Jotain tällaista oli osattu pelätä, mutta tuhojen laajuus yllätti kaikki. Herättääkö se amerikkalaiset tulevaisuuteen, joka on vääjäämättä edessä?
www.hs.fi
Tässä HS:n jutussa mainitaan että ”On arvioitu, että taloudelliset vahingot voivat nousta 50 miljardiin dollariin, josta 20 miljardia dollaria oli vakuutettu.”
Todella kovaa hintaa tulevat ihmiset maksamaan. Jotenkin yllätys tuon vakuutetun omaisuuden pieni prosentti. Toisaalta samassa jutussa mainitaan että pelkästään State Farm oli irtisanonut 1600 kodin vakuutukset Palisadesin alueelta viime vuonna. Ja aiemmin (2023) oli hesarissa että monelle alueelle ei myönnetä enää uusia vakuutuksia.
Nyt voisi olla hyvä hetki kyseenalaistaa, että kannattaako enää lähteä rakentamaan noille ihan paloherkimmille raja-alueille taloja uudestaan. Kun ei nuo palot nyt varmaan ole ainakaan vähentymässä. Vaatisi toki jotain kannustinta, että porukka rakentaisi muualle. Sitä nyt ainakaan on liian myöhäistä enää estää, että ihmiset ovat ylipäänsä muuttaneet teknologian kehittyessä 1900-luvun aikana isoin joukoin näille olosuhteiltaan epäinhimilliselle "äärialueille". Los Angelesiin, Floridaan, Las Vegasiin, Arizonaan ja mitä näitä nyt on.
Yksi asiahan tuolla oli kanssa, että Kalifornian herkimmille maastopaloalueille on tullut joskus 2008 uudet tiukemmat pykälät talojen rakentamisesta maastopalo"kestäviksi". Eli piti olla mm. kipinänkestävä/tulenkestävä katto, palonkestävät seinät ja ulko-ovien sekä ikkunoidenkin tuli kyetä 20 minuuttia kestämään tulta. Tarkoitus juurikin, että tuli leviäisi hitaammin asuinalueilla. Mutta tietysti nuo pykälät koskevat vain 2008 jälkeen rakennettuja uusia taloja, eli vanhojen talojen omistajien ei noita tarvitse täyttää. Joidenkin raporttien mukaan vain 5% esim. Palisadesin alueen rakennuksista olisi rakennettu 2010 tai myöhemmin ja 16% taloista oli ylipäänsä rakennettu 1990 tai myöhemmin.
Useat aiemmat maastopalothan ovat syttyneet noista kaatuneista tai katkenneista sähkölinjoista, eikä vieläkään ole ollut liian isoa kiirettä alkaa kaivaa niitä kaikkia maan alle, koska sehän maksaa yhtiöille valtavasti ja häiritsee ihmisiä kun kaivetaan auki katuja ja maata.
Kovastihan nuo tuolla - ainakin jotkut - taitavat etsiä jotain yhtä syyllistä, johon voi osoittaa sormella. Mutta pääsyy tuohon isoon tuhoon taisi kuitenkin olla nuo voimakkaat tuulet, jotka levittivät sitä tulta niin valtavan nopeasti ja se sama tuuli sitten myös piti sammutuslentokoneet ja -kopterit maassa. Virheitä tehtiin ja tulevaisuudessa voivat olla paremmin valmistautuneita, mutta silti tuo tuho olisi tuon tuulen vuoksi tullut olemaan iso jokatapauksessa.
Amerikkalaisinta mitä tiedän on sitten nämä omien talojen rakentamiset omalla palopostilla (samoista varannoista vesi kuluu, liekö vain haittaa katastrofin aikana), tai yksityiset palokunnat. Jälkimmäisten isoin työllistäjä tosin taitaa olla vakuutusyhtiöt, jotka käyttävät niitä kaikkein kalleimpien vakuuttamiensa talojen varjeluun, ettei niitä taloja joutuisi korvaamaan.