Kärppien yleisilme pysyy hyvänä
Peliesitykset ja –ilme ovat olleet kohtuullisen hyviä, kaikista häiriötekijöistä huolimatta. Häiriötekijöiksi luokittelen lähinnä joukkueen loukkaantumiset ja Jere Karalahden ympärillä velloneet huumelaineet, joka on tosin osattu käsitellä organisaatiotasolla kiitettävällä tavalla.
Karalahden murheellinen tapaus on nostettu joukkueen sisällä henkiseksi vahvuudeksi. Kärpät on kaikesta huolimatta puolustajan rekrytoinnissa lotto- ja imagovoittaja, sillä Karalahti muuttui Oulussa henkilökuvaltaan täysin – hän muutti elämäntapahistoriansa Kärpissä toiseen ääripäähän. Karalahdelle annettiin mahdollisuus, jonka hän on käyttänyt. Ihminen ei vaan voi muuttaa historiakuvaansa missään määrin. Valitettavasti.
Pelitavallisesti Kärppien kurinalainen, nöyrä ja aktiivinen 1-2-2 –ohjauspeli on toiminut suhteellisen hyvin. Yksilöiden voittamisen tahto sekä kulttuuri raamittavat pelitavan toimivuuden dynaamiseksi ja konemaiseksi yhtälöksi, jota on vaikea liigatasolla murtaa. Voidaankin kai sanoa, että valmennusjohto on saanut jälleen joukkueen yhteenhitsatuksi, raikkaaksi ja nälkäiseksi. Auttamatta toki myös loukkaantumiset nakertavat osaltaan pelitapaa, sen toimivuutta. Kentällisten sisäinen harmonia pirstoloituu ja yksilöistä joudutaan kasvattamaan uusi seos. Pelitapa on kuitenkin moukaroitu yksilöille syvään selkärankaan. Kärppien imagollinen laatutekeminen on huutomerkattu palvelemaan pelaajia – pelitapa on räätälöity pelaajia palvelevaksi elinympäristöksi.
1. OMAN PÄÄN PELAAMINEN HYÖKKÄYS- JA PUOLUSTUSSUUNTAAN
Pelinopeus, -rohkeus sekä –äly lokeroi puolustuspelitavan. Oletettavasti Kärpät on erittäin vahva kulma- ja kaksinkamppailupelaamisessa. Tämä johtuu aktiivisesta, paineistavasta pelitavasta myös puolustusalueella. Vastustaja pyritään ohjaamaan kiekollisena kulmiin ja päätyyn, missä tehdään miesylivoima. Häirintä aloitetaan yleensä jo pelin tärkeimmällä osa-alueella, keskialueella. Kiekko yritetään riistää omille, jonka jälkeen pyritään nopeaan, laadukkaaseen ja lyhyeen ykkössyöttöön – laitaan tai keskelle peliolosuhteista riippuen. Ykkössyöttö ja avauspeli ovat muutenkin elintärkeä elementti, että kokonaisvaltainen pelitapa toimii eritoten hyökkäyssuuntaan. Apu täytyy löytyä läheltä kiekollista. Sitä kautta Kärpät kykenee liigatason vaarallisempaan sekä nopeimpaan vastaisku- tai suunnanmuutospeliin. Kolmelta kaistalta.
Mikäli kaksinkamppailu- tai kulmapelaamisessa ei pärjätä, pakotetaan vastustaja laukomaan kuitenkin B-sektoreilta, jolloin sota-alue (A-sektori) jää mahdollisimman vähän käyttämättä. Pelaajien reagointinopeus on tärkeää mahdollisiin rebound-kiekkojen siivouksessa neutraalialueelle. Tärkeintä puolustuspelaamisessa on kurinalaisuus, jotta vältyttäisiin "juoksentelulta" vastustajan perässä. Aluepelaaminen täytyy sementoida organisoidulle alustalle, jotta puolustuspeli palvelisi myös hyökkäyksen lainalaisuuksia.
OMA ARVIO:
onnistuttu hyvin, vaikka korostaisin puolustuspaletin loukkaantumisten ajavan puolustuspelitavan välilliseen pakkoheilahteluun. Maalineduspelaamisessa ehkä eniten hiomista, joka korjaantuu pelaajien häijyydellä. Jere Karalahden poissaolo näkyy ajoittain. Maalivahtipeli kärsii liikaa, sillä apuja ei ole sota-alueella kakkoskiekkoihin liiemmin tullut. Peli kiekottomana pitäisi saada ohjattua enemmän siniviivan tuntumaan, painottomalle puolelle ja kulmiin, B-sektoreille.
Puolustusalueen ykkös / avaussyötössä(kin) hieman tekemistä. Ryhtiliike nopeampaan ja laadukkaampaan suuntaan. Etäisyydet ovat kunnossa, sillä vaihtoehtoja löytyy joka suuntaan.
2. KESKIALUEEN PELAAMINEN
Tärkein osa-alue jääkiekossa. Joukkue koittaa häirintäliikkua pelin ytimessä puolustussuuntaan hyvällä jalalla, aktiivisesti. Kiekolliseen käydään yhdellä, jopa kahdella miehellä (laita- ja keskushyökkääjä) kiinni pelin virtauksien mukaisesti. Vastustajan syöttösuunnat pyritään peittämään viimeiseen asti, jotta kiekollinen ajautuu hätäratkaisuun tai miinaan, jolloin kiekonriisto tapahtuu keskialueella. Kärpät vauhtijoukkueena pystynee hyödyntämään karvauspelin lainalaisuuksia hyvällä prosentilla, mikä peilaa ottelukuvien kiekollista hallintaa hyökkäyssuuntaan. Viisikon etäisyydet ja ajoitukset pitää olla kauttaaltaan kunnossa, jotta keskustan häirintäpeli onnistuu maksimaalisesti.
Hyökkäyspelaamisessa tehdään keskialueella usein taidetta upeiden yksilötaidon ja -suoritusten sekä nopeiden syöttöketjujen turvin. Se, puuroutuuko kiekollinen peli keskialueelle, riippuu puolustusalueen ykkössyötön laadukkuudesta. Mikäli avauspeli viipyy, myös hyökkäysarsenaali seisoo. Pelin kääntäminen ylipäätään hankaloituu ja peli puuroutuu keskialueelle. Näin ollen hyökkäyspelistä ei saada maksimaalitehoa irti.
OMA ARVIO:
kiitettävä. Taidetta on tehty – ja usein. Vaikkakin nopeutettavaa löytyy edelleen myös keskialueen pelistä, nimenomaan hyökkäyssuuntaan. Viisikon etäisyydet riittävän pienet, jonka ansiosta myös ajoituspelaaminen onnistuu kohtuuhyvin.
Kärpillä on kuitenkin niin laaja kärkiosaaminen ja yksilötaito joukkueessa, että peli pusketaan vaikka väkisin hyökkäysalueen tekopaikkoihin. Eritoten ykköskentällisen keskialueen ylitys on upeaa katseltavaa. Puolustussuuntaan aktiivinen häirintäpeli toimii moitteetta ja osaltaan tämä yksittäinen osa-alue on naimisissa voitontahdon sekä pelihalun kanssa. Pelin kiekollisesti hallitsevampi joukkue halutaan olla – tavalla tai toisella. Mikäli nälkä uupuu, kiekkoa ei myöskään haluta. Syödä.
Parannettavaa toki löytyy, vaikka arvio löytyy hyvän ja kiitettävän rajamaastosta. Edelleen, avauspelin varjo sanelee keskialueen ylityksen. Ykkössyötön on oltava nopea, laadukas ja lyhyt, jotta keskustan ylitys olisi äärimmäisen nopea sekä suoraviivainen.
3. KÄRPÄT HYÖKKÄYSALUEELLA
Joukkue vaarallisimmallaan. Organisoitujen hyökkäyskuvioiden päätteeksi Kärpät pyrkii suoraviivaisesti kohti maalia yhtenä rintamana. Tuloksellinen keino, sillä usein hyökkäys päättyy joko laukaukseen, maaliin tai vastustajan jäähyyn. Kärpät tiedostaa itsensä yksilötaidokkaaksi ja –vauhdikkaaksi joukkueeksi, joten itseluottamusrikkaus palvelee hyökkäyspään tehoja. Suoraviivaisuus ja pelirohkeus antavat valttikortin, joka jauhaa vastustajan useinmiten ottelun aikana pirstaleiksi.
Mikäli kiekko ajautuu hyökkäyspään kulmiin, tekevät kaksinkamppailutahto ja –voima esiinmarsiin. Hyökkäysalueen painepelaaminen kiekollisena pyritään saamaan vastustajia pakkorikkovaksi. Kulmista pyritään tulemaan kiekon kanssa maalille tai vaihtoehtoisesti jakamaan kiekkoa viivaan, josta puolustuskalusto pyrkii laukomaan.
Jos kiekko menetetään, prässi vastustajan kiekolliseen koitetaan antamaan heti syvällä hyökkäyspäädyssä, yhdellä tai kahdella miehellä olosuhteista riippuen. Kuitenkin niin, että vastustajan avauspeli häiriintyy ja niin, etteivät Kärpät joukkueena ylipelaa itseään pelin sisältä ulos. Vaatii ehdotonta kurinalaisuutta.
Paineistava prässi toimii väliajoin, mutta joukkueet liigassa ovat nykymuotissaan kiekollisesti erittäin päteviä, että kiekonriisto jäänee usein keskialueen viidakkoon. Niinpä hyökkäysalueen painepelaaminen pitää olla viisasta ja varovaisesti harkittua vastustajan vastaiskupelaamisen peloissa. Optimaalinen vaihtoehto on kuitenkin riistää kiekko jo varhain hyökkäysalueella, jotta kiekollinen painepelaaminen päästäisiin moukaroimaan vastustajaa rikkovaksi yhtälöksi.
OMA ARVIO:
hyökkäyspään kokonaisvaltainen pelaaminen on hyvää tasoa, johtuen juuri yksilötaidon rikkaudesta ja vaihtoehdoista. Ratkaisupelaajien taitokirjo on – loukkaantumisista (Paakkolanvaara, Kratena) huolimatta – niin laaja, että tehoja on toki synnyttäväkin. Silti, ottaen huomioon joukkueen nykypaineet, tehoja on saatu irti kohtuuprosentilla. Ykköskentällisen ratkaisutehokkuus on ilahduttava ja silmiin pistävä. Suunnannäyttämiskyky on ollut konemaista, jopa dynaamista.
Piilopotenttiaaliakin löytyy. Ehkä liikaakin. Muiden kentällisten nostettava roimasti tasoaan myös hyökkäyssuuntaan.
-----------------------------------------------------------------
Täytyy muistaa, että Kärpät on nykyliigaan ehkä liiankin rutiinirikas joukkue. Olen maininnut, että pelitavan puolittainen näkyminen ottelukuvan sisällä riittää Kärpille. Tämä on eittämättä totta, mutta on myös muistettava, että arsenaalin voitontahto ja psykologinen lujuus sanelee pelitavan toimivuuden tai toimimattomuuden. Voittamisen kulttuuri paistaa yksilöiden selkärangasta läpi ja nostattaa alitajunteisesti suoritustasoa. Suoritustaso on ollut mallikasta, muttei täydellistä. Täydellisyyteen ei pääse kukaan, mutta sitä kannattaa toki tavoitella.
Viimeinen Super Six –turnaus kolkuttelee kohtapuoliin takaovella. Näkisin 15. joulukuuta julkistettavalla joukkueella olevan potentiaalisia mahdollisuuksia finaalipaikan ottamiseen – jälleen kerran. Tämä edellyttää arviointieni murheenkryynien korjaamista. Suuren kuvan moitteeton toimiminen sekä joukkueen täysi yhtenäisyys vievät toki pitkälle, mutta polun varrella tarvitaan myös hyvän joukkueen onnea. Kuten rangaistuslaukauskilpailun voittamista, mikä on varsinaista arpapeliä. Aina.
Olen silloin tällöin, kun täällä vierailen, porannut kärsivällisyyden merkitystä pitkässä kaudessa. Kausi on pitkä, eikä yhdestä tai kahdesta tappiosta tai pelitavan toimimattomuudesta kannata murehtia. Pääasia, että keväällä valmistellaan tuhkimotarina vedättämällä kuntopiikin trendi äärimmilleen.
Kärpät on kuitenkin kultaa. Kaikesta huolimatta.
Näkisin myös mielelläni, mikäli täällä pureuduttaisiin täysin Kärppien pelitapaan. Miten, miksi ja minkä tähden Kärpät esiintyy pelitavallisesti nyt ja tulevaisuudessa.