Kannattajamulkaisu 2012

  • 19 733
  • 49

RV16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chilinakit ja muu paskansyönti
Perustan tälle nyt oman ketjun, jotta vältetään jättitopicien paisuttelua ja saan huorattua lisää klikkauksia artikkelille.

Eli tässä tulee Kannattajavertailujen modattu versio Kannattajamulkaisu 2012. Vuoden myöhässä, kun ei inspiraatio riittänyt, mutta parempi myöhään jiiänee. Siinä on lutuuriasiaa laidasta laitaan, ja jopa sopupalloa on sivuttu yhen artikkelin verran. Eli ultimaattinen jokaisen kannattajan lukupaketti:

Kannattajamulkaisu 2012 | aariliike.com


PS. Jos saa Moderaattoreilta pyytää palvelusta, niin nuo muutamat aihetta jo käsittelevät viestit SM-liigan fanitoiminta -ketjusta voisi siirtää tähän.
 
Viimeksi muokattu:

1936

Jäsen
Suosikkijoukkue
1963 | 2021
Hyvä kirjoitus ja ihailtavaa paneutumista asiaan.

Aika paljon tuossa toki kirjoitetaan mielikuvien ja yksittäisten tapahtumien & kannattajaryhmien ulos annetun materiaalin perusteella. Mikä on ymmärrettävää.

Henkilökohtaisesti pidän tärkeimpänä asiana kannattajuudessa sitä mitä tapahtuu jokaikisessä arkipelissä, myös joukkueen tappioasemassa ja yleisen fiiliksen luomisessa.
 
Suosikkijoukkue
Mestaruuden jälkeinen krapula 2022-
Luulin että väärinkannattamista on ainoastaan jalkapallossa, mutta että jääkiekossakin. On myös "mieshuoria" ja "ultria" "Lutuuri-Lasse" ja mitä vielä jalkapallosta/FF2:lta matkittua paskaa

Joo, luin, mutta liian asenteellista tekstiä. Taitaa olla FC Lahti lähellä sydäntä?
 

RV16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chilinakit ja muu paskansyönti
Henkilökohtaisesti pidän tärkeimpänä asiana kannattajuudessa sitä mitä tapahtuu jokaikisessä arkipelissä, myös joukkueen tappioasemassa ja yleisen fiiliksen luomisessa.
Totta. Itsestäänselvyys oikeastaan, mutta sitäkin vaikeammin mitattavissa. Kyllä tietysti pohjimmiltaan lähtökohta pitää olla juuri noissa mainitsemissasi asioissa, mutta se ehkä jäi kirjoituksissa vähän rivien välistä tulkittavaksi. Tiistain perussetistä on vaikea keksiä mitään sanottavaa.

Luulenpa, että niissä paikoissa missä on aktiivista toimintaa, ne hyvät ja huonot matsit menevät pitkässä juoksussa aika tasan.
 

RV16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chilinakit ja muu paskansyönti
Taitaa olla FC Lahti lähellä sydäntä?
Heh, mun turkoosiin sydämeen ei mahu ku yks seura, ja se ei ole FC Lahti, jota käyn kattomassa ehkä kerran tai kaksi kesässä.

Luulin että väärinkannattamista on ainoastaan jalkapallossa, mutta että jääkiekossakin. On myös "mieshuoria" ja "ultria" "Lutuuri-Lasse" ja mitä vielä jalkapallosta/FF2:lta matkittua paskaa.
Lutuuri-Lasse termiä joo käytin tuossa avausviestissä, kun en jaksanut keksiä jotain toista termiä. Myönnytään siinä kohassa ja editoidaan se vaikka kannattajaksi. Mieshuora-sanaa en muista tuossa Mulkasussa käyttäneeni ja ultrat lienee jääkiekon omaisuutta ihan siinä missä futiksenkin.

Joo, luin, mutta liian asenteellista tekstiä.
No eipä tästä sun sontaläjästä oikein ota selvää, että mikä siellä tekstissä mättää, ellet jaksa vähän perustella. Liian asenteellista, eli mitä... ei pitäs vaatia, että kannattajien olosuhteita parannetaan, vai?
 
Suosikkijoukkue
Seksi-Lasse
Tuo on muuten hyvä huomio, että katsomon kannustustoiminnan laatu korreloi melko tarkkaan hyvän seisomakatsomon kanssa. Saksassa on jalkapallojoukkueilla melkoinen osa katsomosta seisomakatsomoa, esim. Union Berlinillä jopa noin 80 prosenttia. En nyt sitten tiedä, kun ensi syksylle Bluesin fanit siiretään takaisin sinne "oikeaan" päätyyn että mitä vaikutuksia sillä on. Voihan penkkien edessäkin seistä mutta ei se silti ole sama asia kuin oikea seisomakatsomo.

Peukkua vaivannäöstä. Lienee ollut kohtuullisen pitkä rupeama noin pitkän analyysin raapustaminen.
 
Suosikkijoukkue
Mestaruuden jälkeinen krapula 2022-
Älä nyt revi pelihousujasi, jos joku ei pidä julkaisusta(si).

"Matsi on ohi. Tuulipukukatsojat ovat kiireisesti poistuneet parkkipaikoille ja bussipysäkeille. Vain viimeinen kannattaja nojailee kaarteen kaiteeseen ja rykii käheistä keuhkoistaan ilmoille vielä viimeisen puheenvuoron:"

"Moni peruskannattaja tai gloryhunteri ei tajua ollenkaan, miten isosta asiasta fanitoiminnassa voi parhaimmillaan olla kyse. Käsiä ylös, kuinka moni on kuullut elämässään lauseen "se on vaan lätkää"? No ei se vittu ole, se on vähintään yhtä iso osa mun elämää kuin perhe, ystävät ja työpaikka. Viime kevään mestaruus tuntui perheenlisäykseen verrattavalta ilotapahtumalta, tämän kevään dyykkaus sai aikuisen miehen itkemään. Tosin niin sai se mestaruuskin. Gloryhunterit ja mieshuoraajat menettävät valtavasti siitä, mitä urheilu voi parhaimmillaan tarjota. Ja pahimmillaan."


Oikeinkannattaja
.
.
.
.
Peruskannattaja/tuulipuku/gloryhunter/mieshuora.

Jokaisen termin on tarkoitus kuvata negatiivisessa mielessä kutakin "kannattajajoukkoa". Erittäin perseestä kuulkaas.
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Vaikea tilanne tietysti kun mitään negatiivista ei saisi ikinä kirjoittaa mistään ilman että siitä sitten tehdään lyömäase jolla koko toimintaa lyödään lyttyyn. Jos nyt ajatellaan kuinka paljon jääkiekon piirissä yleisesti ottaen käytetään erilaisia nimityksiä ns. vastapuolesta ja jonkinlaista toiseutta edustavista, niin väliin tuntuu naurettavalta kuinka helposti yksittäisistä sanoista tehdään näissä yhteyksissä numero. Tietysti sitä kauniimpiakin nimityksiä voisi olla kuin esim. mieshuora, mutta kun tosissaan ja tunteella vedetään, näkyy se yleensä sitten kielenkäytössäkin. Itse en kyllä muista mieshuoraa käyttäneeni, tuulariakin aika harvoin, minun suosikkitermini on neutraali näennäiskannattaja.

Mutta joo, hyvältä vaikuttavaa tekstiä kun pikapikaa silmäilin, täytyy laittaa oikein tulostumaan että saa kaiken tarvittavan irti.
 
Viimeksi muokattu:

RV16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chilinakit ja muu paskansyönti
Älä nyt revi pelihousujasi, jos joku ei pidä julkaisusta(si).
Pelihousut on ihan ehjät. Pyysin vain perustelemaan asioita.

Oikeinkannattaja
.
.
.
.
Peruskannattaja/tuulipuku/gloryhunter/mieshuora.

Jokaisen termin on tarkoitus kuvata negatiivisessa mielessä kutakin "kannattajajoukkoa". Erittäin perseestä kuulkaas.
Niin, tuo oli lainaus, joskin olen siinä esitetyistä asioista samaa mieltä. Aika taidokkaasti onnistuit tarttumaan siihen vihonviimeisimmän sivun yhteen tekstikappaleeseen.

Jos itse olen jäsenenä yhessä kannattajaryhmässä ja kirjoitan siitä mitä kannattajaryhmien keskuudessa on tapahtunut, niin tottakai pyrin antamaan arvoa sille toiminnalle, koska mielestäni se uskollinen ja voimakas oman seuran tukeminen on sitä parasta kannattajuutta. Toki jos halutaan saivarrella, niin aina voisi korrektimmin käyttää vaikka ilmaisua "istumakatsomossa istuva katsoja, joka taputtaa muutaman kerran maalin jälkeen".

Ja kyllä minäkin arvostan niitä muutamia tuttuja istumakatsomon jääriä, jotka ovat Lahessa käyneet pelejä katsomassa jo suunnilleen ulkojääajoista lähtien. Tämä nyt on oli kannattajalta kannattajille kirjoitettu artikkeli omalla terminologiallaan ja sitä "oikeaa" kannattajuutta korostaen. Tosin en kyllä arvosta mieshuoria ja gloryhuntereita tippakaan, mutta sehän on vaan mun mielipide.

EDIT: Tai no "peruskannattaja". En nyt ymmärrä mitä negatiivista siinä voi olla. Katsoja, joka käy peleissä istuma- tai seisomakatsomossa, mutta ei kuulu siihen mölyävään apinalaumaan.

Jos nyt ajatellaan kuinka paljon jääkiekon piirissä yleisesti ottaen käytetään erilaisia nimityksiä ns. vastapuolesta ja jonkinlaista toiseutta edustavista, niin väliin tuntuu naurettavalta kuinka helposti yksittäisistä sanoista näissä yhteyksissä numero.
Vähän tältä kyllä vaikuttaa. Toki tietoinen ratkaisu ja valinta kun asioista rupeaa kirjoittamaan, ei siinä mitään. Pikku vääntö on aina paikallaan :)
 
Viimeksi muokattu:

Rommeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Pale Knuckles - EASHL, Україна
Ihan asialliselta julkaisulta tuo vaikutti, mutta voisiko sitä d-kirjainta käyttää edes kerran elämässään, kun kerran jotain virallista lappua ollaan tekemässä? Murteet on toki erittäin hieno juttu, mutta kirjakielelläkin on oma tärkeä paikkansa.
 

Major Julli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Puttosen, Järvelän ja Ranniston potkut
Täältä suunnasta peukku RV16:n suuntaan. Vaikka itse olenkin enempi noita vanhan liiton miehiä näissä kannustushommissa, niin on hyvä että hommaa halutaan viedä eteenpäin.
 

Jari66

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, Ukraina
Taitavaa suomen kielen käyttöä. Selkeää ainesta kirjoittajaksi. Minulta kannatusta.
 

RV16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chilinakit ja muu paskansyönti
Äääh, olkoot. Tunnen itseni fiksuksi, kun en lähde kertomaan, kuinka toisten kuuluu tuntea, vaikuttaa, kannattaa.


Älä kasvata pojastasi mieshuoraa | aariliike.com
Jaa nyhämä hokasin, se kenkä puristikin tosta Man Citystä. Ei siinä mitään, jatka mun puolesta vapaasti manchesterilaisten kannattamista, vaikka esitinkin täysin päinvastaisen kehotuksen asiaan. Onhan romaneillakin kai ihmisoikeudet, vaikka harvempi kantasuomalainen niistä diggaa. Silti voi esittää kritiikkiä, että mitä jos ette olisi varastelevia yhteiskunnan loisia, vaan koittasitte tehä jotain järkevää.

Ite uskon, että Suomi on aina hivenen parempi paikka, kun ihmiset kannattaa paikallisia tai ees kotimaisia seuroja ennemmin kuin niitä ulkolaisia.
 

thnninen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoon jääkiekkojoukkue, millä nimellä milloinkin
Luinpa mulkaisun läpi.

Koko läpyskästä haisee pitkälle se, minkä takia muutenkin tämä "fanitoiminta" jää niin valitettavan pienten piirien jutuksi: Sisäänpäinkääntynyt ylimielisyys.

Ihan niinkuin seuroilla ei ole varaa halveksia faneja, ei faniryhmillä ole varaa halveksia muita katsojia. Sillä tavalla toiminta ei koskaan laajene. Välillä toki epäilen että tämä on osalla tarkoituskin, sillä on vaikea tuntea ylemmyyttä muita kohtaan jos kaikki ovat samaa porukkaa.
 

Makis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Jos siellä katsomoissa ei olisi kuin näitä Tosikannattajia (tm), niin hiljaista olisi. Siellähän ne n. sata tyyppiä huutelisi. Sitä minä en tajua, että mikä siinä on niin vaikeaa ymmärtää, että kaikille se seura ei ole elämää suurempi asia?
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Koko läpyskästä haisee pitkälle se, minkä takia muutenkin tämä "fanitoiminta" jää niin valitettavan pienten piirien jutuksi: Sisäänpäinkääntynyt ylimielisyys.

Hienoa jos tällainen haiskahdus syntyy. Pidän äärimmäisen tervetulleena sitä että kannattamiseen syntyy erilaisia koulukuntia ja että kannattamisen laadusta keskustellaan. Tuota ylimielisyyttä tosin pidän näkökulmakysymyksenä, se mikä on toisten silmissä ylimielisyyttä, on toisille vain halua määritellä oman toiminnan rajat ja säännöt. Kaikki eivät voi tykätä kaikesta eikä tarvitsekaan.

Tuo väitetty toisten katsojien halveksiminen on kanssa iänikuinen kiistakysymys: tuntuu hullulta kun toisten kunnioitusta peräävät eniten ne, jotka ovat itse ensimmäisinä nyrpistämässä nenäänsä kun joku pistää chänttiä ilmoille tai jos joku isompi lippu sattuu liehumaan mediakuution edessä.
 

Bismarck

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Luinpa mulkaisun läpi.

Koko läpyskästä haisee pitkälle se, minkä takia muutenkin tämä "fanitoiminta" jää niin valitettavan pienten piirien jutuksi: Sisäänpäinkääntynyt ylimielisyys.

Samaa mieltä. Nykyisin tuntuu, että näissä 'oikein kannattavien' piireissä kannattaja/katsomokulttuurilla tarkoitetaan jotain, mikä olisi saapunut tänne vasta heidän mukanaan. Käytän nyt samansuuntaista termiä kuten näillä piireillä on tapana eli apinointi. Mä olen saanut mielikuvan, että 'oikein kannattajille' tärkeää ja kulttuuria - sitä todellista lutuuria, kuten tosi ff2-aktiivi asian ilmaisee - on kaikenlainen tilpehööri kaksikeppisineen, tifoineen, soihtuineen, virsikirjoineen ja ties minä muineen. Ja noi edellämainitut asiat eivät ole vain siihen kannattamiseen, vaan myös erottautumiseen - haluun olla erilainen nuori, joita esim. 'kaikki vihaa'. Just se mikä on ihanaa siellä tuhansien kilometrien päässä. Tosiasiassa kannatajakulttuuria Suomessa esim. lätkässä ja hyvin rikasta sellaista on ollut olemassa jo niin kauan, kuin kilpaa on polvihousuissa kumilätkää jahdattu.

Olen käynyt aktiivisesti Nordiksella jo vuosikymmeniä ja kulttuuri noiden vuosien aikana on ollut koko ajan läsnä. Jumalauta, aikanaan kun ilmalalaisetkin skulas samassa hallissa ja oli seisomakatsomot, niin jo puolituntia ennen matsia oli mieletön huutokilpailu päällä, jossa vastattiin toisen puolen huutoihin. Tunnelma oli mieletön ja siinä ei tarvittu mitään virsikirjoja tai papatteja päästäkseen kannattamisen ytimeen. Molemmille osapuolille riitti rytmikäs oman seuran nimen huuto. Tähän saatettiin lisätä jotain ylimääräistä, kuten esim. taistele Jokerit tms., mutta vittu vie, se oli kulttuuria. Lakanoitakin on vuosikymmeniä ollut ties minkälaista. Omien suodattimieni läpi meininkin on nykyään vaisumpaa - myös Jokereiden osalta - ja se keskittyy näihin ryhmiin. Ja jotenkin on nykyisin tullut kuva, että nämä ryhmät keskittyvät oman erinomaisuutensa ihanoimiseen enemmän kuin ennen jolloin homma oli kollektiivisempaa. Ei edes ollut mitään organisoituja kannattaryhmiä, mutta homma toimi, koska pääosin katsojat rakastivat seuraansa aidosti suurella sydämellä ja pelkkä läsnäolo samassa tilassa loi yhteisöllisyyden tunteen. Nykyään vaikuttaa mm. jääkiekon edistyminen kaupallisessa mielessä (mikä on huippukiekolle hyvä asia) ja katsomossa tämä näkyy businesskatsojien räjähtäneessä määrässä suhteessa ennen 90-luvun puoliväliä. Ei tällainen vanhempi peruskatsoja (todellinen hardcorefani, joka on elännyt HIFK:ta kohta jo 40 vuotta) jaksa lähteä opiskelemaan jotain virsikirjoja. Tunnelma löytyy yksinkertaisuudesta ja se on edelleen kulttuuria. Tämän huomannut mm. Talviklassikoissa, joissa yksinkertainen peruskannattaminen saa ison massan ja tällaiset vanhemman sukupolvenkin edustajat mukaansa. Kaikenlainen monimuotoinen sönkötys kuolee alkuunsa. Toki sekin on kulttuuria ja on hienoa, että kannattaminen rikastuu. Mutta todellista kannattajakulttuuria on maaperällämme ollut jo vuosikymmeniä.

Mitä tulee taas noihin paitoihin, lippiksiin ja krääsään, joka edustaa jotain joukkuetta tuhansien kilometrien päässä, niin siinä ei ole mitään uutta. ei siihen oman löytämiseen tarvita mitään krääsää, vaan se yksinkertainen televisio, jonka kautta pääsee näkemään. Ihan vastaavalla tavalla omassa ikäpolvessa me oltiin pihapeleissä Beckenbauereita ja Rummeniggeja ja pyhä jysäys sentään, jopa Barca-faneja löytyi pikkupojista jo reilu neljännesvuosisataa sitten. Harvemmin me silloinkaan oltiin siellä pihoilla Jallu Rantasia tai Zico Hjelmejä. Nykyisin on toki helpompaa nähdä ja seurata eri maiden sarjoja, mutta mikään uusi ilmiö se ei ole, vaan täysin luonnollista.
 
Viimeksi muokattu:

RV16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chilinakit ja muu paskansyönti
Luinpa mulkaisun läpi.

Koko läpyskästä haisee pitkälle se, minkä takia muutenkin tämä "fanitoiminta" jää niin valitettavan pienten piirien jutuksi: Sisäänpäinkääntynyt ylimielisyys.

Ihan niinkuin seuroilla ei ole varaa halveksia faneja, ei faniryhmillä ole varaa halveksia muita katsojia. Sillä tavalla toiminta ei koskaan laajene. Välillä toki epäilen että tämä on osalla tarkoituskin, sillä on vaikea tuntea ylemmyyttä muita kohtaan jos kaikki ovat samaa porukkaa.
Jaa. No joo, erottelin yhessä artikkelissa kannattajakulttuurin ja muun yleisökulttuurin, ja totesin jälkimmäisen olevan enemmän sidoksissa menestykseen, mikä on fakta. Toisessa artikkelissa kirjoitin, etten tykännyt pahvisista lärpyttimistä, jotka seura/sponsori oli Lahessa yleisölle jakanut. Sitten oli tuo viimeisen sivun lainaus toiselta kirjoittajalta, jossa todettiin vähän raflaavasti jotakuinkin niin, että vain toinen kannattaja voi tietää mitä kannattajuus (siis osana kannattajaryhmää) on, vähän niin kuin vain toinen vuorikiipeilijä voi tietää millaista siellä huipulla on.

Jos sitten koko läpyskästä paistaa läpi vain ja ainoastaan koko muun yleisön halveksiminen, niin en voi sitten muuta todeta kuin että menipähän päin vittua koko paska. Välillä tosin myös tuntuu, että sieltä rivien välistä jotkut näkevät asioita joita sinne ei edes ole piilotettu. Kun kannattajaryhmien toimintaa ylistää, niin se tulkitaan kaikkien muiden jääkiekon seuraajien alentamiseksi.

Ehkä pitää ensi kerralla koostaa jonkinlainen Tavallisen Jääkiekkokatsojan Katsaus 2014, jossa esitetään kuvia istuvista mustatakkisista katsojista, vertaillaan yleisömääriä ja suhteutetaan niitä paikkakunnan väkilukuun sekä yritetään löytää liigahalleista se katsomosektori, jossa suurin osa tavallisista jääkiekkokatsojista lähtee aktiivisimmin mukaan taputuksiin ylivoimapyörityksen aikana.
 
Suosikkijoukkue
Mestaruuden jälkeinen krapula 2022-
Ei julkaisusta kaikkien pidäkään tykätä. Onhan kysymyksessä kuitenkin ääripää, eli soraääniä kuuluu varmasti, kuten nyt on käynyt ilmi.
Jatka vaan samaan malliin ja muista, että kun kyseessä on "ultrat", tulee myös kukkahattutätiä ja -setää ihmettelemään, että mitäs pahojaan ne tuolla taas tekeekään.

Piis out kanssakannattaja.
 

RV16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chilinakit ja muu paskansyönti
Ei julkaisusta kaikkien pidäkään tykätä. Onhan kysymyksessä kuitenkin ääripää, eli soraääniä kuuluu varmasti, kuten nyt on käynyt ilmi.
Jatka vaan samaan malliin ja muista, että kun kyseessä on "ultrat", tulee myös kukkahattutätiä ja -setää ihmettelemään, että mitäs pahojaan ne tuolla taas tekeekään.

Piis out kanssakannattaja.
No en todellakaan odottanut, että kaikki tykkäisivät. Oikeastaan se olisi jopa aika tylsää. Jokainen tulkitkoon omalla tavallaan, mutta tietysti joidenkin tulkintojen kohdalla tekee mieli kysellä vähän taustoja ja perusteita sille.

Seuraavan kirjoituksen aihe lieneekin sitten Oikein- vs. väärinkannattaminen, kannattajaryhmät vs. muu yleisö.
 

koo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Hienosti kirjoitettu Bismarck.

Todellakin, kannattajakulttuuria on ollut iät ja ajat. Kannattajakulttuuri on syntynyt ihan itsekseen ns. rakkaudesta lajiin ja säilynyt sekä jalostunut oman näköisekseen niistä ilon, riemun ja murheen hetkistä jota laji on antanut. Joku tai jotkut ovat joko onnistuneet kaukalossa tai epäonnistuneet. Niitä kai fani peilaa, kukin tavallaan omissa fiiliksissään tuoden ne julki joko suoraa huutoa huutamalla tai maltillisesti taputtamalla.
Kannattajamulkaisua lukiessa tuli mieleen mieleen, että nyt pitäisi kaikkien kannattaa näin ja näin jotta hallissa olisi tunnelmaa. Aika erikoinen ja ahdasmielinen näkökanta määritellä kuinka yksilön pitäisi fanittaa jotta katsomokulttuuri olisi sitä ja tätä, ja varsinkin tätäpäivää.

Tampereen fanitustouhujen osalta löytyi myös ristiriita:
Tampereella osataan vaalia perinteitä, mutta niinpä koko touhu on jämähtänyt jonnekin 80-luvulle kaikin puolin.


Retroilu on nykyään muodissa, mutta jääkiekkoseuran pitäisi uskaltaa olla aina vähän retro ja olla juoksematta kaikkien hömpötysten perässä. Mitä jos pidettäisiin viime aikoina uudelleen löydetyt alkuperäiset logot ja värit arvossaan vaikka seuraavat 10 vuotta...
Tapparan logo on reilusti yli 50-vuotias ja vaikka Ilves onkin välillä säätänyt logonsa kanssa niin aina sekin on ollut perinteinen ja tunnistettava.

Kumpi nyt sitten kelpaa oikeaksi tavaksi, muodikas retroilu vai kaikinpuolinen jämähtäminen?
Toisaalta hyvähän sekin on, että "mennän eteenpäin vaikka nukutaankin". Fanikulttuuria tuokin.

Terveisin koo
 

RV16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chilinakit ja muu paskansyönti
Kannattajamulkaisua lukiessa tuli mieleen mieleen, että nyt pitäisi kaikkien kannattaa näin ja näin jotta hallissa olisi tunnelmaa. Aika erikoinen ja ahdasmielinen näkökanta määritellä kuinka yksilön pitäisi fanittaa jotta katsomokulttuuri olisi sitä ja tätä, ja varsinkin tätäpäivää.
Tällaiseen rivien välistä tulkintaan jo viittasinkin aiemmin. Ei, en odota että hallissa olisi 7000 ultras-henkistä kannattajaa. Toivon silti, että kannattajaryhmien koko kasvaa ja halleihin, ainakin Lahteen, tulee parempi meininki otteluihin. Siinä sivussa toivottavasti muukin yleisö syttyy vielä enemmän taputtamaan ja parhaimmillaan jopa ajoittain huutamaan kannustusta, kuten nyt vaikkapa Vaasassa. Minulle ja monille muille ns. aktiivikannattajille se tuo lisäarvoa ottelutapahtumaan, kun taas hiljaa jäpittäminen ei tuo lisäarvoa. Ei kenenkään ole pakko tehdä mitään, mutta aika nastaa se parempi tunnelma olisi. Joku voi olla toistakin mieltä ja laittaa mieluummin vaikka korvatulpat korviin, jotta voi paremmin seurata peliä.


Tampereen fanitustouhujen osalta löytyi myös ristiriita:


Tapparan logo on reilusti yli 50-vuotias ja vaikka Ilves onkin välillä säätänyt logonsa kanssa niin aina sekin on ollut perinteinen ja tunnistettava.

Kumpi nyt sitten kelpaa oikeaksi tavaksi, muodikas retroilu vai kaikinpuolinen jämähtäminen?
Toisaalta hyvähän sekin on, että "mennän eteenpäin vaikka nukutaankin". Fanikulttuuria tuokin.
Nuo lainaamasi kohdat toki jättävät vähän tulkinnanvaraa. Arvostan suuresti sitä, että esimerkiksi Tappara, miksei Ilveskin, on säilyttänyt logonsa ja värinsä kaikki nämä vuodet. Toivottavasti tekee niin jatkossakin. Toisaalta niissä muissa asioissa, missä kehitystä voisi tapahtua, niin tamperelaiset seurat ja kannattajat ovat minun nähdäkseni aika lailla siellä jälkijoukoissa, ellei nyt sitten lasketa uutta hallihanketta joka olisikin jättiluokan harppaus. Kannattajien näkökulmasta Hakametsän hallille ei ole tehty viimeisen 10 vuoden aikana mitään (paitsi pehmeät istuimet istumakatsojille), varsinkin Tapparan fanikatsomossa ei näy mitään kehityksen merkkejä, mutta siellä toki suurin osa onkin varmasti vähän vanhemman liiton kannattajia.

Mielestäni sekä seurat että kannattajakulttuuri voi samanaikaisesti tietyissä asioissa vaalia perinteitä ja tietyissä asioissa kehittää tarpeellisia asioita. Perinteiden vaaliminen Tampereella on kunnossa, kehitys ei. Ei ole poissulkevaa, että kirveslogo ja ilves ovat pelipaidoissa, mutta samalla kannattajaryhmien koko kasvaisi, Hakametsään olisi vaikka remontoitu isommat seisomakatsomot kaarteisiin, järjestettäisiin tifoja ja muuta sen sellaista, jotka uuden polven kannattajakulttuurin näkökulmasta, jota minä ja Mulkaisuni edustavat, ovat tietynlaisia edistyksen merkkejä.
 

RV16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chilinakit ja muu paskansyönti
Jatkokysymys tietysti on, että onko pakko tapahtua jotain kehitystä tai edistystä. Ei välttämättä, tietenkään. Tamperelaiset haluavat ensin nähdä, että joukkue ansaitsee kannustuksen ennen kuin itse syttyvät elämöimään. Jossain toisaalla voi olla niinkin päin, että yleisö piiskaa joukkueensa parhaaseen suoritukseen. Molemmat omanlaistaan yleisökulttuuria. Itse pidän jälkimmäistä arvostettavampana, siinä katsoja/kannattaja/fani tekee itse aloitteen, mikä on aina isompi teko kuin perässä seuraaminen.

Omalla tavallaan kannattajuus, jonka puolesta itse haluan puhua, on sellaista aloitteen tekemistä ja itsensä likoon laittamista. Siis ainakin suuremmissa määrin, kuin mitä ehkä sellainen perinteisempi suomalainen tyyli on. Ja kuten mulkaisussakin totesin, niin vastakkainasettelu oikean ja väärän välillä ei ole (enää) ajankohtaista.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös