Mainos
  • Joulurauhan julistus
    Huomenna, jos Moderaattorit suovat, on meidän Jatkoajan armorikas joulupäivä; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha, kehottamalla kaikkia tätä palstaa asiaankuuluvalla kirjoittelulla täyttämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla kirjoituksella häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka Moderaattorit ja säännöt kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

    Toivotamme kaikille Jatkoajan kirjoittajille sekä lukijoille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2025.

Kesän festarit

  • 641 901
  • 3 538

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Täytyyhän sitä kerran kesässä käydä yhdillä festareilla ja tänä vuonna mennään katsastamaan Thomas Andersenilla tähditetty We Love The 90's Festival .

Kyllähän tuolla pari muutakin hyvää esintyjää on.

http://www.jysari.fi myös nämä Himoksen ysäri festarit kannattaa huomioida jos on ysärin ystävä. Aika hyvin on kyllä alkanut tulemaan omia festareita näille 90-luvun bändeille. Moni Bändi näistä taidettu jo melkein haudata multaan, mutta niin vain Suomessa kysyntää niin vetävät keikkaa vielä.. Aika samat esiintyjät näyttää kyllä kummassakin festarissa olevan, Himoksella ehkä Scooter tekee mielenkiintoisemmaksi, mutta Helsingissä aavistuksen kattavampi lista bändejä. Aika moni tosin noista kiertää myös muita festareita ja yksittäisiä keikkoja, mutta toisaalta ei nyt ihan kalleimmatkaan lipun hinnaltakaan kumpikaan festari.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Flow Festival on näemmä kiinnittänyt lineuppiinsa New Orderin. Sehän on sitten koettava, kun olen jo vuosia haaveillut, että näkisi tuon synthpop-legendan joskus vielä livenä. Nyt se sitten mahdollistuu, hieno homma! Näin, vaikka en Flow Festivaalista ja sen yleistunnelmasta ole koskaan oikein pitänyt ja usein sanonut, että en sinne enää mene. Välillä ne vaan kiinnittää näitä niin isoja juttuja, että ei voi mitään. Nyt ei voi. Sinne siis.
 

Moto

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Flow Festival on näemmä kiinnittänyt lineuppiinsa New Orderin.

Tuli hankittua early bird-lippu siinä vaiheessa, kun ensimmäistäkään esiintyjää ei oltu julkaistu ja tähän mennessä julkaistut eivät pahemmin saaneet viisaria värähtämään. Nyt värähti. Ilmeisesti New Order ei ole sitten 80-luvun alun käynyt edes Suomessa? Viime syksynä huomasin, että ne olisivat olleet jonain viikonloppuna Tukholmassa ja kävi mielessä tehdä reissu sinne, mutta olin auttamatta myöhässä lippujen suhteen.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
36-kesäiseksi piti vaeltaa, että festareille pääsen. Tai menen, kai sitä olisi päässyt teinivuosia lukuunottamatta aiemminkin. Erinäisistä syistä johtuen kuitenkin on jäänyt menemättä, mutta nyt kun sattui sopivasti Slayer, Amorphis ja Stam1na samalle illalle ja lippuja oli jäljellä, päädyin repäisemään. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan jne.

Pittääkö sielä päätä heilutella kovasti ja huuvella pahojai?
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Kyllä ja ilman paitaa moshpitissä pitää törmäillä hikisiin hevareihin. Et ole kunnon äijä jos et moiseen osallistu!
Ehkä vedän siellä myös elämäni ensimmäisen kännin ja riehun itseni lööppeihin.

"Mitä ihmettä - opettaja riisuntui festarilavalla"
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Ehkä vedän siellä myös elämäni ensimmäisen kännin ja riehun itseni lööppeihin.

Joku voisi varmaankin jo varata Facebook-sivut nimellä "Joka päivä sama kuva humalaisesta, alastomasta sampiosta moshpitissä".
 

Anselm Raato

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ajetaan Valtralla, Seattle Kraken
Päivä päivältä tekee mieli enemmän ja enemmän suunnata Peurunkaan!
John Smith festivaali Laukaassa lupailee todella kovat Rockkikinkerit. Korpiklaanin näkemistä etenkin odotan "nakki lämpöisenä"! http://johnsmith.fi/esiintyjat/
 
Suosikkijoukkue
Ässät
Vuosi 2015 oli omalla kohdalla siinä mielessä erikoislaatuinen, että se oli ensimmäinen laatuaan sitten vuoden 2004, jolloin ei tullut käytyä yksilläkään festareilla. Tämä epäkohta tulikin sitten paikattua helmikuussa 2016 reissulla, jota ei kieltämäti otsikon mukaiseksi kesäfestariksi voi kirjaimellisesti sanoa, mutta tarpeeksi lähelle liippaa kuitenkin. Kyseessä siis vuodesta 2011 asti järjestetty 70 000 Tons Of Metal Karibianristeily, joka tarjoaa neljän päivän aikana 120 keikkaa kuudeltakymmeneltä raskaan rokin yhtyeeltä. Itsellä kyseinen risteily pamahti bucket listin kärkeen välittömästi kun siitä ensi kertaa kuulin. Viisi vuotta siihen meni, mutta nyt on tuokin koettu, ja näin tylsän sunnuntain kunniaksi ajattelin avata hieman kokemusta, jos vaikka joku muukin täällä olisi tuosta reissusta kiinnostunut.

Aloitetaan reportaasi noin karkeasti vuoden takaisesta: tapahtumaa oli sivusilmällä tullut seurattua sen alusta asti sillä ajatuksella, että oikean ajankohdan osuessa kohdalle tuo on päästävä kokemaan. Kavereiden kanssa jutusteltiin jonkin kostean illan aikana, että nyt ensi vuonna tuo ajankohta olisi käsillä. Alussa lähtijöitä oli mukana jonoksi asti, mutta ajan kuluessa porukkaa tippui kyydistä perinteiseen tapaan, milloin rahatilanteeseen vedoten, milloin työkiireisiin jne. Lopulta jäljellä oli itseni lisäksi yksi kaveri sekä oma vaimo. Liput paukahtivat myyntiin kesäkuun lopulla ja varasimme itsellemme kolmen hengen parvekkeellisen hytin. Tästä alkoi surrealistinen odotus keskellä Suomen kauneinta vuodenaikaa; olisipa jo helmikuu.

Tapahtumalla on omintakeinen tyyli julkaista esiintyjiä säännöllisen epäsäännöllisesti. Ensimmäiset kymmenen yhtyettä olivat tiedossa lippuja tilatessa, mutta sen jälkeen yhtyeitä ripoteltiin julkisuuteen muutama kerrallaan aina tammikuun loppuun asti. Vuotta aiemmin viimeinen yhtye (Wintersun) oli julkaistu risteilyä edeltävänä iltana. Tämä julkaisutyyli varmisti sen, että tapahtuman nettisivuja ja keskustelupalstaa tuli vakoiltua säännöllisin väliajoin ja omalle tyylilleni uskollisena kaikki mahdolliset reportaasit alkaen vuodesta 2011 tuli luettua tarkasti läpi ja muutoinkin taustatyö tehtyä huolella. Monet ihmiset ovat valitelleet, että kulkuneuvona toimiva Independence Of The Seas on laivana niin suuri, että siellä oppii suunnistamaan kunnolla vasta kun tapahtuma alkaa olla jo ohi. Itse omaan saatanan huonon suuntavaiston, mutta olin ehtinyt niin moneen kertaan tutkimaan laivan pohjakuvat läpi ennen risteilyä, että laivalle päästyäni osasin kulkea siellä kuin Porin keskustassa.

Aika kului ja innostus reissua kohtaan kasvoi kasvamistaan. Loppuvaiheessa olin jo varma, että olin odotellessa kasannut tapahtumalle niin suuret odotusarvot, ettei se voi mitenkään pystyä niihin vastaamaan. Toisin kuitenkin kävi.

Jätimme pakkasen runteleman Suomen taaksemme päivää ennen risteilyä (keskiviikko). Lensimme Heathrown kautta Miamiin, josta jatkoimme hotellillemme Fort Lauderdaleen taksilla. Olin tätä ennen pystynyt välttämään Heathrowta onnistuneesti elämässäni, mutta nyt oli sitten sekin paikka koettu, ja maineensa veroiseksi todettu. Välttelen jatkossakin. Illalla hotellille päästyämme oli takana jo vuorokauden verran matkustamista ilman minuutinkaan nukkumista (en pysty nukkumaan lentokoneissa vaikka kuinka yrittäisin). Väsyneenä kävimme haukkaamassa läheisestä Wendystä burgerit ja sen jälkeen pehkuihin.

Saavuimme Port Evergladesin satamaan yhdentoista pintaan aamupäivällä. Lipuissa luki, ettei laivaan pääsisi ennen kahtatoista, mutta tasutatyö oli paljastanut, että yleensä portit aukeaisivat näihin aikoihin. Terminaalin ulkopuolelle oli kertynyt jo satojen ihmisten jono, mutta noustuamme ulos taksista ehdimme hädin tuskin tupakat polttaa, kun terminaalin ovet aukesivat. Tässä vinkkiä, mikäli joku tulevaisuudessa vastaavalle reissulle lähtee, sillä jonotusajat ovat kuulemma puolenpäivän jälkeen melko piinallisia. Turvatarkastukset ovat satamassa samaa tasoa kuin lentokentillä, joten vajaan tunnin päästä olimme päässeet ihmettelemään majesteellista Independence Of The Seasia.

Laivaa ei voi kehua liikaa. Itse paatti on järjettömän kokoinen ja kerrassaan upeaa katseltavaa, niin sisältä kuin ulkoakin, kuten pitääkin, sillä onhan kyseinen botski valmistettu Suomen Turussa. Palvelu on kuin Titanicin ensimmäisen luokan matkustajilla, lipun hintaan sisältyvää ruokaa saa kellon ympäri ja viinaksia tarjoillaan joka nurkan takana. Huomion arvoista on, että laivayhtiö oli tapahtuman ensimmäisenä vuotena tehnyt alkoholijuomien risteilykohtaisen myyntiennätyksensä - ensimmäisen risteilypäivän päätteeksi. Vaikka viina laivalla virtasikin, ei meno äitynyt missään kohtaa aggressiiviseksi. Netistä olen lukenut myös monen absolutistin osallistuvan risteilylle vuosi toisensa jälkeen, joten känniörvellys ei ole samaa tasoa ruotsinristeilyjen kanssa, vaikka valtaosa juhlaväestä varmasti yhtä maistissa suurimman osan matkaa onkin. Myös muutamaan muksuihin tuli törmättyä laivalla, mutta pakko sanoa, että itse en välttämättä kyllä alle 10-vuotiasta jälkikasvua ottaisi näihnin bakkanaaleihin mukaan, kuten en ottaisi muillekkaan festareille.

Muutoin yleisön ikäjakauma oli pääosassa siinä 25 - 40 vuotiiaassa porukassa. Kaiken kaikkiaan on myös pakko kehua kanssamatkustajia, sillä kaikki olivat toisilleen ystävällisiä ja juttua pystyi vaihtamaan kenen kanssa vain. Varsinkin bändit jaksavat vuosi toisensa jälkeen kehua fiksua porukkaa, sillä artisteille ei ole varattuna mitään omia tiloja, vaan he ovat laivalla aivan samoin kuin muutkin matkustajat. Moni onkin haastatteluissa kertonut pelänneensä ennen matkaa, että saa neljä päivää repiä ihmisiä irti hihoista, mutta todellisuudessa artistit saavat olla hyvin rauhassa rahvaan seassa. Toki nimmareita saatetaan pyytää ja yhteiskuvia ottaa, mutta porukalla on pelisilmää tämänkin suhteen ja soittajien yksityisyyttä kunnioitetaan ihailtavasti. Osansa varmasti asian hyväksi tekee se, että se kaikista nuorin, ja yleensä fanaattisin fanikanta on melko pienesti edustettuna risteilyllä. Kerran tuli todistettua, kun Lacuna Coilin laulaja (joka muuten matkusti muun bändin tavoin samalla lennolla kuin allekirjoittanut, penkkirivin meitä edellä) tuli ulos hissistä posket punottaen, kun karkeasti kuusi muuta hissimatkustajaa kailotti kovaan ääneen "Cristina! Cristina!". Sen enempää en törmännyt artisiten ahdisteluun risteilyllä, vaikka tuttuja naamoja joka nurkan takaa tulikin vastaan.

Tästä reportaasista näyttää muodostuvan sen verran massiivinen kokonaisuus, että jaan loput eri viesteihin, päiväkohtaisesti. Toivottavasti täältä löytyy ainakin joku aiheesta kiinnostunut, mutta eipä internetistä onneksi tila lopu, vaikka ei löytyisikään.
 
Suosikkijoukkue
Ässät
Päivä 1

Eli olimme puolenpäivän aikaan päässeet laivaan sisälle. Hytteihin ei kuitenkaan päässyt ennen kello yhtä edes tiputtamaan matkatavaroita, joten raahasimme laukkuja mukanamme ensimmäisen tunnin, kun haukkasimme pientä välipalaa ja korkkasimme reissun ensimmäiset oluet. Oluthipsterille Karibian risteilyt ovat muuten melkoinen taivas, sillä kaikki oluet ovat hintaluokaltaan samassa kastissa, Fostersin litran tölkkiä lukuunottamatta, joten bulkkikalja maksaa palttiarallaa saman verran kuin Alet ynnämuut. Omalla kohdalla tämä tarkoitti pitkälti Stellan kiskomista koko matkan ajan.

Pääsimme hyttiin yhden jälkeen, eikä majoituksen tasoonkaan tarvinnut pettyä. Ei kyseessä varsinaisesti mikään sviitti ollut, mutta hieman perus hotellihuonetta pienempi ja varsin viihtyisä kolmio toimi hyvin tukikohtana neljä päiväisellä risteilyllä. Hyttiin oli mukava mennä hetkeksi rauhoittumaan, mikäli halusi päästä ihmisten seasta välillä pois. Ilma pysyi raikkaana parvekkeen ovea avaamalla ja ääneneristys toimi hyvin, eikä musiikki tai vastaava pitänyt hereillä öisin.

Laivan lähtöön oli yhä pari tuntia aikaa, joten ehdimme hyvin tutustua paattiin tällä aikaa. Ennen varsinaista ankkurin nostamista oli edessä kaikille matkustajille pakollinen muster drill. Tätä varten kaikki matkustajat ohjattiin evakuointipaikoille, jossa henkilökunta näytti kuinka puetaan pelastusliivit päälle ja mistä niistä löytyy pilli, johon puhaltaa. Kokonaisuudessaan tämä vei vajaan tunnin aikaa, sillä matkustajia metsästettiin laivan vessoista pitkän aikaa, ennen kuin jokainen varmasti oli paikalla todistamassa tuota noin viiden minuutin äärimmäisen tärkeää opastusta. Tällainen Suomen juntti hieman ihmettelee, että eikö tuotakin olisi voinut tehdä esimerkiksi hytin television kautta näytettävällä turvallisuusvideolla? Mutta, tämä nyt valituksen aiheena on hyvin pieni.

Välittömästi turvallisuusharjoituksen päättymisen jälkeen konsertit pärähtivät käyntiin kahdella laivan neljästä konserttipaikasta. Meidän kohdalla oli aikaa tapettavissa parin tunnin edestä, ennen kuin meitä kiinnostavat yhtyeet aloittivat. Pitkäksi aika ei silti käynyt matkan missään vaiheessa, vaan ennen kuin huomasimmekaan, olimme jo odottamassa omalla kohdallamme risteilyn avaavaa, ruotsalaisen At The Gatesin konserttia Ice Rink konserttisalissa. Kysinen paikka toimii normaalisti luistelunäytösten esityspaikkana, ja oli kooltaan miniatyyriversio jäähallista. Jää luonnolisesti oli sulatettu ja veikkaisin paikan vetävän konsertteihin jotain 1500 ihmistä täytenä. At The Gates on aiemmin jättänyt itseni hieman kylmäksi livenä, mutta näissä olosuhteissa keikka toimi kyllä hyvin, olkoonkin että uusimmalta, omasta mielestäni äärimmäisen tasapaksulta levyltä kuultiinkin turhan paljon kappaleita. Yleisö oli vielä näin varhaisessa vaiheessa risteilyä hyvin energistä, pitit pyöri ja meteli oli korvia hivelevää, hyvä alku siis.

Tämän jälkeen seurasi vajaan tunnin tauko, jonka jälkeen omalla kohdalla yksi risteilyn kohokohdista, Sodom oli vuorossa samaisessa salissa. Sodom veti myös kaikkineen hyvän keikan, kuorrutettuna Motörhead coverilla (joita kuultiin risteilyn aikana yhdeltä jos toiselta yhtyeeltä, sattuneesta syystä). Olin onnistunut missaamaan Sodomin tähän asti elämässäni livenä, joten nyt oli tuokin vääryys korjattu.

Tässä vaiheessa voisin mainita, että jokainen yhtye siis soitti laivalla kaksi keikkaa, yhden matkalla Jamaikalle, jossa vietimme ankkuroituneena yhden päivä, ja toisen matkalla takaisin.

Ensiimmäinen päivä oli omalla kohdallamme rauhallinen, sillä illan tärkeimmät nähtävyydet olivat Sodomin jälkeen siinä. Vader ja Fallujah olisivat vielä kiinnostaneet minua, mutta myöhäiset soittoajat (Vader kahdelta yöllä, Fallujah viideltä) saivat aikaan sen, että päätin katsastaa molemmilta toiset setit eri päivänä mieluummin, jotka oli aikataulutettu paremmin sopiviin ajankohtiin. Diamond Head käytiin katsastamassa vielä puolen yön jälkeen Pyramid Loungessa, joka oli keikkapaikoista pienin, ja ainoa, josta jäi päälimmäiseksi negatiiviset fiilikset. Lounge on nimenmukaisesti lounge, jonka päätyyn oli kasattu pieni esiintymislava, joka oli aivan liian matala. Tästä syystä ensimmäisiä rivejä lukuunottamatta lavalle ei nähnyt mitään, ja laaja tila ei myöskään toiminut akustisesti. Diamond Headin keikka olikin koko risteilyn surkein jonka todistin, mutta ainakin osan syystä voi vierittää keikkapaikan niskoille. Kuuntelimme muutamat biisit, jonka jälkeen suuntasimme pehkuin, sillä seuraavana päivänä olisi huomattavasti enemmän ohjelmaa edessä..
 
Suosikkijoukkue
Ässät
Päivä 2

Herätys yhdeksän aikoihin ja suihkun yms. aamutoimenpiteden jälkeen Windjammer-buffettiin aamupalalle. Kyseisestä paikasta löytyy pirun iso valikoima ruokaa sekä aamulla, lounaalla että päivällisellä, mutta mikään kulinaarinen elämys ei risteily ollut. Ruoka oli tasoltaan riittävää ja buffetin ollessa kiinni sitä sai esimerkiksi laivan ostoskadulla sijaitsevasta pizzeriasta, hampurilaispaikasta tai kolmesta, hieman tasokkaammasta ravintolasta, jotka tarjosivat mm. pihvejä tai italialaista ruokaa. Emme testanneet jälkeenmainittuja matkan aikana, sillä ne olisivat vaatineet lisähintaa ruokailusta ja netistä lukemani perusteella ne eivät kuitenkaan olleet sen ihmeellisempiä tasonsa puolesta.

Aamupalan jälkeen muodostui ensimmäisestä aamusta alkaen rutiini napata buffetin edustalla olleesta baarista raikas Gin Tonic pahimman krapulan pyyhkimiseksi. Kyseinen juoma toimi erittäin hyvin, sillä sekoitusuhde giniveden ja viinan välillä oli kutakuinkin 50 : 50. Hyvä tapa siis saada silmät auki, kunhan varoi, ettei heti lähtenyt kumoamaan useampaa.

Tiemme vei tämän jälkeen aurinkokannelle, jossa festivaalin työntekijät kasasivat ulkolavaa pystyyn, jonka Visions Of Atlantisin oli tarkoitus avata kymmeneltä aamulla. Rakennustyöt viivästyivät kuitenkin jonkin verran ja kyseinen bändi siirrettiin soittamaan toiseen aikaan. Itseämme kiinnosti puoli kahdeltatoista kyseisellä lavalla aloittavaksi tarkoitettu Holy Moses, mutta rakennustöiden keskellä näytti tämänkin bändin keikka olevan vaakalaudalla. Lopulta saksalaiset vanhan koulukunnan rässääjät pääsivät aloittamaan parikymmentä minuuttia myöhässä, mutta vetivät tynkäsetistä huolimatta erittäin kovan keikan. Ulkolava oli muutoinkin ehdottomasti paras keikkapaikka, vähän samaan tyyliin kuin kesäfestareilla ulkoilmalavat pesevät telttalavat mennen tullen. Vaimo sai seurata Holy Moseksen menoa lavan edustalta löytyvästä poreammeesta, jossa nähtiin risteilyn aikana aina vain riehakkaampaa menoa, aina mosh piteistä "stage diveukseen".

Tämän jälkeen suuntasimme takaisin sisälle, edelliseltä illalta tuttuun "jäähalliin". Norjalainen Susperia menetti laulajansa joku vuosi takaperin ja on siitä asti elänyt melkoista hiljaiseloa, joten allekirjoittanut piti yhtyettä jo kuopattuna, mutta noin vain tämäkin takavuosien suosikkini julkaistiin risteilyn lähestyessä esiintyjälistalle. Uusi laulaja hoiti hommansa hyvin, ja vaikka alkuun halli vaikutti lähes autiolta, täyttyi se keikan edetessä kiitettävään tahtiin. Itse kävin vessassa sillä aikaa, kun bändi veivasi W.A.S.P.in Wild Child coverin, ja kuulemani mukaan laulaja oli osoittanut koko kyseisen, hyvin seksuaalisvaikutteisen laulun ajan allekirjoittaneen vaimoa. Tämän lisäksi vaimo vielä törmäili koko reissun ajan kyseiseen heppuun, joten piti perkele olla oikein varullaan tuon norjalaisen lurittelijan kanssa loppureissun ajan.. Mutta vakavasti puhuen, erinomainen keikka tämäkin oli.

Taas välissä tunnin paussi, jonka jälkeen testattiin Brasilialaisen naisista koostuvan thrash rykmentti Nervosan keikkakunto. Ja kunnossa oli, ei muuta voi sanoa. Kyseinen bändi on vielä hieman tuntemattomampia nimiä suurelle yleisllö, mutta saivat kyllä yleisön liekkeihin heti ensi nuoteista alkaen. Näistä mimmeistä kuullaan vielä! Yhtyeen kitaristilla taitaa olla aika pitkälti sama musiikkimaku kuin meillä, sillä loppuristeilyn ajan saimme kaverin kanssa puolestamme bongata mimmin seisovan lähes joka keikalla vieressämme.

Tämän jälkeen nopea ruokailu, jonka jälkeen todistimme vaimon kanssa Krisiunin keikkaa jäähallissa, tällä kertaa hieman väsähtäneinä, istumakatsomosta käsin. Yhtye veti ihan hyvin, mutta päähuomioni vei brasilialaisten rumpali, joka tuntui vetävän uskomattomalla tarkkuudella keikan läpi. Ei mikään kohokohta, mutta hyvää viihdettä kuitenkin.

Krisiunin jälkeen korkkasimme viimeisen keikkapaikan, Alhambra Theaterin. Kyseessä oli nimensämukaisesti teatteri, jonka eturiveistä oli poistettu tuolit seisomakatsomoa varten ja ylhäältä löytyi puolestaan suuri parvi, josta keikkoja pystyi tarkkailemaan hyviltä paikoilta. Vuorossa oli ruotsidödiksen legenda Bloodbath, Paradise Lostin laulajalla höystettynä. Päädyimme seuraamaan tämänkin keikan istuaaltaan parvelta käsin, mutta tunnelmaa se ei latistanut. Ruotsalaiset paukuttivat menemään murhaavalla tasolla ja vaikka keulakuvamiestä toiset saattavatkin kritisoida apaattisesta esiintymisestä, sopi se hyvin myös Bloodbathin musiikkiin. Holmesin välispiikeistä myös plussamaininta, kuiva brittihuumori toimii edelleen.

Bloodbathin lopetettua aurinko alkoi laskemaan horisontissa ja saimme ensi kertaa tämän päivän aikana pidemmän lepotauon, joka taidettiin käyttää aika tehokkaasti baarin puolella.. Rotting Christ tuli tsekattua jäähallin puolella, mutta muistikuvat ovat hieman pätkivät, joka on harmillista, sillä ensimmäistä kertaa yhtyeen nähdessäni Graspop festareilla jokunen vuosi takaperin, kärsin tismalleen samoista ongelmista. Sen muistan, että keikka oli kyllä hyvä.

Muutama vesilasi ja kahvimuki oluen tilalle ja tämän jälkeen edessä oli Children Of Bodom teatterissa, mutta tekniikka toimi espoolaisten kohdalla kuin Bluesin taloudenhoito. Syntikoista ei tullut ääntä yhtään ja kitaratkin pätkivät kummallisesti. Muusikot eivät peitelleet tippaakaan harmitustaan, vaan lavalla nähtiin hyvin kyrpiintyneitä suomalaisia. Muutaman biisin jälkeen totesin itse homman menetetyksi ja lähdin vaimon kanssa odottamaan Paradise Lostin ulkolavan keikkaa. Kaveri jäi vielä taakse ja sanoi jälkikäteen, että lopulta äänipuolen ongelmat oli saatu selätettyä ja keikka vietyä kunnialla läpi.

Paradise Lostin live-esiintymiset ovat kautta aikain jakaneet mielipiteitä. Monet näkevät ne apaattisena ja väsyneenä, mutta tosiasia on se, ettei yhtyeen hitaantyylistä ja tummaa musiikkia oikein hymy korvissakaan soittaa voi. Omalla kohdalla toimi hyvin ja yhtyeen goottiveisut sopivat komeasti pimeään Karibianmeren yöhön. Keikan jälkeen kaveri painui jo yöpuulle, mutta vaimon kanssa käytiin vielä tarkastamassa sveitsiläinen Samael, joka aloitteli teatterissa vähän yhden jälkeen. Sen verran oli pitkä päivä vienyt mehuja, että tyydyimme jälleen seuraamaan showta istuaaltaan, mutta tästä huolimatta Samael yllätti hyvin positiivisesti. Jos jotain risteilyllä olisi mielestäni saanut olla enemmän, niin industrial metallia ja Samael edusti hyvin tätä genreä, vaikka ei suurimpiin suosikkeihin ole koskaan lukeutunutkaan.

Tämän jälkeen hyttiin nukkumaan, sillä seuraavana päivänä edessä oli Jamaikan hiekkarannat.
 
Suosikkijoukkue
Ässät
Päivä 3

Heräsimme jälleen yhdeksän aikoihin, joskin tänä aamuna herätyskellot olisi saanut säätää soimaan tuntia aiemmin, sillä edessä oli vierailu Jamaikan saarelle. Nopea aamupala, pakollinen Gin 'N Tonic, rantapyyhkeet hytistä mukaan ja laivasta ulos. Satama-alue oli käytännössä iso laivayhtiön rakentama ja omistama torialue, jossa paikallisia näki vain kojujen myyjinä. Ihan nasta paikka, mutta kovin steriili ja turistimainen. Päivän aikana järjestettiin jos jonkinmoisia retkiä esim. vesiputouksille, jokikanooteille ynnä muille, mutta me olimme valinneet kohteeksemme Red Stribe Beachin, johonka meidät vei bussi satamasta noin parissakymmenessä minuutissa. Biitsi oli niin ikään laivayhtiön oimaisuutta, joten sinne ei ollut paikallisilla asiaa. Näin vältyimme rihkama ja huumekauppiaiden lähentelyiltä, joskin isot pojat ovat kertoneet, että paikallista menttoolitupakkaa sai kyllä hankittua varsin helposti, mikäli sitä teki mieli.

Jamaikasta ei jäänyt sen kummempaa kerrottavaa jälkipolville, joskin emme sen kummempia elämyksiä siltä odottaneetkaan. Biitsi oli hieno ja vesi lämmintä. Satamassa söimme vielä Margaritavillessä helvetillisen annoksen nachoja ennen laivaan palaamista. Olimme sataman ainoa laiva tuona päivänä ja mieleen jäi lähinnä tilanteen surrealistisuus, kun Margaritavillessä oli pyydetty vierailta musiikkitoiveita ja kajareista paukutti Cannibal Corpse kaiken perheystävällisen turismiluolan keskellä.

Laiva irtautui satamasta neljän aikoihin ja välittömästi keikat lähtivät käyntiin. Kävimme ensimmäisenä tsekkaamassa jäähallissa Dave Lombardon uuden yhtyeen, Dead Crossin, joka soittaa jonkinasteista grindcorea. Itselle tuo upposi ihan hyvin, mutta yleisö ei oikein lähtenyt mukaan ja jälkikäteen monet ovat nimenneet kyseisen yhtyeen yhdeksi surkeimmista bändeistä koko risteilyllä.

Tämän jälkeen todistimme auringon jo laskettua Lacuna Coilin ulkolavalla. Olen aina pitänyt yhtyeen mieslaulajaa harvinaisen turhana jätkänä, mutta täytyy sanoa, että kaveri osaa kyllä lavaesiintymisen salat. No, valtaosa keikasta nyt meni Cristinaa kuolatessa, mutta ehdottomasti vetivät kyllä musiikillisestikin hyvän setin. Olimme jo kaverin kanssa siirtyneet seuraavalle keikkapaikalle, kun Epican Laulaja oli tullut lavalle vetämään Cristinan kanssa duettona Heaven's A Lien, ja tämän missaaminen kyllä harmitti, kun keikkaa seuraamaan jäänyt vaimo siitä kertoi. Varsinkin, kun seuraava keikka olikin sitten sieltä heikoimmasta päästä.

Fleshgod Apocalypse soittaa sinfonista death metallia ja on toiminut levyillä ihan mukiinmenevästi, mutta Pyramid Loungen keikka oli kyllä rehellisesti sanottuna aivan paska. Lavalle ei taaskaan nähnyt ja taustalla soineet orkesteriraidat kuulostivat täysin irtonaisilta yhtyeen varsinaisiin instrumentteihin nähden. Toisin sanoen, tuntui kun puolet keikasta tulisi playbackina, mitä se toki tekikin. Tämänkin vaan voi hoitaa paljon paremmin, kuten esim. Septic Flesh teki tammikuussa Nosturissa.

Tämän jälkeen edessä oli Vader jäähallissa, eikä kyllä vakuuttanut puolalaisrykmenttikään. Yhtye on itselle ollut aina vähän väliinputoaja, vaikka levyjä hyllystä löytyykin, ja valitettavasti vähän väliinputoaja oli keikkakin. Ei sen kummempia kommelluksia, mutta eipä siitä juuri mitään muistakkaan. Ja tämä ei johdu humalasta.

Joskin täytyy myöntää, että humala oli lähteä käsistä Children Of Bodomin keikkaa ulkolavalla katsoessa Vaderin jälkeen. Jossain välissä aloin laskemaan lavalla näkyvien soittajien määrää ja saatuani lopputulokseksi kymmenen, päätin vetää taas hetken vesilinjalla. Tällä kertaa soundit toimivat myös espoolaisilla, joskin en selvästikkään ollut paikan ainoa känninen suomalainen. Mieleen jäi Janne Wirmanin absurdi, hieman sammaltaen vedetty välispiikki: "Earlier today, I was very hungover and I went to see Stratovarius play. After the gig Timo Kotipelto came to me and said that all his friends are gay because they are moving to Tampere".

Bodomin jälkeen yön pikkutunneilla tuli vielä tsekattua Holy Moseksen toinen keikka, joka ei syystä tai toisesta oikein lähtenyt ensimmäisen tavoin rullaamaan. Yhtye veti välispiikit pelkästään saksaksi ja valtaosa yleisöstä tuntuikin olevan germaaneja. Keikka jäi kesken, kun kävimme yöpuulle.
 
Suosikkijoukkue
Ässät
Päivä 4

Viimeinen risteilypäivä käynnistyi aamurutiinien jälkeen Dia De Los Muertosin keikalla teatterissa. Omalla kohdalla kolmen päivän festaririekkuminen alkoi tuntua jo kropassa ja päätimme tämänkin, varsin mallikkaasti vedetyn keikan kuunnella yläparvelta. Tämän jälkeen oli vuorossa Rotting Christin ulkolavasetti, jonka kuuntelimme hieman sivukorvalla aurinkotuoleissa maaten. Neljäntenä päivänä alkoi ilmentyä selviä käynnistymisvaikeuksia. Rotting Christ veti kuitenkin erinomaisen keikan, vaikka sitä ei niin aktiivisesti tullutkaan seurattua. Tunnelmallinen kreikkalais death metalli soljui hienosti paahtavan auringon kanssa yhteen.

Tämän jälkeen vuorossa oli progressiivista death metallia soittava Fallujah teatterissa. Fallujahin valoshow oli ehdottomasti risteilyn paras, mutta yhtyeen unenomainen death metal ei ollut omiaan käynnistysvaikeuksien auttamiseen. Hyvä veto silti ehdottomasti.

Sitten oli vuorossa Jamming With Waters In International Waters tapahtuma. Tämä on Annihilatorin Jeff Watersin luotsaama puolentoista tunnin all star jam, joka oli ehdottomasti tsekkaamisen arvoinen. Teatteri oli ääriään myöten täynnä, kun lavalla nähtiin mm. Cristina Scabbian ja Aleksi Laihon tulkinta Motörheadin Killed By Deathista.

Tämän jälkeen oli tarkoitus suunnata ulkolavalle katsomaan Sodomin toinen keikka, mutta sitten asiat mutkistuivatkin äkillisesti. Ulko-ovella meitä vastaan käveli iso ryhmä ihmisiä, jotka tiesivät kertoa, että koko aurinkokansi suljetaan kovien tuulien takia. Seurasimme tilannetta hetken, mutta nopeasti kävi selväksi, että ainakaan Sodom ei omaa keikkaansa heittäisi. Tästä lähtien sää muuttui aina vaan huonommaksi ja valitettavasti ulkolavan keikat olivat tämän risteilyn osalta siinä. Pian seinille ilmestyi uusia, Fuck The Storm aikatauluja, joista kävi ilmi, mihinkä loput päälavan keikat oli siirretty. Valitettavasti valtaosa näistä oli yön pikkutunneilla, ja koska viimeisenä aamuna oli edessä aikainen herätys, jouduimme jättämään ne suosiolla väliin. Sodomin lisäksi omalla kohdalla jäi korpeamaan Bloodbathin sekä Moonspellin missatut keikat.

Kyseinen päivä sattui olemaan super bowl sunday, joten matsia pystyi seuraamaan mm. hytin televisiosta. Omalla kohdalla ei löydy ymmärrystä ko. lajia kohtaan, mutta kaveri viettikin loppuajan hyvin pitkälti hytissä matsia katsellen. Vaimon kanssa käytiin vielä tsekkaamassa Aura Noir Pyramid Loungessa, sekä risteilyn ehdottomasti positiivisin yllättäjä, kolumbialainen Koyi K Utho, jota kuvailisin hieman kolumbian versioksi Turmion Käitlöistä. Keikalla saatiin juuri se puuttuva annos industrial metallia ja kaiken kruunasivat coverit Sepulturan Refuse/Resististä sekä Prodigyn Breathesta.

Loppuillasta siirryimme vielä katsomaan Cradle Of Filthiä teatteriin, mutta itsellä ei riittänyt tarpeeksi kiinnostusta yhtyettä kohtaan, jotta olisin jaksanut läpi koko konsertin. Istuimme vielä hetken iltaa hytissämme ja painuimme nukkumaan.

Seuraavana päivänä edessä olikin herätyksen jälkeen enää poistuminen laivasta ja matka lentokentälle. Olin etukäteen pelännyt, että tämä päivä olisi saatanan masentava, mutta täytyy sanoa, että sen verran oli tankit tyhjinä neljän päivän festarin jäljiltä, että ei sitä tajunnut edes murehtia reissun päättymistä, kunnes vasta kotisuomessa.

Kaiken kaikkiaan oli kuitenkin aivan saatanan mahtava reissu ja tarkoitus olisi ottaa uusiksi myös tänä vuonna. Suurimmat sudenkuopat vältettiin, mutta jos jotain tehdään erilailla, niin lähdetään jenkkilään ainakin muutama päivä etuajassa, jotta ehtii vähän päästä jet lagista yli ennen risteilyä ja näkee siinä samalla vähän syvemmin Miamin aluetta. Niin typerältä kuin se kuulostaakin, en myöskään yhtään panisi pahakseni, mikäli kiinnostavia bändejä olisi vähemmän tällä kertaa. Joka tapauksessa, meinataan kyllä ottaa hieman lungimmin ja sitten vaikka suosiolla missata pari keikkaa, jos se sitä vaatii. Tällä kertaa meni ajoittain vähän liikaa lavalta lavalle juoksemiseksi ja suorittamisen puolelle.

Mutta mikäli joku vastaavaa reissua harkitsemassa, niin kannattaa ehdottomasti tehdä! Itsekin festareita pirusti kiertäneenä voin sanoa, että on ihan omalta planeetaltaan tuo kokemus.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Taitaa jäädä tältä vuodelta (musiikki)festarit pelkästään Flow'n muotoon. Viime kesänä en ollut missään festareilla ja ei oikein nyt iske tälläkään kertaa. Tampere Metal Meetingia harkitsin kyllä pitkään, koska hyviä esiintyjiä, mutta jää nyt sekin. Reissaaminen muutoin vie vähän rahaa, että näillä mennään.
 

Moto

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Omasta taskusta löytyy jo Sidewaysin ja Flow'n liput. Olisikohan Flow'n lauantaihin vielä tulossa joku iso nimi, sillä nyt "kaikkien tuntemat" päälavakokoluokan esiintyjät on oikeastaan perjantaina ja sunnuntaina.

Vahvimmin niiden lisäksi on harkinnassa Ruisrockin sunnuntai lähinnä Patti Smithin takia. Sunnuntai on kuitenkin vähän ikävä päivä kotinurkilta suht kaukana olevalle festarille, kun maanantai on ainakin näillä näkymin työpäivä.

Pienemmistä voisi harkita ainakin Tikkurilafestivaalia vähintään perjantaina (22.7.) CMX:n kesän ainoan keikan takia. Joitain muita riittävän kiinnostavia siellä on, mutta täytyy odottaa tarkempaa aikataulua, koska siellä on myös sellaisia artisteja, joita en halua vahingossakaan nähdä. Lauantaina olisi ainakin Chisu. Se nyt on toki tänä kesänä helppo nähdä melkein missä tahansa - Lahden yöt, jossa on samana iltana Bonnie Tyler voisi olla myös harkitsemisen arvoinen.
 

MikGo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, Leijonat
Provinssiin matka vie taas kerran. Taitaa olla yhdestoista kerta ja meidän matkailu linja-autolle kymmenes vuosi perättäin. Pitkälti yleensä tulee leirintäalueella notkuttua, mutta kyllähän siellä muutama ihan katottava bändikin on.

Nummirockissa on tänä vuonna kyllä kova kattaus esimerkiksi lauantaille ja se on vakavassa harkinnassa.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
Post-rock/ Post-punk
Morrissey. Flow. Lauantai.

Tämä alkaa olemaan kattauksensa puolesta jo ihan liian hyvä festivaali.
 

PeteX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Töölön Vesa/Jokerit, Leeds Utd, Only Oranje
Porin Jazz ilman jazzia. 14.7. Brian Setzer´s Rockabilly Riot ja heti perään Imelda May. Imelda aloittaa kylläkin 00.15 eli perjantain puolella.
 

Moto

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Morrissey. Flow. Lauantai.

Tämä alkaa olemaan kattauksensa puolesta jo ihan liian hyvä festivaali.
No nyt. Morrissey on nähty kyllä jo useampaan kertaan, mutta yksi lisää ei ole pahitteeksi. Saa nähdä, onko vieläkin tulossa jotain suurta - ainakin lipun hinta kallistuu heinäkuun alusta.
 

Malkkinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
Ajattelin tänä vuonna tehdä kesälomareissun luonnonkauniiseen Josefovin entiseen armeijan tukikohtaan brutal assault festivalille. Kenelläkään kokemuksia kyseisistä kemuista? Mielelläni ottaisin vastaan matkavinkkejä. Tarkoitus olisi mennä ihan perus festarimeiningillä, eli teltta ja kaksi repullista viinaa mukaan.

Alla linkki kyseisille festareille
Brutal Assault Festival
 

mikko600

Jäsen
Suosikkijoukkue
NUFC
Ajattelin tänä vuonna tehdä kesälomareissun luonnonkauniiseen Josefovin entiseen armeijan tukikohtaan brutal assault festivalille. Kenelläkään kokemuksia kyseisistä kemuista? Mielelläni ottaisin vastaan matkavinkkejä. Tarkoitus olisi mennä ihan perus festarimeiningillä, eli teltta ja kaksi repullista viinaa mukaan.

Alla linkki kyseisille festareille
Brutal Assault Festival

Kerran käyty ja hauskaa oli. Ruoka on hyvää ja halpaa ja jos vielä ns. drinkkibaari on pystyssä, niin sieltä sitten juotavat. Ensimmäisenä päivänä, kuulemma joka vuosi, on helvetinmoiset lipunvaihtojonot, eli se kannattaa ottaa huomioon. Toivottavasti ovat sen saaneet korjattua. Ei tuolla oikeasti sen kummempaa, hyvä ja halpa festari. Meikä oli tosin siinä lähikaupungin hotellissa, että joutui kikkailemaan bussien ja taksien kanssa mestoille. Jos teltalla menet, sitä ongelmaa ei ole. Ainakin tuolloin muutama vuosi sitten oli ns. kaksi telttailualuetta. Eli nukkumis- ja biletys-puolet. Nukkumisalueella hiljaisuus klo. 00 alkaen jne. ja toiselle puolella sitten bileet.
 

Ankkakaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Provinssiin matka vie taas kerran. Taitaa olla yhdestoista kerta ja meidän matkailu linja-autolle kymmenes vuosi perättäin. Pitkälti yleensä tulee leirintäalueella notkuttua, mutta kyllähän siellä muutama ihan katottava bändikin on.

Täällä sama ja kuudes vuosi putkeen. Tänä vuonna ei tosiaan tarvitse paljon esiintyjiä lähteä katsomaan, kun vain muutama on sen arvoisia, että jaksaisi raahautua leirintäalueelta pois. Eipä tuo haittaa, leirintäalueellahan ne parhaat juhlat on.

Mitä tuossa nyt katselin, niin näistä isoista Ruisrockissa ja Ilosaarirockissa on ainakin ihan luokattomat esiintyjä. Provinssissa kärki on ihan terävä, mutta esimerkiksi kotimaiset artistit ovat aika huonoja. Kaikenlisäksi se Keekkikin taitaa olla jokaisen tämän vuoden festarin pääesiintyjänä mukanaan Antti Tuisku. Ei nappaa tämmöinen kehitys.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös