Tuosta voisi olla eri mieltäkin, etteivät kaupat ole ostajia auttaneet. Toki on niin, että ratkaisupelaajia on vaikeaa ajaa sisään kesken kauden, löytää näille oikea rooli lyhyessä ajassa, siksi varsinkin takarajalla kaupattavien tähtipelaajien panos jää usein toivottua pienemmäksi. Mutta kannun tavoittelussa on paljolti kyse myös rosterin leveydestä.
Toisaalta voisi sitten kyseenalaistaa senkin, että onko joku ykköskierroksen lopun tai toisen kierroksen varaus kova hinta NHL-tason pelaajasta. Jos esim. Bruins saa Erikssonista ykköskiepin niin millä todennäköisyydellä Bruins löytää saamallaan varauksella pelaajan, joka pelaa urallaan sen määrän playoffs-otteluita, minkä Eriksson ehtii yksistään tänä keväänä pelaamaan? Oisko fifti-siksti?
Varausvuorojen yliarvostaminen on aika hfboards.
Tottakai siitä voi olla toista mieltä ja kuten sanoin, niin tuollaista spekulaatiota oli vielä noin viikko sitten ilmassa. Rentalien hinnat näyttävät pysyneen samoina ja se ei ainakaan Toronto fania haittaa yhtään. Paljon ollut viittauksia viime vuoden rentaleihin, kuten Franson etc. Kyllä se varmasti jokaiselle NHL fanille on päivän selvää, ettei sillä ykköskierroksen varauksella todennäköisesti löydetä vastaavaa pelaajaa, kuin Loui Eriksson. Todennäköisyydet ovat sitä vastaan, mutta markkinat toimivat niin että nuo UFA pelaajat liikkuvat, koska joukkue ei tule pelaajaa pitämään. Se onko hinta kohdillaan riippuu tietysti tilanteesta, vain yksi joukkue voittaa Stanley Cupin, mutta aina voidaan arvioida sitä kuinka onnistuneita nuo kaupat muille joukkueille ovat olleet.
Varausvuoroja kannattaa jokaisen NHL joukkueen arvostaa. Toronto on siitä yksi hyvä esimerkki. Joukkue on vuodesta toiseen vaihtanut ykkös- ja kakkoskierroksen vuorot valmiisiin pelaajiin. Mitä enemmän arpoja joukkueella on sitä todennäköisempää on, että sieltä tulee joskus myös niitä timantteja. Toronto on jatkuvasti myynyt omat mahdollisuutensa pois. Toki se vaatii myös panostamista scouttaukseen. Loppuen lopuksi huippujoukkueet rakentuvat muutaman huipun ympärille ja niitä ei tällä hetkellä saa pääosin kuin draftista. Boston on viimeinen joukkue joka on ostamalla omat huippunsa saanut, eli Charan ja Savardin aikanaan.
Chicago ja Detroit ovat rakentaneet joukkueitaan hyvin pitkälle hyvällä varaamisella. Siellä on kakkoskierroksella ja sen jälkeenkin pystytty poimimaan hyviä pelaajia. Yksittäinen kakkoskierroksen varaus ei välttämättä ole kovin arvokas, mutta kun tarpeeksi monta kertaa varaa niitä potentiaalisia pelaajia, niin joskus osuu. Toronto vaihtoi Fransonin ja Santorellin Nashvilleen ja siitä kaupasta on jäljellä Leipsic, Bracco, Dermott ja Dzierkals. Jos yksikin noista pelaajista breikkaa, niin se käytännössä korvaa jo Fransonin, joka ei koskaan oikeastaan lyönyt läpi kunnolla.
Joukkueen rakentaminen perustuu aika lyhyelle matematiikalle, jos joka vuosi pystyt pari uutta nuorta ajamaan sisään, niin se riittää hyvin pitkälle ja jos näistä nuorista löytyy edes silloin tällöin tähtipelaajia, niin organisaatiolla on mahdollisuudet nousta taistelemaan Stanley Cupista. Ilman varausvuoroja sitä on vaikea tehdä, enkä siksi pitäisi ihmeenä, että playoff joukkueet jossain vaiheessa alkaisivat laskemaan hintoja. Penguins on ajanut itsensä hyvin pitkälti nurkkaan myymällä jatkuvasti tulevaisuuttaan. Toki voittoikkuna on palkkakaton takia hyvin lyhyt, joten noita liikkuja tehdään, mutta voi olla että jossain vaiheessa ne ykköskierroksen varaukset ovat tiukemmassa.