Mainos

JYPin tulevaisuus

  • 18 135
  • 54

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Joo, keskustelu siellä, missä se tuntuu sopivimmalta, rehellisesti en edes muistanut tuollaisen ketjun olemassaoloa, joten...

Mutta kirjoitat ihan asiaa, uhkakuvat on todellisia, vaikkei tietenkään välttämättömiä.

Korvaan kuitenkin särähtää ajatus, että JYP olisi joku yhden diktaattorin/rahamiehen visio alusta ja jos ei sellaista löydy, niin kuollaan pois. Tähän ihan usko, enkä siihenkään, että seuraa ja yritystä vetelisi yksi määrääjä ja muut tottelee, ei ole tätä aikaa tämä. Olisi suorastaan kauheaa, jos homma menisi bolsonaro ja jees miehet tyylillä, kehittymiseen, kun ollaan JYPin koossa tarvitaan erimielisyyttä eri näkemyksiä ja näkemyksien haastamista, mutta ei egoilevaa riitelyä ja muroihin kusemista. Jos homma menee teesi ->antiteesi ->synteesi pohjalla, ollaan oikeilla jäljillä tekemisen suhteen.

Kuten mainitsit, tulossa on kaksi isoa rajapyykkiä, joilla on merkitystä niin seuralle, kuin kannattajillekin, niin pidän ymmärrettävänä sitä, että nyt korjaillaan talous ja rakennellaan uusi runko yhtä aikaa, mikä ei ole ihanteellista, mutta viisasta, kun on pakko ja tähdätään siihen, että homma saataisiin raiteilleen ajoissa niin taloudessa, kuin kentälläkin. Kirjoituksissa kovin vähätelty hallipäivitys on kuitenkin väistämättä uusi ja uteliaisuutta herättävä ihan katsomo kokemuksena ja siinä hetkessä kannattaa myös joukkue saada iskuun, jotta saatavat fasiliteetit kyetään hyödyntämään myös täyttöasteessa kestävämminkin, varmimmin sen toteuttaa pärjäävä joukkue.

Tähän hallirempan vähättelyyn laitan oman vastalauseeni, kaikkea ei tietenkään saaduista kuvista voi todentaa, mutta uudistus on mittava ja kapasiteetti 5500 + seisomapaikat (alle 6000 ymmärtääkseni kokonaisuudessaan) täysin riittävä kohentamaan talouden pitoa ja oliko konserteissa n. 7000, joka sekin on, jos JYP oivaltaa, paikka kerätä hiluja osallisena järjestelemään niitä. Koko clusterissa aikanaan on sitten vieläkin enemmän synergia mahdollisuuksia urheilubisneksen pyörittämiseen, joten surminkaan en halveksisi avautuvia mahdollisuuksia mitättöminä.

Jos siis ajattelee tilannetta nyt ja lisää siihen näkymät, ei JYP ole välttämättä missään huonossa odottamassa tulevaisuuden suhteen, kunhan osaa pelata korttinsa oikein. Hankalinta on varmaan luoda uskottavuutta kannattajiin juuri tässä hetkessä, kun se tulevaisuus on kuitenkin vasta sitten joskus, silti kuulen jo jostain syystä klassikko kommentin tulevaisuudesta: Ruusu olis ottanu.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Valittajien luvattu maa
Korvaan kuitenkin särähtää ajatus, että JYP olisi joku yhden diktaattorin/rahamiehen visio alusta ja jos ei sellaista löydy, niin kuollaan pois.
Pahoittelut, tämä ei ollut tarkoitukseni. Etenkään synkistellä, vaikka se olisi marraskuun ja tappioputken keskellä luvattoman helppoa. Yritin pitää tekstin mahdollisimman lyhyenä, ettei menisi rönsyksi. Joten jäljelle jäi vain ydin.

Tuossa linkkaamassani ketjussa oli (tällä erää viimeisenä) tekstini, johon nappasin (2019) lainauksen Ilkka Kulmalalta. Se oli minusta osuva, joten kopsaan sen tännekin:
Organisaatio ajautui Kulmalan mielestä autopilotilla lasketteluun, jonka kyytiin CHL-mestaruus ja välieräpaikat tuudittivat.
Kysymys ei välttämättä ollut ylimielisyydestä...JYP pyrki pitämään kiinni laadusta, mutta hairahtui ajattelemaan, että laatu on itsestään selvä jatkumo. Että jokainen päätös on ilman muuta laadukas päätös...Ehkä seura olisi pystynyt läpivalaisemaan itsensä jo aiemmin, mutta kaikki ajattelivat, ettei siihen ole tarvetta.
Toteamus mutta hairahtui ajattelemaan, että laatu on itsestään selvä jatkumo on erityisen osuva. Jokin meni "laadunvalvonnassa" pieleen ja ote kirposi.

En kaipaa yhtä massi-bolsonaroa, vaikka pienissä yrityksissä pääomistaja onkin ymmärrettävästi herra ja hidalgo. Fiksu palkkaa ja ottaa yhtiön hallitukseen mukaan itseään fiksumpia ja sitoutuneita ihmisiä. Esimerkin Bolsonaro todennäköisesti vain jees-ukkoja.

Kaipaan siis tunnetta/tietoa siitä, että taustalla (=oy:n hallituksessa) olisi fiksu ajatus siitä, miten JYPiä viedään eteenpäin tällä uudella aikakaudella ja mitä tavoitellaan. Plus mitkä ovat siihen tarvittavat resurssit. Ehkä sellainen ajatus on, hallituksella on kiekko lavassa ja tämä yhtiökonsulttimainen sanakikkailu on turhaa.

Toivoisin, että se ajatus kerrottaisiin ulospäin. Vaikka sitten uutena Missio 2025:na, jolle voidaan yhdessä naureskella pitkän tappioputken keskellä. On täysin hyväksyttävää, jos todetaan rahahanojen olevan kiinni ja JYPin on tultava omillaan toimeen, kuten osakeyhtiön pitkässä juoksussa kuuluisi.

(Rempatusta hallista olen samaa mieltä - kapasiteetti riittää. Mutta ehkä siitä joku toinen kerta.)
 

Baldrick

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pimeä Aitio
Näkisin, että tulevan 3-5 vuoden säteellä nykyjypin pelaajistosta runkoa tulisi rakentaa Kakkosen, Siikasen ja Lahtisen ympärille, varauksin myös Valkeejärvi voi muutaman vuoden päästä olla kovakin kahden suunnan laituri. Nämä kaikki ovat mielestäni sellaisia nuoria ja työteliäitä pelaajia, joilla on potentiaalia olla huipputason pelaajia Liigassa, mutta joilla ei isot ympyrät vielä ihan heti kolkuta oven takana.

Kakkosella on mahdollisuus olla uusi painos Vainiosta hyvänä kahden suunnan pakkina, joka on erityisen turvallinen omissa. Olisi myös hienoa joskus nähdä Valkeejärvi - Siikanen - Lahtinen ketju lähellä primea. Valkeejärvi olisi kahden suunnan laituri, joka pystyy syöttämään ja viimeistelemään kohtuullisesti, Siikanen powerforward sentterinä kamppailee ja lyö limppua pussiin, sekä Seve on kynäilevä pelintekijä ja heittelee namupasseja sektorissa valmiina paikkaa hakevalle Siikaselle. Kaikilla riittää työmoraali polkea omiin sekä paikata nousevaa pakkia tunnollisesti, kun viisikkopeli ja joukkue menee henkilökohtaisen gloorian edelle, mutta pisteitä tulee silti.

Tämän sanottuani muutaman vuoden päästä Seve on Pelsuissa, Siikanen IFK:ssa, Kakkonen SHL:ssä ja Valkeejärvellä on vieläkin vaikeuksia vakiinnuttaa paikkaansa TOP6:ssa.
 

Northern Wind

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Kaikki kunnia mm Jukureille mutta onhan tämä sietämätöntä että JYP matkustaa Mikkeliin ja oikeastaan kaikkialle muuallekin altavastaajana.

Takaisin huipulle voi olla pitkä tai lyhyempi tie ja näkisin että se koostuu seuraavista:

1. Aseta strategia ja lausu se ääneen

JyPin täytyy määrittää ja kertoa selkeästi strategiansa ydin, uskoa siihen itse ja saada teoillaan myös muut uskomaan.

2. Strategian täytyy houkuttaa pelaajia ja innostaa yleisöä

Hyvät/kehityskelpoiset pelaajat haluavat pelata joukkueessa jossa on ainakin mahdollisuus kehittyä ja/tai menestyä.

JYP ei lyhyellä aikavälillä ole tilanteessa jossa se voisi rahalla ostaa joka kausi joukkueen (vrt Hifk, Lukko, Tappara) jonka voisi odottaa pelaavan mestaruudesta.

Näin ollen ainakin lyhyen aikavälin strategian täytyy perustua siihen että pelaajien kehittäjänä JYP on maan paras ja/tai pelaajilla on muu syy (kokonaispaketti perheen ym kannalta, JYP-logo) tulla JYPiin.

Yleisön osalta hyvä alku on se että uskalletaan kertoa että ”JYP nousee takaisin huipulle” ja antaa suuntaviivoja miten se tapahtuu.

3. Käytä niukat resurssit oikein

Jos/kun strategia perustuu pelaajien kehittämiseen, eniten rahaa täytyy käyttää näiden olosuhteiden luomiseen.

Ykkösenä tulee nimekäs valmentaja jonka koetaan voivan auttaa pelaajia kohti kaikkien (nuorten) unelmaa: NHLää tai KHLää.

Kakkosena tulee muu paketti: mm yhteistyö Liikunnan ja KiHun kanssa, henkinen valmennus, lihashuolto ym.

4. Vaadi jokaiselta paljon ja kunnioita logoa

Valmennusryhmän ja kapteeniston täytyy asettaa esimerkki: riippumatta pelataanko mestaruudesta tai jumbosijan välttämisestä laitetaan jokaisessa vaihdossa kaikki jäälle ja häviämistä (erityisesti Hippoksella) vihataan.

Seuran osalta tähän liittyy itsestäänselvästi jokaisen pelin kunnioittaminen eli yhtään pelaajaa ei myydä kesken kauden. Sillä voi säästää muutaman kymppitonnin mutta menettää tekemisen sydämen joka lopulta maksaa paljon enemmän myös rahallisesti.

5. Kehitä taloutta

Taloudellisesti menestyvillä seuroilla on tyypillisesti myös muuta liiketoimintaa kuin ottelutapahtuma. Tällaisten luominen ei ole magiikkaa mutta vaatii että on uskallusta palkata ihmisiä myös jääkiekon ulkopuolelta jotka ymmärtävät bisnestä.

JYPillä on montaa muuta seuraa paremmat lähtökohdat menestyä. Nyt tarvitaan pitkäjänteinen ja kunnianhimoinen suunnitelma sekä oikeat ihmiset kommunikoimaan ja toteuttamaan sitä.
 

Baldrick

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pimeä Aitio
Mun mielestä JYPillä on suht selkeä strategia ja valinnat ovat pääasiassa tukeneet sitä. Muistelisin sen myös selkeästi tuodun esiin, eli JYP haluaa olla loistava paikka kehittyä (erityisesti, mutta ei pelkästään nuorille) pelaajille, jotka yrittävät ottaa seuraavaa steppiä urallaan kohti isompia sarjoja ja Liigan huippua.

Tätä ideaalia kohden myös on mielestäni tehty lukuisia valintoja, kuten valtaosa pelaajahankinnoista ja pelaajien poispäästämisestä/jatkosopparin tekemättä jättämisestä, Talenttitalli, onnistuneesti JYPin junioritoimintaa johtaneen Viitasen palkkaaminen UTJ:ksi sekä päävalmentajan tontille hankittiin Ahvenjärvi, jolla pitkä kokemus päävalmentajana nuorten pelaajien kasvattamisesta Liigaan.

Toteutuspuolella sitten on tullut erilaisia notkahduksia, joiden takia valittu organisaation suunta ei ole tuottanut urheilullista menestystä. Se ei tietysti tarkoita, että itse raamit olisivat huonot tai että niillä ei voisi menestystä saavuttaa (mestaruus, tuottoisa liiketoiminta, muut mahdolliset menestyksen kriteerit). Ennen kuin itse tekisin mitään paniikkinappulan painamista vielä tässä vaiheessa, mikä yleensä tuppaa vain johtamaan entistä syvempään sekametelisoppaan, on taas kauden päätteeksi hyvä hengähtää ja tehdä arviointi, että mikä strategian toteutuksessa meni pieleen, kun kehitysaskelien määrä jäi kaudella olemattomaksi, sekä uskotaanko seuran ja organisaation kykenevän tarvittaviin muutoksiin, jotta nykystrategialla menestyminen on mahdollista.

Itse näen merkittävimpinä ongelmakohtina nykytoteutuksessa aivan liian suuren painon laittamisen rosterissa täysin keskeneräisiin, vasta uraansa miesten peleissä aloitteleviin pelaajiin. Varsinkin, kun kokemusosastoa täydennettiin pääasiassa pelaajilla, joilla ei ole kunnon kokemusta Liigan tasoisen pelitapaorientoituneen sarjan vaatimustasosta erityisesti viisikkopelaamisen osalta (Gardiner, Christoffer, Scotka varauksin). AOB:n kohdalla kurittomuusriski realisoitui ja Brodeckin tapauksessa kyse oli kuntoutujasta, jolla takana pari erittäin rikkonaista kautta. Nämä asiat ovat tehneet sen, että JYP ei ole kyennyt toteuttamaan Ahvenjärven sapluunaa (vaikka pelitaktisesti arvostettu Juujärvikin tuotiin tueksi), sillä raakileet eivät yksinkertaisesti kykene vielä rutiininomaisesti pelaamaan vahvasti viisikkona, varsinkin, kun monen on pitänyt opetella täysin uusia tapoja puolustaa, ja samaan aikaan muukin viisikko repeilee kokemuksen puutteen vuoksi. Jos oikeasti haluaa pelata voittavaa kiekkoa, niin kentällä saisi käytännössä maksimissaan yksi pelaaja kerrallaan olla opettelemassa pysymään viisikon mukana vauhdissa ja se onkin huomattavasti helpompaa myös siinä kehittyä, kun muut 4 kentällä olijaa osaavat pääpiirteittäin hoitaa roolinsa, jolloin toisteisuus ja tukipelaaminen toimivat paremmin. Kun kentällä onkin 4 opettelijaa, joista yksi säntää ulos omalta tontiltaan ja toinen lähtee sitä paikkaamaan, on lopuilla aika tekemätön paikka enää tehdä mitään tuottavaa ja koittaa vielä jotekin oppia sitä viisikkopeliä.

Kun kokoonpano on täynnä nuoria, joilla kiiluu jo NHL-paikka silmissä ja JYP tuntuu vain välietapilta, on erityisen tärkeää, että joukkueen dynamiikassa oppipojat eivät ole niitä valtaapitäviä, kuten JYPissä on ollut viimeiset pari kautta. Nuorten tehtävä on kilpailla paikastaan jo Liiga-tason pelaajien joukossa ja jokapäiväisellä tekemisellään ansaita paikkansa niiden keskuudessa, jotka osaavat pelata valmentajan pelitavan mukaisesti ja tuottaa haluttua tulosta roolinsa mukaan. Nyt JYPin miesten joukkue on ollut täynnä itsestään liikaa kuvittelevia nuoria (useiden kokeneempien pelaajien haastattelut mm. Immonen, Louhivaara, Tuppurainen, Salonen), joilla on ollut vapaalippu kokoonpanoon, joka on kenties johtanut myös vähän turhaan suuriin luuloihin itsestä, kun pelipaikasta ei tarvitse edes kilpailla kavereita vastaan, jotka eivät laiskottele omiin, mutta silti tuottavat tehoja hyökkäyspäässä, hankkivat jäähyjä, hyökkäyspään aloituksia ja syöttävät isolla varmuudella omille, jos tulee tukalaa.

Ongelma ensi kaudelle ja tulevillekin kausille tulee nähdäkseni siinä, että miten nykyisillä taloudellisilla resursseilla saadaan tasokas ja esimerkillinen kärki, sekä kovempi kilpailu pelipaikoista. Mielestäni huhuihin perustuen JYP on lähtenyt tekemään asialle jotain oikeasta päästä eli ilmeisesti ollaan työteliäiden asennepelaajien perässä, joista toivottavasti asenne tarttuu myös muuhun materiaaliin. Toivottavasti kaverit ovat sellaisia, joilta viisikon peli ja mukautuminen valmentajan pelikirjaan onnistuu, jotta yleensäkin joukkueen viisikkopelin suorittaminen saa tasaisuutta ja sitä kautta siihen on helpompi myös nuorien päästä mukaan, kun tietää paremmin mitä tilanteilta odottaa ja miten niihin reagoida. Toivottavasti tietysti myös valmennus harjoitteineen tukee tätä tarpeeksi materiaaliin nähden, sillä aika ajoin olen epäillyt myös sitä, että pelitapaharjoittelua ei ole tehty tarpeeksi, mutta tuokin on voinut hautautua vain huonon asenteen alle ja pelissä ei vain ole sitten sitä fokusta ja harjoitellut asiat eivät siirry pelissä kentälle.

Eli se, miten mielestäni JYPin nykyiset strategian toteutusta lähdetään korjaamaan v2.0:na, vaatii seuraavia asioita:
- Rosterin täyttäminen tasalaatuiseen viisikkopeliin, erityisesti puolustamiseen, kykenevillä pelaajilla. Tämä auttaa sitten nuoria hyökkäyspään virtuositeettejämme uralla eteenpäin ja sitä kautta myös ovat enemmän hyödyksi kuin haitaksi joukkueelle. Yksi tai kaksi sellaista kaveria, joilla on auktoriteettia ja halua ottaa koppi haltuun, olisi suotavaa.

- Arvioidaan valmennuksen jatkoa siltä kannalta, että ovatko he toteuttaneet harjoitteita erityisesti pelitavan osalta kokemattoman joukkueen vaateiden mukaisesti ja onko pelikirja sopiva materiaalille. Mikäli näin on, voidaan mielestäni Ahvenjärvellä myös jatkaa ja varsinkin, jos nyt kevään loppua kohden pelaaminen osoittaa nousujohteisuutta. Nähdäkseni jatkuvuus valmennuksessa olisi suotavaa myös tasaisen ympäristön luomisessa, mikäli ei jotain selkeätä huippukoutsia ole saatavilla. En millään jaksa uskoa, että Ahvenjärvi, Juujärvi ja Tuomainen kolmikkona olisivat aivan täysin kuutamolla Liigan vaatimustasosta, enkä usko, että hurlumhein jatkaminen olisi järin suotavaa heittämällä uudelleen arpaa. Nyt tarvitaan kylmää päätä ja jatkuvuutta, jos se vain on perusteltavissa. Yhden kauden tulokselle en antaisi mahdottomasti painoarvoa, varsinkaan valmennukselle, jos materiaali on mitä se tällä kaudella on ollut ja korona tuonut omat haasteensa, sekä muutenkin JYPillä näyttäisi olleen pitkäaikaisia ongelmia, jotka eivät ole erilaisilla vaihdoksilla taikaiskusta parantuneet. Ehkä olisikin nyt siis syytä kokeilla sen jatkuvuuden kautta. Sormia napsauttamalla ei menestysorganisaatioita tehdä ja pitää olla kykyä sietää pettymyksiä ja jatkaa valitulla linjalla johdonmukaisesti ja luottavasesti, jos ja toivottavasti kun pitkän linjan päätökset on tehty kylmällä päällä ja kestävät kriittisen tarkastelun.

- Pitkällä aikavälillä v3.0 eteenpäin jos tavoittelemme sitä, että nuoret ottavat mallia Liigan parhaimmistoon kuuluvilta pelaajilta ja kamppailevat pelipaikoista oikeasti hyvien pelaajien kanssa, eivätkä esim. mestishakujen, tarvitsee JYP oheisliiketoimintaa, joka kohentaa seuran taloudellisia edellytyksiä. Tämän perään olen jo varmaan kymmenen vuotta ruinannut RTK:sta kateellisena. Tämä on helpommin sanottu kuin tehty tietysti, mutta siitä huolimatta näkisin tämän apukeinon käyttämisen helpompana väylänä Liigan TOP5-pelaajabudjetteihin kuin pelkän jääkiekkoliiketoiminnan.

Toki tässä nyt oli vähän turhan isoa kokonaisuutta palasteltavaksi, mutta TLDR:nä todettakoon, että JYP tarvitsee pelaajia, jotka tuovat tasaisuutta viisikon tekemiseen, mikä palvelee JYPiä nuorten pelaajien kasvualustana stabiilimmassa pelillisessä ympäristössä ja sitä kautta se hyödyttää JYPiä itseäänkin, kun nuoret pääsevät kehittymään paremmin ja samalla hyödyntämään jos valmista osaamistaan tuloksekkaammin. Pitkällä aikavälillä sitten oheisliiketoiminnan, urheilullisesti ja taloudellisesti tuloksekkaamman jääkiekkoliiketoiminnan, sekä mm. kasvattajakorvausten myötä JYP pystyy nostamaan itsensä taas Liigan TOP5-budjeteille, jolloin vielä kovemmin pelipaikastaan kilpailevat nuoret saavat pelata yhdessä ja ottaa mallia maamme pääsarjan parhaimmistoon kuuluvilta pelaajilta.

Ja loppuun vielä yhdellä lauseella se. mistä kaksi kertaa vuodessa pitkän paasauksen kirjoittelen tänne, eli tehdään tarvittavat toimet, jotta JYPin A-, B- ja C-junnut ovat maan kärkeä ja kamppailevat aina mestaruudesta. Silloin on yleensä huomattavasti vähemmän ongelmia transitiossa Liigan tasolle ja nousuun pyrkivät nuoret pääsevät jo vähän käsiksi siihen, mitä voittaminen vaatii. Mestaruudet junnuissa kertovat kuitenkin vaatimustasosta ja laadukkaasta tekemisestä.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös