Kaukasian konfliktit ja sodat

  • 42 410
  • 215
No ei kyllä millään muotoa ole Valko-Venäjään rinnastettava. Pikemminkin on ottanut viime aikoina etäisyyttä Venäjään, mistä osoituksena maaperällään järjestetyt sotaharjoitukset yhdysvaltalaisten joukkojen kanssa.

Tässä kesäkuulta pääministerin lausuntoa:

Silti pakotteiden piirissä olevaa materiaalia valuu Venäjälle Armenian kautta. Ei jatkoon.
 

jalperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa,sympatiat Itä-Kaakkois-Suomi-Turku akselille
Yerevanissa pienet mielenosoitukset


“Farewell, unwashed Russia, country of slaves, country of masters!” — at the Russian Embassy in Yerevan they shout “Lavrov is a b*tch” and “Putin is a b*tch” “The delusional ideas of restoring the Soviet Union in the inflamed brain of the fascist, dwarf, criminal Putin forced him to commit war crimes in Ukraine. Today Putin is committing war crimes in Karabakh. <...> Vladimir Putin is a vile coward. Putin is killing Armenians at the hands of Azerbaijanis. For 30 years, Putin has placed his puppets in power in Armenia to carry out his arrogant imperial policies. Damn you, scum,” says one of those gathered. Video: SOTAVision



Clashes between protesters and police officers is currently taking place in Yerevan, Armenia as demonstrators are trying to breach the main government building.

Armenian armeijaa kielletty ampumasta Azereiden sotilaita



Azerbaizan vaatii antautumista

 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
No mitä nyt vienti Venäjälle yli tuplaantui Ukraina-pakotteiden seurauksena ja kuuluminen Euraasian talousunioniin yhdessä Venäjän, Valko-Venäjän, Kazakstanin ja Kirgisian kanssa.

Mut muuten varmaan ihan länkkäreitä ja hei kristittyjä kuitenkin!

Ja noista mainitsemistasi maista Kazakstan on niin ikään tehnyt pesäeroa Moskovaan, mistä esimerkiksi tässä artikkelissa:


Sama juttu kuitenkin tuollakin, eli pakotteiden alaista materiaalia kulkee Venäjälle. Kazakstan ja Armenia ovat siis jokseenkin samanlaisia maita siinä mielessä, että molemmilla on pitkät suhteet Venäjään, ja suurelta osin historiallisista ja maantieteellisistä syistä. Kuitenkin tämän Ukrainan sodan aikana nämä ovat tehneet selvää irtiottoa Moskovasta, mikä on pelkästään etu niin Lännen kuin maiden itsensä kannalta. Valitettavasti täydellistä muutosta ei tapahdu hetkessä, ja siitä hyvä osoitus ovat nämä pakotteiden alaisten tuotteiden viennit Venäjälle, jota ei ole katkaistu. Suunta on kuitenkin oikea. Hitaasta kehityksestä hyvä esimerkki ovat meilläkin edelleen näkyvät suomettumisen ajan haamut...

Maiden rinnastaminen Valko-Venäjään on joka tapauksessa väärin. Eivät ne toki länsimaisia demokratioitakaan ole, mutta ottavat ehkä nyt askeleita tuohon suuntaan.

Tämä vastaus myös nimimerkille @hammer lynx.
 

Knutsen

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Kings
Maiden rinnastaminen Valko-Venäjään on joka tapauksessa väärin.
Kukaanhan ei ole tälläistä rinnastusta edes tehnyt muutakuin sinä?

Eli siis vielä kertauksena, miksi nyt pitäisi lähteä tukemaan Armeniaa (liitossa Venäjän kanssa) ja miksi ei ole aiemmin pitänyt tukea Azereja (enemmän liitossa EU:n kanssa), jotta he saisivat nämä valloittaja armenialaiset omilta mailtaan pois?
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kukaanhan ei ole tälläistä rinnastusta edes tehnyt muutakuin sinä?

Ei, kun nyt hidas hämäläinen on vasta tajunnut, mitä olet ajanut takaa. Siinä kohtaa kun puhuit tästä ensimmäisen kerran, niin viittasit liitolla nimenomaan tähän Euraasian talousunioniin. Minä jostain syystä jotenkin kontekstista päättelin, että viittasit koko ajan samanlaiseen sotilaalliseen liittoutumiseen kuin Venäjän ja Valko-Venäjän välillä on.

Sen jälkeen otit vielä täsmennykseksi tuon talousliiton puheeksi, mutta en vieläkään siinä kohdassa tajunnut, että siitä oli puhe alusta alkaen. Pahoittelut.

No, mainittakoon, että itse uskon Armenian olevan tuossa talousliitossa nimenomaan siksi, että se on kokenut hyötyvänsä taloudellisesti jäsenyydestä. Yksi hyvin merkittävä syy voi myös olla siinä, että Venäjä on pystynyt vaikuttamaan maan sisäpolitiikkaan ja saanut valtaan sellaisia henkilöitä, jotka ovat olleet myötämielisiä tuolle talousyhteisölle.

Yhtä kaikki, minä tervehdin ilolla Armenian viimeaikaista kehitystä. On tuon kansan etu, jos pääsevät pyristelemään irti Moskovan vallasta. Valitettavasti maantieteellinen sijainti on erittäin huono, joten eväät epävakaalle tulevaisuudelle ovat olemassa.

Edit: Mitä tulee Karabahiin, niin tuohan ei varsinaisesti ole Armenian miehittämä alue, vaan Azerbaidžaniin kuuluva alue, jonka väestö on armenialaista. Toki Armenia on valloittanut joskus raja-alueen, jolla se on saanut maayhteyden Karabahiin, mutta muistaakseni Azerbaidžan on suurelta osin jo valloittanut sen takaisin. En minä ainakaan osaa sanoa, että mikä olisi oikeudenmukainen ratkaisu tuohon konfliktiin.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Tämäkin konflikti kaikkine ristiin toimivine liittolaisineen sen taas kerran osoittaa kuinka monimutkainen himmeli tämä maailma oikeasti on, kun toisaalta ihmismieli on niin taipuvainen yrittääkseen löytää ne selkeät mustavalkoiset hyvä/paha puolet kaikesta.
Siinä on kolme valtiota - Georgia, Armenia ja Azerbaijan - Venäjän, Turkin ja Iranin puristuksessa. Luulen, että tuo naapurusto pitää huolen siitä, että alueella eletään pitkäänkin "mielenkiintoisia" aikoja.

Todella ikävä tilanne eskaloitumassa ja tuntuu, että nyt kun Ukrainan sodan myötä kynnystä aseellisille yhteenotoille on tietyllä tapaa madallettu, niin valitettavasti näitä kauan kyteneitä kaunoja alkaa leimahtaa paljon herkemmin isommaksi...
Kyllä. Ukrainan sodan myötä kaksi alueen "voimatekijää" ovat tavallista heikompia - Venäjä käymänsä sodan takia, EU/länsimaat sen takia, kun ovat kyynärpäitä myöten mukana Ukrainan sodassa. Turkilla on alueella varmasti ihan omat intressinsä, jotka eivät välttämättä ole sen enempää EU/Naton kuin Venäjänkään intressien kanssa (ainakaan kokonaan) yhteneväisiä.
 

Knutsen

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Kings
Ei, kun nyt hidas hämäläinen on vasta tajunnut, mitä olet ajanut takaa.
Kyllä meille Varsinais-Suomessakin välillä sattuu!
No, mainittakoon, että itse uskon Armenian olevan tuossa talousliitossa nimenomaan siksi, että se on kokenut hyötyvänsä taloudellisesti jäsenyydestä. Yksi hyvin merkittävä syy voi myös olla siinä, että Venäjä on pystynyt vaikuttamaan maan sisäpolitiikkaan ja saanut valtaan sellaisia henkilöitä, jotka ovat olleet myötämielisiä tuolle talousyhteisölle.
Itse taas uskon, että ovat saaneet alennuslaput johonkin öljyyn tai kaasuun, vrt. jos syventäisi suhdetta EU:iin ja ovat päätyneet valitsemaan rahan ja venäjän ”suojelun” tuonne Karabahiin.
En minä ainakaan osaa sanoa, että mikä olisi oikeudenmukainen ratkaisu tuohon konfliktiin.
En minäkään ollenkaan. Siksi ihan alunperin lähdin kyselemään, että miksi Suomen nyt pitäisi vahvasti asettua tukemaan Armeniaa tässä konfliktissa.
 

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Onko jokin syy, miksi Suomen pitää valita juuri Armenian avustaminen? Ja eikö Armenia ole Venäjän, Valko-Venäjän ja muiden rehtien kansojen kanssa samassa liitossa? Ja taitaa auttaa Venäjää pakotteiden kiertämisessä?

Ei mikään kovin sympaattinen maa.
Asiat voi nähdä mustavalkoisena tai sitten asettaa kontekstiin. Jos Suomen geopoliittinen asema on ollut läpi historian haastava, Armenialle on puolestaan jäänyt tässä jaossa käteen seiskahai.

Armenia on sisämaavaltio, jonka sijaitsee Turkin, Azerbaidzanin ja Iranin välisessä taskussa. Nämä kolme ovat muslimimaita, kun Armenialla on pitkät kristilliset perinteet. Armenian väestö on noin 3 miljoonaa, vrt. Azerbaidzan 10 miljoonaa, Turkista ja Iranista puhumattakaan.

Luultavasti osin uskonnollisista syistä, ja osin ties mistä syistä, armenialaisilla on perinteisesti ollut huonot välit erityisesti sitä ympäröiviin turkkilaisiin ja azereihin, eikä vähiten surullisenkuuluisan kansanmurhan vuoksi 1900-luvun alussa.

Läpi historian Armenia on ollut toisinaan enemmän tai vähemmän itsenäinen, mutta pitkälti sen historiaa on määrittänyt turkkilaisten, persialaisten ja venäläisten välisenä sotakenttänä ja pelinappulana toimiminen. Neuvostoaika, vaikkei ehkä muuten muistella Armeniassa kovin hyvällä, stabiloi kuitenkin tilanteen sen suhteen ettei hetkeen pitänyt pelätä rajan yli tulevia kansanmurhaajia.

Itsenäistyttyään Armenian ainoa realistinen vaihtoehto on ollut tukeutua ulkopolitiikassa Venäjään. Kavereita ei paljon ole naapurissa ollut, ja Venäjä on ainoa suurvalta jolla on ollut jotain intressejä tukea Armeniaa. Nyt kun Venäjä on käytännössä kieltäytynyt auttamasta liittolaistaan Azerbaidzania vastaan, Armenia on hakenut liittolaisia muualta.

Minun mielestäni lännen pitäisi antaa kaikki mahdollinen tuki Armenialle.

Kulttuurisesti ja poliittisesti Armenia ja Georgia ovat lähempänä Eurooppaa kuin Venäjää tai Aasiaa. Nämä valtiot ovat saaneet edes auttavan demokratian rakennettua Neuvostoliiton raunioille, ja heillä näyttäisi monista vaikeuksista huolimatta olla aitoa halua rakentaa sivistynyt oikeusvaltio ja integroitua länteen. Erityisesti Armenian geopoliittinen asema tekee tämän vaikeaksi.
 

Dino

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Armenialaiset joutuu tässä ehkä ikävästi sijaiskärsijäksi, mutta toivottavasti tämä esimerkki osoittaa muille Venäjään tukeutuville maille, miten paljon tuohon paskatunkioon hirttäytymisestä on hyötyä. Vaikka Armenia nyt on joutunut sijaintinsa takia vähän samalla tavalla puun ja kuoren väliin kuten Suomi 1940-luvun taitteessa, ja ovat joutuneet tukeutumaan Venäjään osin tahtomattaankin.

Rypsi on rypsiä vaikka voissa paistaisi ja tuon maan ns. "turvatakeisiin" ei kannata kenenkään luottaa. Ikinä.
 

Dino

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Minun mielestäni lännen pitäisi antaa kaikki mahdollinen tuki Armenialle.
Sinällään samaa mieltä tästä, mutta koska tilanne on mikä on niin täytyy olla myös varovainen ettei sen seurauksena Turkki ja Venäjä ala lähentymään. Turkki on kuitenkin tässä Kaukasian tilanteessa taas siellä vastapuolella.

Ja jotta tämä tilanne olisi mahdollisimman monimutkainen, niin eikös Putin ja Azerbaidzanin diktaattori Alijev ole aika hyvää pataa keskenään? Ei ehkä voi mistään ystävistä puhua näiden diktaattori-ihmisperseiden kohdalla, koska näillä tuskin kenelläkään on oikeita ystäviä, mutta käsittääkseni ovat ihan hyvissä väleissä siitä huolimatta että maat ovat tässä konfliktissa olleet vastakkaisilla puolilla.
 

jalperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa,sympatiat Itä-Kaakkois-Suomi-Turku akselille
Itse Karabahkin asukkaista Theiner juttelee tälläistä. Tekee kieltämättä vaikeaksi sympatiseeramisen, vaikka vaarassa ovat kansanmurhan uhriksi joutua



Quick reminder: After putin invaded Ukraine the Karabakh Armenians applauded him. After putin exterminated the people of Mariupol the Karabakh Armenians praised him. And in the middle of the war against Ukraine they had funds and time for this.

EDIT: Toki tähän liittyy sellainenkin aspekti, että Ukraina on Azerbaijanin yksi pääaseistajista ollut ja on kouluttanutkin azereita.
 

Liitteet

  • Karabahk.PNG
    Karabahk.PNG
    280,8 KB · kertaa luettu: 105
Viimeksi muokattu:

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Sinällään samaa mieltä tästä, mutta koska tilanne on mikä on niin täytyy olla myös varovainen ettei sen seurauksena Turkki ja Venäjä ala lähentymään. Turkki on kuitenkin tässä Kaukasian tilanteessa taas siellä vastapuolella.
Joo tottakai, tuo minun kommentti oli enemmänkin tämmöinen moraalinen statement, todellisuus on tietysti ihan muuta ja toimet pitää sopeuttaa realiteetteihin.

Turkki ja Azerbaidzan ovat tällä hetkellä länsimaille tärkeitä liittolaisia, vaikka eivät kaikilta osin liittolaisen määritelmää täytäkään. Diktaattorit kyllä tunnistavat tilanteen ja käyttävät sitä opportunistisesti hyväkseen.
 
Kovin syvällistä tuntemusta alueesta en omaa, mutta jos joku voisi vääntää rautalangasta: miksi tuo alue edes kuuluu Armenialle? Puhtaasti wikipediasta lukemalla ei oikein saa mitään tolkkua, mutta kokonaisuudessaan jäin kyllä siihen käsitykseen, että itse Armenialle se kuuluisi vähiten.
 

Dino

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Kovin syvällistä tuntemusta alueesta en omaa, mutta jos joku voisi vääntää rautalangasta: miksi tuo alue edes kuuluu Armenialle? Puhtaasti wikipediasta lukemalla ei oikein saa mitään tolkkua, mutta kokonaisuudessaan jäin kyllä siihen käsitykseen, että itse Armenialle se kuuluisi vähiten.
Alueen väestöhän on suurimmaksi osaksi etnisesti armenialaisia. Stalin liitti alueen joskus Azerbaidzaniin ja sieltä kai nuo kiistat suurimmaksi osaksi juontaa juurensa, kun NL:n hajottua väestö ja paikallishallinto olisi halunnut liittyä Armeniaan mutta Azerbaidzan halusi pitää kiinni alueesta. Näin minä olen tuon alueen tilanteen ymmärtänyt.

Eli ei tuo alue minusta ainakaan yhtään enempää Azerbaidzanillekaan kuulu, jos ei Armeniallekaan. Joskus menneisyydessähän tuo on ollut ihan itsenäinen Karabahin kaanikunta, ja Azerbaidzanin sisälläkin se oli autonomisena alueena.
 

Karhunkulta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Skellefteå AIK

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kovin syvällistä tuntemusta alueesta en omaa, mutta jos joku voisi vääntää rautalangasta: miksi tuo alue edes kuuluu Armenialle? Puhtaasti wikipediasta lukemalla ei oikein saa mitään tolkkua, mutta kokonaisuudessaan jäin kyllä siihen käsitykseen, että itse Armenialle se kuuluisi vähiten.

Ei se de jure kuulu Armenialle, vaan asukkaat ovat etnisiä armenialaisia. Armenia on sitten Neuvostoliiton hajoamisen aikoihin syttyneessä sodassa ottanut alueen hallintaansa ja miehittänyt samalla sen verran muuta Azerbaidžanin aluetta, että maayhteys Armenian ja Vuoristo-Karabahin välille on muodostunut. On ymmärtääkseni esitetty melko todennäköiseksi skenaarioksi, että alueella olisi ilman tuota tapahtunut etninen puhdistus.

Tuolla on todella hankala saada sellaista ratkaisua, että se kelpaisi molemmille osapuolille. Väestöryhmien asuinalueet eivät noudata oikein valtioiden rajoja. Tuon lisäksi alueella on muusta Azerbaidžanista irrallaan oleva Nahitševanin autonominen tasavalta. Senkin historia on ollut aika väkivaltainen, juuri noiden kahden kansan toimesta.


Paperilla looginen ratkaisu olisi neuvotella rajat uusiksi. Vuoristo-Karabah ja hieman maata sen luota Armenialle, jotta alue olisi maantieteellisesti yhtenäinen. Armenia taas luovuttaisi maata, jotta Azerbaidžanin ja Nahitševanin välille syntyisi maayhteys. Vaan eivät tällaiset rajojen uudelleen vetelyt edes näin loogisessa (paperilla siis) tapauksessa ole käytännössä mahdollisia. On todella hyvä, että kynnys tällaisiin on korkea. Muuten etenkin tietyt nimeltä mainitsemattomat Venäjät saattaisivat hyödyntää tätä vaihtoehtoa politiikassaan enemmänkin.
 
Viimeksi muokattu:

444

Jäsen
Itse Karabahkin asukkaista Theiner juttelee tälläistä. Tekee kieltämättä vaikeaksi sympatiseeramisen, vaikka vaarassa ovat kansanmurhan uhriksi joutua



Quick reminder: After putin invaded Ukraine the Karabakh Armenians applauded him. After putin exterminated the people of Mariupol the Karabakh Armenians praised him. And in the middle of the war against Ukraine they had funds and time for this.

EDIT: Toki tähän liittyy sellainenkin aspekti, että Ukraina on Azerbaijanin yksi pääaseistajista ollut ja on kouluttanutkin azereita.

Mutta ovat sentään kunnon kristittyjä, toisin kuin azerit. Toisaalta, venäläisetkin ovat pääosin kristittyjä, joten enpä nyt sitten taas tiedä, että onko se vain hyvä asia.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Mutta ovat sentään kunnon kristittyjä, toisin kuin azerit. Toisaalta, venäläisetkin ovat pääosin kristittyjä, joten enpä nyt sitten taas tiedä, että onko se vain hyvä asia.
Venäläisistä kun on puhe, niin kyse ei ole kristinuskosta, vaan uskonnollisesta erikoisoperaatiosta.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: 444

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings

HokiJone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Luleå HF
Eli oltaisiin hyvää pataa terroristi-Putinin kanssa, jos olisi auttanut kiistassa? Armenia - ei jatkoon.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös