuneita ja jonoja pitäisi purkaa. Mutta saavutettu etu ja tietenkin koskematon.
Kyllä varmaan monelle sopisikin tuon muuttaminen jos se näkyisi palkassa. Työnantajapuolella vaan ei haluta kasvattaa kustannuksia. Onhan siellä paljon avoimia työpaikkojakin kun ei haluta maksaa sellaista palkkaa, että tekijöitä löytyisi.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
- Kiky:n lomarahaleikkaukset
- Kiky:n työajanpidennys onkin yllättäen pysyvä

Sipilän piikkiin menee kokonaisuudessaan. Tuosta syntyi ei ehkä niinkään vihaa, vaan raivoa. 30% niiden lomarahoista jotka tekee raskastatyötä jo valmiiksi alipalkattuina. Kohdistui pitkälti naisiin.
Sipilähän ehdotti alun perin työmarkkinajärjestöille, että kilpailukykyä kohentaviin toimiin ryhdyttäisiin keskitetystä. Tämä ratkaisu olisi tarkoittanut sitä, että leikkuri olisi heilahtanut tasaisesti. Ay-liike kieltäytyi, minkä seurauksena Sipilän pakkolait napsahtivat päälle. Näin ollen leikkaukset kohdistuivat ikävällä tavalla, mutta eivät mitenkään radikaalisti, julkisen sektorin naisvaltaisille aloille.

Minulle on vähän vieras tuollainen ajatus, että jokaista omaan elintasoon vaikuttavan edun heikentymistä pitäisi käsitellä henkilökohtaisena hyökkäyksenä tai vääryytenä. Omakin toimeentulo on napannut osumaa, kun leikkauksia on tehty laajalla skaalalla. Hyväksyn kuitenkin sen tosiasian, että heikossa taloustilanteessa höylä osuu todennäköisesti sinne, missä on ns. löysää rahaa.

Kaikista eniten huolestuttaa kuitenkin tulevaisuus, kun syntyvyys laskee ja Rinne lapioi rahaa entistä enemmän eläkeläisille.
 

koukku

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Oon mies ja mun työaika kasvoi 30 minuuttia viikossa. En huomannut mitään eroa entiseen.

Tämä. Meilläkin töissä ihan uskomattomia tapauksia, auto starttaa pihasta heti, kun oma tunti on loppunut. Ja kauhea valitus koko ajan kaikesta mahdollisesta, vaikka rehtorin kanssa (tätä painostaen) on käyty junailemassa lukujärjestys mieleiseksi jo kesäloman aikana.
 

The Nikkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, BJR, Keijo Kaarisade
Kysymykseen Sipilästä täytyy kyllä puuttua. Vaikka Sipilä epäonnistui puolueen johtajan ominaisuudessa, teki valtavan palveluksen koko Suomen kansalle. Hän ei varmasti ole paras mahdollinen poliitikko, mutta hänen johdollaan tehtiin niitä kipeitä ja välttämättömiä leikkauksia, joita edeltäjät eivät uskaltaneet tehdä.

Kilpailun lisääminen ja köyhyyden torjunta työllistämällä tukien sijaan ovat monille edunsaajille kova paikka. Samoin nämä kiky-minuutit, jotka ilmeisesti vievät elämänilon täysin.

Parin vuoden kuluttua Sipilää on jo ikävä. Jos meille tulee Antti Rinne -niminen pääministeri, lienee aikataulu pari viikkoa.

Olihan niitä hutejakin, kuten aiemmin mainittu, kuten sote-sekoilu ja lainsäädäntöprosessi. Toisaalta soten torpedoi kokoomus valinnan vapaudellaan, joka saattoi olla ns. Troijan hevonen maakuntamallia vastaan. Joka tapauksessa molemmat olisivat esitetyssä muodossa olleet huonoja ratkaisuja. Sinällään hyvä, että meni puihin.
 

Ostoskassi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet, Boston Bruins, suomalaiset
Itseäkin käy vähän Sipilä sääliksi. Kerrankin on poliitikko, joka kertoo mitä tehdään ja toimii sen mukaisesti. Työttömyys vähentyi, talous koheni. Mutta osin tässä Sipilä myös teki sen virheen, että vältteli tuolloin kovin kysymyksiä, joissa käytännön toimia tuli esittää ja vetosi toistuvasti yhteiskuntasopimukseen. Moni äänestäjä saattoi uskoa, että näillä toimilla Suomen talous nousee eikä heiltä viedä saavutettuja etuja. Sitten tulikin huijattu olo, kun omiin työoloihin tuli muutoksia, muutoksia huonompaan. Sipilä olisi voinut jo 2015 käydä seikkaperäisesti läpi miten muutokset voisivat näkyä ihmisten päivittäisessä elämässä, joskin voi olla, että uudistukset ja pääministerin paikka olisivat jääneet saavuttamatta jos avoimesti olisi asiat kertonut ja mahdolliset toimet läpikäynyt.

Vaikuttaa selvältä, että Keskustan tulisi liikkua poliittisella nelikentällä askel vasemmalle, kun oikeanpuoleinen politiikka tuotti näin ison tappion. Sanoisin, että Saarikko on juuri sitä mitä Keskusta kaipaa. Joku sanoi Antti Kaikkosen vaikuttavan vähän helppoheikiltä enkä voi itsekään tältä mielikuvalta välttyä. Kulmuni saa vielä kasvaa korkoa suurten takana.
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
@Ostoskassi
Turhaan Sipilää säälit. Hänellä on kohtalaisesti pullat uunissaan. Toisin on tällä typerällä kansakunnalla, joka AY-pomojen (joilla muuten myös on pullat aika hyvin uunissa) agitoimana tarttui neliraajaotteella jokaisiin ovenkarmeihin kuluneen neljän vuoden aikana.
 
Nyt kun tuo Sipilä on nostettu täällä jalustalle, niin voinen henkilökohtaisia kokemuksia hänen tekojen ja puheiden ristiriidasta sanoa mielipiteeni. Ensimmäisenä tulee mieleen "taseet töihin". Valtion omistusta, etupäässä Nestettä piti myydä, jotta laiska pääoma saadaan tekemään hyvää kansantaloudelle. Siinä on jo yksi virhe, Neste on kaikkea muuta kuin laiskan pääoman linnake, tällä hetkellä yksi globaalisti menestyvin ja innovatiivisesti menestyvä suomalainen yhtiö, joka tahkoaa omistajilleen rahaa. Nestettä myytiin muistaakseni miljardilla ja tiputettiin valtion omistusosuus 33,4% prosentiin. Mitenkä se miljardi käytettiin, laitettiinko tase töihin? Ei, vaan se meni suoraan valtion kassaan ja sillä saatiin näyttämään hetken, että valtion velkaantuminen taittui. Jatkossa vaan Neste tuottaa valtiolle entistä vähemmän osinkoina (tänä vuonna noin 30 milj. euroa). Osakkeet myytiin noin 60€ kappalehintaan, tällä hetkellä osakkeen arvo on noin 95€. Se siitä Sipilän taseet töihin-sloganista.
Toinen enemmän henkilökohtaisesti harmittava hallituksen lainsäädännön teko oli yliopistojen itsemääräysvallasta. Lakia muutettiin siten, että se mahdollisti Joensuun yliopiston alaisen Savonlinnan OKL:n lakkauttamisen ja opiskelupaikkojen siirtämisen Joensuuhun. Savonlinnasta poistui vajaat kaksisataa työpaikkaa ja 800 opiskelijapaikkaa. Se on kova isku pienelle kaupungille. Savonlinnassa on purettu ja puretaan asuntoja tämän vuoksi ja samaan aikaan Joensuussa joudutaan rakentamaan uutta asuntokapasiteettia. Tuloksellisesti Savonlinnan OKL oli hyvä (saanut kansainvälistäkin tunnustusta) eikä kustannukset ollut per opiskelija juurikaan korkeammat. Opiskelijoille opiskelu oli edullisempaa alemman vuokratason vuoksi. Samalla Savonlinnan Oopperajuhlien kanssa OKL:llä oli paljon synergiaetuja. Kesäkaudella opiskelijoille töitä juhlilla ja juhlille motivoitunutta työvoimaa ja majoituskapasiteettia kesäajaksi. Kaiken lisäksi hakijamäärät Joensuun opettajakoulutukseen ja lastentarhaopettajakoulutukseen putosi radikaalisti aikaisemmasta Savonlinnan ja Joensuun yhteisestä hakijamäärästä. Ja äskettäin kerrottiin, että lastentarhaopettajista tulee pulaa lähivuosina. Ja tämä kaikki lähti Sipilän hallituksen lakimuutoksista. Kansantaloudellisesti tästä tulee takkiin rutkasti. Lisäksi Sipilä lupasi runsaat kompensaatiot OKL:n menetyksestä. Taisi tulla parikymmentä opiskelijapaikkaa Savonlinnaan.
Kolmas on tuo Kiky. Siinä Sipilä osoitti vain taktista tyhmyyttä kiristämällä 24h tuntia lisää työaikaa. Aika monessa tietämässäni yrityksessä tuollainen työajan pidentäminen kuitattiin hölynpölynä ja ei otettu ollenkaan käyttöön tai sitten se suoritettiin näennäisesti. Omalla työpaikallani yhtiön edustajat lähinnä kirosi epävirallisissa keskusteluissa koko työajan pidentämisen turhaa työtä aiheuttavaksi. Toisaalta työnantajamaksujen siirtäminen työntekijöiden osittain maksettavaksi ei juuri kukaan noteerannut ja sillä on varmasti ollut kannattavuutta lisäävä vaikutus työvoimavaltaisilla aloilla. Jättämällä pois tuon työajan pidennyksen, Keskusta olisi varmaan hieman saanut pienemmän tappion vaaleissa.
Näistä syistä en pidä Sipilää minään nerona tai edes vastuunkantajana, pikemminkin vastuunpakoilijana hypättyään oman hallituksensa oppositioon juuri ennen vaaleja hallituksen erottua. Puheenjohtajapaikalta lähteminen on itsestään selvyys, sataan vuoteen huonoin tulos puolueelle ei jättänyt vaihtoehtoja. Jos oikein vetäisi mutkat suoriksi, niin voisi sanoa, että Sipilä uhrasi Keskustan Kokoomuksen hyväksi.
 
Viimeksi muokattu:
(1)
  • Tykkää
Reactions: Ck

Ck

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, NHL suomalaiset
Nyt kun tuo Sipilä on nostettu täällä jalustalle, niin voinen henkilökohtaisia kokemuksia hänen tekojen ja puheiden ristiriidasta sanoa mielipiteeni. Ensimmäisenä tulee mieleen "taseet töihin". Valtion omistusta, etupäässä Nestettä piti myydä, jotta laiska pääoma saadaan tekemään hyvää kansantaloudelle. Siinä on jo yksi virhe, Neste on kaikkea muuta kuin laiskan pääoman linnake, tällä hetkellä yksi globaalisti menestyvin ja innovatiivisesti menestyvä suomalainen yhtiö, joka tahkoaa omistajilleen rahaa. Nestettä myytiin muistaakseni miljardilla ja tiputettiin valtion omistusosuus 33,4% prosentiin. Mitenkä se miljardi käytettiin, laitettiinko tase töihin? Ei, vaan se meni suoraan valtion kassaan ja sillä saatiin näyttämään hetken, että valtion velkaantuminen taittui. Jatkossa vaan Neste tuottaa valtiolle entistä vähemmän osinkoina (tänä vuonna noin 30 milj. euroa). Osakkeet myytiin noin 60€ kappalehintaan, tällä hetkellä osakkeen arvo on noin 95€. Se siitä Sipilän taseet töihin-sloganista.
Toinen enemmän henkilökohtaisesti harmittava hallituksen lainsäädännön teko oli yliopistojen itsemääräysvallasta. Lakia muutettiin siten, että se mahdollisti Joensuun yliopiston alaisen Savonlinnan OKL:n lakkauttamisen ja opiskelupaikkojen siirtämisen Joensuuhun. Savonlinnasta poistui vajaat kaksisataa työpaikkaa ja 800 opiskelijapaikkaa. Se on kova isku pienelle kaupungille. Savonlinnassa on purettu ja puretaan asuntoja tämän vuoksi ja samaan aikaan Joensuussa joudutaan rakentamaan uutta asuntokapasiteettia. Tuloksellisesti Savonlinnan OKL oli hyvä (saanut kansainvälistäkin tunnustusta) eikä kustannukset ollut per opiskelija juurikaan korkeammat. Opiskelijoille opiskelu oli edullisempaa alemman vuokratason vuoksi. Samalla Savonlinnan Oopperajuhlien kanssa OKL:llä oli paljon synergiaetuja. Kesäkaudella opiskelijoille töitä juhlilla ja juhlille motivoitunutta työvoimaa ja majoituskapasiteettia kesäajaksi. Kaiken lisäksi hakijamäärät Joensuun opettajakoulutukseen ja lastentarhaopettajakoulutukseen putosi radikaalisti aikaisemmasta Savonlinnan ja Joensuun yhteisestä hakijamäärästä. Ja äskettäin kerrottiin, että lastentarhaopettajista tulee pulaa lähivuosina. Ja tämä kaikki lähti Sipilän hallituksen lakimuutoksista. Kansantaloudellisesti tästä tulee takkiin rutkasti. Lisäksi Sipilä lupasi runsaat kompensaatiot OKL:n menetyksestä. Taisi tulla parikymmentä opiskelijapaikkaa Savonlinnaan.
Kolmas on tuo Kiky. Siinä Sipilä osoitti vain taktista tyhmyyttä kiristämällä 24h tuntia lisää työaikaa. Aika monessa tietämässäni yrityksessä tuollainen työajan pidentäminen kuitattiin hölynpölynä ja ei otettu ollenkaan käyttöön tai sitten se suoritettiin näennäisesti. Omalla työpaikallani yhtiön edustajat lähinnä kirosi epävirallisissa keskusteluissa koko työajan pidentämisen turhaa työtä aiheuttavaksi. Toisaalta työnantajamaksujen siirtäminen työntekijöiden osittain maksettavaksi ei juuri kukaan noteerannut ja sillä on varmasti ollut kannattavuutta lisäävä vaikutus työvoimavaltaisilla aloilla. Jättämällä pois tuon työajan pidennyksen, Keskusta olisi varmaan hieman saanut pienemmän tappion vaaleissa.
Näistä syistä en pidä Sipilää minään nerona tai edes vastuunkantajana, pikemminkin vastuunpakoilijana hypättyään oman hallituksensa oppositioon juuri ennen vaaleja hallituksen erottua. Puheenjohtajapaikalta lähteminen on itsestään selvyys, sataan vuoteen huonoin tulos puolueelle ei jättänyt vaihtoehtoja. Jos oikein vetäisi mutkat suoriksi, niin voisi sanoa, että Sipilä uhrasi Keskustan Kokoomuksen hyväksi.

Kokonaisuutena hyvä kirjoitus.

Itseäni myös ärsyttää työttömien ja työssäkävien laskentatapa ja paljon hedelmällisempää olisi laskea, kuten täälläkin on joku jo maininnut, ainoastaan ne jotka pystyvät rahoittamaan elämänsä työllä ilman tukia.

En ole hirveästi etsinyt, mutta olisi kiva nähdä mitkä ovat olleet aktviivimallin kustannukset valtiolle. Kela joutui lisäämään käsittelijöiden määrää ainakin 100 (todennäköisesti enemmän) joka tietysti on työllistävää, mutta onko valtiontalouden kannalta järkevää työllistämispolitiikkaa.

Kelassa ja myös sosiaalitoimessa työt ovat lisääntyneet kun aktiivimallin takia työttömyyspäivärahaa menettäneet ovat hakeneet aktiivimallin takia menetetyt rahat toimeentulotuen lisäyksenä. Myös paperisota kyseisissä laitoksissa on lisääntynyt ja ainakin ollaan saatu aktivointia paperisotaan myös työttömien osalta.

Jo pelkästään yhden pitkäaikaistyöttömän joka on elänyt Kelan ja sosiaamitoimen tuilla aktivoinnin kustannukset ovat todennäköisesti korkeammat mitä tuo haettu voitto on ollut. Ja siis tietenkin ensisijaisesti on haettu sitä, että ihmiset menevät töihin. Minusta näyttää kuitenkin siltä, että tärkein oli työllisten prosentin kasvattaminen, että tilastot näyttää paremmilta. Toissijaisena saada osa- ja kokoaikatyöllistettyjä lisää, jotka eivät ole tukien varassa.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Täällä taas ollaan vilpittömästi huolissaan siitä, että työttömien tilastointimäärä on Sipilän hallituskaudella täysin sama kuin aina ennenkin ja siksi siihen ei voi luottaa.
Harmi että asiasta ei ole tilastoja, esim siitä miten maksettujen työttömyyskorvauksien määrä on kehittynyt vuodesta 2015 eteenpäin. Eikun sellainen tilastohan löytyykin pienellä googlettamisella ja maksettujen ansiosidonnaisen ja perusturvan yhteenlaskettu määrä on tippunut yli viidestä miljardista eurosta yli 20% päätyen alle neljään miljardiin euroon.
https://helda.helsinki.fi/bitstream...rva_tilastokatsaus.png?sequence=3&isAllowed=y

eli nyt pitää joku uusi teoria keksiä miten positiivinen työllisyyskehitys voidaan kiistää, kun eihän se vaan totta voi olla.
 
Viimeksi muokattu:

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Täällä taas ollaan vilpittömästi huolissaan siitä, että työttömien tilastointimäärä on Sipilän hallituskaudella täysin sama kuin aina ennenkin ja siksi siihen ei voi luottaa.
Harmi että asiasta ei ole tilastoja, esim siitä miten maksettujen työttömyyskorvauksien määrä on kehittynyt vuodesta 2015 eteenpäin. Eikun sellainen tilastohan löytyykin pienellä googlettamisella ja maksettujen ansiosidonnaisen ja perusturvan yhteenlaskettu määrä on tippunut yli viidestä miljardista eurosta yli 20% päätyen alle neljään miljardiin euroon.
https://helda.helsinki.fi/bitstream...rva_tilastokatsaus.png?sequence=3&isAllowed=y

eli nyt pitää joku uusi teoria keksiä miten positiivinen työllisyyskehitys voidaan kiistää, kunhan eihän se vaan totta voi olla.
Tämähän vaan todistaa kuinka Sipilän hallitus on kurittanut köyhiä ja antanut heille vähemmän rahaa.
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Tämähän vaan todistaa kuinka Sipilän hallitus on kurittanut köyhiä ja antanut heille vähemmän rahaa.

Näinhän se on ;)
Tuosta kehityksestä suurimmat palaset lienevät tulleet lyhentyneinä työttömyysjaksoina ansiosidonnaisella päivärahalla ja eläköitymisen kautta, mutta aika varmasti myös sieltä että pätkätöiden väleihin ei yhtä usein ole tullut työttömyyttä.

Itse kuulun joukkoon, jolla on käynyt juuri niin. Sain elokuussa 2016 ensimmäisen vakituisen työpaikkani sitten vuoden 2008 ja siitä siirryin katkottomasti seuraavaan vakituiseen viime elokuussa.
 

The Nikkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, BJR, Keijo Kaarisade
Tämähän vaan todistaa kuinka Sipilän hallitus on kurittanut köyhiä ja antanut heille vähemmän rahaa.
Kyllä näin taitaa olla. Samalla moni näistä on työllistynyt ja päässyt pois köyhyydestä. Loistavaa!
 

Ck

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, NHL suomalaiset
Täällä taas ollaan vilpittömästi huolissaan siitä, että työttömien tilastointimäärä on Sipilän hallituskaudella täysin sama kuin aina ennenkin ja siksi siihen ei voi luottaa.
Harmi että asiasta ei ole tilastoja, esim siitä miten maksettujen työttömyyskorvauksien määrä on kehittynyt vuodesta 2015 eteenpäin. Eikun sellainen tilastohan löytyykin pienellä googlettamisella ja maksettujen ansiosidonnaisen ja perusturvan yhteenlaskettu määrä on tippunut yli viidestä miljardista eurosta yli 20% päätyen alle neljään miljardiin euroon.
https://helda.helsinki.fi/bitstream...rva_tilastokatsaus.png?sequence=3&isAllowed=y

eli nyt pitää joku uusi teoria keksiä miten positiivinen työllisyyskehitys voidaan kiistää, kun eihän se vaan totta voi olla.

Tilastoja on monenlaisia, mutta tuo tilasto ei osoita kuin vaan sen asian, että ansiosidonnaisen saajien määrä on laskenut, myös perusosan määrä on laskenut n. vuoden 2014 tasolle. Perusosa siis on valtion ja Kelan kautta maksama. Toki tuon käppyrän mukaan sekin vähän laskenut 2015 lukemista, mutta ollaan silti kohtuullisen korkealla aikaisempiin vuosiin verrattaessa.

Mutta siis hirveen hyvä juttu kyllä. Aina kun yksi ihminen työllistyy niin, että pystyy täysin kustantamaan omat kulunsa tai edes osittain on hyvä. Toinen kysymys on se, että mikä osa on ollut Sipilän hallituksen ansioita ja mikä noususuhdanteesta johtuvaa ja mitkä kulut ovat siirtyneet eläkkeisiin ja varattomiin, eli sellaisiin ketkä ei saa edes työttömyyskorvausta.

Kaikkien eläkeiden saajia oli 2014 lopulla 1525000 ja 2017 lopulla 1586000, jossa siis nousua 61000. Osa tuosta henkilöstöstä sirtyy suoraan työllisistä eläkkeelle, osa ansiosidonnaiselta tai työttömyyskorvaukselta eläkkeelle.

Tässä tilastoksekuksen asiantuntijan kirjoitus aiheesta mikä lasketaan työllisyystilastoissa työssäkäyväksi eli tunti viikossaa riittää ja tämä tilastointitapa perustuu kansainvälisiin sopimuksiin:

Tunnin työllä työlliseksi – valetyöllisiäkö tilastoissa? | Tieto&Trendit

Tulottomien määrä kasvanut:

http://blogi.kansanelakelaitos.fi/wp-content/uploads/2017/12/171214_Korpela_2017-12_kuvio2.jpg

Tosin kun saadaan kaikkiin tilastot koko Sipilän hallituskauden ajalta ja todennäköisesti tuon hallituksen toimet heijastelevat vielä jonkun aikaa ennen kuin seuraava hallitus pääsee vauhtiin, niin voidaan tehdä vielä tarkempia arvioita siitä onnistumisesta. Merkitys on myös sillä, että kuinka paljon on jouduttu palkkaamaan ihmisiä 2500 euron keskiansiolla te-keskuksen, sosiaalitoimeen ja Kelan paperinpyörittäjä osastolle ja kuinka paljon on mennyt rahaa esim. tarpeettomiin koulutuksiin.

Danan yksi tilasto, Sipilä on kuningas on vähän turhan heppoinen tapa esittää, että Sipilä on kuningas.

Silti. En arvostele pelkästään Sipilää ja Orpoa, varsinkaan työllistämistoimiin liittyen, kyllä siellä on varmasti onnistumisia ja varsinkin sitä, että yritys on ollut kova, on se mistä pidän. Silti ei voida noin helposti arvioida iso kuva unohtaen kuinka hyvin he onnistuivat. On paljon hedelmällisempää keskustella aiheesta laajemmin, ainakin omasta mielestäni ja myös niin, että minua ei haittaa jos minulle osoitetaan olevan väärässä. Yksi monitulkintainen taulukko ei siihen riitä.

Edit:

Aina pitää huomioida myös virhemarginaali:

Tilastokeskus - Työvoimatutkimus

Työllisyystilastojen tulkinta vaatii perehtymistä - Blog

Kommentti: Sipilän hehkuttama työllisyysihme on harhaa – näin työttömiä katoaa tilastoista
 
Viimeksi muokattu:

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Danan yksi tilasto, Sipilä on kuningas on vähän turhan heppoinen tapa esittää, että Sipilä on kuningas.

Silti. En arvostele pelkästään Sipilää ja Orpoa, varsinkaan työllistämistoimiin liittyen, kyllä siellä on varmasti onnistumisia ja varsinkin sitä, että yritys on ollut kova, on se mistä pidän. Silti ei voida noin helposti arvioida iso kuva unohtaen kuinka hyvin he onnistuivat. On paljon hedelmällisempää keskustella aiheesta laajemmin, ainakin omasta mielestäni ja myös niin, että minua ei haittaa jos minulle osoitetaan olevan väärässä. Yksi monitulkintainen taulukko ei siihen riitä.
Yksi tilasto? Alunperin on puhuttu työttömyydestä ja se on laskenut, mutta eihän se kelpaa, kun tilastoja on kuitenkin siivottu.
Sitten on viereen kaivettu työllisyystilastot ja työllisyys on kasvanut, mutta eihän se kelpaa kun ihan väärin on kuitenkin työllistetty.
Työllistymisestä löytyy tarkempaakin tulosta, jossa on eritelty kokopäiväisten osuudet ja jopa asiantuntijat arvioineet mitkä hallituksen toimet ovat vaikuttaneet, mutta nekään ei kelpaa.
Nyt kaivoin työllisyysmenojen määrät ja toisessa välilehdestä olisi toimeentulotuen asiakkaidenkin määrät, mutta ne nyt on vaan yksittäisiä tilastoja.
Kuka tahansa voi katsoa miten verotulot ja menot ovat kehittyneet eri sektoreittain ja verrata sitä vaikkapa velkaantumiskehitykseen, mutta jostain selittämättömästä syystä sekin tuntuu tekemättömän vaikealta.

Mikään tilasto ei vastakkaista näkökantaa puolla, mutta onhan sen oltava vaan niin ja jos ei olekaan, niin ainakaan kyseessä ei ole sipilän hallituksen ansio vaan vahinko tai sattuma.
 

Ck

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, NHL suomalaiset
Yksi tilasto? Alunperin on puhuttu työttömyydestä ja se on laskenut, mutta eihän se kelpaa, kun tilastoja on kuitenkin siivottu.
Sitten on viereen kaivettu työllisyystilastot ja työllisyys on kasvanut, mutta eihän se kelpaa kun ihan väärin on kuitenkin työllistetty.
Työllistymisestä löytyy tarkempaakin tulosta, jossa on eritelty kokopäiväisten osuudet ja jopa asiantuntijat arvioineet mitkä hallituksen toimet ovat vaikuttaneet, mutta nekään ei kelpaa.
Nyt kaivoin työllisyysmenojen määrät ja toisessa välilehdestä olisi toimeentulotuen asiakkaidenkin määrät, mutta ne nyt on vaan yksittäisiä tilastoja.
Kuka tahansa voi katsoa miten verotulot ja menot ovat kehittyneet eri sektoreittain ja verrata sitä vaikkapa velkaantumiskehitykseen, mutta jostain selittämättömästä syystä sekin tuntuu tekemättömän vaikealta.

Mikään tilasto ei vastakkaista näkökantaa puolla, mutta onhan sen oltava vaan niin ja jos ei olekaan, niin ainakaan kyseessä ei ole sipilän hallituksen ansio vaan vahinko tai sattuma.

En taas tiedä mitä selität. Minä arvostelin tuota 1 tunti viikossa työlliseksi laskentatapaa. Aktiivimallin kustannukset kovemmat kuin hyödyt ja onko saatu toivottuja hyötyjä 1 tunti viikossa työllä, työkkärin kursseilla ja mikä on Sipilän hallituksen ansioita ja mikä ei. Onko siirtymä ollut Ansiosidonnainen-> työttömyysturva/asumistuki-> toimeentulotuki / asumistuki -> Eläke.

Tuo sinun yksi käppyrä ja tunti viikossa työ tilasto ei anna koko kuvaa Sipilän hallituksen onnistumisesta.

Tosin jos sinulle faktat koko valtiontaloudesta on tuossa käppyrässä niinkun nyt näyttää olevan, niin onnea.
 
Viimeksi muokattu:

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
En taas tiedä mitä selität. Minä arvostelin tuota 1 tunti viikossa työlliseksi laskentatapaa. Aktiivimallin kustannukset kovemmat kuin hyödyt ja onko saatu toivottuja hyötyjä 1 tunti viikossa työllä, työkkärin kursseilla ja mikä on Sipilän hallituksen ansioita ja mikä ei. Onko siirtymä ollut Ansiosidonnainen-> työttömyysturva/asumistuki-> toimeentulotuki / asumistuki -> Eläke.

Tuo sinun yksi käppyrä ja tunti viikossa työ tilasto ei anna koko kuvaa Sipilän hallituksen onnistumisesta.
Vähän tylsää toistaa samoja asioita kerrasta toiseen. Työllisyyden laskentatapa voi sinusta olla huono, mutta niin kauan kun se on sana kuin aina ennenkin, niin se on vertailukelpoinen sekä historiallisesti että verrattuna kaikkiin muihin maihin, joissa se lasketaan sanoin.

Työtuntien määrä on kasvanut hieman vajaa kaksi prosentia:
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005601270.html

Täyspäiväistä työpaikkoja on syntynyt 70 000 kpl:
https://www.talouselama.fi/uutiset/...senttiin/e064bee0-a761-3569-9c5d-effb280b6060

Jos työttömyyden kustannukset ovat laskeneet miljardin, niin aika pirun kova palkka saa niillä altiivimallin byrokraateille, että he maksavat enemmän. Oliko heitä peräti sata? Miljardissa on 9 nollaa.
 

Ck

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, NHL suomalaiset
Vähän tylsää toistaa samoja asioita kerrasta toiseen. Työllisyyden laskentatapa voi sinusta olla huono, mutta niin kauan kun se on sana kuin aina ennenkin, niin se on vertailukelpoinen sekä historiallisesti että verrattuna kaikkiin muihin maihin, joissa se lasketaan sanoin.


Työtuntien määrä on kasvanut hieman vajaa kaksi prosentia:
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005601270.html

No miksi sitten edes vastasit minulle ensimmäisen kerran kun puhut ihan toisesta aiheesta. Minä arvostelen työttömyys ja työllisyystilastojen kokonaislaskentatapaa ja sitä mikä on olleet hyödyt ja haitat niissä aktivointitoimissa ja varmaan ymmärrät, ettei sitä tuolla yhdellä käppyrällä selitetä.

Sama asia kun ei voida misssään tapauksessa sanoa, että se että myydään valtion tuottavia yrityksiä pois olisi ehdottomasti rahallisesti ja muillakaan tapaa järkevää vaikka se valtionkassassa hetkellisesti siltä näyttääkin. Voi se toki olla myös hyvä, mutta se, että raha saadaan tilille kertakorvauksena ei tarkoita sitä, että 10+ vuoden aikajanalla se on ollut hyvä asia.

Täyspäiväistä työpaikkoja on syntynyt 70 000 kpl:
https://www.talouselama.fi/uutiset/...senttiin/e064bee0-a761-3569-9c5d-effb280b6060

Jos työttömyyden kustannukset ovat laskeneet miljardin, niin aika pirun kova palkka saa niillä altiivimallin byrokraateille, että he maksavat enemmän. Oliko heitä peräti sata? Miljardissa on 9 nollaa.

Kuten laitoin linkkejä, joita todennäköisesti et lukenut tilastokeskuksen tilastoihin ja ihmisten mielipiteisiin siellä. Sinulle nämä ovat simppeleitä, mutta asiantuntijoille ei niin simppeleitä. Hyvä juttu sulle.

Eli linkkaamaasi tilastoon joulukuulle, elokuulta pudotusta 13 tuhatta kun se elokuussa oli 2 566 000 (virhemarginaali ±33000) ja joulukuussa 2 553 000. Alkaako Sipilän hallituksen toimet vaikuttamaan. Vai voidaanko vielä edes kunnolla katsomaan miten hyvin hallitus on onnistunut tässä, mikä on hallituksen osuutta ja olisiko se ollut jopa parempi jos olisi ollut osaavampi kapteeni (viimiseen emme saa vastausta).

Työttömyysaste elokuussa 2016 7,2%, tammikuussa 2019 6,8% ja helmikuussa 2019 7,4%.

Unohdat edelleen, että tuossa käppyrässäsi ansiosidonnainen laski tuon määrän, kuka maksaa ansiosidonnaisen? Mihin tämä porukka meni, saatiinko niin paljon tuottavaa työtä, että se kattaa kaiken, kuinka paljon henkilöitä siirtyi eläkkeelle tuosta, sairauskorvauksille, toimeentulotuelle, kuinka moni saa lisää muita tukia vaikka tekee sen tunnin viikossa, kuinka moni ansioidonnaiselta ja työttömyyskorvaukselta meni valtion tuottamattomaan työhön (tuottamaton turha paperinpyörittäjä on valtiolle kallimpi kuin työtön siis jos pelkästään katsotaan rahallista kulua), kuinka paljon palkkatuelle ja työllistyvätkö nämä oikeasti enää tuottavasti pidempiaikaisesti.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
No miksi sitten edes vastasit minulle ensimmäisen kerran kun puhut ihan toisesta aiheesta. Minä arvostelen työttömyys ja työllisyystilastojen kokonaislaskentatapaa ja sitä mikä on olleet hyödyt ja haitat niissä aktivointitoimissa ja varmaan ymmärrät, ettei sitä tuolla yhdellä käppyrällä selitetä.
Puhuit siitä, että laskentatapa on väärä ja että tunninkin töitä tehneet ovat tilastoissa työllistyneitä. He kuitenkin saavat työttömyyskorvausta ja maksettujen korvauksen määrä tippui yli 20%. Kai se nyt kertoo siitä, että ihmiset ovat työnteolla pystyneet elättämäään itsensä selvästi aiempaa paremmin? Erityisesti jos katsoo noita muita esille nostettuja tilastoja.
Kuten laitoin linkkejä, joita todennäköisesti et lukenut tilastokeskuksen tilastoihin ja ihmisten mielipiteisiin siellä. Sinulle nämä ovat simppeleitä, mutta asiantuntijoille ei niin simppeleitä. Hyvä juttu sulle.
Luin ihan tarpeeksi ja asiasta on ihan kattaviakin tilastoja. Työllisten määrä on kasvanut 120 000 hengellä. Vaikka niistä alle 20 tuntia viikossa tekevien määrä on ~15 000, niin se tarkoittaa vain että yli satatuhatta työllistynyttä tekee enemmmän tunteja kuin tuon. Ja olen pariin kertaan kertonut, paljonko täyttä päivää tekevienkin määrä on. Jos asiassa on jotain epäselvää tai sinulla on jotain omia tulkintojasi, niin toki voit ne esittää, mutta tiedot työllistymisistä on olemassa.

Aktiivimallin vaikutuksistakin työllistymiseen on arvioita ja ne ovat luokkaa 5 000-12 000 eli kuten VVM arvio vajaa 10% kokonaisuudesta:
http://www.ptt.fi/ennusteet/kansant...teema-tyollisyyden-kasvu-nopeaa-ja-aitoa.html

IS:n juttu oli vuodelta 2017 jolloin ei käytössä ole ollut kuin ehkä vuoden 2016 työllisyystilastot jos niitäkään, joten nyt meillä on parempaa tietoa kuin toimittajalla silloin.
Eli linkkaamaasi tilastoon joulukuulle, elokuulta pudotusta 13 tuhatta kun se elokuussa oli 2 566 000 (virhemarginaali ±33000) ja joulukuussa 2 553 000.

Työttömyysaste elokuussa 2016 7,2%, tammikuussa 2019 6,8% ja helmikuussa 2019 7,4%.
Siihen on syynsä miksi työttömyyttä verrataan aina vuoden takaiseen jaksoon, eikä eri kuukausia keskenään. Vinkiksi voin sanoa, että on olemassa myös tilasto nimeltään "kausivaihtelusta tasoitettu työttömyys". Syy on varmaan aika ilmeinen kun katsoo tuota kuvaajaa:
https://findikaattori.fi/fi/34
Unohdat edelleen, että tuossa käppyrässäsi ansiosidonnainen laski tuon määrän, kuka maksaa ansiosidonnaisen? Mihin tämä porukka meni, saatiinko niin paljon tuottavaa työtä, että se kattaa kaiken, kuinka paljon henkilöitä siirtyi eläkkeelle tuosta, sairauskorvauksille, toimeentulotuelle, kuinka moni saa lisää muita tukia vaikka tekee sen tunnin viikossa, kuinka moni ansioidonnaiselta ja työttömyyskorvaukselta meni valtion tuottamattomaan työhön (tuottamaton turha paperinpyörittäjä on valtiolle kallimpi kuin työtön siis jos pelkästään katsotaan rahallista kulua), kuinka paljon palkkatuelle ja työllistyvätkö nämä oikeasti enää tuottavasti pidempiaikaisesti.
Tässä kirjoituksessa väitetään, että valtio kustantaisi ansiosidonnaisesta 95%, mutta se ei ihan totta taida olla:
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/...turvasta/979077e3-1a59-341f-acc1-d50c9fe74638
Työntekijät kustantavat siitä 5,5%, työnantajat osan ja valtio lopun. Työnantajien osuutta on viime vuosina muutettu, mutta valtion osuus on jossain 90%:n tietämillä. Eli valtion rahaa säästyi about miljardi.
Työtyöntien määrä kasvoi vajaa 2% ja verokertymä kasvoi sitäkin enemmän eli 2,2% joten selvää on että yksityiselle puolelle ovat tuottavaan työhön työllistyneet. Kunnat ja valtio keräävät ansioveroja yhteensä noin 25 miljardia euroa, niin tuleehan siitäkin puoli miljardia euroa ja yhteisötuloista jonkun verran lisää.

Tuossa on aiemmin lupaamani tilasto toimineentulotuen saajien määrästä. Systeemi hieman muuttui ja kasvatti saajien määrää, mutta tuosta johtuva erokin on marginaalinen niiden 70 000 uuden täysipäiväisen työpaikan rinnalla. Mielenkiintoista olisi toki ollut, että jos järjestelmä olisi pysynyt samana, niin miten paljon tuen saajien määrän olisi tippunut,.
https://thl.fi/fi/-/perustoimeentul...tti-odotetusti-toimeentulotuen-saajien-maaraa

Julkisen sektorin yhteenlasketut työllisyyden kasvusta johtuvat suorat hyödyt ovat siis vähintään pari miljardia vuositasolla. Jos aktiivimallin ansiota on 10%, niin se tekisi parisataamiljoonaa euroa.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös