Mainos
  • Joulurauhan julistus
    Huomenna, jos Moderaattorit suovat, on meidän Jatkoajan armorikas joulupäivä; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha, kehottamalla kaikkia tätä palstaa asiaankuuluvalla kirjoittelulla täyttämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla kirjoituksella häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka Moderaattorit ja säännöt kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

    Toivotamme kaikille Jatkoajan kirjoittajille sekä lukijoille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2025.

Kaikken aikojen hyppääjät!

  • 8 881
  • 63

Kuka on kaikkien aikojen paras mäkimies?

  • Matti Nykänen

    Ääniä: 170 62,7%
  • Jens Weissflog

    Ääniä: 18 6,6%
  • Janne Ahonen

    Ääniä: 34 12,5%
  • Adam Malysz

    Ääniä: 3 1,1%
  • Kazuyoshi Funaki

    Ääniä: 5 1,8%
  • Primoz Peterka

    Ääniä: 1 0,4%
  • Toni Nieminen

    Ääniä: 4 1,5%
  • Espen Bredesen

    Ääniä: 1 0,4%
  • Sven Hannawald

    Ääniä: 1 0,4%
  • Martin Schmitt

    Ääniä: 1 0,4%
  • Andreas Goldberger

    Ääniä: 2 0,7%
  • Simon Ammann

    Ääniä: 0 0,0%
  • Jani Soininen

    Ääniä: 5 1,8%
  • Andreas Widhölzl

    Ääniä: 0 0,0%
  • Joku muu, kuka?

    Ääniä: 26 9,6%

  • Äänestäjiä
    271

hannes_ko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Fly Emirates
koo kirjoitti:
Sellainenkin nimi oli kun Tauno Käyhkö, kai. Muistaakseni kanadalainen, ehkä suomalaisia sukujuuria.

Terveisin koo
Kanadaan muuttanut suomalainen. Aikuisena muuttanut, edustuksia molemmissa maajoukkueissa.

Lisätään nyt vielä, että aika helvetin lähellä oli, että olisi kansallissankari, mutta ei, ei. Suomalaisten tuuria.
 

Olkku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen mestarit 20-21
Joku muu.

Juha Jokiharju ehdottomasti. Tuosta ei voi paremmaksi pistää millään.
 

TM

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Taitopelaaja kirjoitti:
Jäihin tuosta monta hyvää pois, mutta vaihtoehtona on myös "Joku muu, kuka?", jossa voi tuoda julki sitten niitä nimiä, jotka jäivät pois.

Nyt sieltä 80-luvun alusta muistui mieleen myös Horst Bulau. Sijoittui Maailmancupissa toiseksi kaudella 82-83 ja kolmanneksi 80-81 ja 81-82.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Nykänen on selvä ykkönen. Eniten mc-voittoja ja suurin ämpärillinen arvokisamitaleja. Kaikkien aikojen yksien kisojen olympiaesiintyminen mäkihypyssä eli Calgary 1988, jolloin Matin ylivoima oli jotain täysin maagista. Ylivertainen myös suhdeluvulla saavutetut mc-pisteet per hypätyt osakilpailut. Matin aikana järjestettiin kautta kohden 22-25 maailmancupin kisaa. Sittemmin kisatahti on keskimäärin kiristynyt. Lentomäestä Nykäsellä on vain yksi maailmanmestaruus joskin himmeämpiä mitaleja Matti kävi pokkaamassa neljästi - tässä pitää huomata että lentomäenkin mm-kisoja on järjestetty vain joka toinen vuosi. Joku voisi kommentoida että tiukemmalla fokuksella ja määrättyjä lieveilmiöitä karsimalla Matin ura olisi ollut vieläkin ylivertaisempi. Niin tai näin, pitäisin Nykästä myös kaikkien aikojen lahjakkaimpana mäkihyppääjänä.

Jens Weissflogin saavutukset eivät tosin jää kauaksi Nykäsestä. Näin varsinkin kun huomioidaan että Weissflog oli huipputikissä sekä 80-luvun puolivälissä jolloin hypättiin sukset rinnakkain että kymmenisen vuotta myöhemmin puhtaasti v-tyylin aikakaudella. Ainoa hyppääjä joka tavallaan loi kaksi menestyksekästä mäkihyppyuraa kahdella eri tyylillä, mm. voitti Saksan-Itävallan mäkiviikon sekä veellä että ilman. Kahden tyylin menestyksekäs hallinta hienoon voittosaldoon yhdistettynä nostaa Weissflogin kaikkien muiden paitsi Nykäsen edelle.

Seuraavassa aallossa tulee Adam Malysz joka on vetänyt häikäisevän määrän dominantteja kausia, vain muutama hieman vähemmän huikea vuosi mahtuu väliin. Malyszin saavutukset arvokisoissa jäävät etenkin Nykäsen varjoon, joskin taannoinen Sapporon normaalimäen esitys paikkasi kovasti Adamin saldoa.

Kunniamainintoja saavat TOP 3:n takana lukuisat muut. Janne Ahosen lähes sataa (tällä hetkellä nähtävästi 96) sijoitusta kolmen sakkiin maailmancupin kisoissa on pakko arvostaa korkealle. Edelleen Ahonen on sijoittunut seitsemänä kautena kolmen sakkiin maailmancupin lopputuloksissa eli useammin kuin kukaan muu. Pitkä ura jatkuu edelleen. Schmittin, Hannawaldin, Bredesenin, Felderin, Goldbergerin ym. muutama hyvä kausi voidaan noteerata lähimenneisyydestä mutta ei niillä Mattia ja Jensiä hätyytellä, ei missään tapauksessa Malysziakaan. Toni Nieminen taas oli kaudella 1991-1992 ylivoimaisempi hyppääjä kuin kukaan tätä ennen tai jälkeen, mutta ei tuolla voi kaikkien aikojen hyppääjäksi mitenkään päästä. Ei vaikka Nieminen hyppäsi o-kisojen joukkuemäen kultaa lähes yksinään ja oli todella tipalla ettei voittanut ekana hyppääjänä jokaista neljää mäkiviikon osakilpailua. Nieminen muuten hyppäsi ensimmäisenä 200 metriä pystyssä pysyen, jonkinlainen saavutus sekin ja yksi harvoja Niemisen mäkihyppyuran tähtihetkiä vuoden 1992 jälkeen.

Tällainen tarkastelu ei varmasti tee oikeutta 70-80 -lukuja edeltäneiden aikojen mäkihyppääjille. Historian hämäristä löytyy monia mainitsemisen arvoisia nimiä mutta samalla on todettava että koko laji on muuttunut varsin lyhyessä ajassa valtavasti. Eri aikakausien mestareiden vertaaminen on paljon hankalampaa kuin monissa muissa urheilulajeissa. Kilpailun kiristyminen, tason nousu ja toiminnan kaikkinainen ammattimaistuminen ovat kuitenkin hyviä perusteita sille miksi kaikkien aikojen mäkihyppääjät voidaan nimetä niiden joukosta jotka ovat urheilleet aivan lähimmässä menneisyydessä.
 
Viimeksi muokattu:

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao
Helmut Regnagel, tiätty.
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Valitsin Janne Pesosen, Eddie Edwardsin ja Primoz Peterkan väliltä ja tulin lopputulokseen Peterka. On se vaan kova juttu voittaa nuo maailmancupit, vaikka nyt ei aina korvien väli kestäisi arvokisoja.
 

Samsonov

Jäsen
Suosikkijoukkue
HFBoards oikeinkirjoitus
Janne Ahonen on mun valinta.

Nykäsen ajoista en muista mitään....koska en Calgaryn olympialaisia vielä nähny.

Vislan kolibri hyvä kakkonen.
 

Loktev

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Ehdottomasti puolalainen Woijciech Fortuna, joka voitti suurmäen olympiakultaa Sapporossa 1972. Sillain ei vielä tuuliolosuhteiden muuttumista otettu huomioon. Muistaaksen Fortuna hyppäsi ensimmäisellä hypyllään sopivassa tuulessa metritolkulla muita pidemmälle. Toisella kierroksella hän "palasi normaalitasolleen", mutta ensimmäsen kierroksen johto piti kuitenkin loppuun asti!

Tuolloin mäkihyppy oli vielä todellista fortunapeliä!
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Minulle tulee maskista mieleen ensimmäiseksi Virginio Lunardi. Voi muuten olla, että mies ei edes maskin kanssa hypännyt, mutta mielikuva on se, että ensimmäisenä italialaisista esiin hiipinyt Virginio tuon naamarin kanssa pinnalle tuli.

Vastaanpa monta vuotta vanhaan viestiin - ensimmäinen maskimies italialaisistahan oli toki Antonio Lacedelli. Siihen oli joku tarinakin, olikohan Lacedelli ollut prätkäkuski tms., mutta joku tällainen tarina, joka kerrottiin lähetyksissä.
 

lefa

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Rangers, Real Madrid Cf ja Liverpool Fc
Masahiko Harada. Haradasta on jäänyt mieleen se,että hän yleensä hyppäsi aina toisella kierroksella huonon ja toisella aina hyvän hypyn. Lisäksi on ihailtavaa miten Harada aina hymyili hyppynsä jälkeen vaikka olisi hypännyt kummulle.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Masahiko Harada. Haradasta on jäänyt mieleen se,että hän yleensä hyppäsi aina toisella kierroksella huonon ja toisella aina hyvän hypyn. Lisäksi on ihailtavaa miten Harada aina hymyili hyppynsä jälkeen vaikka olisi hypännyt kummulle.

Tämä "aina" taisi olla urallaan kuitenkin lähinnä kaksi kertaa, eli Lillehammerissa sen Weissflogin onnittelun jälkeen joukkuemäessä ja Naganon pikkumäessä, jossa putosi toisella hypyllään mitaleita. Aika maineensa vanki, kun kuitenkin on vaatimattomat yhdeksän arvokisamitalia joista kolme kultaista ja olympialaisista saldo 1-1-1 (vertailun vuoksi Janne Ahosella 0-2-0)...
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös