Lawless kirjoitti:
Kysymys kuuluukin: Onko tällaisen torrent-sivuston ylläpitäminen rikos? Eiväthän .torrent-tiedostot, joita tällainen sivusto levittää, voi mitenkään olla laittomia. Vai joko pelkkä se riittää tekemään tällaisesta torrent-trackerista laittoman, että näiden torrent-tiedostojen avulla välitetään yhteystietoja, joiden avulla käyttäjät voivat vaihtaa tekijänoikeudella suojattua materiaalia? Eli toisin sanoen laittoman toiminnan mahdollistaminen.
Ioota Rhoo kirjoitti:
On laitonta. En jaksa nyt tarkistaa, mutta ymärsin sen niin, että nykyään kaikenlainen julkaiseminen, joka saattaa auttaa tekijänoikeuslakien rikkomista on laitonta.
Linkittäminen laittomaan aineistoon on laitonta. Ohjeet ilman linkejäkin ovat laittomia.
Nyt arvuutellaan myös onko esim. jos HS kirjoittaa iTunes haavoittovuudesta lehdessään, ja kertovat samalla miten DRM:n saa kytkettyä pois, rikkovatko he silloin lakia?
TARKENNUS: Siis Suomen uudesta tekijänoikeuslaista on kysymys. Internet kun ylittää kaikki rajat niin käytäntö on tietenkin erillainen ja usein mahdoton tietää mikä on laillista ja mikä ei.
Tosiaan tähän ”onko torrent-sivuston ylläpitäminen rikos Suomessa” kysymykseen haetaan nyt oikeusteitse vastausta, mutta minun mielipiteeni on ettei missään tapauksessa ole. Kuten Lawless tuossa mainitsikin, ei torrent-trackerillä ole välttämättä yhtään mitään laitonta, mutta esimerkiksi Finreactor tapauksessa sivusto nimenomaan mahdollisti laittoman materiaalin linkittämisen. Mielestäni kysymys on nimenomaan tässä tilanteessa tästä linkittämisen lainmukaisuudesta. Eli kyllä, nyt käsitellään onko laittoman materiaalin lataamisen mahdollistaminen rikollista toimintaa Suomessa.
Torrent-sivustot ovat sinänsä taatusti täysin laillisia, mutta kysymys on nyt ylläpitäjän vastuusta sisällön suhteen, elikö onko ylläpitäjä vastuussa jos hänen ylläpitämä palvelu mahdollistaa laittoman materiaalin jakelun?
Jos nyt oikeudessa päätetään että laittoman materiaalin mahdollistava järjestelmä on laiton ovat monet tahot vaikeiden kysymysten edessä. Lähestulkoon mitä tahansa välinettä, kuten esimerkiksi sähköpostia, voidaan käyttää tekijänoikeuksin suojatun materiaalin välittämiseen. Onko siis sähköpostipalvelun mahdollistava Internet operaattori osavastuussa jos asiakas käyttää palvelua laittoman materiaalin välittämiseen?
Ioota Rhoon HS Itunes DRM – esimerkistä voi yksintein todeta että mikäli näin tapahtuisi rikkoisi HS ilman muuta Lex Karpelaa. Kopiosuojauksen kiertämiseen tehdyn ohjeen julkaisiminen on laitonta. Tästä asiastahan heti tammikuussa uuden tekijäoikeuslain tullessa voimaan tehtiin tämä joukkorikosilmoitus kun porukka jengiä julkaisi palstallaan ohjeita kopiosuojauksien kiertoon ja tämän jälkeen ilmiantoivat itsensä poliisille. En tiedä onko esitutkintaa edes vielä aloitettu aiheesta. Mutta laittomuuteen ilman muuta uuden lain mukaan syyllistyivät ja nyt onkin mielenkiintoista odottaa mikä on ratkaisu. Tekijänoikeusrikkomushan vanhenee muistakseni kahdessa vuodessa, joten tämän porukan tuomioita sopii odottaa vielä varmaan yli vuosi.
Ymmärtääkseni monet laitonta materiaalia jakavat tracker-sivustot toimivat nykyään esimerkiksi Hollannissa jossa lainsäädäntö tekijänoikeusasioiden suhteen on hyvin lempeä kuluttajan kannalta ja näin ollen sivustot ovat varsin turvassa. Ei Suomen oikeusjärjestelmällä ole käytännössä yhtään mitään mahdollisuuksia puuttua ulkomailla sijaitsevien palvelimien toimintaan mikäli palvelimella ei tapahdu mitään kyseisen ulkomaan lainsäädäntöä rikkovaa toimintaa.