Mainos
  • Joulurauhan julistus
    Huomenna, jos Moderaattorit suovat, on meidän Jatkoajan armorikas joulupäivä; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha, kehottamalla kaikkia tätä palstaa asiaankuuluvalla kirjoittelulla täyttämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla kirjoituksella häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka Moderaattorit ja säännöt kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

    Toivotamme kaikille Jatkoajan kirjoittajille sekä lukijoille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2025.

Kesän festarit

  • 641 846
  • 3 538

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Nyt piti jo ihan senkin takia käydä, että ehtii nähdä tuon alkuperäisen paikan.

Mitä muuten tykkäsit itse paikasta / tapahtumasta?

Jättömaa on vuosien saatossa kasvanut hyvinkin kotikutoisesta tapahtumasta kohtuullisen isoksikin häppeningiksi. Kävijämääriä ei laskettu, mutta järjestäjät vahvistivat omakohtaiset havainnot, eli yleisöä oli paikalla ennätysmäärä. Monestihan pikkutapahtuma menettää kasvaessaan ja kehittyessään jotain alkuperäisestä ideastaan, mutta ainakin mun mielestä tässä tuo idea on säilynyt hyvin ja tapahtuma on edelleenkin varsin sympaattinen. Tosin ymmärrän kyllä senkin, että joillekin tuo on ihan taatusti aivan liian undergroundia.
 

Moto

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mitä muuten tykkäsit itse paikasta / tapahtumasta?

Aika pintapuoliseksi havainnot jäi, kun tulin paikalle jotain 10-15 min ennen Saimaan aloittamista. Tuli koettua Flowerpower-lava, päälava ja niiden välinen luontopolku, joka varrella bongaukset olivat pääasiassa virtsarakkoaan keventäviä alkuasukkaita (tai en minä asuinpaikkaa niiltä kysellyt). Ruokapuolta ei tullut kokeiltua ja en tiedä oliko se enää aukikaan silloin kun Hautausmaa lopetti - ainakin verkkosivulla taisi lukea, että ovet menee säppiin 22:00.

Mutta olihan tuo ihan mukavan erilainen festari. Lavojen parantaminen varmaan vaatisi jo maksullisuutta, mutta huonoin puoli oli se, ettei noille kummallekaan lavalla hirveästi nähnyt edes kohtalaisen läheltä lavaa. Näyttäisi tuo Ruukinportin alue kuvista päätellen sellaiselta, että sinne voisi tehdä jotain vähän isompaakin, jossa olisi sisälavojakin mukana, mutta sitten oltaisiin jo kaukana alkuperäisestä ideasta.
 

Moto

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
En nyt jaksa keskellä yötä ruveta kirjoittamaan pidempää raporttia Flown kahdesta ensimmäisestä päivästä, mutta sanotaan "varoituksena", että huhut ryysiksestä ei ole tuulesta temmattuja, kun puhutaan suosituimmista artisteista. Jos joku on sunnuntaina menossa katsomaan esim. pelkästään New Orderia, on kyllä hyville mestoille halutessaan syytä olla Red Tentissä ainakin puoli tuntia ennen keikan alkua. Toki siellä on screenit molemmin puolin lavaa, että kauempaakin näkee jotain.

Tänään Morrisseyn lisäksi ainakin CHVRCHES ja M83 vetivät suuren teltan ääriään myöten täyteen väkeä, vaikka sinne mahtuu populaa varmasti useita tuhansia. Päälavan keikoille hivuttautuminen eteenpäin on helpompaa, ennen kaikkea siksi että lavan edustasta suurin osa ei ole edelleenkään anniskelualuetta. (Hyvä niin vaikka moni on eri mieltä.)

Musiikillisesti ja miljööltään edelleen huippuluokan tapahtuma, mutta aiemmin ei ole yhtä klaustrofobista oloa päässyt syntymään, vaikka alue on nyt jonkin verran suurentunut. Vessoja on edelleen tarpeeksi, ei tarvinnut ainakaan seisten kusten heimoon kuuluvan jonottaa kertaakaan.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
En nyt jaksa keskellä yötä ruveta kirjoittamaan pidempää raporttia Flown kahdesta ensimmäisestä päivästä, mutta sanotaan "varoituksena", että huhut ryysiksestä ei ole tuulesta temmattuja, kun puhutaan suosituimmista artisteista.

Ihan en oikein jaksa ymmärtää mediassa ja somessa ollutta valituksen määrää. Ok, olihan siellä porukkaa ja jossain jopa jonoja, mutta ei haitannut ainakaan meitä missään vaiheessa tippaakaan. Shampanjabaarissa oli kyllä perjantaina ihan törkeä ryysis, mutta eipä sinne tarvinnut mennäkään sen jälkeen kun pakollinen "koko alueen tutustumiskierros" oli tehty. Pallolavalla ei nyt edes käyty ja kritiikki sitä tai sen esiintyjävalintoja kohtaan saattoi hyvinkin olla perusteltua, ulkopuoleltahan sinne ei siis nähnyt ollenkaan. Mutta muuten tuntui vähän hemmoteltujen ihmisten kitinältä, ei kai voi olettaa että pääesiintyjän keikalle voi marssia eturiviin sillä sekunnilla, kun eka biisi alkaa...

Btw, Descendentsin keikalta oli vähän kiire New Orderia katsomaan, mutta vielä varttia vaillekin telttojen sivusta pääsi ihan vaivatta lavan lähelle ja sieltä sitten sivustan porrasbaaritasanteelle katsomaan. Katsomista ei kamalasti kyllä ollut, eikä kuuntelemisestaan olisi ollut niin kamalasti väliä. Vasta True Faithista lähti meikäläisellä. Ja sitten kun seuraavaksi tuli Blue Monday, niin jo alkoi teltta sen jälkeen tyhjenemään. Sinällään kunnioitettavaa, että veteraanibändi haluaa vielä esittää uusia biisejään, mutta mulle best of -henkinen setti olisi toiminut paremmin.

NO oli siis ehkä piení pettymys, mutta muuten kaikki ne artistit mitä lähdettiin katsomaan lunastivat odotukset. Vähän toki huolestuttavaa, että kiinnostavien artistien keski-ikä taisi näillä festareilla alkaa kuutosella tai ainakin hyvin lähellä sitä oltiin... Uusia ennestään tuntemattomia esiintyjiä olisi ollut tarjolla vaikka kuinka paljon, mutta ei ihan hirveästi jaksanut tsekkailla, tai sitten riitti jo puolikaskin biisi sanomaan että ei olla nyt ihan kohderyhmää. Yksi uusi nimi nyt kuitenkin jäi mieleen: Sleaford Mods oli hauska ja toi mieleen 70-luvun brittipunkrunoilijat.
 

Moto

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tuo pallolava, vaikka jonkinlainen Flown symboli onkin, on ruvennut lähinnä ärsyttämään. Se ehkä toimisi, jos siellä olisi väkeä vain sen verran, kun sisään mahtuu, mutta kun melkein mikä tahansa artisti vetää sen tappiin ja ulkopuolelta taisi tänä vuonna nähdä vielä huonommin kuin aiemmin, toimivuus on mitä on. Yksi keikka siellä tuli nyt nähtyä, israelilainen A-WA. Sitä ennen oli sen verran luppoaikaa, että ehti mennä hyvissä ajoin istuskelemaan areenan sisään, mutta täpötäynnä se oli keikan alkaessa. Ulos lähdin viimeisen biisin aikana, että ehti Iggyä katsomaan ja se ei ollut ihan helppoa.

Ainakin Röyhkä/Inginmaa/Hypnomen olisi lavan artisteista kiinnostanut, mutta jätin väliin lavan takia. Se tosin osoittautui sikäli onnenpotkuksi, että "korvaaja" oli ehkäpä koko tämänkertaisen festarin positiivisin kokemus. ROOXX ei kuulostanut nimenä millään tapaa kiinnostavalta, mutta pikainen selvitys kertoi, että nimen taakse kätkeytyy Jori Sjöroos. Levy tulee vasta ensi vuonna, mutta kolme biisiä on jo julkaistu ja keikalla, joka tosin kesti vain jonkun reilun puoli tuntia, kuultiin enemmän. Itse asiassa kaipailin The Hearingia Flow'hun, mutta se tuli tässä yllättäen tavallaan kuitattua, sillä toinen solisteista oli Ringa Manner. Voi olla, että tämän "projektin" live-esiintymiset tulevat olemaan harvinaista herkkua.

New Orderin keikalle menin hyvissä ajoin, kun ei oikein muutakaan tekemistä ollut, Descendents olisi vöhän kiinnostanut, mutta kun en olisi sitä nähnyt alusta ja olisi tullut turhan kiire siirtyä New Orderiin, päätin vain hengailla teltassa ja sai ainakin hyvät paikat muutaman metrin päässä lavasta. Setin pituus oli mukava yllätys - varmaan oli koko festarin pisin esitys 1,5 tunnin kestollaan. Bernard Sumnerin sanoista päätellen heillä oli enemmän aikaa kuin kuvittelivat, joten encoreen lisättiin toinenkin Joy Division-biisi Decades, jota ei ainakaan setlist.fm:n mukaan ole turhan usein soitettu. Keikan päätti odotetusti Love Will Tear Us Apart. Ei se nyt ihan sama ole Sumnerin laulamana, mutta kuitenkin "virallisin" liveversio, minkä enää voi kuulla.

Sia oli aika outo tapaus. Sen verran oli ryysistä, että jäin aika sivulle lavaa ja pitkään joutui miettimään, onko laulaja ollenkaan lavalla. Välillä screenillä näkyi eukko laulamassa joku lampunvarjostin päässään, mutta kesti pitkään että tuli sellainen kuvakulma, josta paljastui, missä Sia suurinpiirtein lavalla oli. Bändiä siellä ei tainnut olla ollenkaan, joten livelaulannasta huolimatta tuli enemmän mieleen joku performanssi kuin keikka. Enpä muuten tiennytkään, että Titanium on Sian biisi - toki sen on David Guetalle kreditoitu.

Yhteensä tuli nähtyä 17 keikkaa kolmen päivän aikana jokseenkin alusta loppuun - siirtymien takia saattoi ensimmäistä tai viimeistä biisiä jäädä väliin. Suuret nimet lähinnä täyttivät odotukset, mutta eivät sen enempää tarjonneet. Massive Attackilta olisin kaivannut vähän enemmän biisejä Blue Linesilta - nyt tuli vain Safe From Harm. Morrisseyn setti oli aika samaa kaavaa noudattava kuin vajaa pari vuotta sitten Finlandiatalolla. Ouija Board, Ouija Board ja Alma Matters olivat ehkä merkittävimmät lisäykset ja The Smithsiin koskettiin entistä säästeliäämmin. Iggy Pop oli odotetusti tiukkaa kamaa - China Girliä jäin silti kaipaamaan.

Ronya
turvautuu edelleen turhan paljon taustanauhoihin - jos haluat toistaa levyn harmoniat livenä, opeta mieluummin taustabändiläiset laulamaan tai pestaa pari taustalaulajaa. Mitäs vielä? Chvrches oli ainakin hyvä kokemus. M83 tarjosi ainakin visuaalisesti komean keikan ja perjantain päättäneellä brittiläisellä punkbändillä Savages oli asenne ja soittotaito kohdillaan, mutta biisit olivat aika tasapaksuja. Laulajasta tuli habitukseltaan ja ajoittain ääneltäänkin mieleen 80-luvun alun Siouxsie Sioux, mikä ei ole ainakaan huono juttu.

Uudessa Zalando Factory-klubissa näin jo useampaan kertaan aiemminkin näkemäni FEELS:in ja Lake Jonsin. Tämä uusi lava vaikutti ihan toimivalta tuollaisille melko pienen yleisön keikoille, vaikka varmasti noitakin oli ainakin parisataa henkeä katsomassa.

Ryysikset olivat tosiaan aika paikallisia. Esim. sunnuntaina päivän päätteeksi jotain iltapalaa etsiessä tuo uusi alue Black Tentin takana, jossa siis Zalando Factorykin sijaitsee, suorastaan kumisi tyhjyyttään. Blue Tentin korvannut isompi Lapin Kulta Red Arena on kenties haastamassa päälavaa ykköslavan tittelistä. Nytkin siis kansikuva-artisteista Morrissey ja New Order esiintyivät siellä. Etenkin hieman epävakaisella säällä tuo suuri teltta on toki toimiva ratkaisu.
 
Viimeksi muokattu:

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Unohtui sanoa pari sananen taannoisesta Flow Festivalista. Siellä tosiaan olin useamman vuoden tauon jälkeen taas, tosin vain sunnuntaina ja silloinkin ennen kaikkea New Orderin takia. Usein tullut haukuttua Flow'ta, mutta vedetään niitä sanoja takaisin. Tänä vuonna tuntui olevan ihan hyvä fiilinki ja jotenkin tuntui, kun alueella olisi helpompaa liikkua? No ok, myöhemmin illalla kun Sia esiintyi, niin oli aika ryysistä kun hakeuduttiin pois alueelta.

Toki omat henkilökohtaiset fiilikset ratkaisee aina näissä ja ehkä nekin oli nyt paremmat, mene ja tiedä. Näin ne fiilikset pehmenee.

No anyway, New Order oli siis se pääjuttu jonka takia mentiin ja eipä se pettänyt. Lava telttoineen missä esiintyivät toimi kuin hyvä klubi ja jotenkin välillä unohdinkin, että ollaan festareilla isossa teltassa. Saundit ja videot kaikki toimi upeasti ja vaikka ydinjäsenet alkaa jo aika iäkkäitä olemaan, niin hienosti kulkee ja Sumnerin ääni on kondiksessa. Melko isoa osaa yleisöstä tuntui lopun Joy Division vedot lämmittävän ja en sinänsä ihmettele, olihan se ainutlaatuinen bändi, vaikka ei nyt itselleni niin läheinen. Omalla kohdalla tokikin NO:n suurimmat hitit, eli Blue Monday ja True Faith oli omanlaisiaan unelmien täyttymyksiä, kuulla ne viimein livenä. Tiedäpä sitä tuleeko toista saumaa enää. Erittäin hyvä maku jäi.

Ehdin toki mainion Villa Nahin keikan kuulla myös, joka oli tosin todella köpelön lavan luona ja hirmu lyhyt. Uusi matsku kuulostaa lupaavalta joten täytyy eksyä jos pojilla on syksyn mittaan Helsingissä joku klubikeikka. Olen tunnetusti heikkona 80-luvun synapoppiin ja kaikkeen modernimpaankin jossa haetaan kaikuja sieltä.

Dua Lipaa kuunneltiin myös, mutta ei oikein napsunut meikäläiselle, vaikka neidolla onkin upea ääni, mutta näitä käheähköjä vahvoja naistulkitsijoita on etenkin Britteinsaarilta tullut nyt vuosien saatossa jo niin paljon, että tietyllä tavalla toistavat samaa kaavaa. Ai niin ja J. Karjalaista muutaman biisin verran ehti kuulla myös. Jii on Jii. Ei se petä. Olisi ehkä voinut itse jäädä kuuntelemaan herraa ennemmin kuin tuota Dua Lipaa... no, valinta on jo tehty.

Niin ja tosiaan se Sia jota New Orderin jälkihuuruissa yritettiin kuunnella tovin siinä... ei aukene, ei. Jos tuossa musiikissa ja esiintymisessä on joku isompikin koukku, niin jää meikäläiseltä kyllä tajuamatta. Yksistään varsin sietämätön lauluääni tekee artistin matskusta aika lailla mahdottoman syvällisemmän tutustumisen kannalta. No, jokaiselle jotakin. Oma musamassu tuli täyteen noista aiemmin mainituista akteista, vaikka päiväliput nyt onkin ihan tuhottoman kalliit.

Ehkä seuraavalla kerralla useamman päivän tsetti. Kieltämättä esim. Massive Attack olisi ollut kiinnostava kuulla.
 

septi

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Kesän 2017 festarikartalle on tulossa erittäin mielenkiintoinen uusi lisäys, kun Vantaalla järjestetään Rockfest kesäkuun 9. päivä. Ensimmäiset artistijulkaisut ovat Rammstein, Stam1na, Turmion Kätilöt, Pain ja Musta paavi.

Kuten uutisessakin mainitaan, kesän festaritarjonta on muuttunut koko ajan popimpaan suuntaan ja samat cheekit ja sannit tuntuvat olevan jokaisella festarilla, samalla kun raskas musiikki on huvennut isommilta festariareenoilta. Tästä syystä festarit ovat jääneet itseltä useammaksi vuodeksi väliin, kun Tuska -viikonloppunakin itsellä on eräs perinteinen reissu kaveriporukassa.

Festaritunnelmaa on kieltämättä ikävä, joten toivottavasti Rockfest saa heti järjestelyt ja tapahtuman toimimaan ja näyttää heti myyntiluvuillaan että kysyntää on ja tulevaisuudessa sitten toivottavasti 2-3 päiväisenä versiona. Uutisen mukaan lipun hinnat alkavat 79 eurosta, joka edellyttää kyllä vielä muutaman isomman nimen ollakseen hintansa väärti. Tässä vaiheessa tapahtuma menee tarkkaan seurantaan ja lipunosto harkintaan, odottamaan seuraavia julkaisuja.

Uutinen: Rammstein vahvistui Rockfestin pääesiintyjäksi Vantaalle kesäkuussa! | KaaosZine

(Erittäin keskeneräiset) nettisivut: Big Stone Rock Fest | 100% Rock and roll
 

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ultra Bra oli 1990-luvun ainoa todella huono puoli!

Sen sijaan Porissa järjestettävillä jazz-festivaaleilla esiintyy Jamiroquai. Tämä tarkoittaa, että saan bucket listiltäni yliviivauttua asian ensimmäistä kertaa yli viiteen vuoteen. Olen aivan täpinöissäni, enää puoli vuotta!
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Kuten uutisessakin mainitaan, kesän festaritarjonta on muuttunut koko ajan popimpaan suuntaan ja samat cheekit ja sannit tuntuvat olevan jokaisella festarilla, samalla kun raskas musiikki on huvennut isommilta festariareenoilta. Tästä syystä festarit ovat jääneet itseltä useammaksi vuodeksi väliin, kun Tuska -viikonloppunakin itsellä on eräs perinteinen reissu kaveriporukassa.
l

Tuo on muuten jännä ilmiö että monet festarin nimessäkin on sana Rock ja sitten pääesiintyjinä on Cheek, sanni, JVG, Jari sillanpää ja Antti tuisku :)

Viimevuonna laukaassa ekakertaa http://johnsmith.fi/ john Smith festaritkin voi varmaan rockin suunalla suositella.
 

Moto

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Vaikken yhdykään näihin "soittakaa pelkkää rokkia, perkele!"-kommentteihin, on kyllä sanottava että tähän mennessä julkaistu kattaus ensi kesän Ruisrockiin on pitäisikö itkeä vai nauraa -tasoa festivaalille, jonka nimessä on "rock". Silleen pikkuisen kiinnostaisi nähdä joku noista Ultra Bran keikoista ja Turku olisi helpoin paikka käydä, mutta kun Ultra Bra ei kuitenkaan ole kovin lähellä sydäntä ja loput edes jotenkin kiinnostavat artistit siellä ovat niitä, jotka näkee jokaisessa niemessä, notkossa ja saarelmassa ensi kesänä, ei taida viitsiä edes Turkuun asti vaivautua,.
 
Suosikkijoukkue
Ässät
Pari viikkoa sitten tuli taas vierailtua Karibialla Independence Of The Seas-luksusristeilijän kyydissä ja homman nimi oli 70 000 Tons Of Metal. Viime vuonna päätettiin monen vuoden harkinnan jälkeen vihdoin testata nämä kekkerit ja tarkoitus oli tuolloin tehdä sellainen "kerran elämässä"-tyylinen reissu. No, reisillehän se ajatus lopulta meni, kun alkoi taas keskikesällä seuraavan vuoden artisteja tippumaan julkisuuteen ja sitä myöten risteilykuume kasvamaan. Päätettiin sitten yhteistuumin elää taas puoli vuotta näkkärillä ja makaroonilla, jotta voitaisiin ottaa Helmikuussa suunnaksi aurinkoinen Florida ja käydä siinä samassa vielä kerran katsastamassa nämäkin humpat. Reissuun tosiaan lähdettiin 5 tällä kertaa viisi päivää ennen itse risteilyä (vrt. 2016, jolloin saavuttiin jenkkeihin päivää ennen) ja maissa ehdittiin näin ollen tehdä myös normaaleja turistijuttuja, kuten NHL-pelissä käynti, Key Westin autoreissu jne. Mutta tarkoitus on nyt kirjoittaa ketjun otsikkoon paremmin sopivasta aiheesta, eli matkan päätapahtumasta.

Mikäli kyseinen tapahtuma on ennestään tuntematon, niin tässä pähkinänkuoressa se, mistä tässä kaikessa on kysymys: neljän päivän Karibianristeily Roayl Caribbeanin Independence Of The Seas aluksella, matkassa mukana 3000 lipunostajaa ja 61 yhtyettä, joista jokainen soittaa 4-päiväisen reissun aikana kaksi keikkaa per yhtye. Musiikki soi laivalla yleensä 10:00 - 05:00, eli lähes kellon ympäri löytyy joltakin laivan neljästä keikkapaikasta joku yhtye soittamasta. Lipun hintaan kuuluvat syömiset laivan eri ravintoloissa, mutta juomat joutuu pulittamaan omasta taskusta. Kolmantena päivänä on perinteisesti vuorossa satamapäivä, jolloin ankuroidutaan iltapäivän ajaksi ennaltamäärättyyn vierassatamaan, joka tällä kertaa oli Haitin Labadee.

1. Päivä

Saavuttiin satamaan viimevuotiseen tapaan hiukan ennen yhtätoista aamulla ja juuri sopivasti olivat hetkeä aikaisemmin avanneet ovet terminaalirakennukseen, jossa odottivat turvatarkastus ja muut ennakkohäslingit. Jenkeissä näihin laivoihin siirtyminen muistuttaa hyvin pitkälti lentokenttätoimintaa kassien läpivalaisun ja passintarkastuksen muodossa, mutta toki hieman rennommin turvatoimin. Tällä kertaa varsinainen laivaan pääseminen myöhästyi kuitenkin noin tunnilla jostain syystä ja saimme muun porukan kanssa istua odotusaulassa kello yhteen asti, kunnes meidät ohjattiin itse botskin kyytiin. Heitettiin matkalaukut nopeasti hyttiin ja käytiin buffetissa syömässä lounasta, ennen kuin korkattiin ensimmäiset oluet lähimmältä baaritiskiltä. Laivalla on myös mahdollista syödä A la carte-ravintolassa ilmaiseksi, mutta useammasta ruokalajista koostuvan aterian syömiseen tuhrautuu aikaa pahimmillaan parikin tuntia ja koska syöminen tämänkaltaisella reissulla on lähinnä välttämätön pakko kaiken muun ympärillä tapahtuvan keskellä, tyydyimme tänäkin vuonna buffetin tarjontaan, joka kieltämättä oli mielestäni heikompaa kuin viime vuonna.

Kello kolmen aikaan oli jälleen vuorossa kaikille matkustajille pakollinen muster drill, joka vastaa lentokoneen turvallisuusohjeistusta. Itse ohjeistus ei kestä kuin viisi minuuttia, mutta kaikkien matkustajien kokoaminen omille turva-asemille veikin sitten jälleen ainakin puoli tuntia. No, kunnialla tuostakin selviydyttiin ja ohjeistuksen jälkeen olikin enää vajaa tunti aikaa siihen, kun jätimme Fort Lauderdalen sataman taaksemme ja ensimmäiset bändit polkaisivat festarit käyntiin.

Ensimmäinen keikka oli omalta osaltamme Scar Symmetryn jäähalliveto (keikkapaikkana laivalta löytyvä "jäähalli", jossa normiristeilyllä järjestetään taitoluisteluesityksiä yms). Ennen risteilyä tuli kerrattua Ruotsin poikien katalogia ja hieman masentavasti todettua, että taitaa aika olla tehnyt tehtävänsä omalla kohdalla tämän yhtyeen kanssa, sillä ei oikein enää lähtenyt levyltä, vaikka aikoinaan tuli paljonkin kuunneltua yhtyeen albumeja. Onneksi kuitenkin livenä toimikin paljon paremmin ja vaikka keikan alussa soundit olivatkin aivan päin vittua, niin loppua kohden parani koko ajan. Ei ollut reissun parhaimpia keikkoja, mutta ei huonoimpiakaan.

Tunnin tauko Scar Symmetryn jälkeen ja sitten olikin reissun ensimmäisen päällekkäisyyden vuoro: Death Angel oli kirjattu aloittamaan jäähallissa samaan aikaan kun Cattle Decapitation aloitti veivaamisen Pyramid Loungessa. Päätöksestä teki helpomman se, että Pyramid Lounge on aluksen pienin soittopaikka ja tuossa tilassa on katto niin alhaalla, että lavaa ei saada nostettua kuin mulkun mitan verran lattiasta. Tämä puolestaan aiheuttaa sen, ettei eturivien takaa näe juuri muuta kuin edessä seisovan hilseet. Tästä syystä koitin välttää Pyramid Loungea kuin ruttoa ja päädyimme valitsemaan Death Angelin keikan ja voi pojat, että teimmekin oikean päätöksen. San Fransiscon ikinuoret meinaa vetivät sellaisen setin että oksat pois. Pitti pyöri alusta loppuun ja jäähalliin oli sulloutunut porukkaa kuin SaiPan matsiin. Ehdottomasti yksi risteilyn parhaista keikoista ja hiukan myöhemmin pääsin mielipiteeni myös kertomaan yhtyeen laulajalle, Mark Oseguedalle, kun tämä käveli vastaan buffetin sisäänkäynnillä.

Tämän jälkeen olikin parin tunnin mittainen tauko, sillä Alhambra teatterissa oli tarkoitus alkaa raikaamaan Testament vähän yhdeksän jälkeen, mutta saapuessamme paikalle oli sound check juuri alkanut ja kävikin nopeasti selväksi, että Chuck Billyn retkue ei pääse aloittamaan ajallaan. Hetken aikaa siinä tuli rupateltua vieressä istuneiden suomalasten kanssa, joista yksi oli Amorphiksen laulaja Tomi Joutsen, kunnes totesimme, että tsekataan mieluummin Testamentin aurinkokansikeikka kolmantena päivänä, jolloin pääsimme lähtemään ajoissa ehtiäksemme taas jäähalliin ennen Devildriverin aloittamista. Dez ja pojat vetivät hyvän ja energisen setin, joka koostui lähinnä kolmen ensimmäisen levyn biiseistä, muutamalla uutukaiselta lohkaistulla kipaleella höystettynä. Omasta mielestäni myös Pray For The Villainsilta ja Beastilta löytyisi varsin meneviä ralleja settilistaan sisällytettäväksi, mutta suuren yleisön silmissä nuo levyt eivät niin suurta suosiota koskaan saavuttaneet, joten ovat selvästi jääneet hieman taka-alalle konserttiolosuhteissa. Myös Deziin tuli törmättyä laivan promenadilla joku päivä ja mies suostui hymyissä suin myös yhteiskuvaan.

Omalta osaltamme illan päätti sitten Arch Enemyn teatterikeikka. Täytyy sanoa, että vaikka päällipuolisin vetivät hyvinkin energisen keikan ja yleisö näytti viihtyvän hyvin, niin omaan silmään tuo kaikki näyttää jotenkin liian laskelmoidulta ja rutiininomaiselta. Yhtyeen kaikki levyt löytyvät kyllä hyllystä ja nykyisen laulajatyttelin äänestäkin pidän, mutta jotenkin ei vain lähtenyt lentoon omalta osalta tämä keikka missään vaiheessa. Arch enemyn jälkeen olisi yön pikkutunneilla riittänyt myös katseltavaa useammankin yhtyeen keikalta, mutta seuraavana päivänä odotti aikainen herätys, sillä Stam1nan oli tarkoitus aloittaa aurinkokannella kymmenen aikoihin ja jokainen yön aikana soittava yhtye olisi myös nähtävissä aikataulun puitteissa myöhemminkin, joten päätettiin suunnata hyttiin Arch enemyn lopetellessa ja jatkaa seuraavana päivänä siitä mihin jäätiin.
 
Suosikkijoukkue
Ässät
2. Päivä

Kakkospäivän aamuna tuli herättyä jokseenkin krapulaiseen oloon, mutta kauaa ei tämän annettu vaivata, vaan aamupalan jälkeen oli varsin mukavat olosuhteet paikkailla oloaan aurinkokannella sateenkaaridrinkeillä Stam1nan keikkaa odottaessa auringonpaisteessa. Laivan aurinkokannen lavan ajallaan valmistumisesta on tullut omanlaisensa myytti viime vuosien aikana, sillä 2015 se viivästyi kymmenisen tuntia sen takia, että kokoamiseen palkattu aliurakoitsija oli lähtenyt aluksi kokoamaan lavaa väärin päin ja 2016 päivän ensimmäinen bändi joutui siirtämään vallan keikkansa toiseen ajankohtaan ja seuraavana aikatauluihin merkattu Holy Moseskin joutui tyytymään parinkymmenen minuutin vetoon. Tällä kertaa kaikki näytti alkuun varsin hyvältä, mutta vartin verran itse keikan alku kuitenkin lopulta myöhästyi. Selvennyksenä siis, eli tuo "päälava" ei ole ensimmäisenä päivänä vielä käytössä, vaan sitä kasataan läpi yön ja ensimmäiset tanssit pyöräytetään toisen päivän aamulla käyntiin. Tällä kertaa kunnian lavan korkkaamisesta oli tosiaan saanut Suomen vientiteollisuuden ykkösnimi, Stam1na. Keikkaa edeltävänä aikana ja keikan aikana ympärillä kuuli poikkeuksellisen paljon Suomea puhuttavan, mutta oli paikalle eksynyt kiitettävästi ulkomaan pellejäkin lemiläisten soittoa ihastelemaan. Hyrde tuntui alussa hieman arpovan sitä, pitäisikö välispiikit vetää lontooksi vai suomeksi, mutta kaiken kaikkiaan keikka oli ihan ehtaa Stam1naa alusta loppuun, eli ei juurikaan valittamista jäänyt. Yhtyeen jätkiin tuntui muuten törmäilevän laivalla tämän tästä, pariinkin otteeseen tuli myös sanoja vaihdettua kavereiden kanssa ja pääsi emäntäkin yhtiskuvaan Hyrden kanssa.

Auringon paisteesta siirryttiinkin sitten nopeasti sisätiloihin, jossa Stam1nan myöhästymisen vuoksi Mors Principium Est oli jo ehtinyt keikkansa puoleen väliin saapuessamme teatteriin. Porin pojat veivasivat hittiä toisensa perään ja huomattavasti lemiläisiä isomman yleisön edessä jokainen veisu tuntui uppoavan porukkaan kuin veitsi voihin. Yhtyehän keikkailee hyvin harvakseltaan ja allekirjoittanutkaan ei ollut nähnyt bändiä kuin pari kertaa aikaisemmin, joten muun maalaiset fanit ottivatkin selvästi keikasta kaiken irti. Hyvä setti kaiken kaikkineensa.

Sitten olikin muutaman tunnin tauko omissa aikatauluissa ja tämä käytettiin pääosin aurinkokannella löhöilyn ja yleisen hengailun merkeissä. Sivusilmällä tuli todistettua Suffocation varsin toimivaksi liveyhtyeeksi, vaikka en lukuisista yrityksistä huolimatta levyltä ole koskaan oikein saanut bändistä kiinni. Varsinkin nokkamiehen välispiikit jäivät mieleen, sillä miehellä tuntui olevan melkoisesti patoutumia Tom Bradya kohtaan, joista sitten avautui näin Super Bowlin alla lukuiset kerrat pilke silmäkulmassa biisien välissä. Myös Etelä-Amerikkalainen Saltiato Mortis näytti saavan aikaan hienon tunnelman päälavalla irkkuvaikutteisella folk metallillaan.

Löhöilyn jälkeen suunnattiin jäähalliin ihmettelemään Powergloven instrumentaalimusiikkia, joka koostuu eri nörttikaman tunnusmusiikeista, jotka on käännetty power metalliksi. Setissä oli mukana mm. Mortal Kombatin tunnusbiisi ja joitain Nintendon pelimusiikkeja. Kaikkiaan ihan viihdyttävä huumoripläjäys tuohon väliin, ennen kuin siirryimme teatteriin odottelemaan Xandrian keikan alkua. Valitettavasti Xandria ei saanut oikein missään välissä yllättävän harvalukuista yleisöä sytytettyä ja hyvistä biisivalinnoista sekä varsin katseenkestävästä laulajattarestaan huolimatta keikka oli hieman mitäänsanomaton.

Seuraavaksi oli vuorossa ehkäpä koko risteilyn suurin yllättäjä itselleni, ruotsalainen Avatarium, josta en ollut kuullutkaan ennen kuin järjestäjät lisäsivät nimen esiintyjien joukkoon. Bändi soittaa hiukan Sabbathin ja muiden sen aikalaisten tapaista bluesahtavaa doom metallia ja kyseinen tyylilaji toimii itselle yleensä lähinnä unilääkkeenä, mutta muutama näytebiisi, jotka kuuntelin ennen risteilyä, lupasivat kuitenkin poikkeuksellisen hyvää materiaalia genressään, joten koska päällekkäin ei muitakaan mielenkiintoisia yhtyeitä soittanut, päätimme käydä katsastamnassa Avatariumin jäähallivedon. Voin sitten sanoa, että toimi todella hyvin. Yhtyeen laulajatar osasi elävöityä musiikkiin aivan täydellisesti ja seesteinen tunnelma oli omiaan rauhoittamaan omaakin mieltä kaiken rähinäpunkin ympärillä. saatanpas laittaa lähiaikoina jonkun levynkin tilaukseen.

Avatariumin jälkeen käytiin hieman sivusilmällä vilkuilemassa Therionin ja Overkillin keikkoja, mutta koska kumpikaan ei oikein kuulu omiin suosikkeihin, niin turha noista nyt on lähteä sen kummemmin analyysia tekemään. Tämän jälkeen kaveri kävi tsekkaamassa jotakin keikkaa, joka ei oikein itseäni tai vaimoani kiinnostanut, joten sovittiin treffit yhteen laivan pubeista tuon keikan jälkeen. Vamon kanssa siirryttiin samantien kyseiseen juottolaan ja lyöttäydyttiin yhden jenkkiporukan kanssa samaan pöytään. Rokkikarnevaaleihin hyvin sopien keskustelunaiheina oli mm. Suomen sekä USA:n terveysjärjestelmät ja niiden eroavaisuudet, mutta matkan musta hetki osui omalle kohdalle, jahka jenkit alkoivat lyödä naaman eteen tequilashotteja. Kaveri tuli sovittuun aikaan pubiin ja jatkoimme tuosta Carcassin keikalle. Ainoa miinus on se, että meikäläisen muistikuvat loppuvat tuohon keikalle siirtymiseen. Tequilat olivat tehneet tehtävänsä ja vaikka allekirjoittanut ilmiselvästi paikalla ihan fyysisesti oli, niin seuraavaksi tulikin herättyä hytistä seuraavana aamuna. Samalla tuli missattua Anthrax, joka nyt ei niin hirveästi vituta, mutta olisi sitä mieluusti ollut jonkinnäköisessä tiedostavassa tilassa loppuillankin. No, oma moka, ei siinä, mutta paskamainen loppu helvetin hienolle päivälle.

Kolmos- ja nelospäivistä kirjoittelenkin sitten hiukan myöhemmin.
 

Kumielvis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Paltamon Pantterit
En ole pariin kesään ollut suomessa ja nyt mulla onkin kovat odotukset tälle kesälle ja festaroinnille. Meinasin käydä tsekkaamassa flown nyt vihdoin. Myös rhcp kaisafestissä on ns pakollinen. Toki edellinen keikka oli aika paska joten nyt parempaa kokemusta tilalle. Myös paluu kotikonnuille jurassic rockiin bad religionin perässä herättää lämpimiä tuntemuksia. Ensimmäiset kahdeksan vuotta tuli käytyä tuolla ja monet hienot muistot teinisekoiluista sieltä. Mietin myös ilosaarta mutta se sattuu päällekäin latvian lahjan maailmalle, positivus -festivaalin kanssa. Positivus ei ole vielä julkaissut esiintyjiä mutta jos kovia tulee niin pitää lähteä verestämään muistoja.
Onkos kukaan muu palstatoveri käynyt Positivuksessa? Paras festari millä itse olen käynyt noin alueen ja tunnelman puolesta.
 
Suosikkijoukkue
Ässät
ihan mielenkiinnosta kyselen että paljon tuo lysti kustansi? Siis lennot, risteily ja oluet? Vähän ideana että menisin vuoden päästä katsomaan meinikiä.

Lentoliput: 500 - 800 €
Risteilylippu: 800 - 1500 €
Olut: n. 6,5 € pullo (hyvät oluet) tai litran Foster's tölkki 9 €

Risteilyn hintaan vaikuttaa suuresti hyttiluokka ja lähtijöiden määrä, eli neljän hengen hytistä joutuu pulittamaan per henkilö huomattavasti vähemmän kuin kahden hengen hytistä. Myös hyttiluokissa on paljon eroa, halvimmat ovat alakansien sisähytit ja siitä mennään eteenpäin ikkunalliseen hyttiin, parvekkeelliseen hyttiin ja sitten eri luokan sviitteihin. Ongelmana ensikertalaisilla on se, että kun liput tulevat myyntiin, on aiempien reissujen "selviytyjillä" joku viikon verran aikaa varata omat hyttinsä, ennen kuin menevät julkiseen myyntiin. Ainakin parin viime vuoden kohdalla nuo halvimmat kategoriat ovat loppu jo siinä vaiheessa, kun tulevat julkiseen myyntiin.

Meidän porukka majoittui tänä vuonna kolmen hengen parvekehytissä ja kustannukset oli veroineen päivineen muistaakseni n. 1400 € per pää. Lentoliput saatiin suht halvalla, muistaakseni n. 500 € Lufthansalta Frankfurtin kautta lentäessä. Baarilasku riippuukin sitten pitkälti henkilön janoisuudesta, itse vedin lähinnä Stelloja, Peroneita ja Sam Adamseja tuolla, lopullinen piikki oli 630 dollaria. Kaveri tankkasi jonkun verran enemmän noilla Foster'sin tölkeillä ja pääsi viidellä huntilla, vaimolla muistaakseni 400 dollaria (joka tosin sisältää ainakin satasen edestä paitoja). Sanoisin kokonaisbudjetin heiluvan siellä 2500 € paikkeilla, mikäli käy vain risteilyllä. Me oltiin tosiaan maissa vajaan viikon ennen risteilyä tänä vuonna ja harrastettiin yhtä sun toista aktiviteettia, joten matkabudjetti pamahti pahasti käteen ja lopulliset kustannukset oli lähempänä viittä tonnia.

Suosittelen edittäin lämpimästi kyllä tätä reissua, säästämistä vaatii, mutta tällaisia elämyksiä ei mielestäni mitata pelkästään rahassa. Koitan tänään vielä saada purettua kaksi viimeistä päivää myös..
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Ässät
3. Päivä

Kolmas päivä olikin lähtökohtaisesti risteilyn hiljaisin omalla kohdallani, sillä vaikka yleinen konsensius tuntui olevan se, että tämän vuotiset aikataulut oli laadittu harvinaisen hyvin, oli omalle kohdalle osunut kolmannelle päivälle yllättävän vähän mielenkiintoisia artisteja. Tämän lisäksi perinteisesti kolmas päivä on aina ollut satama päivä, jolloin laiva telakoituu ennalta määritettyyn turistisatamaan aamulla ja jatkaa matkaansa viiden aikoihin iltapäivällä. Pysähdyksen aikana laivalla ei soita bändejä, joten laivasta voi poistua hyvällä omallatunnolla pälyilemään sen vuotista kohdemaata, joka 2017 sattui olemaan Haiti.

Olin ilmiselvästi tankannut ihan kohtuullisesti väkijuomia muistinmenetykseni jälkeen edellisenä iltana, sillä krapulan sijaan heräsin sellaisessa seitin ohuessa aamupäivähumalassa kolmannen päivän aamulla, hyvin levänneenä. Samaa ei voinut sanoa koko matkaseurueesta, jolla tuntui olevan hieman käynnistymisvaikeuksia kun kävimme haukkaamassa aamupalan ennen maihinnousua. Sää Labadeen satamassa oli täydellinen: aurinko paistoi ja mittari heitteli karvan alle kolmessa kympissä, eivätkä saaren toisessa päässä viihtyneet sadepilvetkään siirtyneet missään vaiheessa pilaamaan rantakelejä. Labadeen satamahan on yhtä lähellä autenttista Haitia kuin Yyteri autenttista Poria, joten mitään kotiinkerrottavaa ei siinä mielessä vierailusta jäänyt. Satama koostui kolmesta eri hiekkarannasta ja aktiviteettivalikoimaan kuului mm. kajakkimelontaa, Ziplinea, sukeltamista yms. Meidän seurue tosin tyytyi rentoutumaan rannalla maaten ja oloaan korjaillen, emmekä näyttäneet olevan ainoita kyseiseen vaihtoehtoon tarttuneita. Lopulta Labadeen pysähdys oli mielestäni paljon parempi kuin viime vuoden Jamaika ja vaikka siitä ei jälkipolville juuri kerrottavaa jäänytkään, toimi se todella hyvänä rentoutumisena tämän tyyppisen reissun puolivälissä.

Nousimme takaisin laivaan joskus kolmen aikoihin ja meille jäi hyvin aikaa perus paskanjauhamiselle ja baarissa istumiselle ennen kuin Mors Principium Est avasi pelin kolmannen päivän osalta aurinkokannella viideltä. Keikka oli kaikkineensa hyvin onnistunut ja settilistaankin oli tehty pieniä viilauksia, joten ensimmäisen keikan kokeneetkin saivat jonkin verran jotain uutta toisessa setissä. Katsojia oli jälleen kerääntynyt kiitettävä määrä ja kaikkinensa tämä toinen setti oli mielestäni ensimmäistä parempi, joskin lähinnä siitä syystä, että pidän aurinkokannesta enemmän kuin sisälavoista ja tällä kertaa näki keikan alusta loppuun, toisin kuin edellisenä päivänä.

Morsin jälkeen olikin sitten muutama tunti vapaa-aikaa, ennen kuin reissun pahin päällekkäisyys piti kiireisenä pari tuntia: ensin oli vuorossa Stam1nan Pyramid Lounge keikka, josta piti lähteä kesken katsastamaan Trollfestilta muutama biisi jäähallissa, josta puolestaan rivakka siirtyminen aurinkokannelle, jotta ehti nähdä Testamentin keikan jälkipuoliskon. Stam1naa oli saapunut katsomaan Pyramid Loungeen ihan kiitettävästi jengiä ja paikka oli noin puolillaan. Näkyvyys oli jälleen kerran ongelmana, mutta kyllä keikasta jotain sai kuitenkin irti. Trollfest puolestaan soittaa huumorihumppaa, jota en levyltä kyllä jaksaisi kauaa kuunnella, mutta livebändinä tuota kehuttiin niin kovasti, että päätettiin käydä mokoma katsastamassa, eikä kaduta tämä päätös kyllä. Meininki oli alusta asti katossa ja yleisökin äityi jossain vaiheessa vetämään mm. letkajenkkaa. Erittäin positiivinen yllätys, eikä se humppahevi livenä niin kauhealta kuulostanutkaan. Suoraan sanottuna, jälkikäteen ajatellen olisi hyvin voinut katsoa Trollfestin loppuun asti, sillä Testamentin keikka näyttäytyi tuon rinnalla jotenkin tylsänä, joskin sitä se tuskin oikeasti oli. Kontrasti oli vaan sen verran suuri näiden kahden välillä, että ei oikein tullut innostuttua Testamentista, mutta ihan mielellään sitä toki sivummalta katsoi ne muutamat biisit jotka ehti, ja pätevästi äijät soittikin.

Testamentin jälkeen seurasi jälleen siirtyminen Pyramid Loungeen, jota ei voinut Demolition Hammerin tapauksessa välttää, sillä ukot vetivät ensimmäisen keikkansa keskellä yötä ensimmäisenä päivänä. Demolition Hammer on hyvä esimerkki siitä, kuinka 70 000 Tonssilla näkee myös paljon niitä bändejä, jotka eivät Suomessa juurikaan ravaa. Katsotaan nyt, mitä tästä reunionista seuraa, mahdollisesti uutta levyä tai pidempääkin kiertuetta, mutta selvää on se, että ennen tätä reissua ei meikäläinen kuvitellut koskaan saavansa mahdollisuutta tätä bändiä livenä katsastaa. Loungen keikka oli vielä kaiken lisäksi todella kova ja olen nähnyt monien nostavan sen jopa koko reissun kovimmaksi. Eturiviin ei ollut asiaa, koska olimme katsoneet Testamentin loppuun ja lavanedusta oli valloitettu jo paikalle saapuessamme, mutta hieman sivuviistoon lavasta oli kuitenkin yksi pöytä vapaana, josta näki jotenkuten lavalle. Allekirjoittanut tosin seurasi valtaosan keikasta tuolilla seisten. Vanhan koulukunnan rässi raikasi ja hittejä tippui toisensa perään, pakko todeta, että ukot on kyllä elämänsä soittokunnossa, eikä pienimuotoinen Euroopankiertue välttämättä olis pahitteeksi..

Demolition Hammerin jälkeen olisi päivä ollut muutoin paketissa, mutta edellisen päivän lyhyeksi jääneen illan takia olin päättänyt valvoa tänä iltana pidempään ja katsastaa vielä puoli yhdeltä aloittavan Cryptopsyn sekä kolmelta starttaavan Cattle Decapitationin. Ongelma oli lähinnä siinä, että Demolition Hammer lopetti ennen kymmentä ja näiden bändien välissä ei ollut yhtäkään edes etäisesti mielenkiintoista yhtyettä soittamassa, joten pienen työn ja tuskan takana oli, että sai pidettyä itsensä virkeänä Cryptotpsyn alkuun asti. Asiaa ei helpottanut se, että Cryptopsy osoittautui lopulta aivan paskaksi livebändiksi. Soittajat kyllä veivasivat menemään varsin mallikkaasti, mutta laulaja oli oikeasti paskin death metal kurkku, mitä olen koskaan kuullut. Mielestäni mies ei edes yrittänyt lausua lyriikoita, vaan keskittyi ainoastaan murisemaan yksitoikkoisesti mikkiin vajaan tunnin mittaisen keikan ajan. Tämän jälkeen oli vielä tunnin tauko, ennen Cattle Decaptionin jäähallikeikkaa ja lopulta kahvin ryystämisellä sekä pienellä poreammevisiitillä sain kuin sainkin itsenä pysymään hereillä. Pakko myöntää, että itse keikka menikin hieman sumussa, lähinnä uupumuksesta johtuen ja tyydyttiin seuraamaan tapahtumia istumakatsomosta käsin. Cattle Decapitationin laulaja oli joutunut jättäytymään viime metreillä pois risteilyltä, ilmiselvästi jonkinasteisen perhekriisin takia, mutta paikkaava keuhkoaja veti kyllä ihan mukiinmenevästi myös, jotenka ihan positiiviset fiilikset jäi tästä death metal jyrästä.

Vielä sananen kakkospäivästä, sillä olin näemmä unohtanut vallan kirjoittaa Dying Fetuksesta, joka veti yhden risteilyn kovimmista keikoista mielestäni. Tuli ensimmäiset biisit katsottua eturiveistä jäähallissa, kunnes siirryin istumakatsomoon vaimon seuraksi ja meno oli kyllä varsin murhaavaa sekä yleisöstä, että istumasta käsin katsoen. Soittivat myös parit uudet biisit tulevalta albumilta ja vaikka lähtökohtaisesti en oikein välitä tästä toiminnasta, niin ainakin uudet biisit pitivät hyvin pintansa muun materiaalin joukossa, joten hyvää kamaa sieltä on taas luvassa. Sais tulla tämä porukka taas Suomeenkin pyörähtämään jossain välissä.
 
Suosikkijoukkue
Ässät
4. Päivä

Viimeinen päivä starttasi myös rauhallisissa merkeissä, sillä heti aamusti ei ollut mitään järin mielenkiintoista katseltavaa. Puoli kahdeltatoista aloitti Amaranthe aurinkokannella oman keikkansa ja tuota tuli seurattua yläkannelta käsin. Täytyy myöntää, että vaikka musiikkia kuuntelen ihan laidasta laitaan ja metallin saralla myös popimpi ilmaisu toimii itselle, niin Amaranthe on aina kuulostanut aivan liian siirappiselta omaan korvaan. Livenä asia oli kuitenkin toisin ja vaikka tämä olikin toinen kerta kun yhtyeen näin, niin pääsi silti jotenkin yllättämään positiivisesti. Amaranthen aikana tuli bongattua myös Peter Tägtgren, joka suostui ilomielin yhteiskuvaan vaimon kanssa. Ei yhtään hassumpi keikka, joskin levyt saa jäädä jatkossakin kaupan hyllyille.

Tämän jälkeen oli vuorossa vuotuinen Belly Flop Contest, jossa iskokoisemmat miehet kilvoittelevat siitä, kuka saa mahaplätsillä suurimmat läsähdykset aikaan altaalla. Allekirjoittanut seurasi tapahtumaa rauhassa sivusta, mutta vaimo oli hyvissä ajoin altaalla varaamassa itselleen hyvää paikkaa kilpailun seuraamista varten.

Belly Flop Contestin jälkeen oli vuorossa Annihilatorin Jeff Watersin vuosittainen Jamming With Waters In International Waters jammailu. Eli lyhykäisyydessään Jeff Waters juontaa noin tunnin mittaisen tapahtuman, jossa eri bändien muusikot käyvät vääntämässä omat tulkinnat erinäisistä metalliklassikoista. Pakko sanoa, että tänä vuonna biisivalikoima ei päätä huimannut ja varsinkin puolen välin tienoilla oli monta veisua, jotka kuulin ensimmäistä kertaa elämässäni. Siitä huolimatta, tapahtuma oli jälleen varsin onnistunut ja mieleen painuivat varsinkin mm. Dying Fetuksen laulajan sekä Gene Hoglanin tulkinta Hammer Smashed Facesta sekä keikan päättänyt Metal Militia, jota olivat vääntämässä mm. Death Angelin ja Testamentin jätkät.

Pientä taukoa välissä, ennen loppusuoraa, jonka aloitti Devildriverin ulkokeikka. Jätkät vetivät jälleen hyvällä intensiteetillä, mutta itse tyydyttiin seuraamaan tällä kertaa hieman taaempaa tapahtunutta, mm. Testamentin Chuck Billyn ohella, joka poltteli paksua kuubalaista vierellä koko keikan ajan. Pienenä nillityksenä on sanottava, että settilista tuntui olevan täsmälleen sama kuin aiemmalla keikalla ja Devildriverilläkin alkaa olemaan sen verran laaja katalogi, että mielellään olisi joitakin muitakin veisuja kuunnellut.

Devildriverin jälkeen oli vuorossa Painin teatterikeikka, joka ei sekään jättänyt kylmäksi. Painista on pientä yliannostusta itsellä havaittavissa, kun on viime vuosien aikana tullut nähtyä jo lukemattomia kertoja livenä, mutta mikä sitä valittamaan, kun aina on toiminut moitteettomasti. Seuraavan kerran sitten kesällä Rammsteinin lämppärinä.

Suora sai jatkoa Kalmahin aurinkokansikeikalla, joka puolestaan jätti ehkä hitusen toivomisen varaa. En tiedä oliko sitten kyse enemmän bändistä vai hiipivästä reilun kolmen päivän festariväsymyksestä, mutta ei oikein lähtenyt missään vaiheessa lentoon ja lopulta tulikin kesken keikan siirryttyä pikaisesti syömään, ennen seuraavana aloittanutta Annihilatoria. Kanadalaiset veivasivat kyllä hyvin, mutta pakko myöntää, että vaikka levyjä löytyykin hyllystä, niin Annihilatorin takakatalogista ei oikein löydy sellaisia kympillä sytyttäviä sävellyksiä ja keikan kuluessa huomasikin vilkuilevansa kelloa useampaankin otteeseen. Ei huono keikka, mutta itselle ei myöskään mikään kohokohta.

Seuraava (ja lopulta omalla kohdalla viimeinen) esiintyjä sitten kolahtikin, eli Carcass. Yhtye oli ennakkoon ehdottomasti yksi odotetuimpia itselleni ja hyvin tuli paikattua tuo toissapäiväinen kämmi, sillä illan pimeydessä vedetty ulkokeikka osui ja upposi aivan täysillä. Materiaali koostui niin uudesta kuin vanhastakin ja kumpikin toimi saumattomasti keskenään. Vielä sai Carcassin keikalla revittyä itsestäkin viimeiset energianrippeet ulos ja livemusiikin kohdalla reissu päättyi erittäin hienolla tavalla.

Suunnitelmissa oli alunperin vielä Arch Enemyn toinen keikka, sekä Anthrax että viimeisenä bändinä soittanut Death Angel, mutta taisteluväsymys alkoi yksinkertaisesti käydä sen verran raskaaksi, että jätimme nuo lopulta suosiolla väliin. Death Angelin ensimmäinen keikka oli kuitenkin todistettu, eikä Arch Enemy ensimmäisen vetonsa jälkeen hirveästi kiinnostanut, joten ainoa harmi oli Anthraxin missaaminen vallan, mutta ei ole kuitenkaan itselleni niin iso bändi, että tuota tarvitsisi jäädä sen enempää surkuttelemaan, kun kuitenkin on tullut ennempääkin nähtyä ja todennäköisesti vielä joskus tulevaisuudessakin. Anthraxin lisäksi ainoastaan viime hetken lisäys ja itselleni uusi tuttavuus Allegaeon jäi vallan näkemättä niistä bändeistä, jotka oli alunperin suunnitelmiinsa ruksannut. Tuo Allegaeonkin olisi soittanut silloin kolmannen päivän iltana Pyramid Loungessa, kun odotteli Cryptopsyn aloitusta, mutta meni täysin ohi tuo homma, mikä nyt kyllä kieltämäti hieman pistää vituttamaan, varsinkin kun paikalla olleet kehuivat tuota nimenomaista settiä yhdeksi risteilyn parhaista.
 
Suosikkijoukkue
Ässät
Vielä vähän yhteenvetoa 2016 ja 2017 reissuista, sillä aika tuntuu suorastaan lentävän tänään töissä:

Eli meidän porukka kävi siis ensimmäisen kerran vuosi sitten 70 000 Tons Of Metal risteilyllä ja tarkoitus oli olla sellainen kerran elämässä tehtävä juttu. Vielä vuosi sitten näyttikin siltä, että sellaiseksi jää, mutta niin se ihmismieli vaan pukkaa muuttumaan ajan kuluessa ja kesällä oli pakko varata myös tämän vuoden kemuihin hytti. Nyt olisi kuitenkin suunnitelmissa aloittaa ruuhkavuodet lähitulevaisuudessa, niin 90% varmuudella voin sanoa, että 2017 jäi viimeiseksi risteilyksi vähään aikaan, vaikka halu takaisin onkin kova. Tosin, niin sitä tuli sanottua vuosi sitten myös..

Viime vuonna tosiaan tehtiin niin, että lennettiin Fort Lauderdaleen päivää ennen lähtöä ja tänä vuonna puolestaan Lauantaina, kun lähtö oli Torstaina. Jos/kun vielä joskus näihin kikkereihin pääsen osallistumaan, niin valitsen todennäköisesti jotain tältä väliltä. Pari päivää Miamissa tai Fort Lauderdalessa niin, että ottaa ihan rannalla vain iisisti. Toki tänä vuonna reissu oli vielä hienompi pidemmällä kaavalla toteutettuna, mutta rahaa paloikin sitten sellaiset määrät, että ei ihan heti tee mieli säästää vastaavia summia. Puolestaan tuolla päivää ennen saapumistaktiikalla on kaksi huonoa puolta: stressi lentojen myöhästymisestä/vaihdon kusemisesta, sillä korvaavissa lennoissa valikoima ei kuitenkaan ole järin hyvä ja vaikka lentoyhtiö korvaisikin aiheutuneet kustannukset ja hommaisi uuden lennon, niin se ei paljoa hymyilytä, mikäli laiva ehtii lähteä ennen kuin saavut maihin. Toinen huono puoli on jet lag sekä pienimuotoinen kulttuurishokki näin suomalaiselle tuppisuulle, kun pitää opetella siihen, että jatkuvasti on joku kyselemessä kuulumisia ja jauhamassa säästä ja tähän kaikkeen pitäisi jouhevasti pystyä osallistumaan.

Kaiken kaikkiaan voin sanoa, että bändikattausten kanssa meillä kävi hyvää tuuria molempina vuosina. Menneiden vuosien esiintyjälistoja katsellessa voi todeta, että ainoastaan neitsytmatkalla 2011 oli edes lähes yhtä sopiva kattaus kuin näinä vuosina. Kuitenkin sillä tavalla nämä kaksi kertaa erosivat toisistaan, että 2016 oli mukana paljon bändejä, joita ei ollut aiemmin livenä nähnyt, kun taas 2017 ei vastaavia ollut kuin muutama. Tämä näkyi siinä, että 2016 eivät itse keikat vetäneet niin kovasti mukaansa, kun joukossa oli paljon sellaisia hyviä, mutta ei mitään tajuntaa räjäyttäviä bändejä. Tänä vuonna tuo oli toisin ja itse keikat tuntuivat helvetisti paremmilta viime vuoteen verrattuna, joskin uutuudenviehätys bändien kohdalla loisti poissaolollaan.

Silti on pakko sanoa, että bändilista ei näillä reissuilla ole niin kovassa arvossa kuin kotoisilla festareilla, sillä tekemistä laivalla riittää yllin kyllin ja jo itse ympäristö sekä tunnelma on sellaisia, että pelkästään niidenkin vuoksi pulittaisi lipun ihan mielellään. Kun noita menneitä kattauksia katsoo läpi,niin ainoastaan yksi vuosi näyttää sellaiselta, että kiinnostavien bändien puute olisi saanut jättämään välistä, mikäli muuten olisi ollut menossa. Tämän sanottuani, täytyy silti todeta, että nyt kun laiva itsessään ja festari muutoinkin oli jo tuttua kauraa, niin välillä pääsi pieni tekemisenpuute iskemään, mikäli oli esim. tunti aikaa kahden kiinnostavan bändin välissä. Tunnin aikana ei kuitenkaan oikein ehdi aloittaa mitään ja pelkästään baarissa istuminen aiheuttaa helposti sen, mitä itselle kävi toisena päivänä. Mutta varsinaisesti tylsää ei kyllä ehtinyt olla kertaakaan ja itse asiassa aika tuntui kuluvan paljon nopeammin tänä vuonna kuin 2016, mikä johtunee juuri siitä, että se "vau-kerroin" oli käytetty jo edellisenä vuonna ja nyt homma toimi enemmän rutiinilla.

Laiva itsessään on saatanan hieno ja henkilökunta erittäin palveluhenkistä jopa jenkkistandardein mitattuna. Ruoka tosiaan jätti tänä vuonna hieman toivomisen varaa, mutta ei se missään nimessä pahaa ollut ja valikoima oli kuitenkin erittäin laaja, eikä neljäpäiväisen risteilyn aikana tarvitse samaa sapuskaa vetää jollei sitä erikseen halua. Juomat puolestaan ovat tyyriitä ja niihin kannattaa budjetoida hyvin rahaa, jottei tarvi alkaa penniä venyttämään kesken risteilyn. Normiristeilyillähän laivayhtiöt tarjoavat all-inclusive juomapaketteja, jotka kustantavat jotain 60 dollaria, mutta sattuneesta syystä tällä nimenomaisella risteilyllä eivät suostu niitä myymään. Legenda kertoo, että ensimmäisen risteilyn ensimmäisenä päivänä olisi paukkunut laivayhtiön ennätys myydyssä viinamäärässä noin niinkuin koko risteilyn keston ajalta mitattuna.

Siltikään laivalla ei tappeluita näe, vaan meininki on kuin Tuskan nurmikolla Kaisaniemen puiston aikoihin. Eli lepposaa, hyväntuulista ja kenen tahansa kanssa saattaa yhtäkkiä huomaavansa keskustelevansa pitkiäkin aikoja aiheesta riippumatta. Tänä vuonna saapuessamme satamaan ja päästessämme ulos terminaalista, laitoin hieman syrjemmällä tupakaksi ja alta aikayksiskön Annihilatorin Jeff Waters liittyi seuraani ja alkoi käymään small talkkia säästä, joka häntä odotti Ottawassa (-29 astetta, sai jopa Suomessa odottavat olosuhteet tuntumaan mukavilta). Mielestäni tämä summaa aika hyvin yleisen ilmapiirin laivalla. Artistit ovat osa yleisöä siinä missä muutkin ja saatat huomaamattasi käydä keskusteluja ihan kenen tahansa kanssa.

Jos nillitettävää pitää jostain löytää niin lennothan tuonne ovat aivan yhtä paskaa, jos ei ole aivovikainen ja oikeasti tykkää lentokoneessa istumisesta ja lentokentistä. Kynnys lähteä vielä vuoden päästä olisi huomattavasti matalampi, mikäli risteily toteutettaisiinkin Välimerellä. Soundit olivat myös välillä melkoista puuroa ja varsinkin Teatterin kohdalla tätä ongelmaa on valitettu paljon Facebookissa tänä vuonna. Itse en mikään hifistelijä ole noiden saralla, niin oikeastaan ainoastaan Scar Symmetryn keikalla ärsyttivät enemmänkin. Ulkolavalla luonnollisesti soundit saattavat aika ajoin poukkoilla tuulen mukana enemmänkin, mutta itselle se on vain osa ulkoilmafestarin fiilistä.

Tästä aiheesta voisi oikeasti kirjoittaa loputtomiin asti, mutta todettakoon, että plussia kertyy kirkkaasti enemmän kuin miinuksia ja jos oma elämäntilanne olisi yhtään erillainen, niin satavaramaan olisin matkassa myös ensi vuonna. Mikäli joku on kahden vaiheilla tämän reissun tapaan, kuten @Monipuolisenhuono, niin aivan ehdottomasti suosittelen tarttumaan tilaisuuteen. Eri festareita kymmeniä viimeisen kymmenen vuoden aikana eri maissa käyneenä voin sanoa, ettei mikään pääse lähellekkään 70 000 Tons Of Metallia. Helvetin kovat bändit, helvetin mukavat kanssaristeilijät, baarit auki 24/7, joissa aniharvoin joutuu jonottamaan, eri safkamahdollisuuksia ympäri laivaa mihin kellonaikaan vaan ja oma hytti koko ajan parin minuutin kävelymatkan päässä. Ei mutavelliä missään, suihkuun pääsee milloin vain, ei tarvitse päivän päätteeksi kasailla telttaa tai ängetä täpötäyteen bussiin/metsästää taksia, viina virtaa ja naiset ovat vähäpukeisia (eikä näy verkkosukkahousuihin änkeytyneitä goottinorsuja). Helposti elämäni parhaat kaksi reissua takana.

Edit: kiinnostuneille tästä muuten järjestäjän virallisia kertausvideoita tästä vuodesta. Kolmannesta ja neljännestä päivästä tulee vielä parin viikon sisään omat klipit ja vuosilta 2015 ja 2016 löytyy myös vastaavat videot samalta kanavalta: Päivä 1 ja Päivä 2
 
Viimeksi muokattu:

jake styles

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Eri festareita kymmeniä viimeisen kymmenen vuoden aikana eri maissa käyneenä voin sanoa, ettei mikään pääse lähellekkään 70 000 Tons Of Metallia. Helvetin kovat bändit, helvetin mukavat kanssaristeilijät, baarit auki 24/7, joissa aniharvoin joutuu jonottamaan, eri safkamahdollisuuksia ympäri laivaa mihin kellonaikaan vaan ja oma hytti koko ajan parin minuutin kävelymatkan päässä. Ei mutavelliä missään, suihkuun pääsee milloin vain, ei tarvitse päivän päätteeksi kasailla telttaa tai ängetä täpötäyteen bussiin/metsästää taksia, viina virtaa ja naiset ovat vähäpukeisia (eikä näy verkkosukkahousuihin änkeytyneitä goottinorsuja). Helposti elämäni parhaat kaksi reissua takana.

Kiitos raporteista. On kyllä vahvasti suunnitelmissa, josko itsekin ensi vuonna pääsisi tuon kokemaan ensimmäistä kertaa. Muutama kaveri tuolla on jo ollutkin, eikä ole paljon pahaa sanottavaa heiltäkään löytynyt.
 
Suosikkijoukkue
Ässät
Löytyykö palstalta Saarihelvetissä käynyttä porukkaa? Kattaus on tänä vuonna omaan makuun kohdillaan ja meinaan vierailla tuona Elokuun ensimmäisenä viikonloppuna Porisperessä Perjantaina ja jatkaa siitä sitten Lauantaina Saarihelvettiin, Tampereelle. Ainoa harmituksen aihe kyseisessä setissä on Napalm Deathin missaaminen Lauantain Porisperestä, mutta niin huonosti osuu muu ohjelmisto ko. päivänä, että saa nyt jäädä väliin.

Tuosta Mansesterin festarista löytyy vaan hyvin köykäisesti tietoa menneiden vuosien osalta, joten kiinnostaisi tietää vähän järjestelyiden toimivuudesta, roukatarjonnasta ja muista käytännön järjestelyistä (kuten laiva-aikatauluista) ko. festarin osalta. Imperiumin messulautakin on nykyään autio kuin Rauman tori Liigan finaalien jälkeen, ettei löydy tietoa sieltäkään.
 

Chespa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Jää-Ahmat & HPK
Eilen tuli kotiuduttua 8 päivän rypemisen jälkeen Roskildesta. Kattaus näytti etukäteen ehkä kaikkien aikojen heikoimmalta, mutta tuli katsottua kuitenkin ennätykselliset 17 keikkaa. 4 kertaa tuolla on tultu käytyä aikaisemmin, mutta jo 8 vuotta oli ehtinyt vierähtämään edellisestä. Eihän tuota oikein voi verrata mihinkään Suomen festariin, kun paikalla pitkälti yli 100k ihmistä. Tämän vuoden kattauksesta jäi kyllä päälimmäisinä mieleen mieleen Ice Cube, Foo Fighters, High on Fire, Red Fang, Trap Them, Nas ja Anthrax. Vielä näköjään jaksaa 8 päivää vetää hyvässä paikallisessa seurassa. Ehkä en olekkaan niin vanha kuin luulin.
 

Chespa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Jää-Ahmat & HPK
Alkaa Hyvinkään Rockfestin kattaus hahmottua pikku hiljaa.

Rockfest 2018

linkki. Rockfest.fi
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös