Kauhajoella Koti- ja laitostalouden oppilaitoksessa ammuskeltu

  • 166 218
  • 648

Kyynikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK / HJK + Porin Ässien sympatiakannattaja
PASK*** vai yhteiskunnassa.. syy on vain ja ainoastaan ampujassa itsessään.
Yhteiskunta ei ole kunnossa täällä mutta syyttävää sormea on silti turha osoittamaan mihinkään muualle kuin ampujaan. ei yhteiskunta vie asetta kouluun, ei yhteiskunta paina liipasinta.. ihan sama kuin antaisi Monopoli-pelin "vapaudut vankilasta"-kortin kaikilli rikollisille.. en minä muuten mutta kun yhteiskunta ei autattanut minua, en minä muuten mutta kun oli lapsena vain puisia leluja.. "paholainen käski minun tehdä sen" jne.. vain ja ainoastaan tekijä on syyllinen.

Just näin! Vituttaa tämä vasemmistohenkinen syyttely "yhteiskunnan syytä". Kyllä nämä asiat lähtevät sieltä kotoa. Vanhempien vastuu on katsoa millaiseksi oma pentu kasvaa, seurata ja tarkkailla. Mutta kun niin monen nykyvanhemman tärkein asia on oma ura ja omat harrastukset ei lapselle jää aikaa. Ei se meidän muiden kansalaisten syytä ole!
 

Baarimikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
KHL
Odotellaan vain Pentti Linkolan kommentteja maailmankaikkeuden pahuudesta. Kuten hän sanoi Auvisen kohdalla "Pieni asia ihmiskunnalle, merkittävä tapahtuma pojalle"
 

SamSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ikurin Vire
Selvennetään nyt vähän:
Kertatuli = ase johon menee esim 1 patruuna piippuun, ei lipasta.
Lippaallinen kertatuli = kuten yllä mutta aseessa on lipas patruunoille, lataus tapahtuu manuaalisesti jokaisen laukauksen jälkeen (esim. pulttilukkoinen kivääri)
Itselataava kertatuli = ase jossa on lipas ja lataus tapahtuu jokaisen laukauksen jälkeen "itsestään" eli aseen toimesta, esimerkiksi Glock 19 pistooli.
Jokaisen laukauksen jälkeen pitää painaa liipasinta uudellaan jos haluaa ampua.
Jos ase oli Walther 22 pienoispistooli niin kuuluu tähän luokkaan. Tosiaan tuollasen aseen lippaan tyhjentämiseen "liipasinta nytkyttämällä" ei mene kauaa ja saattaa harjaantumattoman korviin kuulostaa "sarjatulelle"

Sarjatuli = no tämä no kai itsestään selvä.. ja näihin vehkeisiin ei yleenstä lupia tipu tavan tallaajalle, poikkeuksen saattavat joskus harvoin muodostaa asekeräilijät.
 

juppe

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Chelsea, Fulham

Tamake

Jäsen
Ei mutta ei ole yhteiskunnankaan yhtään sen enempää, joten peiliin katsomisen paikka.

Aika yksioikoisesti ajateltu. Minun mielestäni yhteiskunta on usein syyllinen sairastumiseen, mutta aina vastuussa sairaista. Ampuja on tietenkin vastuussa teostaan. Mielestäni kaikessa toiminnassa on tehokkaampaa hoitaa/poistaa syy eikä seuraus. Minun mielestäni nuorten mielenterveyshoito ei ole riittävällä tasolla , joten on oikeutettua peräänkuuluttaa yhteiskunnan vastuuta myös ammuskelusta. Jos yhteiskunnan vastuu kiistetään ja korostetaan yksilönvapautta ja vastuuta, niin tulos voi olla tämän näköinen.
 

zaluun

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Tanska
Onko se myöskään yhteiskunnan vika jos joku sairastuu?
Kyllä se on yhä se yksilö, joka vetää siitä liipasimesta.
Jos teen jotain idioottimaista niin syy on minussa ei yhteiskunnassa ja näin on Kauhajoen tapauksessakin.
Toki siitä voidaan sitten keskustella mitenkä tälläiset "vajokit" saataisiin sitten pois normaaliyhteiskunnasta.

Yksilö toki vetää liipasimesta ja on tietenkin syyllinen. Liipasimesta vetämiseen on kuitenkin syynsä, ei se ole sattumanvarainen teko. Yksilö joka tähän sortuu on mieleltään sairas, mutta ei se sairaus itsestään synny kuten ei myöskään yksilö synny valmiiksi sairaana. Ei ole sattuma, että näiden tapausten taustalta löytyy kiusaamista, ahdistusta, pelkoa, yksinäisyyttä, eristäytymistä. Pelko ja ahdistus ajaa ihmisen äärimmäisiin tekoihin ja kun julkisuudesta on noussut itseisarvo yhteiskunnassa niin näinhän siinä käy. Sairas yhteiskunta tuottaa sairaita yksilöitä.

Hiljaiseksi vetää.
 

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
Maailmassa ei saa tavallinen ihminen hetken legenda -statusta hyvällä teolla.

Siksi näitä sattuu... Ironisesti Suomi on maailman johtavia maita internetin käytössä ja internet on hieno paikka sosiopaatti-kaheleille saada absurdia sympatiaa. Syy ei ole internetissä, mutta internet suo mahdollisuuden kaistapäille saada kuva lehteen ja jopa tv-näkyvyyttä, vrt. Al-Qaida yms.
 

Delter

Jäsen
Suosikkijoukkue
Harkimoista vapaa Jokerit
mitä mieltä olette siitä jos tästä lähtien kouluihin tulisi metallinpaljastimet ja vartijoita?
Teoriassa kaunis idea, mutta käytännössä ei pelaa ollenkaan. Kielletäänkö kouluissa sen jälkeen myös avaimet, kolikot, kännykät ynnä muu metallinen omaisuus, joka metalinpaljastimessa hälyttää.

Mielestäni kaikki tästä vellova yhteiskunnallinen keskustelu voitaisiin muutenkin ohjata omaan ketjuunsa, ja keskittyä tässä puussa vain jakamaan tietoa/tuntoja itse tapahtumasta.
 

Juicey

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, G
PASK*** vai yhteiskunnassa.. syy on vain ja ainoastaan ampujassa itsessään.
Yhteiskunta ei ole kunnossa täällä mutta syyttävää sormea on silti turha osoittamaan mihinkään muualle kuin ampujaan.
Sekä oikein että väärin. Yksilö vastaa aina edesottamuksistaan mutta toisaalta yhteiskunta jossa tällaiset uutiset tihenevät, yhdessä puukotusten ja raaistuvien väkivallantekojen kanssa voi joutua hieman tarkastelemaan myös taustoja ja perusteita yksilön ratkaisuille. En sano missään tapauksessa että tämä olisi oikea tapa tuoda ongelmia esille vaikka ne olisivatkin aiheellisia, mutta ei tavallaan voi myöskään sivuuttaa sitä tosiasiaa että tapahtumat kiistattomasti osoittavat että jossain mättää monen nuoren ihmisen kohdalla. Toinen tarttuu aseeseen ja toinen puukkoon, tappaminen on kaikilla yhtälailla mielessä. Viittaan tällä nyt esimerkiksi Myyrmannin pommiimieheen, koripalloilijatytön puukotukseen ja Jokelan tapaukseen. Onko tämä vain sattumaa ja esikuvien perässä kulkemista vai voimattomuutta yhteiskunnan edessä löytää muunlaisia ratkaisuja?

En halua viestittää että hyväksyisin näitä äärimmäisiin voimatoimiin ryhtymistä millään asteikolla, mutta on näissä myös yhteiskunnalle jonkinlaisen oppimisen paikka kaikessa vääryydessään. Jos pesemme kädet puhtaiksi ja jatkamme "hyvinvointivaltiossa meillä voidaan hyvin" -tyyliin eteenpäin lakaisten tapahtumat maton alle, voimme vain odottaa milloin nämä samat uutiset toistuvat vain pienin eroin edellisiin. Mikä saa nuoren ihmisen sattumanvaraisesti tappamaan toisia?

Huomionarvoista asioita ja syitä purkaessa on myös se että väkivallanteot suuntautuvat yleensä omanikäisiin "normaaleihin" ihmisiin. Sosiaalista osaamattomuutta, kilpailuyhteiskunnassa pärjäämättömyyttä, nuoren ihmisen kykenettömyyttä käsitellä sisäisiä konflikteja ja ristiriitoja, oikean ja väärän rajan totaalista puuttumista. Enemmän ja vähemmän yhdistäviä tekijöitä löytyy varmasti, mitkä niistä vaikuttavat ja mitkä eivät - liittyykö kaikki vain yksilöön vai onko yhteiskunnalla jotain tekemistä juurisyiden kanssa?

On tämä kyllä niin paskojen uutisten päivä.
 

Dissonanssi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Moderaattorit
En ole välttämättä ollenkaan eri mieltä, mutta pakko sinulta nyt tässä yhteydessä kysyä, että miten monta yksittäistapausta saa tapahtua ennen kuin asialle jotain pitäisi tehdä?

Ikuisuuskysymys. Lukumäärä voi olla yksi tai sitten loputtomasti. Ei siihen ole oikeaa vastausta. Tärkeämpi seikka on se, että mitä nämä toimenpiteet sitten olisivat? Tällaisissa tapauksissa vain reagoidaan hyvin tunnepitoisesti, jolloin asioita saatetaan yrittää ratkaista hyvinkin "mutkat suoriksi" periaatteella. Olisiko nämä toimenpiteet sitten metallinpaljastimia joka ovensuulle, kameroita joka nurkkaan, vartijoita partioimaan ympäritiloja jne. Vai sitten kaiken "epäilyttävän" ja "virikkeitä antavan" sensurointi ja kielto?

Pointti tässä nyt vain on se, että tähän tapahtumaan ei pidä reagoida liian yksioikoisesti. Kaikkineensa tämä on hyvin monmutkainen asia.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Miksi vika vieritetään aina yhteiskunnan niskaan kun yksilö ne virheet tekee?
Vika on yksilössä ei missään muussa, toki missä vaiheessa saataisiin ne "vajaat" yksilöt pois sieltä terveiden seasta on sitten toinen juttu.

Käsikielto, jossa käsiaseita ei saa säilyttää muualla kuin ampumaradoilla estäisi jo muutamalta kaverilta aseiden hankkimisen.
Lisäksi tuohon aseenosto-ja kantolupaan voisi hyvin vaatia tietyn määrän kokemusta aseista.
Tästä oli jo puhetta Jokelan yhteydessä, mutta eri tahot kuten ampujat ja turva-alan ihmiset eivät pitäneet ehdotusta sen enempää realistisena kuin turvallisena. Kaikki ampumaradat eivät ole Hgin kantakaupungin tapaisessa paikassa kivitalon kellarissa, eikä kaikkiin ole mahdollista järjestää riittävää henkilö- ja automaattivalvontaa. Laki velvoittaa aseiden laillisia hallussapitäjiä huolehtimaan asianmukaisesta säilytyksestä, ja tämä on hyvä lähtökohta. Asianmukaisen säilytyksen kriteerejä on tiukennettu koko ajan, ja todennäköisesti suuntaus jatkuu samana.

Sitten on päälle vielä luvattomat aseet. Niitä ei saada koskaan pois. Ja vaikka saataisiinkin, morapuukot ja puntarit jäävät jäljelle.

Siinä olen samaa mieltä, että kaikesta ei voi syyttää yhteiskuntaa ja koululaitosta. Niin hienoa yhteiskuntaa ei voi rakentaa ihmisen toimesta, etteikö seasta kehkeytyisi häirikköyksilöitä. Hoitoon tai lukkojen taakse, pois baanalta tavalla tai toisella. Helppo sanoa mutta vaikea toteuttaa.
 

SamSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ikurin Vire
Automaattiaseella englanninkielessä, ja varsinkin Englannissa, tarkoitetaan sekä (suomalaisittain) automaatti että puoliautomaattiaseita.
Tuolta voi pähkäillä lisää: http://en.wikipedia.org/wiki/Automatic_firearm

No täkäläisen skandaalilehdistön ja jopa valtamedioidenkin asetietämys on luokkaa nolla. hyvin harvoin viitsitään edes ottaa asiasta selvää kun kyseessä on "järeä käsiase" "suuritehoinen automaattiase" jne... kaikki ilmakivääriä tahokkaammat ja suuremmat aseethan lehdistö luokittelee "järeiksi käsiaseiksi".
Tämä näin asian sivusta.
 

Blue J

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
En ole välttämättä ollenkaan eri mieltä, mutta pakko sinulta nyt tässä yhteydessä kysyä, että miten monta yksittäistapausta saa tapahtua ennen kuin asialle jotain pitäisi tehdä?

Niin paljon, että Jatkoajan jengi reagoi asiaan. Surullisia tapauksia. Enkä puhun vain ampumisesta.
 

M@rko77

Jäsen
Suosikkijoukkue
LFC, FC Lahti ja Pelicans
Ikävä tapahtuma..:( Tässä korjataan nyt niitä lama-ajan hedelmiä - säästetään lasten/nuorten psykologiasta ja passitetaan nekin vähät avohoitoon. Toivottavasti tästä otetaan nyt opiksi - monesta näkökulmasta katsottuna.
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Ei näitä pysty mitenkään estämään etukäteen, jos jollain vinksahtaa päässä. Ei mitenkään. Epävarmuus lisää tuskaa asianosaisilla ja osattomilla. En paljon raukkamaisempaa tekoa keksi.
Nyt pitäisi viimeistenkin tajuta jättää tekemättä pilailuvideot ym joita ilmestyi Jokelan jälkeen. Voimia kaikille omaisille!

EDIT: joopa joo taas yhteiskunnan vika, huoh. No mitä muuta voikaan odottaa kuin että kaikki on muiden syytä. Apinatkin osaavat matkia.

Pohtimista hetki: Tässä maassa on varaa yhden kaupungin käyttää 10 milj. euroa töhryjen poistoon, mutta ei mukamas varaa kunnollisiin ja kattaviin mielenterveyspalveluihin nuorille tai sen puoleen kenelle muullekaan?

Itsehän tämän yhteiskunnan ja sen arvovalinnat olemme luoneet ja tässä niitä hedelmiä sitten on.

Tämäkin teko on seurausta jostakin, ei irrallinen tapahtuma, sen tajunnee jos mikään korvien välissä liikkuu.

Eiköhän tässä olla osaltamme kaikki syyllisiä, jos niikseen tulee, kaikilla ei vaan ole kykyä katsoa asioita silmästä silmään ja tunnustaa tosiasioita.

Strange fruits hangin on the poppel tree, tämä laulu kyllä liittyy suruun minkä tästä saa.

Voimia sen suurimman surun kantajille.
 

Eddie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät & kaikki karsintasarjat
Nämä joiden mielestä ampuja on täysin yksin syyllinen ilman ulkoisia vaikutuksia, niin onko se sitten hyvä ratkaisu, että ei tutkita tapaukseen johtaneita syitä, vaan suoritetaan teloitus ja lakaistaan tapaus maton alle?

(kielioppi on varmaan perseestä, mutta ei jaksa muokata)
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Mielestäni kaikki tästä vellova yhteiskunnallinen keskustelu voitaisiin muutenkin ohjata omaan ketjuunsa, ja keskittyä tässä puussa vain jakamaan tietoa/tuntoja itse tapahtumasta.

Amen. Jos vanhat merkit pitävät paikkaansa niin keskustelua käydään aivan kahdesta eri asiasta. Konkreettisesti ja faktuaalisesti tästä tapauksesta ja sitten siitä yhteiskunnallis-ideologisesta puolesta. Sillä voisi olla oma pysyvä ketjunsa ja sitten olisi vaihtuvat tapahtuvia uutisia käsittelevät ketjut erikseen.
 

Buddha

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyhjäntoimittajan sijaisnäyttelijä Nybondas.
Poliisit saivat otettua kiinni itseään päähän ampuneen ammuskelijan - bravo!

Uutisten mukaan ampuja on nyt kuollut vammoihinsa.

Laitahan linkkiä uutiseen.
Kello 13.30 päivitetyssa YLE:n uutisessa kerrotaan, että vakavasti loukkaantunut ampuja viedään Tampereen yliopistolliseen hoitoon.
 

ilman sukkia

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Se on vaan niin että jos yhteiskunta raivaisi nämä antisankarit keskuudestamme pois niin se olisi kaikkien mielestä holhoamista, ei noin voi tehdä, meiltä menee kaikki ihmisoikeudet jne jne...

Napataan vaikka kaikki massamurhia ihailevasta yhteisöstä ja pistetään telkien taa. Ai eikö niin saakkaan tehdä?!

Jos tämä olisi systemaattinen yhteiskunnan vika niin näitä tapahtuisi päivittäin! Todellisuudentaju taitaa olla se mikä näillä jannuilla pimenee.
 

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
Ei olekaan, mutta yhteiskunnalla on vastuu pitää ihmisistä huolta. Tällainen syyttely vaan todistaa, etteivät eräät tajua vieläkään mitään.
Yhteiskunnalla on tietty vastuu, mutta suurin vastuu on silti aina yksilöllä ja lasten kasvatuksessa vanhemmilla.
Sieltä sen esimerkin ja huolenpidon pitää tulla ei sitä yhteiskunta järjestä.
Valitettavasti tuo lasten saanti on vastuullisuudestaan huolimatta yksi niistä asioista joihin ei tarvitse minkäänlaista lupaa saati koulutusta, tämän huomaa tietyissä paikoissa erittäin selvästi.

Olen nähnyt useamman kaverin joiden tie on päättynyt "lyhyeen" joko oman käden kautta tai väärien valintojen takia.
Kaikissa näissä tapauksissa kyseiselle henkilölle oli ainakin kaksi vaihtoehtoa se, että kyseiset yksilöt eivät joko jaksaneet tai halunneet ottaa sitä toista ei ole mitään muuta kuin yksilön oma valinta.

Voidaanhan me toki tehdä tästä todellinen poliisivaltio missä kukaan ei voi tehdä mitään ilman poliisin, palokunnan ja lääkärin lupaa mutta se ei estä millään tälläisiä tapauksia.
 

TML

Jäsen
Teoriassa kaunis idea, mutta käytännössä ei pelaa ollenkaan. Kielletäänkö kouluissa sen jälkeen myös avaimet, kolikot, kännykät ynnä muu metallinen omaisuus, joka metalinpaljastimessa hälyttää.

Tätähän jenkeissä harrastettiin Columbinen ja muiden kouluampumisien jälkeen. Eliminoitiin kaikki vähänkin erilaiset ihmiset, oli sitten syynä että jollain oli vihreät hiukset, jollain oli paperista tehty aseen muotoinen esine, jollain oli kiltti-hame päälle johon kuuluu puukko jne. jne. Michael Mooren dokumentissahan näitä kerrottiin.

Ei tuollainen Suomessa voisi toimia mitenkään enkä näe tuota hyödylliseksi muutenkaan. Ei tuolla niitä sekopäitä eliminoida, kyllä he keinot keksivät toteuttaa itseään. Onko se sitten kouluammuskelu, vai toriammuskelu (whats the difference?).
 

Hemingway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sapko
Jos tämä olisi systemaattinen yhteiskunnan vika niin näitä tapahtuisi päivittäin!

Sodassa yhdet raunioituvat, toiset eivät. Aivan samalla tavalla se on yhteiskunnassa. Siksi yhteiskuntaa tulisi pyrkiä muokkaamaan siihen suuntaan, että mahdollisimman harvat tekisivät tällaisia tekoja.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös