Kärppien peliesitykset kaudella 2022–2023

  • 1 017 746
  • 19 703

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Vähän samalta näytti homma myös Lahdessa.
Jostain syystä jos liike hieman häviää, alkaa helvetinmoiset ongelmat.
puhallus eiliseltä varmasti, mutta kertoo myös osaltaan tuon pelityylin ongelmat mistä kirjoitin jo aiemmin.
Pitkässä ottelusarjassa tulee ongelmia.
Minä epäilen, että haasteena on enemmän henkinen ulos puhallus kuin pelitavan tuoma fyysinen kuorma. Toki varmasti molemmat vaikuttavat.
 

Verilepakko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Minä epäilen, että haasteena on enemmän henkinen ulos puhallus kuin pelitavan tuoma fyysinen kuorma. Toki varmasti molemmat vaikuttavat.

Henkinen ulospuhallus on asia mikä valmennuksen ja kapteeniston pitää kyetä hoitamaan. Nämä on tärkeitä pisteitä loppusuoran voimasuhteita mittaillessa. Kamera feidaa Kukkosen ilmeeseen ennen kuin joukkue luistelee jäälle ottelun alkaessa.
 

1971

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Kova joukkue kykenee säilyttämään tietyn rutiinin joka tuottaa hyvän, ainakin pelillisen, tuloksen illasta riippumatta..
Näin ajattelen tällä hetkellä Kärpistä. Kausi vasta alussa, mutta selkeästi on nähtävissä, että rutiinipohjaa luodaan puolustuksen kautta. Kärpät on päästänyt vain seitsemän maalia omiin viidessä ottelussa. Mielestäni Kärpät lähtee kauteen juuri oikealla tavalla. Ensin perustukset kuntoon, sitten hifistellään koristelistoituksella.

Ylivoima, alivoima, maalinteon tehokkuus jne. Uskon, että näihin asioihin saadaan parannusta todella paljon tässä syksyn edetessä. Meillä on kaikki tarvittava rakennusmateriaali ja meillä on timpurit, jotka rakentavat materiaaleista upean lopputuloksen. Raksatarvikkeitten kohdalla pitää vain löytää jokaiselle oikea paikka piirustusten mukaisesti.

Kärsivällisyyttä. Yhdenkään joukkueen peli ei näytä tässä vaiheessa valmiilta. Se joukkueen kehitystarina on se juttu, joka johtaa mestaruuteen. Kun katson Kärppä-joukkuetta, niin en sieltä löydä "heikointa lenkkiä", joka olisi estämässä matkaa finaaleihin.
 

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
@Proffa_20 erittäin hyvin puettu sanoiksi se, miten Ilveksen näen myös pelaavan.

"Eli ylipäätään sellaisena ns. 'konemaisena jauhamisena', joka laittaa vastustajan pelin joka aspektilla äärirajoille koko pelin ajan joka ikisessä vaihdossa ja hetkessä. Tuo on mielestäni yksi Ilveksen pelin suurimpia vahvuuksia"

Tämä on runkosarjapeleissä heidän vahvuutensa, mutta kun tulee kevät ja jalka hieman muuttuu raskaammaksi ja pelin tempo tipahtaa. Siinä tulee se heikkouskin. Mikäli tuosta pelistä lähtee vauhti, tulee näitä Pelicans tyyppisiä pelejä enemmänkin. Tuollainen pelityyli toimii runkosarjassa, mutta ei toimi minun ymmärrykseni mukaan pitkissä ottelusarjoissa missä yllätyskortit on käytetty hyvinkin nopeasti ja toinen joukkue oppii pääsemään tuohon tempoon. Keväällä ensimmäisissä peleissä Kärpillä oli helvetisti ongelmia saada hippaa, mutta 4 pelin jälkeen tilanne oli jo paljon suotuisampi Kärpille.

Kärppien peli vaatii toimivan ylivoiman koska ylivoimatilaisuuksia tuntuu tulevan aiempia kausia enemmän. Tämä ei johdu tuomareista, vaan ihan pelityylistämme. Pystymme haastamaan aivan erillä tasolla kuin aiempina kausina.

Minusta Kärpillä on nyt kaksi vaarallista hyökkäyskenttää, eli Tiivolan kenttä sekä Kunykin kenttä.
Nelonen Anttilan kanssa hoitaa roolinsa mallikkaasti. Kepun kentälle pitäisi vielä jotain keksiä. Junttila pelaa paremmin jo kuin viimekaudella, mutta ei vielä riitä ykkösketjun laitahyökkääjälle. Emalla rupeaa kohta kello tikittämään. Jotain pitää alkaa saada aikaseksi, koska nyt häviää kamppailuja, menettää kiekkoja, ei osu maalin eikä auta oikeastaan mitenkään ketjunsa peliä. Junttila - Kepu duo kyllä löytää toisensa, mutta Petterillä pitää käydä psykiatrilla poistamassa tuo onnistumisen pelko.
Samoilla linjoilla tuosta Ilveksen pelistä ja pelaamisesta. Ottelusarjat ja niissä pelaaminen sekä suorittaminen ovat eri asia, jonka johdosta Ilves varmasti tulee ruuvaamaan peliään samalla tavalla, mitä viime keväänäkin tiivimpään ja ns. konservatiisempaan pelitapaan.

Mutta sitten se asia, mistä olen eri mieltä, on tuo Emanuelssonin suorittaminen. Uin varmasti palstan konsensuksen vastavirtaan, mutta mielestäni Emanuelssonin pelaaminen ei todellakaan ole noin heikkoa, mitä täältä palstalta voisi saada käsitykseksi. Maalinteko sakkaa, kyllä, mutta muuten omasta mielestäni Emanuelsson nimenomaan voittaa paljon kamppialuja, suojaa ja pysyy vahvasti kiekossa, työmoraali on myös mielestäni omaan silmään kunnossa ja pääsee ennen kaikkea maalipaikoille ja pystyy omalla vahvalla kiekollisella ja kiekottomalla pelaamisellaan luomaan ketjukavereilleen myös paikkoja.

En tuotakaan ihan ymmärrä, kun täällä moni hehkuttaa sitä, että miten Emanuelsson painaa laput silmillä, eikä pysty rakentamaan yhtään paikkaa ketjukavereilleen, kun peliäly on niin vajaa. "Maalipaikan" tai "paikan" ylipäätäinen määrittely on varmasti osin tulkinnanvarainen kysymys, mutta mielestäni Emanuelsson on parissa viime pelissä nimenomaan rakennellut parikin hyvää paikkaa ketjukavereilleen. En sitten tiedä, miten kukaan ei A) huomaa tai B) ilmeisesti kiinnitä näihin mitään huomiota...?

Ja sitten myös se, että mies pääsee kuitenkin paikoille. Eri asia olisi jos ei pääsisi, mutta Emanuelsson omaa hyvän maalivainun ja kyvyn tehdä itsensä vapaaksi sekä hakeutua hyville paikoille ja maalintekosektoreille. Maalinteon osalta on toki nyt totaalisessa syväjäässä tällä hetkellä ja ruuti on äärimmäisen märkää, mutta kyllä mies osaa edelleen maaleja tehdä. Nuo ovat asiotia, jotka ovat myös pitkälti jopa flow- ja vireystila juttuja, kun kiekko alkaa sinne maalinperukoille menemään. Miehellä on aikanaan Ruotsissa 15, 14, 14 ja 7 (24.ottelussa) maalin kaudet vyöllä sekä myös pohjalla viime kaudella Kärpistä ja kotoisesta liigastamme väkevä 19 maalin kausi.

Kyllä tämä kaveri edelleen maaleja osaa tehdä, mutta kuten todettua, nyt apina harteilla (olkoonkin, että sai sen yhden maalin, joka toivottavasti keventää tuota taakkaa) on aika iso, koska alkukausi on ollut todella tukkoista ja noita negatiivisia asiotia on tuon maalinteon osalta kietoutunut yhteen koko alkukauden osalta. Ei nuo pelaajatkaan mitään robocoppeja ole, joten sen takia tähän on myös hyvä tuoda tuo henkinen puoli ja tietynlainen flow-tila, mikä maalintekoon tarvitaan. Kyllä se tuska näkyy ja kasvaa siellä, jos tulosta ei tule, ihmisiä tässä vaan ollaan. En siis sanom, että olisn itsekään tyyttväinen tällä hetkellä Emanuelssonin kokonaivaltaiseen suorittamiseen tai ennen mutua tuloksentekoon, mutta ei mies todellakaan omaan silmääni pelaa niin huonosti, kuin täällä väitetään tai ollaan tyylin jo sopimustakin purkamassa.

Itse kirjoitin keväällä Emanuelssonista ja hänen mahdollisesta jatkostaan näin:
Itse pitäisi Emanuelssonin, jos vain mahdollista. Iski kuitenkin 34 pistettä ja 19 maalia 52 ottelussa eli oli yli 20 maalin ja lähes 40 pinnan vauhdissa. Ja huom! Tämä siis Lauri Mikkolan sysihuonossa ja sekasortoisessa Kärpissä. Itse haluaisin kääntää tämän niin, että mihin Emanuelsson pystyykään hyvässä joukkueessa (=joka on ennen kaikkea mm. parempi kunnoltaan, kestävyydeltään ja urheilullisuudeltaan), paremman valmentajan sekä koko kauden ajan hiotun pelitavan alaisuudessa.

Emanuelsson on kuitenkin monipuolinen ja työteliäs pelaaja, joka pärjää hyvin vääntötilanteissa, joten tuo peliin muutakin kuin pisteet. Kyllä, pudotuspeleissä ruuti oli märkää, mutta Emanuelssonilla oli pudotuspeleissä varmaan joku 5-6 tolppakutia. Tämä on osoitus siitä, että aihiota on ja mies pääsee kuitenkin jopa todella hyvin paikoille. En nyt halua selitellä tähän mistään tuuripompuista sun muista, mutta onhan nuo tolppakudit aina vähän sellaisia, että tuuriakin on osin mukana, että mihin kiekko sen pari senttiä menee.

Nyt jos ne tarvittavat sentit olisivat olleetkin Emanuelssonin puolella ja sanotaan, että noista about puolen tusinan tolppakudeista, olisikin esim. kolme painunut maaliin ja mies olisi ollut sillä lukemalla myös selvästi Kärppien paras maalintekijä pudotuspeleissä, niin eihän kukaan täällä edes keskustelisi siitä, että tarjotaanko miehelle jatkoa vai ei. Nyt sentit eivät olleet puolella ja kaikki "tolppa sisään, tolppa ulos" kudit (jopa vastoin tilastolukemia) olivatkin "tolppa ulos" kategoriassa. Sanoisin jopa, että hieman huonoa tuuria. Peli kuitenkin tuottaa tilanteita ja hyökkäyspeliä, joka on aina hyvä juttu. Emanuelssonilla on hyvä vainu maalipaikkoihin.

Mutta aihiota on ja mihin tämä kaveri pystyisikään vahvan pelikirja valmentajan ja hyvän joukkueen tuella? Uskoisin, että mahdollisuus voisi olla jopa tykkikauteen, vastuusta riippuen. Nyt Marjamäen loppukauden stintin ajan tehot jäivät piippuun, mutta uskoisin, että tuosta verotti hieman erittäin puolustusvoittoinen ja -orientoitunut pelitapa ja lähestyminen. Eiköhän Marjamäki ensi kaudella (jos jatkaa) laita myös hyökkäyspeliä ja sen jatkumoita kuntoon päivästä numero uno alkaen. En itsekään näe Emanuelssonia minään ykkösketjun kantavana voimana sekä joukkueen tärkeimpien ykköshyökkääjien joukossa, mutta Emanuelsson olisi mielestäni mestaruutta tavoitelevassa joukkueessa erinomainen palanen sinne 2.-3.ketjun oikeaan laitaan, kamppailemaan suuremmasta vastuusta esim. Tieksolan kanssa. Tarjoaisin siis itse jatkoa.
Etenkin tuo viimeinen kappale (boldattuna), jossa totean, että en itsekään näe Emanuelssonia minään mestaruutta tavoittelevan joukkueen ykkösmaali tai -pistelinkona, vaan pikemminkin tuollaisena 2.-3.ketjun taustatukipelaajana (tai kuten P-Amerikassa puhutaan näistä 'top-6', 'middle-6' ja 'bottom-6' hyökkäjistä, niin Emanuelsson on mielestäni juuri tuollainen middle-6 hyökkäjää). Ja uskon, että suurin osa palstasta on konsensuksessa tuon kanssa, että Emanuelsson on nimenomaan enempi tuollainen middle-6 hyökkääjä, kuin aivan sen terävimmän kärjen kantava ykkösvoima, vaikka potentiaaliakin olisi jopa mielestäni TOP-6 hyökkääjäksi. Sen takai onkin vähän ihme, kun nyt miehen otteita tunnutaan arviovian vähän tuon kautta, kuin mies olisi se joku Kärppien ykköstykki, vaikka peliaikojenkin puolesta (15.08min, Kärppien hyökkäjistä 7.sijalla) on juuri tuossa middle-6 roolissa. Vaikkakin pelaa nyt nimellisessä ykkösketjussa, niin Kärpillä on niin leveä hyökkäys ja muita piirun verran kovempia vastuunkantajia nyt nimetty alempiin ketjuihin.

Ja Kärppien tasoisessa joukkueessa pitää olla kvoat standardrit ja teen nyt selväksi, että edes hieman löyhemmin arvioituna tuon "middle-6" roolni kautta, jossa Emanuelssonin itsekin näen, ei voi Emanuelssoni alkukautta pitää onnsituneena, vaan Kärppien 3.ketjujenkin pelaajien pitää pystyä parempaan tuloksen tekoon, puhumattakaan nyt kärkiketjun kaverista. Emanuelsson saa toki pelata mm. Kemppaisen kanssa ja tulosta voisi odottaa tuon puolesta paljon paljon enemmän, mutta kuten lähtökohtaisdesti totesin, on emanuelssonin otteita järkevämpi arviodia tuon "middle-6" roolin ja taustatukea antavan pelaajan kautta (jollaisen ainakin itse Emanuelssonin mestaruutta tavoittelevasa joukkueessa enempi näen), vaikka odotuksia voi ja toki pitäänkin nostaa piirun verran sen suhteen, kun pääsee niin hyvin ketjukaverien kanssa pelaamaan. Toki niin pääsisi nimellisessä 3.ketjussakin.

Mutta pitää myös ehkä tunnustaa enempi se pelaajan taso ja onko Emanuelsson tässä liigassa mestaruutta tavoittelevan joukkueen ykköstykki (ja Kärppien ykköstykkien kohdalla puhutaan ja pitääkin puhua aina Liigan parhaista pelaajista), joten onkon tosiaan relevanttia arviodia suorituksia tuon ja tuollaisen kategorisoinnin perusteella ja onko Emanuelsson todellakin myöskään tuossa Liigan parhaiden pelaajien kategoriassa, jossa Kärppien joukkueiden ykköspelaajien pitää aina ollakin? Mielestäni ei, joten siksi vertailu ja suoritusten arviointi on mieleksäti tehdä hieman muilla perustein ja pelaajan oikeampi taso huomioiden, olkoonkin, että pelaa tuossa "nimellisessä" ykkösketjussa laatukaverien vierellä.

Ja myös se oli lähinnä se pointti, että en itse todellakaan näe Emanuelssonin suorittavan niin huonosti, mitä moni muu täällä näkee. Maalinteko takkuaa, joka voi lopulta olla se kohtalon sinetöivä tekijä (jos esim. joulukuussa maalisarake näyttää yhtä laihalta), jos nyt ikinmaailmassa päädytään sopimuksen purkuun, mutta muuten pelin ja pelaamisen osalta, en näe merkkejä, minkä takia vielä pitäisi lähimainkaan puhua jostain sopmuksen purusta, koska en näe, että Emanuelsson olisi ollut niin huono mitä täällä sanotaan. Hyvällä työnteolla ja kuitenkin muuten tuotteliaalla pelaamisella (edelleen mielestäni: rakentaa paikkoja ja pääsee kuitenkin maalipaikoille) saa ja ansaitsee aina lisäaikaa.

Mutta palataan tähän asiaan tosin vasta vähän myöhempänä ja lähempänä joulua, ja tarkastellaan tilannetta silloin syvällisemmin.
 
Viimeksi muokattu:

Micol

Jäsen
Ja aivan jäätävän tyylikäs alku tälle ottelulle. Ei vittu mitä pelleilyä. Ei voida laittaa kiekkoa alueelta ylös kunnolla ja sitten vielä aivan ilmainen maali JYP:lle.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös