Kannattajatoiminnan lieveilmiöt ja häiriökäyttäytyminen katsomoissa

  • 1 397 139
  • 6 052

Battle Ankka

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, IPPPK, Ässät
Nimenomaan ei ole mitään perusteita sillä pelkästään kirjoileminen ja tappelut eivät ole mikään syy muodostaa lakia. Jos vanhemmat eivät halua jälkikasvua halliin niin sitten se on vanhempien asia puuttua eikä holhous-yhteiskunnan.

, eihän se toinen yli 11-vuotiaan kuulu mitään moraalipuheita pitää koska tämä tulisi opettaa jo kotonoa. Maailman historia ei varmaan tunne vain yhtäkään lasta joka olisi kirjoillut joten siksi jääkiekko ottelun on turha olla sijaiskärsijä.

Juurikin näin. Pohjatyö moraalin, käyttäytymisen jne tehdään nimenomaan kotona. Se on helppoa syyttää mediaa jne, tai itseasiassa mitä muuta tahoa kun itse ei olla onnistuttu kasvattamaan jälkikasvua. Vaikka ympäristö, ryhmäpaine tuovatkin oman mausteensa, kotona hyvän kasvatuksen saanut lapsi pystyy itse sanoutumaan irti ei toivotuista asioista kuten kiroilu, väkivalta jne. Olisiko tässä(kin) aika vanhempien katsoa peiliin?
 
Suosikkijoukkue
Seksi-Lasse
Nimen omaan tuolle kiellolle on nyt esitetty muutamia järkiperusteita. Vastaväittäjiltä taas ei ole löytynyt toistaiseksi ainuttakaan.

Noin niin kuin yleisesti sanoisin että tässä maassa on jo aivan liikaakin kaikenlaista holhousta ja rajoituksia. Perusteluvelvollisuus on niillä, jotka sääntelyä haluavat lisätä.

Ylipäätään tällainen ehdotus kertoo jotain suomalaisten suhtautumisesta rajoituksiin: jos kiekkomatseissa voi altistua ikäville asioille, laitettakoon ikäraja. Vähän sama kuin muutamissa kunnissa "määrätyt" alaikäisten ulkonaliikkumiskiellot. Vanhemmilta ei odoteta enää juuri mitään kasvatusvastuuta vaan kaikki pitää ylhäältäpäin holhota.
 
Suosikkijoukkue
Kärpät
Olen itsekin sitä mieltä että se olisi ensisijaisesti vanhempien tehtävä määritellä mikä on sopivaa ja mikä ei. Minulla alkaa kuitenkin usko loppua nykyvanhempiin sen suhteen että he osaavat enää tehdä sitä. Sen verran värikästä touhua näkee monella eri saralla ihan arkipäivän elämässä. Ja kun asiat eivät ole päivän selviä ilman niin silloin tarvitaan opastusta kielloin, määräyksin ja ohjeistuksin. Ei se sen kummempaa ole. Selväähän toki myöskin on että kielloista ja määräyksistä joutuu sitten myös "syyttömät" kärsimään. Näin on aina ollut ja tulee olemaan.

Tiedän että suurin osa vanhemmista osaa selittää lapsilleen miksi lätkämatsissa joku käyttäytyy kuten käyttäytyy ja niin että lapsi jopa ymmärtää asian. Seassa on kuitenkin myös sellaisia jotka vähät välittävät minkälaista esimerkkiä se oma lapsi siellä saa. Pahimmillaan itse huutavat kurkku suorana vittusaatanaa ja "tapa se" huutoja kentälle oman lapsensa silmien edessä. Ja näitä tapauksia on halleissa paljon. Nämä viimeisimmät tapaukset sieltä hallista pitäisi pois saada mutta jokainen ymmärtää ettei se ole mitenkään muuten mahdollista kuin asettamalla määräys ettei kukaan tuo lapsia halliin.

Mutta tämäkinhän on itse asiassa juuri sitä välittämisen puutetta mikä koko ajan lisääntyy. Paskat välitetään muiden lasten oloista tai tekemisistä. Hoetaan vain että jokainen hoitakoon omat asiansa ja huolehtikoon omista lapsistaan. Muistan omasta lapsuudestani että kyllä minun ja kavereideni perään katsoi myös muut kuin omat vanhemmat ja varmasti sai tarvittaessa satikutia keltä tahansa kun oli sen ansainnut. Mites tänä päivänä? Erehdyt katsomaan pahasti naapurin lapseen niin se naapuri soittaa poliisit tai haastaa oikeuteen. Vähintäänkin pitää mykkäkoulua seuraavan viikon. Naapurin alle kouluikäinen mukula vittuilee sinulle päin naamaa karkeimmilla tunnetuilla kirosanoilla ja kun erehdyt siitä sanomaan penskalle niin naapuri itse on kohta kimpussasi että hoida sä jätkä omat asiasi. Kun tuollaista välittämistä ja huolehtimista ei enää yhteisössä automaattisesti ole ja sitä katsotaan pahasti kun sellaista esiintyy niin jotakinhan asialle on tehtävä. Eikä sitä voi tehdä muut kuin viranomaiset.

Voisihan lätkämatsissakin käydä jollekin ongelmatapaukselle sanomassa kuka tahansa että onkohan tuo touhusi nyt ihan järkevää kun sellaisen tarpeen huomaa mutta satavarmasti kukaan ei tee niin. Ketään ei kiinnosta. Ja kun näin on niin viranomaisen täytyy puuttua. Ja jotta viranomainen voi asiaan puuttua, sillä täytyy olla joku laki tai määräys tukenaan minkä nojalla se voi sen tarvittaessa tehdä.

Periaatteessa vastaava asia on alkoholijuomien tuominen katsomoon. Jos kaikki osaisivat käyttäytyä juomiensa kanssa fiksusti niin eihän sitä olisi koskaan kielletty. Ja luultavasti suurin osa ihmisistä osaisi tuoda ja nauttia juomansa ilman minkäänlaisia ongelmia. Kuitenkin löytyy tietty porukka joka heittelee sitten pulloja ja tuoppeja kentälle ja kaataa juomia vieruskaverin niskaan jne. Tähänkään ei auta mikään muu kuin totaalikielto ja valvonta. Täysin tätä ei voida estää koska aina joku myös salakuljettaa sen pullonsa sinne mutta ainakin voidaan vähentää.
 

Jokeriarska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tiedän että suurin osa vanhemmista osaa selittää lapsilleen miksi lätkämatsissa joku käyttäytyy kuten käyttäytyy ja niin että lapsi jopa ymmärtää asian. Seassa on kuitenkin myös sellaisia jotka vähät välittävät minkälaista esimerkkiä se oma lapsi siellä saa. Pahimmillaan itse huutavat kurkku suorana vittusaatanaa ja "tapa se" huutoja kentälle oman lapsensa silmien edessä. Ja näitä tapauksia on halleissa paljon.

Sekö on sitten lätkämatsien syytä jos vanhemmat vähät välittää? Eiköhän tuollaiset tapaukset saa sen väärän esikuvansa jo kotoa. Tämä yhteiskunta on kyllä reguloitu täysin paskaksi, kun oman maalaisjärjen käyttäminen ei enää näköjään riitä mihinkään. Jos joillakin on mennyt kasvatus kohdilleen, niin tuskin se mistään kiekko-ottelusta pilalle menee. Jos taas kasvatus mennyt perseelleen, niin voi olla jopa jäähalli turvallisempi paikka kuin oma koti.

Onko näille pennuille sitten parempi olla kotona pelaamassa pleikkarilla tappopelejä tai olla räkimässä jossain ostaripahasen edustalla tekemättä yhtään mitään järkevää kuin esim. se, että innostuisi ehkä itsekin harrastamaan urheilua?

Ei mitään henkilökohtaista, mutta aivan kuin olisit itse koko kolumnin kirjoittaja.
 
Viimeksi muokattu:

Wormatsu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Anaheim Ducks
Eiköhän tässäkin tilanteessa voitaisi lätkäistä se 11-vuoden ikäraja näihin tapahtumiin suosituksena, ei niinkään kieltona, ja sitten jää vanhempien itsensä pohdittavaksi, miten he sen asian käsittelevät.

Ei, henkilökohtaisesti en näe jääkiekko-ottelua mitenkään traumatisoivana tapahtumana ala-asteikäisille lapsille enkä ole siitä otsikonmukaista "lieveilmiötä sekä häiriökäyttäytymistä" tässä suhteessa ollut todistamassa. Päinvastoin, oman kokemukseni mukaisesti ainakin Raumalla sekä Porissa nämä ala-asteikäiset muksut ovat oikein fiksuja sekä asiallisia, kirjaimellisesti oman joukkueensa kannattajia eikä niinkään toisen joukkueen vihaajia. Heistä voisi moni aikuisempikin jääkiekkoa seuraava ihminen ottaa mallia. Ymmärrän kuitenkin joitakin noista esiinnostetuista pointeista. Ikäsuositus voisi näiltä osin olla paikallaan. Mikäli vanhempi ei tiedä jääkiekon sisällöstä, niin ainakin se on tehty selväksi. "Saattaa sisältää väkivaltaa."
 
Viimeksi muokattu:

Deko

Jäsen
Suosikkijoukkue
St. Louis Blues
Päinvastoin, oman kokemukseni mukaisesti ainakin Raumalla sekä Porissa nämä ala-asteikäiset muksut ovat oikein fiksuja sekä asiallisia, kirjaimellisesti oman joukkueensa kannattajia eikä niinkään toisen joukkueen vihaajia.

Mielenkiintoinen näkemys. Ala-asteajoilta muistan että paikallisvastustajan vihaaminen oli meille pienille kiekkofaneille melkeinpä tärkeämpää kuin oman joukkueen kannattaminen. Jossain vaiheessa taisi olla koko luokkahuone täynnä Jokerivastaisia paperilappusia.
 

Wormatsu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Anaheim Ducks
Mielenkiintoinen näkemys. Ala-asteajoilta muistan että paikallisvastustajan vihaaminen oli meille pienille kiekkofaneille melkeinpä tärkeämpää kuin oman joukkueen kannattaminen. Jossain vaiheessa taisi olla koko luokkahuone täynnä Jokerivastaisia paperilappusia.
Ehkä se kärjistyy kun kyseessä on paikallisvastustaja. Eittämättä täällä Satakunnan paikallisotteluissakin näkyy tuota samaa, mutta tuon oman näkemykseni toin kokemuksistani Lukon sekä Ässien peleistä muita, ehkä hieman "neutraalimpia" joukkueita vastaan.
 

Tpip

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, L'equip blaugrana, La Albiceleste, Raiders
Käsittämätöntä paskaa. Omatoimisesti liigamatseissa olen käynyt alle kymmenenvuotiaasta saakka ja suurimmat traumat ovat jääneet siitä, kun isompi sälli pakotti vaihtamaan Hextallin maskia esittävän hologrammisen jääkiekkokortin kasaan paskaa. Paljon muistoja ja siteitä lätkään olisi jäänyt syntymättä, jos aikanaankin olisi ollut K-11 leima liigapeleissä.

Jos halleille tämmöinen ikäraja halutaan, vaadin tasapuolisuuden nimissä samaa ikärajaa uimahalleihin. Yleisessä saunassa herkkäkorvainen nuori voi hyvinkin traumatisoitua.
 
Olen itsekin sitä mieltä että se olisi ensisijaisesti vanhempien tehtävä määritellä mikä on sopivaa ja mikä ei. Minulla alkaa kuitenkin usko loppua nykyvanhempiin sen suhteen että he osaavat enää tehdä sitä. Sen verran värikästä touhua näkee monella eri saralla ihan arkipäivän elämässä. Ja kun asiat eivät ole päivän selviä ilman niin silloin tarvitaan opastusta kielloin, määräyksin ja ohjeistuksin.

Tässä olet jo jo aika lähellä, näet todellisen syyn vain takaperin. Suomalaismallinen holhoaminen on aiheuttanut ajattelemisen ulkoistamisen. Jos sitä ei ole erikseen kielletty sen on oltava sallittua, on ajatusmalli minkä nämä holhoamiset ovat monelle luoneet. Kuten tämäkin esitys K-11 ikärajasta.

Sinun maailmassasi maailma ei tietysti ole valmis, on niin monta asiaa vielä kieltämättä.
 
Tässä olet jo jo aika lähellä, näet todellisen syyn vain takaperin. Suomalaismallinen holhoaminen on aiheuttanut ajattelemisen ulkoistamisen. Jos sitä ei ole erikseen kielletty sen on oltava sallittua, on ajatusmalli minkä nämä holhoamiset ovat monelle luoneet. Kuten tämäkin esitys K-11 ikärajasta.

Sinun maailmassasi maailma ei tietysti ole valmis, on niin monta asiaa vielä kieltämättä.


Minä tulkitsin tuon hieman eri tavalla, johtuen varmaan siitä että näen maailman ehkä monimuotoisemmin. Minusta hän puhuu tuossa lainaamassasi kohdassa asiaa. Ei nykyvanhemmista enää kovin moni kasvata lapsiaan. Kasvatushan on suurimman osan osalta ulkoistettu kouluille, jotka ovatkin sitten ihan kusessa sen asian kanssa, koska on kuitenkin vielä jäljellä vanhempia, jotka haluavat kasvattaa lapsensa itse ja näkevät koulun paikkana jossa opetetaan asioita, ei kasvateta. Lisäksi tuo kasvattaminen on kaikki aika pois opetuksesta. Holhoamista valitettavasti tarvitaan, ihan jo tuon yllä sanomani takia, eikä se ole ainoa syy. Se missä, miten ja mitä holhotaan on toinen asia. Jokainen voi itse miettiä myös keinoja, ehkä ne ovat jo olemassa tai ehkä niitä ei ole vielä keksitty. Faktaa on kuitenkin että jääkiekkotapahtumakin vaikuttaa ihmisiin, useimpiin vain hetkellisesti ja hallittavasti, mutta on näitäkin jotka saavat sieltä ei-toivottuja vaikutuksia joita eivät voi hallita. Meitä on moneksi, onneksi ja toisaalta epäonneksi.
 

Jokeriarska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Faktaa on kuitenkin että jääkiekkotapahtumakin vaikuttaa ihmisiin, useimpiin vain hetkellisesti ja hallittavasti, mutta on näitäkin jotka saavat sieltä ei-toivottuja vaikutuksia joita eivät voi hallita. Meitä on moneksi, onneksi ja toisaalta epäonneksi.

Tällaisilla tapauksilla ei kyllä ole silloin mitään muutakaan toivoa pärjätä yhteiskunnassa. Pahuutta on jäähallin ulkopuolellakin.
 

Freakish

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Red Wings
Tällaisten kieltojen merkitys koko Suomen jääkiekkokulttuurille saattaisi olla suorastaan murhaava.. Kun lyödään ikäraja peleihin lapset eivät koskaan näe lätkää "omana" juttuna, koska eivät pääse sitä katsoman. Jalkapallot, koripallot yms. vievät nuorison mukanaan.
Jos en itse olisi kasvanut lätkää seuratessa ja jos vanhempani olisivat katselleet kotona illasta toiseen salibandya, tuskin seuraisin nykyisin jääkiekkoa näin ahkerasti. Nuoruudesta nämä vaikutteet, kuitenkin tulevat.
 

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
Miksi näissä caseissa toinen osapuoli on aina TPS-fanit? Ei toi sattumaakaan voi olla.
Nii-in, aika ihmeellistä!

Kumpi on todennäköisempää?

A) TPS-kannattajat matkustavat 150+ kilometriä hakemaan tappelua
B) paikalliset tulevat haastamaan 150+ kilometriä matkustaneita TPS-kannattajia

Miten tuossa Iltalehden uutisessa mainittiin?
"Joukko nuoria hyökkäsi ravintolassa olleiden henkilöiden kimppuun Espoon Olarissa lauantaina."

Eli mitä tämä tarkoittaa? Miten päin tämä homma olisi voinut mennä?

A) bussilastillinen turkulaisia lähtee vain huvin vuoksi Espooseen saakka tarkoituksenaan hakata lähiöbaarillisen verran paikallisia asukkaita?
Päiväksi on luonnollisesti valittu "sattumalta" sama päivä, kun TPS:lla on jääkiekko-ottelu samalla paikkakunnalla.
B) bussilastillinen turkulaisia lähtee Espooseen TPS:n jääkiekko-otteluun.
Tunnelmaan virittäydytään paikallisessa lähiöbaarissa, johon hyökkää joukko paikallisia nuoria haastamaan riitaa turkulaisten vieraiden kanssa.

EDIT: kuulostaa melkein suoraan elokuvasta Häjyt...
- "Tämähän on mielenkiintoinen raportti. Te siis väitätte, että kaksi miestä hyökkäsi tuosta vaan kahdeksan miehen kimppuun."
- "Siinä lukee: kaksi ISOA miestä!"
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Jos noi raportit pitää paikkansa, niin onpa törkeää toimintaa näiltä "faneilta". Kunnon spedejä, häpeisin jos olisivat sen arvoisia.
 

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
Mutta herra Mr. Fox. Miksi näissä ovat olleet kohteina ainoastaan TPS-fanit, mikä selittäisi tämän ?
Hah... eikö sun sitten koskaan tee mieli sorvata parilta turkulaiselta päät irti, jos paikka tulisi? "Jaa, mää vai?" Tai yrittää hyppiä isolla porukalla Turun kauppatorilla vauhdittaaksesi kaupungin uppoamista mereen? Ainahan turkulaisia ollaan hieman vihattu!

MTV3 Kymmenen uutiset - Ei-turkulainen Osakunta

Ei kai, ilmeisesti nyt TPS-kannattajien joukkoon on pesiytynyt jonkinmoinen aktiivisempi ryhmä myös kannattamisen tällä saralla. Nähtävästi ennen pk-seudun reissuja puhelimet ovat käyneet kuumina puoleen jos toiseen ja myllyistä ollaan sovittu etukäteen. Toisaalta... tämänpäiväinenkin kuulostaa melko oudolta (odottelen vielä lisätietoja asiasta), jos kerran jengi on mennyt oikein sisään johonkin kapakkaan "hakkaamaan asiakkaita". Jotenkin tuota on vaikea nähdä "sovituksi yhteenotoksi".

Esim. tuo turkulaisten pre-game-baari ei kai ole ollut mikään salaisuus. Ainakin tuota baarin haltuunottoa on TPS-osiossakin mainostettu jo parisen viikkoa. Nyt näemmä tuo alkuperäinen Espoo Away (kuppilat kumoon) -viestiketjukin on poistettu TPS-kannattajien sivuilta.

EDIT:
Eikös se ole yleisesti tiedossa, että turkulaiset ovat vittumaista porukkaa?
Tässähän tämä syy on melkoisen tiivistetyssä paketissa.

Poliisi saatteli TPS-fanit pois Barona Areenalta

"TPS-fanien kimppuun hyökättiin Olarissa sijaitsevassa baarissa kello puoli kolmen aikaan. MTV Uutisten haastattelema poliisi luonnehti hyökkääjiä "jääkiekkofaneiksi"."
 

Stevie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Juuri tuota vähän hain Mr. Fox. Että luultavasti sinne turkulaisten faneihin päässyt mukaan kuvioihin muutama kusipää, jotka sitten aiheuttavat ongelmia. Oma arvio tämä. Yksi mätä omena voi pilata koko sadon, vai miten sanonta menikään. Voihan olla että kyse on jostain täysin muusta, mistä näistä tietää.
 

Värilasiton

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Jää-a paikanpäältä nähtynä, baarissa pelailtiin bilistä, syötiin ja juotiin hyvin ku yhtäkkiä sivuikkunoista näkyi jotain porukkaa juoksevan kohti baarin ovia, meiltä meni muutama tyyppi ovelle vastaan, sitte joku oven ikkuna meni siinä rikki ja poliisi hevosten kanssa lähti hyökkääjien perään. Baarimikko totesi tunnistaneensa tyypit, jotain paikallisia ja arveli, että voisivatkin suunnitella jotain moista. Oli aika vittuuntunut, ainakaan se ei meitä syyttänyt tai paikalta häätänyt vaan sanoi että tietää kyllä, ettei ole meidän vika. Sitten jatkettiinkin juomissyömistä.
 

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
Juuri tuota vähän hain Mr. Fox. Että luultavasti sinne turkulaisten faneihin päässyt mukaan kuvioihin muutama kusipää, jotka sitten aiheuttavat ongelmia. Oma arvio tämä. Yksi mätä omena voi pilata koko sadon, vai miten sanonta menikään. Voihan olla että kyse on jostain täysin muusta, mistä näistä tietää.
Joo, turhahan näissä tapauksissa kenenkään on mitään marttyyria tai viatonta leikkiä. Ainakin jollain tasolla tämän päiväinen tapahtumakin on ollut sovittua.

16.11.2013 - MTV3: Poliisi tiesi, että lätkätappelu on tulossa
"Poliisilla oli kertomansa mukaan tapahtumasta ennakkotieto, jonka vuoksi he pystyivät varustautumaan nahisteluun jollain tavoin. Poliisilla ei vain ollut tarkkaa tietoa, missä ja milloin rauhattomuuksia oli odotettavissa."

Kai tähän sopii se wanha toteamus, että kyllä turkulaisetkin vastaavat, kun puhelin soi?

Enemmän mä kuitenkin olisin huolissani sellaisesta kuvitteellisesta "maineesta", että Turussa aina hakattaisiin vastapuolen kannattajia. Toisin sanoen kun Turkuun tulee suurempia kannattajaryhmiä Stadista, Hesasta, Espoosta, Lahdesta tai vaikka Oulusta, niin aina veri lentäisi ja olisi kipeitä neniä. Tämä olisi ainakin itseäni huolestuttava piirre - tällöin turkulaisten pitäisi katsoa peiliin. Sama toimii tietysti mihin tahansa kaupunkiin, mihin tahansa kannattajaryhmään.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös