Kas tässä
"Ex-kalpalaisesta tuli salamavauhtia liigatason huipputuomari – "Pelaaminen oli hienoa, mutta viheltäminen on vienyt nyt miehen mukanaan"
Kun Toni Hyvärinen lopetti aktiiviuransa keväällä 2019, hän ei pitkään miettinyt uutta harrastustaan. Lähes 400 liigaottelua pelannut 35-vuotias Hyvärinen siirtyi saman tien erotuomariksi.
– Menin heti syksyllä tuomarikurssille. Innostuin heti, kertoo Hyvärinen, jolle harrastus on muuttunut melkein työksi.
Hän pääsi viheltämään Liigaa miltei nopeinta mahdollista reittiä. Nyt kuopiolainen tuomitsee jo toista kauttaan Suomen parhaan sarjan otteluita, jossa hän urakkanaan on keskimäärin kahden ottelun johtaminen viikossa.
– Tuomarointi Liigassa on ammattimaista, mutta käyn toki töissäkin, kertoo myyntineuvottelijana pääansionsa saava KalPan kasvatti.
Hyvärinen, joka viihtyi oikeana laitahyökkääjänä, Hän pelasi KalPassa ja KooKoossa 362 runkosarjassa pistein 30+49=79 ja 29 pudotuspeliä tehoin 2+3=5. Hän on myös pronssimitalisti KalPan vuoden 2009 joukkueessa ja oli tuomassa Kuopioon Spengler cupin mestaruutta vuonna 2018. Jukureissa Hyvärinen on Mestiksen mestari vuodelta 2013.
– Jääkiekko tuli voimakkaasti elämääni, kun aloitin junioripelit, kertoo Hyvärinen, joka jäi kiinni lajiin täydellisesti.
– Pelaaminen oli hienoa, mutta viheltäminen on vienyt nyt miehen mukanaan, naurahtaa Hyvärinen, jonka mukana Kuopio sai pitkästä aikaa Liigaan päätuomarin.
Hyväristä ennen SM-liigan päätuomareina ovat toimineet Markku Koivisto ja Timo Kärkkäinen.
– Tuomitsemisesta on tietysti iso hyöty pelaajataustasta. Peliä on oppinut lukemaan. Kun liikkuu samalla aaltopituudella pelaajien kanssa, niin homma toimii.
– Olin itse pelaajana sellainen rymistelijä. Toisaalta pelasin puhtaasti, koska jäähyjä minulle kertyi loppujen lopuksi vähän, kertoo erotuomari, jonka pelipaikka löytyi aikoinaan alemmista ketjuista, joissa tehtävänä oli usein vastustajan pelisuunnitelman nakertaminen.
Pelin tapahtumien aistiminen on tärkeintä, kun kovavauhtisessa sarjassa kaikki pistävät itsensä likoon ja tunteet läikkyvät silloin tällöin yli hyväksyttyjen rajojen.
Isompia rutinoita ei ole kuulunut. Siksi olen nyt liigatuomari.
Erotuomarilta vaaditaan tietysti nopeita ja sääntöjen mukaisia päätöksiä.
– Mielestäni paras puoleni tuomarina on kommunikointi joukkueiden kanssa, sanoo Hyvärinen.
– Haluan johtaa peliä myös puhumalla. Parhaassa tapauksessa tilanne purkautuu hyvissä ajoin, kun pystyn ilmaisemaan pelaajille rajat.
Hyvärisen mukaan puhuminen on tärkeä lahja. Kun pelaajat tietävät erotuomarin taustan entisenä pelimiehenä, se saattaa myös auttaa yhteisen sävelen löytämisessä.
– Nykyään englannista on tullut kaukalon kieli. Joukkueissa on paljon ulkomaalaisia, joten englannilla pärjää oikeastaan aina. Tietysti suomalaisten pelurien kanssa jutellessa voi suomeakin haastella.
Tuomarin tehtävä on omalla tavallaan samanlainen kuin pelaajien.
– Kun kaukalossa selviää, niin se antaa mahdollisuuden päästä kovempiin otteluihin. Aloitin ihan pienten poikien peleistä, pääsin nopeasti ensin C-nuorten ja pian A-nuorten otteluihin, kertoo Hyvärinen, joka palkittiin edellisellä kaudella Mestiksen parhaana päätuomarina.
– Sain kevätkaudella myös ensimmäiset liigapelit tililleni, kertoo Hyvärinen, joka valittiin tälle kaudelle alan eliittikaartiin.
Nyt on menossa ensimmäinen kokonainen liigakausi, mutta ura jatkunee pitkään.
– Isompia rutinoita ei ole kuulunut. Siksi olen nyt liigatuomari.
Tuomarinelikko saa otteluiden jälkeen ja tarvittaessa erätauollakin palautteen.
– Palaute tarkoittaa myös mahdollisuutta kehittymiseen, puntaroi Hyvärinen.
Hän ei ole vielä tuominnut yhtään ottelua kotikaukalossaan Niiralassa.
– Mitään kirjoitettua sääntöä tuomitsemisesta kotikaupungissa ei kuitenkaan ole. Sellainenkin peli, jossa vihellän KalPan kotiottelua, sattuu vielä kohdalle.
Hyvärinen kannustaa nuoria erotuomaritehtäviin.
– Kuopiossakin on kerho, joka antaa koulutuksen ja mahdollisuuden kokeilla hommaa.
Hänellä on muutama hyvä kannustinkin tuomarin tehtävään.
– Kunto kohenee tehtävässä. Harrastuksesta maksetaan myös pieni korvaus, sanoo Hyvärinen.
– Huono puoli on tietysti joskus saatu ankara palaute kentältä ja katsomosta. Toisaalta pelaajanakin viihdyin entistä paremmin, kun katsomosta huudeltiin. Se vain kannusti, kun joku yritti horjuttaa huudoillaan.
Hyväriselle kovan kunnon merkitys tuomaroinnissa valkeni, kun hän ei ennen liigapelejään saanut kuntotestiä läpi.
– Sen jälkeen alkoi kuntokuuri. Nyt pyörätestit ovat menneet hyvin. On muistettava, että ottelutapahtuma vie tuollaiset 2500–3000 kilokaloria viheltäessäkin. Tuomari on koko ajan jäällä, ja hänen on oltava kovassa kunnossa.
Erotuomari, joka käy myös töissä, saa palautetta joskus kotoakin.
– Vaimo ja kaksi lasta ovat muistutus siitä, että kotihetkiäkin täytyy mahtua elämään."