Kärppien peliesitykset kaudella 2022–2023

  • 1 005 620
  • 19 703

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Jos Kärpät nyt muutamat seuraavat pelit keskittyisivät tuohon suorahyökkäyspelaamiseen ja saisivat onnistumisia siitä, se voisi nostaa monia pelaajia ihan uudelle tasolle aiempaan nähtyyn verrattuna. Mutta se vaatii sen, että ollaan rohkeita kiekolla ja uskalletaan haastaa. Uskalletaan pelata jääkiekkoa. Itseluottamus ei nouse sillä, että pelataan tätä samaa tuttua kulmarallia, ja väsytetään kärkipelaajat siellä.
Tämä vastaukseni nyt ei koske pelkästään sinua, mutta tuli nyt vain sellainen yksi asia mieleen, kun yllä olevan lainauksen luin. Kun täälläkin on siis itse kunkin toimesta tullut tuota pohdittua ja ääneen sanottua, että Marjamäen ja Kärppien "pitäisi alkaa pelata aktiivisemmin ja rohkeammin" ja Laten "pitäisi antaa pelaajien pelata ja pelata nimenomaan vaistoilla sekä raikkaammin hyökkäysalueella" jne. jne. Mutta ehkä nyt tässä vaiheessa voi alkaa pohtia jo hieman erilaista lähestymistapaa. Kun siis totuushan on se, että viime aikoina - jo ihan sieltä jostain marras-/joulukuun vaiheilta sanoisin -, niin Kärpät on itse aktivoittanut pelaamistaan/Kärppien peli on aktivoitunut erinäisten syiden (mm. parempi HAPP) takia asteittain, miten sen nyt haluakaan muotoilla (kun Latekin Petopodissa tähän otti siis kantaa, että Kärpät ei ole hänen mielestääni aktivoittanut pelaamistaa, vaan nyt hyökkäysalueella puolustetaan paremmin --> peli näyttää aktiivisemmalta yms. syy-seuraussuhteet ja jatkumot jne.)

Anyhow tai anywho, oli miten oli, niin ehkä nyt pitää siis alkaa tosiaan pohtimaan jo sitä toisenlaista vaihtoehtoa, vaihtoehtoa, jota moni ei ole ehkä ihan tarkoituksella alkaa pohtia, joten päätämpä nyt heittää sen tästä osin ilmoille. Kun siis tuntuu, että kaikilla - ja itselläni myös - on se niin vakaa luotto siihen Marjamäen osaamiseen ja, että kyllähän hän osaa peliä valmentaa erinomaisesti ja niin laadukkaasti (kuten varmasti osaakin ja kokemusta löytyy vankalla tavalla, ei siinä), mutta ehkä nyt pitää alkaa pohtia jo jotain osaamiseen ja kyvykkyyteen liittyvää kysymystä, jonka heitän nyt ilmoille. Tämä sen takia, koska kyllähän se Kärppien peli on aktivoitunut (syystä tahi toisesta), Kärpät pelaa nykyään rohkeammin ja haluaa olla pelissä se aloitteellisempi osapuoli, mutta ei siihen kykene, eikä kykene hallitsemaan tällä hetkellä siitäkän huolimatta peliä (ei näennäisesti, vaan aidosti), eikä Kärpät kykene luomaan parempaa hyökkäyspeliä tai parempia ja enemmän maalipaikkoja juuri nyt. Kärpät ei siihen nyt pysty, vaikka jo sieltä marras-/joulukunu tienoilta saakka, tahtotilaa ja vahvaa pyrkimystä - eri keinoin - tähän on ollut.

Enkä sano, että Lauri Marjamäki ei osaisi valmentaa peliä, mutta jokin siinä nyt on, että vaikka halua ja tahto on pelata aktiivisemmin ja pelata parempaa hyökkäyspeliä, ei Kärpät siihen vain kykene, vaikka on yritetty jo kuukausi tolkulla. Ainahan nämä eivät ole edes (siinä mielessä) osaamiskysymyksiä (esim. Pekka Virran epäonnistuminen SaiPassa, vaikka on huippuvalmentaja), mutta nyt tuota peliä ei vain - syystä tai toisesta - saada valmennettua parempaan kuosiin, eikä ole saatu. Jostain syystä, Marjamäen työkalupakki, ei ole tällä kaudella tarpeellisia työkaluja tuohon hyökkäyspeliin pystynyt tuottamaan, vaikka huimaa tietotaitoa ja yritys on varmasti kova. Työkaluja ei tällä kaudella vain näytä olevan tuon umpisolmun avaamiseen, vaikka yritystä on, niin jokin neuvottomuuden tila tuosta nyt heijastelee. Ja halusin tuoda tämän (erilaisen) näkökulman nyt esille, koska kuten tuo aiemmin nostamani Virran ja SaiPan esimerkki osoittaa, ei se aina edes riitä, vaikka olisi minkälainen tietotaito ja osaaminen, aina sitä hommaa ei vain saada toimimaan, kuten haluttaisiin.

Ja halusin tuoda tämän näkökulman nyt esille, koska tälläkin palstalla tuntuu - vielä osin - olevan se konsensus (kuten mm. itsekin olen ehkä tähän asti tupannut yksioikoisesti ajatella), että Late ei anna pelaajien pelata tai pitää suitset liian tiukalla. Mutta samalla Kärpät on aktivoittanut pelaamistaa viime kuukausina, jopa selkeällä tavalla (paineistaa nykyään hanakammin jne.), mutta peliä ei vain juuri nyt saada parsittua parempaan minttiin sekä luotu pelille (etenkin hyökkäspelille, ihan sieltä omista lähtemisestä lähtien) parempia raameja ja malleja, jotka tukisivat pelaajia, eikä hyökkäysalueella luotua parempia toimintamalleja, kuin tuo rännin rännitys, vaikka yritystä on vahvasti tähän ollut, että Kärpät olisi jo pidemmän aikaa ollut se aktiivisempi osapuoli, joka paineistaa ja määrää pelin tahdin. Taustalla on varmasti monisyinen ongelmavyyhti (henkisen puolen pitkän ajan jumit ja kasaantumiset sekä muiden mahdollisten ongelmien kasaantumiset ja kertaantumiset, prosessi ja muutos vaatii aikaa ja jos muutetaan kesken kauden yms.), jotka tuota kehitystä nyt jarruttavat, että mm. se hyökkäyspeli ei parempaa ole, vaikka yritystä siihen on ollut. Mutta parempaan ei nyt pystytä tai jos sen haluaa niin muotoilla: parempaan ei juuri nyt tunnut valmennuksen ja Laten osaaminen, kyvyt ja työkalupakki pystyvän tässä hetkessä, tällä kaudella, vaikka tahtotilaa kyllä löytyy ja on jo löytynyt pidemmän aikaa.

Kun siis, eihän kukaan nyt tahallaan halua hävitä, tai tahallaan pelata huonosti tai valitse itselleen tahallaan huonoja pelaajia jne., kyllä siellä (valmennuksella ja Latella, pelaajilla yms.) kaikki osaaminen ja yritys varmasti on pelissä, mitä koneesta löytyy (esim. tuon hyökkäyspelin kehittämisen ja pelin aktivoittamisen suhteen joka on ollut nähtävillä ja tapetilla jo kuukausitolkulla ja muutosta on nähty tuolla saralla Kärppien pelaamisessa), mutta juuri nyt se ei riitä parempaan, kuin runkosarjan 8.sija. Eli jos sen haluaa kärjistää ja kunnolla vetää mutkat suoriksi: osaaminen ei juuri nyt riitä parempaan, kuin runkosarjan 8.sija, pelin kehittämisen ja etenkni sen hyökkäyspelin suhteen. Ongelma- ja syy-seurausvyyhti siellä taustalla on varmasti kuten todettua, moninainen ja -syinen sekä hyvin kompleksinen ja myös hyvin vaikeaselkoinen, että minkä takia se potentiaali nyt jää sitten piippuun ja se paras maximaalinen jää ulosmittaamatta siitä Latenkin ja koko joukkueen osaamisesta ja kykykapasiteetista (jota sieltä kyllä varmasti löytyy), mutta se on sitten eri keskustelu se. Mutta ehkä tästä mielipiteestäni herää nyt taas sitten jotain keskustelua ja parranpärinää tästä yo. aiheesta...
 

Sturba

Jäsen
Suosikkijoukkue
Myllykosken imuri, Kärpät, Carolina Hurricanes
@Proffa_20 Eli minkä kysymyksen halusit siis heittää ilmoille? Jäi vähän epäselväksi, tai sitten en vain osaa lukea.

Topi Nättinen sen sanoi hienosti uusimmassa Liigapyykissä (aika 31:00 eteenpäin). Kärpillä ei ole suorahyökkäyspelaamista lähes lainkaan. Sanoi sen kyllä todella hyvin, itse en ole osannut sitä niin hyvin sanoittaa kuin hän, mutta mikäs ihme se on, kun en satu olemaan asiantuntija.

Hän siis sanoi, että vaikka suorahyökkäyksistä harvemmin tulee maaleja, tulee niistä luontevana jatkumona riistopelaaminen. Pitää olla aktiivinen, siellä lähellä vastustajaa, jotta saadaan riistoista laadukkaita maalipaikkoja. Kärppien peleissähän tätä harvoin näkee, koska yleensä se tutuin ratkaisu on kiekon dumppaus päätyyn ja sen menetys. Sama olisi jäädä vain odottelemaan punaviivalle träppiin, kun vastustaja hakee sen kiekon. Ei tuhlautuisi energiaa. Leskistä ei ainakaan kehonkielen perusteella kiinnosta hevon vittuakaan lähtä sinne seisovilta jaloilta kamppailemaan pakin dumppaamasta kiekosta.

Tässä kyllä hyvää asiaa Topi Nättiseltä:
"Jos sä lähdet 60 metriä viittä vastustajaa vastaan, niin sä harvoin teet maalin. Mutta jos saat noin kymmenen metrin päässä vastustajan maalista riiston olemalla aktiivinen, se maalinteon todennäköisyys on paljon korkeampi. Kärpät on passiivisia, suorahyökkäyspelaamista ei ole. Ei ole jatkopelaamista. Ei päästä paineelle, vaan vetäydytään, koska ei haluta ottaa riskejä, niin ei tule luontaisia riistoja, pelaajat ei pääse näyttämään sitä oveluuttaan ja... sitten ei oikein tuu maaleja."

Jokuhan voisi luulla että Nättinen on enemmän perillä jääkiekosta, kuin itse kuningas Marjamäki. Kärpillä on kyllä sellaisia hyökkääjiä tuossa joukkueessa, etteikö sinne alueelle voitaisi pyrkiä kiekolla. Onneksi sentään on näitä Leskisiä, Hyryjä, Kunykkeja, jotka pyrkivät viemään sen kiekon alueelle pelaamalla.

Ja siis ei, minulla ei ole mitään päätydumppeja vastaan, jos peli niitä pyytää. Mutta se ei saa olla jumalauta Oulun Kärppien ainut hyökkäyspelikirjan sivu, liekö ees sitä. Muutama rivi.
 

VicDahlgren

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Se muutos aktiivisempaan suuntaan loppuvuodesta oli aika näennäinen.
Aiemmin kun valuttiin 0-5 trapissa keskialueelle(turhan monesti jopa omalle siniselle), niin nyt se muodostelma on 1-4 tai pari kertaa pelissä jopa 1-1-3.
Kyllä ammatilaisjoukkue selvittää yksittäisen karvaajan 98/100 omalla alueella. Sitten jos siihen kiekollisesti sattuu vielä paremman pään pakki, ei se tarvi edes joukkuekavereiden apua siitä yksinäisestä karvaajasta selviämiseen.

Tuossa joskus syksyllä jo otin kantaa mielestäni Kärppien suurimpaan ongelmaan; PELINAVAAMISEEN!
Hyökkääjät varastaa niin paljon hyökkäyksiin lähdöissä, ettei pakit saa kiekkoa liikkeelle kun etäisyydet kasvaa niin pitkiksi. Siellä kyllä löytyy päteviä ukkoja pakistosta siihen hommaan, mutta kun ei kukaan ole auki syötölle.
Se toistuu niin lukemattomia kertoja pelissä, että kun päästään siihen tilanteeseen omalla sinisellä missä kiekko pitäis pelata hyökkääjälle vauhtiin keskialueelle, niin pakki pyöräyttää takas omiin kun ei ole paikkaa syöttää. Tai sitten kuskaa keskiviivan yli ja heittää päätyyn, ja laiturit seisovilta perään tai vitutuksissaan vaihtoon.

Olisi kyllä mukava nähdä, kuinka pitkälle tämä joukkue kantaisi, kun ne ajoitukset saataisiin toimimaan. Mutta onhan tämä nyt vähintäänkin erikoista, että niitä ajoituksia vielä tammi-helmikuun taitteessa odotellaan kuntoon hiottaviksi.
Pistää miettimään että mitä siellä oikein treenataan viikosta toiseen!?
Erikoistilanteisiin en edes jaksa ottaa kantaa...

Kaiholla tässä muistelee Mannerin aikoja, kuinka Kärpät parhaillaan pelasi niin perkeleen dynaamista koko viisikon prässiä.
 

Redimor

Jäsen
@Proffa_20 Eli minkä kysymyksen halusit siis heittää ilmoille? Jäi vähän epäselväksi, tai sitten en vain osaa lukea.

Topi Nättinen sen sanoi hienosti uusimmassa Liigapyykissä (aika 31:00 eteenpäin). Kärpillä ei ole suorahyökkäyspelaamista lähes lainkaan. Sanoi sen kyllä todella hyvin, itse en ole osannut sitä niin hyvin sanoittaa kuin hän, mutta mikäs ihme se on, kun en satu olemaan asiantuntija.

Hän siis sanoi, että vaikka suorahyökkäyksistä harvemmin tulee maaleja, tulee niistä luontevana jatkumona riistopelaaminen. Pitää olla aktiivinen, siellä lähellä vastustajaa, jotta saadaan riistoista laadukkaita maalipaikkoja. Kärppien peleissähän tätä harvoin näkee, koska yleensä se tutuin ratkaisu on kiekon dumppaus päätyyn ja sen menetys. Sama olisi jäädä vain odottelemaan punaviivalle träppiin, kun vastustaja hakee sen kiekon. Ei tuhlautuisi energiaa. Leskistä ei ainakaan kehonkielen perusteella kiinnosta hevon vittuakaan lähtä sinne seisovilta jaloilta kamppailemaan pakin dumppaamasta kiekosta.

Tässä kyllä hyvää asiaa Topi Nättiseltä:
"Jos sä lähdet 60 metriä viittä vastustajaa vastaan, niin sä harvoin teet maalin. Mutta jos saat noin kymmenen metrin päässä vastustajan maalista riiston olemalla aktiivinen, se maalinteon todennäköisyys on paljon korkeampi. Kärpät on passiivisia, suorahyökkäyspelaamista ei ole. Ei ole jatkopelaamista. Ei päästä paineelle, vaan vetäydytään, koska ei haluta ottaa riskejä, niin ei tule luontaisia riistoja, pelaajat ei pääse näyttämään sitä oveluuttaan ja... sitten ei oikein tuu maaleja."

Jokuhan voisi luulla että Nättinen on enemmän perillä jääkiekosta, kuin itse kuningas Marjamäki. Kärpillä on kyllä sellaisia hyökkääjiä tuossa joukkueessa, etteikö sinne alueelle voitaisi pyrkiä kiekolla. Onneksi sentään on näitä Leskisiä, Hyryjä, Kunykkeja, jotka pyrkivät viemään sen kiekon alueelle pelaamalla.

Ja siis ei, minulla ei ole mitään päätydumppeja vastaan, jos peli niitä pyytää. Mutta se ei saa olla jumalauta Oulun Kärppien ainut hyökkäyspelikirjan sivu, liekö ees sitä. Muutama rivi.
Kahdesta asiastahan tässä voi aihetta moittia.

Toinen on pakkien "ensimmäinen helppo syöttö" ja toinen on "hyökkääjien riittävä härskiys sinisellä". Kumpikin puuttuu isoilta osin. Tapahtuuhan niitä hetkittäin, muttei niin että se olisi jatkuvaa ja kantavaa.

Pakit avaa myöhään jolloin edempänä karussa olleet hyökkääjät jo himmaa naapurin sinisellä vauhteja. Pahimmillaan pakki nostaa jalalla kun ei pää nouse riittävän ajoissa ja sitten päädytään päätykiekkoon mitä hakemaan lähtee paikoiltaan laituri.
Toinen on tämä hyökkääjien löysäily sinisen ylityksessä. Liike tuntuu puuttuvan koko keskialueella, jolloin tullaan lähes liukuvana siniselle kun on saatu kiekko haltuun. Naapurin pakki tai kaks on vastassa, luonto ei riitä ja kiekko päätyyn.

Liikaa runkoaan suojelevia pelaajia sekä avauskyvyttömiä puolustajia jotka eivät katso kenttää ennen kuin saavat syötön lapaansa. Reagointi hidasta ja liike vielä hitaampaa.
Pelistä tulee mieleen aika jolloin oli vielä keskialueen paitsio käytössä, erona vain on nyt se että keskialueen voi ylittää huomattavasti nopeammin tänä päivänä ja tätä kärpiltä ei tule.

Hidas, hidasta ja liian hidasta. Siinä ne kuvaavat sanat kärppien nykyiselle pelityylille.

Eikä hitauskaan olis ongelma jos osattaisiin ajoittaa liikettä, mutta siellä on ne aluesarjan ratkaisut lähdöissä hyvin voimissaan.
 
Se muutos aktiivisempaan suuntaan loppuvuodesta oli aika näennäinen.
Aiemmin kun valuttiin 0-5 trapissa keskialueelle(turhan monesti jopa omalle siniselle), niin nyt se muodostelma on 1-4 tai pari kertaa pelissä jopa 1-1-3.
Kyllä ammatilaisjoukkue selvittää yksittäisen karvaajan 98/100 omalla alueella. Sitten jos siihen kiekollisesti sattuu vielä paremman pään pakki, ei se tarvi edes joukkuekavereiden apua siitä yksinäisestä karvaajasta selviämiseen
Tästä tulikin mieleen viime lauantailta pari tapausta (myös aiemmissa peleissä tapahtunut vastaavaa) kun kärkikarvaajalle huudettiin Marjamäen suusta pari kertaa että "siihen!". Pelaaja peruutteli vain menemään vaikka paikkaa olisi ollut aiheuttaa painetta vastustajalle.

Eli joko pelaajat eivät uskalla tai tahdo toteuttaa sovittuja asioita tai sitten tuo Marjamäen kehittämä pelisysteemi on liian monimutkainen yksinkertaiselle jääkiekkoilijan mielelle. Jälkimmäinen voi hyvinkin olla syy, miksi peli näyttää niin hitaalta ja nihkeältä.
 

Aihio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Ihan näin ulkopuolisena ihmetellyt, että Marjamäki ei tuonut omaa valmennustiimiä mukanaan Ouluun. Onkos siellä nyt Sihvoset ym olleet Mikkolan ja Mannerin aikana ja pidempäänkin ?

Jatkuvuus on tietty hyvä juttu, mutta nyt samat apuvalmentajat olleet ties kuinka kauan.

Rautakorven viimeinen pätkä Tapparassa näytti miten todella kovasta rosterista ei saada kaikkea irti, kun pelaaminen lyödään liian tiukkaan sapluunaan. Vuoden 2017-18 rosterin voi jokainen käydä katsomassa.
 

Roger Moore

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokudo Keikaku, Miljoonamiehistö, Ranska, KuPS
Ihan näin ulkopuolisena ihmetellyt, että Marjamäki ei tuonut omaa valmennustiimiä mukanaan Ouluun. Onkos siellä nyt Sihvoset ym olleet Mikkolan ja Mannerin aikana ja pidempäänkin ?
Sihvonen tuli jo Mikko Haapakosken aikaan vuonna 2010. Eli Soosi oli aikoinaan Marjamäen apukoutsinakin.
 

Redimor

Jäsen
Tästä tulikin mieleen viime lauantailta pari tapausta (myös aiemmissa peleissä tapahtunut vastaavaa) kun kärkikarvaajalle huudettiin Marjamäen suusta pari kertaa että "siihen!". Pelaaja peruutteli vain menemään vaikka paikkaa olisi ollut aiheuttaa painetta vastustajalle.

Eli joko pelaajat eivät uskalla tai tahdo toteuttaa sovittuja asioita tai sitten tuo Marjamäen kehittämä pelisysteemi on liian monimutkainen yksinkertaiselle jääkiekkoilijan mielelle. Jälkimmäinen voi hyvinkin olla syy, miksi peli näyttää niin hitaalta ja nihkeältä.
Toisaalta aktiivinen pelihän on raskasta ja siinä tulee hiki, saattaa jopa hengästyä. Nyt voi hyvinkin vedota puolustukseen kun näennäisesti valuu vain takaisin kun ei niin nappaa pistää itseään likoon pelissä.
 

Bobi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, Kiekko-Ketut, Edmonton Oilers
Teoriassa hyvä, mutta käytännössä paska. Late ja koko Kärppäjohto jämähtänyt menneisyyteen ja fiksummat porhaltaneet ohi. Tieten playoff kiekko ( jos sinne pääsee ) asia erikseen, muttei noilla otteilla sielläkään pitkälle pötkitä.
 

Huml71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Tieten playoff kiekko ( jos sinne pääsee ) asia erikseen, muttei noilla otteilla sielläkään pitkälle pötkitä.
Ensin pitäisi päästä sinne pudotuspeleihin. Ja tällä tarkoitan puolivälieriä. Vaikeimman kautta mennään taas.
 

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
@Proffa_20 Eli minkä kysymyksen halusit siis heittää ilmoille? Jäi vähän epäselväksi, tai sitten en vain osaa lukea.

Topi Nättinen sen sanoi hienosti uusimmassa Liigapyykissä (aika 31:00 eteenpäin). Kärpillä ei ole suorahyökkäyspelaamista lähes lainkaan. Sanoi sen kyllä todella hyvin, itse en ole osannut sitä niin hyvin sanoittaa kuin hän, mutta mikäs ihme se on, kun en satu olemaan asiantuntija.

Hän siis sanoi, että vaikka suorahyökkäyksistä harvemmin tulee maaleja, tulee niistä luontevana jatkumona riistopelaaminen. Pitää olla aktiivinen, siellä lähellä vastustajaa, jotta saadaan riistoista laadukkaita maalipaikkoja. Kärppien peleissähän tätä harvoin näkee, koska yleensä se tutuin ratkaisu on kiekon dumppaus päätyyn ja sen menetys. Sama olisi jäädä vain odottelemaan punaviivalle träppiin, kun vastustaja hakee sen kiekon. Ei tuhlautuisi energiaa. Leskistä ei ainakaan kehonkielen perusteella kiinnosta hevon vittuakaan lähtä sinne seisovilta jaloilta kamppailemaan pakin dumppaamasta kiekosta.

Tässä kyllä hyvää asiaa Topi Nättiseltä:
"Jos sä lähdet 60 metriä viittä vastustajaa vastaan, niin sä harvoin teet maalin. Mutta jos saat noin kymmenen metrin päässä vastustajan maalista riiston olemalla aktiivinen, se maalinteon todennäköisyys on paljon korkeampi. Kärpät on passiivisia, suorahyökkäyspelaamista ei ole. Ei ole jatkopelaamista. Ei päästä paineelle, vaan vetäydytään, koska ei haluta ottaa riskejä, niin ei tule luontaisia riistoja, pelaajat ei pääse näyttämään sitä oveluuttaan ja... sitten ei oikein tuu maaleja."

Jokuhan voisi luulla että Nättinen on enemmän perillä jääkiekosta, kuin itse kuningas Marjamäki. Kärpillä on kyllä sellaisia hyökkääjiä tuossa joukkueessa, etteikö sinne alueelle voitaisi pyrkiä kiekolla. Onneksi sentään on näitä Leskisiä, Hyryjä, Kunykkeja, jotka pyrkivät viemään sen kiekon alueelle pelaamalla.

Ja siis ei, minulla ei ole mitään päätydumppeja vastaan, jos peli niitä pyytää. Mutta se ei saa olla jumalauta Oulun Kärppien ainut hyökkäyspelikirjan sivu, liekö ees sitä. Muutama rivi.
Niin lähinnä sen kysymyksen/pohdinnan, että omasta mielstäni, kun Kärpät on eri tavoin mielestäni pyrkinyt aktivoittamaan pelaamistaan, mutta edelleen peli ei toimi, eikä ikävä kyllä ole kovin aktiivista tai aloitteellista (vaikka siihen omasta mielestäni on nyt viime kuukausina enenevissä määrin pyrittykin). Eli siis mielestäni Kärppien ongelma ei ole (enää) se, mitä moni tuntuu väittävän, ettäkö Marjamäki ei antaisi pelaajien mukamasa pelata, koska "pitää suitset liian tiukalla", vaan nyt sitä peliä on pyritty aktivoittamaan eri tavoin, mutta edelleen suorahyökkäyspelaaminen/pelin avaaminen yms. on todella heikolla tasolla. Moni tuntuu siis ehdottavan Kärppien pelin parantamiseksi sitä, että Marjamäki antaisi pelaajille hieman enemmän vapauksia, mutta mielestäni tähän on enenevissä määrin pyrittykin. Toki tämä aktiivisuus on ollut osin näennäistä, mutta Kärpät on siitä huolimatta aktivoittanut ja "aggressiivistanut" karvauspelaamistaan ja tv-lähetyksiinkni kuuluu Laten huudot aina välillä "paine!", "kiinni siihen!", jne. kun pelaajat liukuvat hoomoilasen lailla ja katselevat ja ihmettelevät. Eli peliä on pyritty aktivoittamaan ja Latekin haluaisi aktiivisempaa karvauspelaamista, mutta tämä ongelma ei ole ratkennut.

Eli yleistä konsensusta vastaan - joka tuntuu olevan se, että Marjamäki ei anna pelaajien pelata - pohdin sitä, että onko Lauri Marjamäen työkalupakissa riittävät työkalut tämän moniongelmaisen vyyhdin avaamiseen? Eli kyse ei ole siitä, että ei annettaisi, vaan onko riittävät kyvyt Latella ja valmennuksella? Enkä tunnu olevan ainoa, joka tätä pohtii, koska moni nostaa esille tuon Laten ohkaisen hyökkäyspelikirjan, että miten ohut ja vajavainen se on, joten eikö tällöin muutkin palstakirjoittajat osin noilla puheilla kyseenalaista myös Laten kyvyt valmentaa hyökkäyspeliä riittävällä osaamisella (juuri nyt), jos kritisoidaan hyökkäyspelikirjan ohkaisuutta?

Ja syy, minkä takia nostin tuon Virran ja SaiPan esimerkin esille tuossa aiemmassa viestissäni, oli juuri sen takia, että en sano, että Marjamäki ei olisi huippukoutsi tai ei ymmärtäisi peliä tai isossa kuvassa osaisi valmentaa peliä, vaan kuten tuo Virran totaalinen epäonnistuminen SaiPassa osoitti, ei se aina riitä vaikka olisi esim. Pekka Virran kaltainen huippuosaaja ja ammattilainen puikoissa (joka ihan varmasti on kaikkien mielestä huippuvalmentaja ja osaa kyllä valmentaa peliä jne.), niin hänellä ei vain juuri siihen SaiPan tilanteeseen ja moninaiseen ongelmavyyhtiin ollut (ei voi välttämättä sanoa riittäviä), mutta oikeita työkaluja, jotta sen solmun saisi avattu. Eikä se aina toimi tai vaan lähde (syystä tai toisesta), Virta on huippuvalmentaja, mutta hänen ja SaiPan tarpeet ja tahtotilat yms. (miten sen nyt haluaakaan muotoilla), eivät vain kohdanneet ja tuloksena oli - vaikka Virta huippukoutsi onkin - niin totaalinen pannukakku, vaikka yritystä varmasti oli moneen suuntaan. Aina se ei vain riitä, vaikka olisi millainen kokemus ja osaamispankkin tahansa, jos auttajan ja autettavan tarpeet ja puutteet eivät kohtaa optimaalisella tavalla.

Lauri Marjamäki on kyllä huippuvalmentaja, mutta onko Lauri Marjamäellä juuri tässä tilanteessa ja hetkessä, oikeat työkalut - ja voikai sen muotoilla myös niin -, että ns. "riittävä" osaaminen ratkaista tämä ongelmavyyhti? Osuuko Lauri Marjamäen työkalupakki ja Kärppien tarpeet ja kaikki korjausta vaativat toimenpiteet yksi yhteen Marjamäen työkalupakin sisällön kanssa? Ja sitoakseni vielä tämän koko pohdintani yhteen ja miksi tuollaisen kysymyksen heitän ilmoille on, että koska (omasta mielestäni) Late on pyrkinyt Kärppien pelaamista aktivoittamaan (on se sitten kuinka näenäistä tahansa), siinä kuitenkaan onnistumatta tai korjaustoimenpiteiden ottamatta tuulta allensa.

Ja jos pohditaan tuota Marjamäen työkalupakin sisällön "oikeellisuutta" tai sopivuutta Kärppien tämän hetken ongelmiin, niin ovatko ne keskenään yhteen sopivat (Marjamäen prosenttikiekko lähestymistapa, versus Kärppien "vapaasieluiset" taitopelaajat Leskinen, Kunyk, Turunen etc.) eli pystytäänkö Laten tietotaidolla - jota varmasti on massiivinen määrä - niin ratkaisemaan tässä ja nyt, juuri ne Kärppien ongelmat? Jonkun muun joukkueen ongelmat ehkäpä, joka olisi yhteensopivampia tarpeeltaan ja muilta olosuhteiltaan Laten työkalupakin sisällön kanssa. Vai koitetaanko Laten opeilla nyt ns. tunkea kuution muotoista palikkaa, ympyrän muotoisesta reiästä sisään ja sen takia ne Laten pelin aktivoittamisyritykset yms. menevät tällä hetkellä reisille ja eivät onnistu ja peli tuottaa vain sitä näennäistä aktiivisuutta ja aloittellisuutta?

Eli summasummarum, pohdin ja haasta erilaisella näkemyksellä konsensusta, että onko kyse Marjamäen halusta olla antamatta pelaajille vapauksia ja pitämällä suitset liian tiukalla, vai siitä, että on yritetty antaa vapauksia ja aktivoittaa pelaamista (kuten omasta mielestäni on yritetty), siinä kuitenkaan juuri nyt onnistumatta tai sen näkymättä pelaamisessa (eli "osaamis"kysymys), kuten Late sen haluaisia näkyvän (tätä näkemystä voisi puoltaa ne lukuisat tilanteet tällä kaudella, kun Kärppien kärkikarvaaja hyökkääjä liukuu ja varovaisesti katselee, että antaako paine vai ei, ja samalla tv-kuvissa kuuluu vaihtoaitiosta Laten armoton huuto, että "paine!" ja sitten tajutaan vasta reagoida ja lähteä luistelemaan ja antamaan painetta kohti pakkia). Solmu - niin pelillisellä, kuin henkisellä puolella - vaikuttaa mielestäni kaikin tavoin olevan juuri nyt todella vaikeassa sotkussa ja niin sekaisin, kuin olla ja voi. Pelissä sakkaa ajoitukset, rytmit, valmennus ja pelaajisto ei vain kaikesta päätellen vaikuta olevan ollenkaan samalla sivulla ja kartalla, miten pitäisi pelata...

Itsekin pidän Latea huippukoutsina ja olin alkujaan hyvin innoissani, kun Kärppiin palasi ja nytkin ehkä haluan - kaikkien muiden tavoin - osin naiivisti uskoa, että kyse on vain siitä, että Late ei anna pelaajille vapauksia tai jotenkin jääräpäisesti haluaa peluuttaa tuota "dump & chase" -kiekkoaan ja sitten kun yhtenä kauniina aamuna Late herää ja päättäkin antaa pelaajille vapauksia jne. niin koko solmu aukeaakin helposti ja Kärppien peli alkaakin toimia yhtäkkiä, kuin junan vessa ja rallatellaan mestaruuteen. Mitäs jos totuus on, että yritystä tuohon on, mutta se ei tällä hetkellä onnistukaan, kaikesta siitä rajusta yrittämisestä, kovasta tahtotilasta ja rautaisesta osaamisesta huolimatta? Tämä ehkä on se vaihtoehtoinen näkökulma tähän keskusteluun mielestäni, jota olisi syytä myös pohtia jossain määrin...onko Lauri Marjamäen moninaiset osaamistaidot ja tyyli, jota hän yrittää tällä hetkellä ja tapa, jolla yrittää ratkoa Kärppien ongelmia, niin yhteensopiva Oulun Kärppien tarpeen, puutteiden ja ongelmien kanssa?

En tiedä avaisko tämä yhtään, mitä tässä yritän hakea takaa, mutta toivottavasti jonkun verran. Mutta ei siinä, ihan hyviä nostoja myös Nättiseltä tuossa ja, kuten täälläkin nyt on monesti nostettu esille, on tuo Kärppien suorahyökkäyspelaaminen (maalia kohti kiekon kanssa) tosiaan olemattomalla tasolla, siitä samaa mieltä ja pelissä on - moninaisista syistä johtuen - ongelmia ja sakkauskohtia tällä hetkellä liiakseltaan.
 
Viimeksi muokattu:

Sturba

Jäsen
Suosikkijoukkue
Myllykosken imuri, Kärpät, Carolina Hurricanes
Tästä tulikin mieleen viime lauantailta pari tapausta (myös aiemmissa peleissä tapahtunut vastaavaa) kun kärkikarvaajalle huudettiin Marjamäen suusta pari kertaa että "siihen!". Pelaaja peruutteli vain menemään vaikka paikkaa olisi ollut aiheuttaa painetta vastustajalle.
Muistaakseni oli Björkqvist tuossa kyseisessä tilanteessa, no ihan sama. Kuitenkin, voisiko olla niin, että pelaajat eivät ole varmoja mitä pitää tehdä, kun erilaisia ohjeita huudetaan valmentajan suusta jatkuvasti. Björkqvist näytti vähän empivän siinä, ei pelannut vaistoilla. Ja sehän Kärpiltä puuttuu, vaistoilla pelaaminen. Ei tyhmästi, mutta rohkeasti.
 

Sturba

Jäsen
Suosikkijoukkue
Myllykosken imuri, Kärpät, Carolina Hurricanes
Eli yleistä konsensusta vastaan - joka tuntuu olevan se, että Marjamäki ei anna pelaajien pelata - pohdin sitä, että onko Lauri Marjamäen työkalupakissa riittävät työkalut tämän moniongelmaisen vyyhdin avaamiseen? Eli kyse ei ole siitä, että ei annettaisi, vaan onko riittävät kyvyt Latella ja valmennuksella? Enkä tunnu olevan ainoa, joka tätä pohtii, koska moni nostaa esille tuon Laten ohkaisen hyökkäyspelikirjan, että miten ohut ja vajavainen se on, joten eikö tällöin muutkin palstakirjoittajat osin noilla puheilla kyseenalaista myös Laten kyvyt valmentaa hyökkäyspeliä riittävällä osaamisella (juuri nyt), jos kritisoidaan hyökkäyspelikirjan ohkaisuutta?
Kyllä kyllä. Juuri samaa mieltä. Alkukaudesta olin kyllä havaitsevinani sellaista todella ankaraa ja todella tiukkaa pelikirjaa, jossa ei ollut paljon vapauksia. Nyt niitä kuitenkin on, peli on aktiivista, Kärpät karvaa näennäisesti hyvin mutta tuhlaa niihin todella paljon energiaa, kun ei niistä mitään vaarallisia paikkoja saada.

Juurisyyt ovat juuri todella heikot ajoitukset, avauspelaaminen ja sen myötä suorahyökkäyspelaaminen. Pakilta hyvä ykkössyöttö lapaan, yleensäkin syötöt lapaan ja kovaa, sekä päätydumppien vähentäminen. Rohkeutta sinne keskialueelle, mutta ei kuitenkaan uhkarohkeutta.

Ei voida liikaa vedota henkiseen puoleen, kun yhtälailla "kriisissä" olevat mm. IFK, TPS, Jukurit, näyttävät suorahyökkäyspelaamiseltaan ihan ylivoimaisilta Kärppiä vastaan. Harjoitellaanko näitä ollenkaan siellä reeneissä, vai keskitytäänkö pelkästään puolustamiseen? Toki prosessiin voidaan luottaa, että se tuloskin seuraa ennen pitkää perässä, mutta voihan siitä pelistä nyt jumalauta pyrkiä muovaamaan tehokkaamman?

Juuri niin kuten sanoit, onko Marjamäellä oikeanlaiset työkalut juuri näihin hyökkäyksiinlähtöihin ja suorahyökkäyspelaamiseen? Onko kellään valmennustiimistä? Olisiko esimerkiksi Myrrällä? Noh, aika näyttää.
 

Dynastia

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Kylläpä on tyhjää raksilassa, enkä kyllä ihmettele yhtään. Kannattajien luottamus täytyy ansaita,kuten Marjamäki kesällä paukutteli.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös