Nähdäkseni Kepu on Vatulan johdolla mennyt entistä syvemmin mukaan kvartaalitalouteen ja ajanut väkisin läpi SOTE- ja maakuntahallintomallin, joka ei ole puolustettavissa millään järkisyillä, vaan aikana, jolloin kaikki paasaavat byrokratiatalkoista saa aikaan valtavan ja erittäin kalliin välitason byrokratian kasvun. Suurta rohkeutta ja malttia viisastua osoittaisi se, että Vatulan johdolla pyssyyn ajettavasta maakuntamallista ja 18 sote-alueesta luovuttaisiin ja käytettäisiin hyväksi olemassa olevia rakenteita, kuten sote-piirien rakentaminen viiden yliopistollisen keskussairaalan ympärille olisi.
Hesarin pääkirjoitussivulla oli tänään varsin piristävä kirjoitus aluehallintouudistuksesta.
Maakunnille pitää antaa kyky järkevään toimintaan | Pääkirjoitukset | HS
Puhutaan paljon, että Suomeen ollaan luomassa maakuntauudistuksella uusi ja kallis väliportaan hallinto. Sehän ei lainkaan pidä siinä mielessä paikkaansa, että välitasoa ei olla luomassa, vaan se on jo olemassa.
Meillä on välitasolla useita erilaisia toimijoita, kuten aluehallintovirastot, ELY-keskukset ja maakuntien liitot, joilla on erilaisia aluehallinnollisia tehtäviä. Lisäksi monet muutkin eri ministeriöiden hallinnonalat on jaettu erilaisiin alueellisiin kokonaisuuksiin. Meillä on siis varsin raskas väliportaan alueellinen hallinto, joka vielä kaiken lisäksi on eri virastojen ja yksiköiden osalta pirstottu toisistaan suuresti poikkeaviin alueellisiin kokonaisuuksiin. Sokerina pohjalla sosiaali- ja terveystoimen, julkisen liikenteen, osa yhdyskunnallisten huoltotoimien (kuten vesi- ja jätehuolto) sekä osin korkeakoulutuksen hallinnosta on meillä resurssisyistä "ulkoistettu" erilaisiin kuntayhtymiin - ns. himmeleihin, koska niitä lakisääteisesti hallinnoivat yksiköt (eli kunnat) ovat siihen liian heikkoja.
Nykyisen väliportaan hallinnon ongelma ei ole sen olemassaolo (koska se on tämmöisessä varsin suuressa ja hajanaisessa maassa pakollinen), vaan sen vakavahko epädemokraattisuus.
Ongelman ydin ei ole maakuntauudistus itsessään, vaan sille on olemassa jopa erittäin vahvat perusteet: hallinnon väliporraskin on demokratisoitava ja alueille on annettava sitä kautta sekä valtaa että vastuuta omasta alueellisesta kehittämisestään. Ongelman ydin onkin se, että uudistusta ollaan valmisteltu populistisesti tuossa Hesarin tekstissäkin kritisoidun (erityisesti Keskustan ja Kokoomuksen välisen) strategisen poliittisen nokittelun kautta.
P.S. En ole äänestänyt koskaan Kepua, enkä myöskään äänestä.