Keliaakikoita?

  • 10 348
  • 54

Huuhaa

Jäsen
Niin, minulla on keliakia, ja kysyisinkin nyt ihan mielenkiinnosta, että onko täällä Jatkoajan kirjoittajissa muita keliaakikoita, kuin minä?

Julkkiksista/Jääkiekkoilijoista Juha Ylösellä on myöskin keliakia.

Tiedoksi niille, jotka eivät tiedä, että mikä keliakia on, niin se on sellainen suolistosairaus=En saa/voi syödä kotimaisia viljoja=Ohraa, vehnää ja ruista ja vehnäjauhokin on siten tietenkin kiellettyä (Ruoan pitää olla gluteenitonta), mutta kaura sopii nykyään minulle, mutta ei kaikille keliaakikoille tietääkseni.
 

tsei_tsei

Jäsen
No itse en ole, tai ainakaan en ollut kun pari vuotta sitten testattiin ja olisin varmaan huomannut, mutta faijalla on tuo. Onpa näkynyt sitten himassa ruokapöydässäkin. Korppujauhoja ei ole talossa näkynyt ja muuten kastikkeissa ja muissa ruuissa on eroja.
 

kananlento

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Pittsburgh Penguins, ManU, NP Ice Hawks
Nostetaanpas tällainen ketju ylös. Pleijariharmitus jäi kummasti kakkoseksi, kun vaimolla todettiin keliakia ja nyt olisi ilmeisesti edessä aikamoinen ruokavalion muutos tässä huushollissa.

Täällä on varmasti monta keliaakikkoa, joten kertokaapa minkälainen muutos tämä on? Minkälaista on päivittäinen elämä keliakian kanssa? Olen sen verran työskennellyt elintarvikeiden parissa, että tiedän gluteenittomien ruokien ainakin olevan järjettömän kalliita. Mutta näiden lisäksi, kun lähtee ns. nolla-ruudusta ei meikäläisellä ole mitään hajua, että mitä saa ja mitä ei saa syödä. Ymmärtääkseni tänä päivänä viljatuotteita työnnetään jotakuinkin kaikkeen mahdottomaan ja mahdolliseen.

Tässä vielä Wikipedian sivu keliakista niille, jotka eivät tiedä mistä on kysymys: Keliakia – Wikipedia
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Taloudessa on keliaakikko, mutta eipä se kovin paljon elämää haittaa. Nimenomaan Suomessa niitä viljoja ei järin ole sellaisissa tuotteissa, missä eivät ole tarpeen, mutta ulkomailla saa olla tosi tarkkana. Käytännössä vaatii erilliset leikkuulaudat ja -veitset eri leiville, pastan vaihtamisen gluteenittomaan ja erinäisten leipomusten modifioinnin.

Vielä ei oikeastaan ole tullut vastaan leivonnaista, jota ei gluteenittomana voisi tehdä/saisi, mutta tuo muutos lisää kyllä omaa ruoanlaittoa ja leipomista paljon. Kustannuksia jonkun verran tietysti myös, muttei niin mahdottomasti kuin jotkut luulevat. Ei niitä viljatuotteita joka ruoassa ole, jos on hirmuinen pullahiiri jne. varmasti sitten hinnat kohoavat, ja jotain lettuja ja pannareita joutuu ihan eri tasolla miettimään. Nykyään kuitenkin saa melkeinpä kaikkea gluteenittomana, mutta tuoteselosteita luetaan kyllä tarkkaan kaupassa. Vähemmän vaikutusta normaaliin elämään kuin moni kuvittelisi.
 

thego

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nashville
Täällä on varmasti monta keliaakikkoa, joten kertokaapa minkälainen muutos tämä on? Minkälaista on päivittäinen elämä keliakian kanssa? Olen sen verran työskennellyt elintarvikeiden parissa, että tiedän gluteenittomien ruokien ainakin olevan järjettömän kalliita. Mutta näiden lisäksi, kun lähtee ns. nolla-ruudusta ei meikäläisellä ole mitään hajua, että mitä saa ja mitä ei saa syödä. Ymmärtääkseni tänä päivänä viljatuotteita työnnetään jotakuinkin kaikkeen mahdottomaan ja mahdolliseen.

Eipä toi nyt loppujen lopuksi mikään valtavan suuri muutos ole. Tietyistä asioista pitää luopua, mutta nykyään lähes kaikkeen taitaa olla korvaava vaihtoehto. Toki nää gluteiinittomat tuotteet ovat melko hinnakkaita, mutta niitä voi tehdä myös ihan kotioloissa. Tarkkana vaan pitää tosiaan olla siinä ettei mee tuotteet sekaisin ja esim. jauhot nyt helposti leviää vähän joka paikkaan. Toiset on vielä herkempiä kuin toiset.

Suosittelen vaikka kirjaamaan paperille ylös mitä nyt voi syödä ja mitä ei voi syödä, ja myös vaihtoehdot näille tuotteille. Sen jälkeen vähän katteleen ravintoarvoja, et mitä nyt tulee liian vähän ja mistä sitä vois saada jatkossa (esim. kuitua). Vaimos varmaan arvostais jos iteki luovut tietyistä tuotteista ja pyrit vetämään samalla ruokavaliolla niin ei siten tarvi molemmille tehdä ruokia erikseen.
 

kananlento

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Pittsburgh Penguins, ManU, NP Ice Hawks
Käytännössä vaatii erilliset leikkuulaudat ja -veitset eri leiville, pastan vaihtamisen gluteenittomaan ja erinäisten leipomusten modifioinnin.

Tällaisia erityisjärjestelyitä vähän mietinkin. Vaimolla ei ole oikeastaan ollut mitään näkyviä oireita, mutta asia tuli esille verikokeissa ihan muiden asioiden yhteydessä. Ajattelin, että ehkä asia ei ole niin pitkälle edennyt ettei tarvitsisi mennä erillisiin leikkuulautoihin sun muhin. Mutta turha kai tällaisten asioiden kanssa on pelleillä. Järjestely- ja tottumiskysymyshän tuo vain on.

Nykyään kuitenkin saa melkeinpä kaikkea gluteenittomana, mutta tuoteselosteita luetaan kyllä tarkkaan kaupassa. Vähemmän vaikutusta normaaliin elämään kuin moni kuvittelisi.

Niin, tämä tässä kai suurin muutos tulee olemaan, eli ruuanlaitossa pitää alkaa olla tarkkana ja kaupoissa katsoa jokainen tuoteselostus kunnolla läpi.. Toinen harmittava asia on se, että aina kun menee kyläileen, juhliin ymym. joutuu kyselemään ja tarkkailemaan mitä syö.

Mukava kuitenkin kuulla, ettei muutos välttämättä niin radikaali ole kuin mitä nyt alkuun ajattelee. Harmittaa vain niin pirusti tämmöinen.
 

kananlento

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Pittsburgh Penguins, ManU, NP Ice Hawks
Toki nää gluteiinittomat tuotteet ovat melko hinnakkaita, mutta niitä voi tehdä myös ihan kotioloissa.

Tämä olikin tosiaan toinen asia mikä itselläni kävi mielessä, eli leipiä sun muita taitaa olla parempi alkaa tehdä itse pakkaseen. Nuo pakastetuotteet kun ovat erityisen kalliita ja leipää nyt tulee aika paljon meillä syötyä.

Suosittelen vaikka kirjaamaan paperille ylös mitä nyt voi syödä ja mitä ei voi syödä, ja myös vaihtoehdot näille tuotteille. Sen jälkeen vähän katteleen ravintoarvoja, et mitä nyt tulee liian vähän ja mistä sitä vois saada jatkossa (esim. kuitua). Vaimos varmaan arvostais jos iteki luovut tietyistä tuotteista ja pyrit vetämään samalla ruokavaliolla niin ei siten tarvi molemmille tehdä ruokia erikseen.

Tuo ylöskirjaaminen on hyvä idea, näin taidetaan tosiaan tehdä. Ravintoarvoja tuo tuntuu aina kyttäilevän muutenkin, joten varmaan on aika perillä niistä, mutta itse pitää myös aktivoitua tuolla saralla.

Ja ilman muuta siirryn itsekin samaan ruokavalioon, ainakin pääpiirteittäin. Tuntuisi suoranaiselta vittuilulta vedellä omat pöperöt kun toinen joutuu katsomaan kaiken perään mitä suuhunsa laittaa.
 

Carlos

Jäsen
Mukava kuitenkin kuulla, ettei muutos välttämättä niin radikaali ole kuin mitä nyt alkuun ajattelee. Harmittaa vain niin pirusti tämmöinen.

Juu, ei se maailmaa mihinkään kaada. Ja esim. McDonaldsissakin voi pyytää hampurilaisen gluteenittomana, jolloin he kaivavat pakkasesta ko. leivän, ja tekevät muuten sen normaalin hampparin. Ei maksa mitään lisää.

Perunaa, lihaa, kalaa, salaattia, ja tiesmitä muuta voi edelleen syödä. Jos on hillitön gourmet-leipäfani, niin sitten voi tehdä tiukkaa, mutta kaikkeen tottuu. Tarkkana vaan saa olla.

Isäukollani todettiin keliakia, ja ihan hyvin hän sen kanssa pärjäsi. En halua mitenkään herätellä pelkoja, mutta hän sitten menehtyi suolistosyöpään 3-4 vuotta myöhemmin. Ei tiedetä oliko näillä yhteyttä, mutta varmuuden vuoksi kannattaa tarkkailla vointia. Että jos alkaa olla mitään epätavallisia oireita, niin heti sitten tutkimuksiin.
 

Rafael

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Bristol City
Tällaisia erityisjärjestelyitä vähän mietinkin. Vaimolla ei ole oikeastaan ollut mitään näkyviä oireita, mutta asia tuli esille verikokeissa ihan muiden asioiden yhteydessä. Ajattelin, että ehkä asia ei ole niin pitkälle edennyt ettei tarvitsisi mennä erillisiin leikkuulautoihin sun muhin. Mutta turha kai tällaisten asioiden kanssa on pelleillä. Järjestely- ja tottumiskysymyshän tuo vain on.

Hyvä että tuli esille. Kannattaa käväistä lukemassa alkuunsa tuolta vegaaniketjusta nimimerkki Espenin kirjoituksia.
Keliakiastahan on spekuloitu, että sitä sairastaisi huomattavasti suurempi määrä väestöstä mitä tulee ilmi. Se vaan ilmenee mitä erilaisimpina oireina, jolloin sitä on vaikea tunnistaa keliakiaksi.

Itse en ole keliaakikko, mutta elän silti pääosin ilman viljaa. Tosin en siis saa mitään järkyttäviä oireita jos silloin tällöin ruisleipää suuhun eksyy. Suosittelen jättämään suosilla kaikki viljat pois. Gluteeni ei ole viljojen ainoa myrkky joka suolistoa koettelee.
 

kananlento

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Pittsburgh Penguins, ManU, NP Ice Hawks
Perunaa, lihaa, kalaa, salaattia, ja tiesmitä muuta voi edelleen syödä. Jos on hillitön gourmet-leipäfani, niin sitten voi tehdä tiukkaa, mutta kaikkeen tottuu. Tarkkana vaan saa olla.

No meikäläinen nyt vetelee leipää kuin leipää, mutta kyllä tuo vaimo taitaa jonkinlaiseen leipä-friikki kategoriaan mennä. Mutta eiköhän tuo ratkea ostamalla leipäkone, jolla voi sitten vääntää asianmukaiset leivät.

Kirjoitetaan nyt vielä, että pitäähän tässä tyytyväinen olla, ettei mitään pahempaa ollut koska esim munuaisten vajaatoiminto olisi vissiin voinut olla yksi syy noihin ensin havaittuihin epänormaaleihin veriarvoihin. Tästä nyt sentään selviytyy ihan vain muuttamalla ruokavaliota.

Syöpä-asioita en suostu ajattelemaan tässä kohtaa. Totta kai jos jotain oireita tulee niin sitten tutkitaan, mutta hulluksihan tässä ehtii tulla, jos tässä liikaa huolehtii. Kiitos kuitenkin tiedosta, pidän tuon mielessä.

E:

Hyvä että tuli esille. Kannattaa käväistä lukemassa alkuunsa tuolta vegaaniketjusta nimimerkki Espenin kirjoituksia.
Keliakiastahan on spekuloitu, että sitä sairastaisi huomattavasti suurempi määrä väestöstä mitä tulee ilmi. Se vaan ilmenee mitä erilaisimpina oireina, jolloin sitä on vaikea tunnistaa keliakiaksi.

Kiitos tiedosta, pitää käydä lukaisemassa. Itse olen myös kuullut tuon, että huomattavasti useampi kärsii keliakiasta, kuin mitä on todettu. Muistan asiasta jonkun asiakkaan kanssa töissä jutelleeni. Lääkäri oli vaimolleni maininnut, että iän myötä nuo oireet usein pahenee ja mitä aikaisemmin sairaus todetaan, niin sitä parempi. (Tämä toki varsin loogista)
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Eikä nyt aleta sitä vhh- tai viljaonpaha-hömppää tähän ketjuun, kiitos. (kun siellä jo vähän joku yritti...)

Piti vielä sanomani, että leipäkone on kyllä hyvä ostos keliaakikkoperheeseen, tai ylipäätään leipien leipominen itse. Tulee halvemmaksi, saa parempaa lopputulosta ja leivän leipominen on oikeinkin kivaa puuhaa. Hoitamattomassa keliakiassa on kohonnut syöpäriski ohutsuolen syövissä, mutta hoidettuna se ei kovin paljon normiväestöä korkeampi ole. Keliaakikkojen eliniänodote on tainnut olla jopa muuta väkeä parempi, kun tuppaavat elämään muutenkin terveellisemmin. Joissain maissa (kuten Italiassa) keliaakikon ruokavaliota ei noudateta juuri lainkaan, mikä selittää paljolti sitä, että sairauksia sillä porukalla esiintyy. Pohjoismaat lienevät tässä maailman mekka.
 

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Isäukollani todettiin keliakia, ja ihan hyvin hän sen kanssa pärjäsi. En halua mitenkään herätellä pelkoja, mutta hän sitten menehtyi suolistosyöpään 3-4 vuotta myöhemmin. Ei tiedetä oliko näillä yhteyttä

Minäkään en ketään halua pelotella, mutta luultavasti oli, mikäli hän oli sairastanut keliakiaa jo pitkään tietämättään. Suolistosyöpä on juuri gluteenittoman ruokavalion noudattamatta jättämisen riskejä. Tosin mitään hätää ei ole jos keliakia todetaan hyvissä ajoin ja oikeaa ruokavaliota noudatetaan.

Toisaalta isoisälläni taas todettiin keliakia vasta 90-luvulla. Oli ilmeisesti sairastanut jo pitkään, mutta silloin puhuttiin vain "huonosta vatsasta". Siitä huolimatta edelleen 80-vuotiaana ihan hyvävoimainen.
 

Juicey

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, G
Hep, kohta on 30 vuotta ajatukseen totuteltu. Eipä rajoita käytännössä elämää nykypäivän Suomessa enää ollenkaan, kerran sain hampurilaiseni mäkkäristä ilman pihviä kun pyysin gluteenittomana. Nykyään tosiaan heittävät jopa parikymppiä tilille joka kuukausi kun on elämä niin kallista.
 

thego

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nashville
Juu, ei se maailmaa mihinkään kaada. Ja esim. McDonaldsissakin voi pyytää hampurilaisen gluteenittomana, jolloin he kaivavat pakkasesta ko. leivän, ja tekevät muuten sen normaalin hampparin. Ei maksa mitään lisää.

No mä en välttämättä missään Mäkkärissä luottais et se kama oikeasti on gluteiiniton mitä sulle tarjotaan. Se ettei ite tuotteessa (esim. hampurilainen) ole mitään gluteiinia sisältävää aineosaa ei tosiaankaan tarkoita etteikö sitä gluteiinia siihen olisi jostain muualta voinu tulla. Hirveesti en käy pikaruokapaikois, mut eikö niissä suurin osa työntekijöistä oo jotain pipopäisiä teinejä joita ei varmaan hirveästi kiinnosta et hoidetaanko hommat kunnolla vai sinne päin.

Toinen asia sit on oikeat ravintolat. Vaikka ruokalistassa lukeeki annoksen kohdalla "gluteiiniton" niin kannattee aina mainita asiasta erikseen tarjoilijalle. Sama homma kuin edellä. Sitä gluteiinia voi annokseen tulla ihan mistä vaan vaikka sitä ei siinä pitäisi ollakaan. No itseasiassa nykyään aika monet ravintolat ilmoittaa erikseen, että "tiloissa käsitellään gluteiinia sisältäviä tuotteita" tai jotain tohon suuntaan. Hienoimmissa paikoissa on kyllä nykyään jo erikseen omat välineet ja tilat erityisruokavaliotuotteille, mutta ei läheskään kaikissa.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Toinen asia sit on oikeat ravintolat. Vaikka ruokalistassa lukeeki annoksen kohdalla "gluteiiniton" niin kannattee aina mainita asiasta erikseen tarjoilijalle.

Pitkään sinnittelin, mutta pakko kommentoida. Se sitkoaine, jota keliaakikon elimistö ei siedä on gluteeni, ei gluteiini. Yleinen virhe ravintoloissakin toki.

EDIT: Yleinen virhe siis ravintoloiden ruokalistoilla se, että kirjoitetaan gluteiini gluteenin sijaan. En tiedä, mistä tällainen "gluteiini" on keksitty, varmaan muutamien muiden aineiden nimet ovat sotkeneet.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Greek Philosophers
Isäukollani todettiin keliakia, ja ihan hyvin hän sen kanssa pärjäsi. En halua mitenkään herätellä pelkoja, mutta hän sitten menehtyi suolistosyöpään 3-4 vuotta myöhemmin. Ei tiedetä oliko näillä yhteyttä, mutta varmuuden vuoksi kannattaa tarkkailla vointia. Että jos alkaa olla mitään epätavallisia oireita, niin heti sitten tutkimuksiin.

Sama juttu, tosin isäni sinnitteli liki kymmenen vuotta syövän kanssa. Lääkäriltä kuulin, että hoitamattomana keliakia voi tosiaankin johtaa suolistosyöpään. Että sikäli kannattaa tutkituttaa, jos epäilyksiä on.
 

thego

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nashville
Pitkään sinnittelin, mutta pakko kommentoida. Se sitkoaine, jota keliaakikon elimistö ei siedä on gluteeni, ei gluteiini. Yleinen virhe ravintoloissakin toki.

Mun ei ole mikään pakko kommentoida, mutta olen koulutukseltani ravintolakokki. Eli voitte vaikkapa tota vastaan peilata, et miten usein sitä kannattee ravintoloissa käydä syömässä jos on joku oikein paha allergia tms.

Ravintolamaailmassa on myös vielä useita "ammattilaisia" jotka ovat koulutuksensa hankkineet niinä aikoina kun laktoosi-intoleranssi oli pierutautia yms. Olen oikeasti kuullut näiltä vanhoilta konkareilta kun ääneen pohtivat, että jos asiakas haluaa laktoosittoman annoksen niin voiko siihen laittaa vähälaktoosista kermaa. Ei kai se haittaa jos siinä ihan vähän on?

Ei asiasta tän enempää, sanonpahan vaan et olkaa helvetin varovaisia kun käytte ulkona syömässä.
 

Jj

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Habs, FCB
Kaverilla moinen tauti on ja ei ehkä tärkein mutta suurin muutos on ettei voi olutta juoda "entiseen tapaan". Muutama gluteeniton merkki on olemassa mutta maistuvat kuulemma pahalta. Ainoa mitä voi ottaa max 2 tölkkiä/päivä on Laitilan Kukko, jota itse asiassa olemme kaveripiirissä muutenkin suosineet hyvän maun takia.
 

Ma-kE-69

Jäsen
Suosikkijoukkue
KiVa
Kaverilla moinen tauti on ja ei ehkä tärkein mutta suurin muutos on ettei voi olutta juoda "entiseen tapaan". Muutama gluteeniton merkki on olemassa mutta maistuvat kuulemma pahalta. Ainoa mitä voi ottaa max 2 tölkkiä/päivä on Laitilan Kukko, jota itse asiassa olemme kaveripiirissä muutenkin suosineet hyvän maun takia.

Minun tietojen mukaan Laitilan Kukkoa saa juoda niin paljon kuin jaksaa. Kukon tölkissä on myös kluteeniton merkki. Näistä suurten panimoiden tuotteista saa juoda vain Koffin olutta sen kaksi tölkkiä per päivä vähäisen kluteeni määrän takia.

Huhun mukaan nämä suuret panimot ovat jo vuosia halunneet ostaa Laitilan panimon oluenteko salaisuuden, eli miten kluteeni hävitetään kokonaan. Suurten panimoiden kemistit ovat yrittäneet ratkaista tätä salaisuutta jo vuosia siinä onnistumatta.
 

thego

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nashville
Minun tietojen mukaan Laitilan Kukkoa saa juoda niin paljon kuin jaksaa. Kukon tölkissä on myös kluteeniton merkki. Näistä suurten panimoiden tuotteista saa juoda vain Koffin olutta sen kaksi tölkkiä per päivä vähäisen kluteeni määrän takia.

En nyt muista enää niin tarkalleen näitä asioita, mutta muistaakseni esim. kyseinen Laitilan Kukko sisältää jonkin verran gluteenia. Eli sitä ei tosiaankaan voi juoda niin paljon kuin jaksaa. Merkinnät on tainnu muuttua EU:n määräyksestä, mutta ainakin aikaisemmin gluteeniton sai sisältää tietyn määrän gluteenia ja luontaisesti gluteeniton taas eri määrän. Suosittelen tarkastamaan nämä asiat ja ainakin Keliakialiitolta luulisi tietoa löytyvän.
 

hihhu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Eikä nyt aleta sitä vhh- tai viljaonpaha-hömppää tähän ketjuun, kiitos. (kun siellä jo vähän joku yritti...)

Ei aletakkaan, mutta jos haluaa reseptejä, niin kyseisenlaisten porukoitten keskustelut voivat olla hyvä lähde. Sikäli siis alan foorumit voivat olla kannattavaa seurattavaa.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Merkinnät on tainnu muuttua EU:n määräyksestä, mutta ainakin aikaisemmin gluteeniton sai sisältää tietyn määrän gluteenia ja luontaisesti gluteeniton taas eri määrän. Suosittelen tarkastamaan nämä asiat ja ainakin Keliakialiitolta luulisi tietoa löytyvän.

Keliakialiiton sivuilta seuraava lainaus:

"Asiantuntijaneuvosto keskusteli kokouksessaan 16.1.2009 EU-lainsäädännön tuomista muutoksista. Keliakiaakikon ruokavaliota koskevat nimitykset ja keliaakikolle soveltuvien elintarvikkeiden turvallisuutta osoittavat raja-arvot muuttuvat uuden EU-gluteeniasetuksen myötä. Sen mukaan tuotteita, jotka sisältävät gluteenia enintään 20 mg/kg, kutsutaan ”gluteenittomiksi”. Tuotteiden, joiden gluteenipitoisuus on yli 20 mg/kg mutta enintään 100 mg/kg, nimitys on ”erittäin vähägluteeninen”. Keliakiaruokavalioon sisältyvät gluteenittomat ja erittäin vähägluteeniset tuotteet. Lain mukaan pakkausmerkinnöissä ei saa kuitenkaan käyttää nimitystä ”sopii keliakiaruokavalioon”." (Keliakialiitto).

Asiantuntijaneuvosto on suositellut gluteenittoman ruokavalion uudeksi nimeksi keliakiaruokavaliota.

Keliakialiiton sivuilta löytyy myös infoa ruoka-aineista joita keliaakikko voi syödä, esim. mainintoja vähägluteenisuudesta tms. Tuotteet.

Keliakialiiton suositus oluen nauttimisesta on seuraava (2/2007): Olut ja keliakia.

vlad.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa

kananlento

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Pittsburgh Penguins, ManU, NP Ice Hawks
Näissä tietysti kannattaa ilman muuta ottaa mahdollisimman paljon selvää asioista ja harkita, ennen kuin juo.

Pitää kyllä todeta, että onneksi ei itsellä ole koska olishan se helvetillistä ruveta kaljan kanssa pihtaamaan. Emäntäkin on onneksi siideri-ihmisiä, joten sen kanssa tuskin ongelmia tulee.

Iso kiitos muuten kaikille kirjoittaneille, ollaan saatu hyviä neuvoja asian tiimoilta. Alkuvitutuksen jälkeen on tullut huomattua, ettei ne ruoka-asiatkaan taida sen enempää muuttua kuin mitä esim laktoosi-intoleranssin kanssa. Suurimpana erona taitaa olla tuo leipä, jota aletaan itse kokkailemaan, kunhan semmon leipäkone saadaan jostain haettua.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös