Otsikkoon vastaus: Salibandy, eli "säbä", etenkin siihen liittyvät oheistekijät hiusgeeli ja puuhelmet. Mutta onhan se hienoa, että keksittiin laji, jossa Suomikin pärjää niin kauan kunnes tai jos lajin harrastus leviää enempään kuin neljään maahan. Sama koskee myös pesäpalloa ja eukonkantoa.
Pesäpalloon ja eukonkantoon en ota kantaa, koska tietämykseni näiden laatulajien suhteen on nollatasoa.
Salibandyssä menestyneiden maiden joukko on toistaiseksi hyvin pieni mutta lajin "tuoreudesta" huolimatta laji on jo levinnyt varsin laajalle ja samalla myös taso noon huipulla kuin myös huipulle yrittävissä maissa laajenee ja samalla myös terävin kärki alkaa olla hiljalleen sillä tasolla, että tulevaisuudessa uusiamenestyjiä voi tulla ja epäilemättä tuleekin.
Ohessa salibandyn kv.liiton IFF:n jäsenmaat ja vaikka osa maista on todellisia lilliputteja, osoittaa kartta sen, että laji leviää entistä laajemmalle alueelle ja lajin tulevaisuus on täten taattu.
IFF:n jäsenmaat.
***
Mitä harjoitteluun tulee niin monilla joukkueilla treenaaminen on johdettua lähes ympärivuoden ajan pl. kesäloma, mikä monen kohdalla voi olla lyhyempi kuin kiekkoilijoilla. Lappeenrannassa NST:n harjoitteluun on kuulunut fysiikkavalmennusta niin miehillä kuin myös naisilla useampana vuotena ja tästä treenistä on vastannut ammattilainen jolla on tietotaitoa alueesta. Muutenkin L:rannan joukkueiden treeniä on kuvattu äärimmäisen tehokkaaksi niin naisten kuin miesten osalla.
Naisia on pidetty - itseoikeutetusti - liigan kovakuntoisimpana ja fyysisimpänä joukkueena. Joukkueessa ei enää pärjää asenteella "kiva tulin vähän pelaa säbää" vaan pysyäkseni joukkueessa vaaditaan asennoitumista harjoitteluun sekä pelaamiseen. Naiset harjoittelevat vähintäänkin puoliammattimaisesti ja jos mahdollista olisi niin harjoittelua tehostettaisi entisestään mutta ikävä kyllä taloudelliset resurssit eivät anna myöten.
Eivätkä miehetkään puolivaloilla treenaa vaan treeni on ohjattua ja johdonmukaista ja tähtää menestymiseen. Pelaajista pyritään ottamaan kaikki irti ja sitoutuminen treenaamiseen tulee olla 100%. Lajien välinen vertailu ei aina ole reilua mutta L:rannassa esim. NST:n junnujen kovakuntoisimmat pelaajat ovat pystyneet jopa voittamaan kuntotesteissä SaiPa:n vastaavan ikäluokan junnuja. Kuten kirjoitin, lajien vertaaminen ei ole reilua, mutta tämä osoittaa osaltaan sen millä teholla jo salibandyjuniorit treenaavat kun valmennus on laadukasta ja kun treenaamiseen asennoidutaan 100% iästä riippumatta.
vlad.