Tässä lomaillessa selailin laiturin nokassa tulevan kauden juniorisarjoja ja törmäsin etelän lohkon (lohko 1) u15 sarjoissa mielenkiintoiseen tilanteeseen.
AAA sarjassa on 16 joukkuetta joista 6 baltiasta syyskaudella (valtakunnallisesti 49 joukkuetta).
Viisi kotimaista + viiden parhaan joukossa olleet ulkomaalaisjoukkueet jatkavat kevätkauden AAA sarjassa, joka samalla laajenee maantieteellisesti. Loput tippuvat AA tasolle.
AA sarjassa 18 joukkuetta, joista yksi baltiasta syyskaudella (valtakunnallisesti 75 joukkuetta).
Kevätkaudelle jatkaa kaksi (2) joukkuetta AA sarjassa, loput tippuvat A sarjaan.
A sarjassa neljä joukkuetta syyskaudella (valtakunnallisesti 10 joukkuetta).
Kevätkaudelle AA tasolta tipahtaa 16 joukkuetta, jolloin 20 joukkueen alueellinen sarja.
Isoin massa kotimaisia pelaajia on siis mukana AA sarjatasolla syyskaudella. AAA sarjatasolta puuttuu siellä perinteisesti olleet Kiekko-Vantaa ja JoVi, myöskään Hunters/Warriors ei ole mukana tulevalla kaudella. Myös Jokereilla näyttäisi olevan vain yksi joukkue U15 tasolla ensi kaudella. Vantaan tilanne taas on aika lailla sama kuin kuinaiemmin, kun siellä on nuo Kiekko-Vantaan joukkueet nyt EVUlla. KiVan ainoa joukkue on AA tasolla. Viime kauden joukkueita kun katsoo, niin AAA joukkueita on siis hävinnyt kartalat useampia (Espoo x2, Jokerit, KiVa, Warriors ainakin)
Tausta tähän sarjarakenteeseen lienee liiton tarve terävöittää kärkeä, mutta onko tuo systeemi muiden mielestä hieman haastava murrosikäisille nuorille? Olet saattanut olla AAA statuksella U14 asti, nyt vaikkapa murrosikä on myöhemmin, ja pelaat syyskauden AA sarjaa. Joukkue ei ole kahden parhaan joukossa ja oletkin A tason pelaaja. Kuinka moni tuossa vaiheessa kokee, että laji ei ole mielekäs. Omat taidot ei riitä tai oma henkinen kantti ei kestä (itse luotuja) ulkoisia paineita ja lajin harrastaminen loppuu? Mielestäni kärjen terävöittäminen tässä vaiheessa menee väärin keskikastin kustannuksella. Tuo on kuitenkin se iso massa, mistä olisi mahdollisuus saada myöhäisheränneitä mukaan kilpakiekkoon tulevina vuosina. Nyt tuolla rakennetulla sarjahimmelillä mielestäni tuhotaan tuon massan potentiaalia ja sitä myöten vaikutus harrastajamääriin voi olla dramaattinen.
Onko tosiaan niin, että kotimainen pelaajamassa on pääsääntöisesti etelässä A tason pelureita, kuten kevätkauden joukkuemäärät sarjoittain tulevat antamaan ymmärtää? Jos näin on, niin miten valmennus ja seurat arvioivat materiaalinsa niin pieleen, että ilmoittautuvat AA tasolle? Vai onko tässä liitto ampumassa omaan nilkkaan siilottamalla itse haluamalla
tavalla henkisesti herkässä vaiheessa olevia nuoria? Mikä on mennyt valmennuksessa pieleen etelässä, jos suurin osa ikäluokasta on A tason pelureita (harrastesarjataso)?
Hyvää pohdintaa varsinkin etelän aluuesta.
U14 (ja sitä nuoremmissa) pelataan 3x15min pelejä ja näitä usein pelataan reilu 2:lla kentällä. Kun siirrytään U15 vaiheeseen niin monesti joukkueet alkavat rakentamaan ja pelaaminen muuuttuu 4:n kentän pelaamiseen (jos mahdollista) kun pelit pitenevät.
Esim. Espoossahan tähän U15 saakka pelataan "kasvattajajoukkueissa" (EPS - EKS - Blues) useammalla peliryhmällä per taso (jos mahdollista). U15 vaiheessa kasvattajaseurojen pelaajia ruvetaan sitten niputtamaan tasojen mukaan kasvattajaseuroista tasojen mukaan. No tämähän sitten aina aiheuttaa sitäkin, kun joku pelaaja ei mahdu AAA nippuun, mutta omasta/vanhemman mielestä kuuluu niin siirrytään muihin joukkueisiin. Mutamia Espoostakin tosin lähti "kärkipäästä" kilpailijoihin (Jokerit / HIFK).
Osassa taas seuroista kun on pienempiä ryhmiä, eikä isoa massaa ja kun kärki saattaa myös hakeutua tiettyihin seuroihin U15 vaiheessa viimeistään, jolloin sitten AAA ryhmiä putoaa pois kun jäljellä on AA tai A tasoisia pelaajia.
Siinä mielessä sitten liitto toivoo että baltian joukkueet tuovat lisää AAA tasoa. Ei tuon lisäksi voi olla muu syy kuin että suomen liitto taas saa ääniä kv-liiton asioissa.
Tänä päivänä voisi ihan hyvin jo laajentaa hieman alueita jo aiemmin ja pelata "ylialueellista" sarjaa vaikka pidemmän matkan joukkueiden kesken pelitälleinä tms. lähialueen pelien lisäksi. Ainakin AAA tasolla.
Tavallaan AA sarja (etelässä) on kerrankin selkeä kuinka monta jatkaa AA tasolla, mutta tuo määrä (2kpl) joukkuemäärään nähden (18) on kyllä aika tyly. Varsinkin kun vertaa moniin muihin sarjoihin, missä yli 50% pääsee pleijareihin tai jatkoon sarjoista. Nyt osan joukkueista, joilla toive/tavoite olla AA sarjassa voi katketa pariin epäonniseen viikonloppuun kun pelaajia paljon kipeänä tai epäonninen peli ja pahimmat kilpailijat sattuisi onnistumaan tai pelaamaan jotain tällaista epäonnista vastaan juuri niin se on siinä se sarja sitten. A tasolle varmaan tulee kyllä ylempi ja alempi, mutta status on monelle motivaattori. Vaikka keväät ovatkin sarjoissa aika lyhyitä (noin 3kk) niin ainahan nuo vaikuttavat. Tosin sama juttu voi olla monella AAA tasolta, jotka tippuvat AA.
Jos taas miettii pelaajien puhdasta tasoa niin oikeasti AAA tasoisia ei ole liiaksi millään alueella, mutta kyllä ne sitten kasautuvat U16 eteenpäin SM sarjoihin jne. Isoimpia huolia suomalaisessa jääkiekossa on juuri tämän suurimman massan kehittäminen ja heille rakenteet siihen malliin että voi löytyä myöhemmin kehittyneitä.
Mikä taas etelässä on mennyt "pieleen" niin varmasti monia asioita pitäisi saada kehitettyä. Juuri nuoremman pään sarjoja, ehkä vähän tylymmin jopa jaotella joukkueita niin että saisi useampaa tasoa eikä niin että U13 AAA sarjassa on lähes 17 joukkuetta (kuten menneellä kaudella) - AA tasolla 25 joukkuetta, jotka oli jaoteltu 2 tasoon ja A tasolla 12. Nythän lukemat kääntyy U15 vaiheessa tulevan kauden mukaan vähän päälaelleen. Yksi mikä tuntuu olevan myös useissa seuroissa niin sellainen jatkumo tai suunnitelmallisuus ei toteudu hirveän hyvin. Valmentajat saattavat vaihtua joka vuosi, eivätkä he valmenna päätöoimisesti. Miksi ei voisi olla esim. että palkkaisi yhden valmentajan, joka päätöoimisesti vaikka valmentaisi U12-U14 joukkueet. Toinen olisi U10-U11. Näillä sitten apuvalmentajina per joukkue oto-valmentajia. Pelit saanee sovitettua ja jos nyt joka pelissä ei ole niin priorisoi sitten missä on paikalla, mutta vastuulla olisi juuri 2-3 vuotta samojen pelaajien kanssa niin saa parhaan käsityksen miten viedä pelaajia seuraaviin ikäluokkiin ja helpointa sekoitella vaikka pelaajia per ikäluokat. Näillä valmentajilla pitää olla tietty koulutustaso ja osaaminen.
Toinen valitettava syy tähän on että jääkiekkoväki on välillä aika laiskaa oikeasti, muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Valitettavasti.