Kaikkien aikojen paras maalivahti?

  • 9 714
  • 41

Kaikkien aikojen paras maalivahti on..


  • Äänestäjiä
    194
  • Poll closed .

red.machine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slovakia
Tällaista äänestystä en pikaisella haulla löytänyt, joten avataanpas. Eli simppeli kysymys: Kuka on sinun mielestäsi paras veräjänvartija jääkiekon historiassa?

Oma ääneni menee Dominik Hasekille. Kuusi Vezinaa, kaksi Hartia ja kolme William M. Jenningsiä. Hasekilla on myös paras torjuntaprosentti uransa lopettaneiden maalivahtien keskuudessa, mitä itse pidän parhaana mittarina maalivahtien paremmuutta vertailtaessa. Tässä kategoriassa Hasek(92,2) pesee muun muassa Royn (91,0) ja Brodeurin (91,2) selvästi.
 

Vuokralainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho! Arsenal
Tretjak. Kukaan ei pääse edes lähelle. Niistä uskomattoman pienistä varusteista huolimatta otti välillä aivan kaiken kiinni. 1981 Canada cupin suoritus on parasta maalivahdilta, mitä olen ikinä nähnyt. Jonnet ei vaan muista.
 

Ralph

Jäsen
Patrick Roy, Martin Brodeur, Dominik Hasek, Vladislav Tretjak, Semyon Varlamov ja Juuse Saros muodostavat kärkikuusikon tuossa järjestyksessä. Sitten tulee iso ero seuraaviin. Viimeisenä Jere Myllyniemi.
 

Rocco

Jäsen
Ihan mahdoton lähteä vertailemaan. Joskus vielä 50-60 -luvulla, maalivahtien varusteet olivat todella paljon pienemmät, puolustuspeli oli aivan eri tavalla organisoitua, ja maaleja tehtiin lähes tuplasti enemmän kuin nyt. Tilastoja katsomalla vanhemman ajan maalivahdit ovat aivan surkeita, mutta silloin maalivahtien piti oikeasti torjua niitä kiekkoja, eikä olla isona liikkuvana varustemöhkäleenä kiekon edessä, ja toivoa että puolustajat siivoavat irtokiekot.

Melkeinpä ne arvostetuimmat tilastot on voittoprosentit, sillä muuten eri aikakausien maalivahtien vertailu on mahdotonta.

Tällä perusteella sanon Jacques Plante. Tretyak olisi ehkä hyvä haastaja, mutta emme koskaan saa tietää totuutta, koska hän pelasi lähes koko uransa Neuvostoliiton ylivoimaisen joukkueen takana, eikä juuri koskaan kohdannut todella kovia vastustajia.
 

Klose16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Die Deutsche Nationalmannschaft
Nähdyistä, Dominik Hasek. Huippuotte(lu)iden vertailussa ei hänestä oikein mennä ohi.
Pavel Bure niittasi kyllä Suomea vastaan vitoset mutta finaalissa olikin aivan täysi lapanen.
 

Ostoskassi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet, Boston Bruins, suomalaiset
Itsekin tein valinnan sen perusteella mitä olen itse nähnyt ja kaksi oli ylitse muiden. Loppujen lopuksi arvoin Hasekin ja Brodeurin väliltä, ja tällä kertaa arpaonni suosi Brodeuria.

Molemmat pelanneet upeat urat, siitä ei kahta sanaa.
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Itsekin tein valinnan sen perusteella mitä olen itse nähnyt ja kaksi oli ylitse muiden. Loppujen lopuksi arvoin Hasekin ja Brodeurin väliltä, ja tällä kertaa arpaonni suosi Brodeuria.

Molemmat pelanneet upeat urat, siitä ei kahta sanaa.

Vaikea kysymys. Jos tuohon rinnalle ottaa vielä Roy:n, niin alkaa olla lopettaneiden ukkojen podium täynnä. Urheilun evoluutio on kuitenkin väistämätön luonnonlaki joten on selvää että tällä hetkellä tuota kolmikkoa haastaa useampikin pelaaja ml. Rinne ja Rask.

Maalivahtia voidaan arvioida myös merkityksensä kannalta omalle joukkueelleen. Tässä kategoriassa Brodeur taitaa olla omassa luokassaan. Toisaalta Hasek voitti IMO kaikkien aikojen kiekkoturnauksen, Naganon, omalle jengilleen.

Jos taas katsotaan veskarin laajempaa vaikutusta toimialallaan, onko kukaan lähelläkään Roy:ta? Enpä usko.
Lopulta valinta täytyy tehdä intuition pohjalta, ja mielestäni kaikkien aikojen paras uransa lopettanut veskari on Dominik Hasek.
 

Anzi

Jäsen
Kannattaisikohan näissä äänestyksissä ottaa käyttöön vaikka tämä NHL 100 legendaa malli? Eli eri aikakausien parhaita?

Tuohon Roccon kirjoitukseen varusteiden koosta lisäviitaten, esim. maalivahtien varusteet aina 90-luvulle asti eivät mahdollistaneet nykytyylin käyttöä. Esim. yläkropan suojaus oli ihan pumpulia nykypäivän vehkeisiin verrattuna. Ainoat mitkä suojasivat hyvin olivat patjat ja nekin painoivat monta kertaa enemmän kuin nykypäivän patjat ja niillä ei todellakaan tehty mitään butterfly-liukuja, kun luonnonnahka ei juuri jäässä liukunut nykyisiin keinomateriaaleihin verrattuna.

Esim. ihan tästä turvallisuus- ja liikkumissyystä maalivahdit pelasivat stand uppia lukemattomat vuosikymmenet. By the way, missä tuosta listasta on butterfly-tyylin esihistorian eka evoluutio Tony "Mr Zero" Esposito, joka pelasi orastavalla bf-tyylillä vermeiden tasosta huolimatta jo 70-luvulla?

Ja sitten esim. Patrick Royn vermeet taisivat olla hiukan ylimitoitettuja, ja Royn tuoman "turvonneet vermeet" tyylin takia mv-varusteisiin alettiin reilu kymmenen vuotta sitten pistämään rajoituksia. Hasekin mailan drop down maalinedusruuhkissa myös hieman kutitti sääntökirjan pykäliä.

Jacques Plante sitten esim. muutti maalivahtien pelityyliä 50-luvulla pelkästä maalinsuullaseisojasta mm. kolmanneksi puolustajaksi. Plante myös toi ensimmäisenä huipputasolle maskin, joka sitten mahdollisti jälleen hiukan aktiivisemman mv-pelin päänalueen välittömän loukkaantumisriskin hitusen pienennyttyä.

En siis äänestä tuosta listasta ketään, koska tuossa ei ole kaikki mahdolliset ehdokkaat ja tiettyjen aikakausien pelaajien vertailu on mahdotonta.
 

Roger Moore

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokudo Keikaku, Miljoonamiehistö, Ranska, KuPS
Hasekia äänestin, olkoonkin että aikakausien vertailu on ihan mahdotonta. Hasek kuitenkin teki suurimman vaikutuksen kaikista veskareista joita itse olen nähnyt, ja jos nyt ihan yksittäisiä suorituksia miettii niin olihan se Naganon olympialaisten suoritus veskarilta ihan järjetön, kuusi peliä torjuntaprosentilla 96,1 ja päästettyjen maalien keskiarvo 0,97. Pidän tuota kovempana suoritusta kuin Carey Pricen suoritusta Sotshista (5 peliä, 97,1% ja GAA 0,57), ihan siitä syystä että Dominaattori ei pelannut lähellekään niin kovan puolustuksen takana omassa tähtihetkessään.
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
1. Hasek
-
-
2. Tretjak
3. Roy

Kaikkien aikojen paras maalivahti on vielä helpompi valita kuin paras puolustaja, saatika paras pelaaja. Ja Hasek on ainoa veskari, joka menee viimeksi mainitussa top 5:een, mahdollisesti ainoa top 10:ssäkin.
 

Blackie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Hasek. Teki yksin välillä ihmeitä. Brodeur hyötyi New Jersey Devilsin systeemistä.
 

Grainger

Jäsen
Suosikkijoukkue
La Decimoquarta
Viisi suurinta: Brodeur, Dryden, Hasek, Roy & Tretjak.

Jos pitäisi valita joku näistä maaliin omaan joukkueeseeni, kun panoksena on koko omaisuuteni, niin se mies olisi:

Patrick Roy on edelleen ainoa jääkiekkoilija maailmassa, joka on voittanut Stanley Cupin käytännössä yksin. Hasekin kohdalla vedotaan usein siihen, että hän pelasi Sabresin umpisurkeassa joukkueessa, mutta ei Royn aikainen Canadienskaan mikään ehdoton huippujoukkue ollut. Tai oli se siinä vaiheessa, kun Patrick Roy seisoi sen tolppien välissä.

Parhaimmillaan, kun sillä on oikeasti merkitystä, neljä Stanley Cupia ja kolme Conn Smythea. 247 pelattua pudotuspeliä ja näissä 151 voittoa. Lisäksi tajusi lopettaa huipulla, eikä kituutellut Brodeurin ja Hasekin tavoin oman joukkueensa riippakivenä.
 
Viimeksi muokattu:

Vahtimestari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Real Madrid
Nähdyistä, Dominik Hasek. Huippuotte(lu)iden vertailussa ei hänestä oikein mennä ohi.
Pavel Bure niittasi kyllä Suomea vastaan vitoset mutta finaalissa olikin aivan täysi lapanen.

Älä nyt viitsi, meinaatko että Dominik Hasek vs Myllyksen Jamo olisi jotenkin epäreilu vertailu?

Äänestin Hasekia.
 

H.Incandenza

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, SiiPe, Chelsea FC
Markus Ketterer. MM-92 välierien rangaistuslaukauskisa, nevöfoget. Jos näistä tarjolla olevista vaihtoehdoista pitää valita niin sanon, että Hasek omintakeisen mutta toimivan tyylinsä takia. Vaikka kyllä ne jäänpinnassa tapahtuvat takakäden pyyhkäisyt aina ketuttivat kun suomalaisten maalit niillä estettiin.
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Tämän päivän mutulla minun valintani on Patrick Roy. Dominik Hasek ja Martin Brodeur saattoivat olivat yksilöinä vieläkin parempia, mutta kun otetaan huomioon pelipaikka jossa ainoana jääkiekossa tilastoidaan voitetut ja hävityt ottelut, pidän Royta kaikkien aikojen voittajatyyppinä ja siten parhaana torjujana. Ei ottanut eniten voittoja koskaan, mutta kolme Conn Smythea ainoana pelaajana pelin historiassa on saavutus josta on paha laittaa paremmaksi. Saavutuksen arvoa vain alleviivaa se, että Connit ja Stanley Cupit tulivat kolmella eri vuosikymmenellä ja kahdessa eri seurassa.

Huominen mutuni saattaa olla toinen, mutta sitähän ei killata.
 
Viimeksi muokattu:

Trimmer

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Hasekille ääni tottakai. Oma Top-5 on Hasek, Tretjak, Roy, Niittymäki, Hextall
 

Avuton tunari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vähän kaikki.
Missäköhän on Roberto Luongo? Kyllähän hän selvästi kuuluu tuohon äänestykseen,..
Hasek on paras tai no, ainakin näyttävin maalivahti.
 

Kettu Vitonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS vuodesta 1985
Aika mahdoton homma vertailla näitä keskenään. Sanon silti Tretjak, en siksi että on tilastojen valossakin täysin ylivoimainen vaan siksi että toi kaveri vaan oli jotain niin maagista omana aikanaan. Monet pihapelit on vedetty niin että molemmissa päissä on ollut maalissa Tretjak.
 

Hereworth

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho, Joni Puurula, Flyers
Todella vaikea valita. Tilastoja tarkastelemalla eri tulokulmista se voisi olla kuka tahansa joukosta Brodeur, Hasek, Roy tai Tretjak. Tai sitten painottamalla merkityksestä joukkueelleen tjsp. Tai siitä, ketä noista pikkujunnuna fanitin eniten pihapeleissä. Kyllä minä Tretjakille annan ääneni, johtuen juurikin aikakaudesta ja varusteista joilla pelasi.

Joni Puurulan mukanaolo listalla olisi epäreilua kanssakisaajia kohtaan...
 

ernestipotsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Hasek.

Pitkälti jo toistettujen syiden takia. 90-luvun lopulla aivan ylivertainen pelaaja pelipaikallaan. Jatkoi uraansa pitkään ja torjuntatyyli oli persoonallinen. Pihapeleissä maalivahtina olin aina "hasekki" ja hänen lätkäkorttinsa oli kokoelmani arvokkain.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös