suht. Suurin odotuksin aloin blogia lukemaan eritttäin lupaavan otsikon jälkeen, mutta hieman pettynyt jouduin olemaan.
Minä en vain näe, että voisimme samaan aikaan samaan aikaan jokainen itsekkäästi ajaa omia etujamme ja toimia järkevästi yhteistyössä. Devalvaatiot ja suojatullit kulkevat käsikädessä.
Ei näköjään artikkelin kirjoittajakaan nähnyt. Protektionismi oli hänenkin ratkaisunsa. Se tunnetusti aikaansaa tehokkuutta pitkässä juoksussa. Vähän niinkuin housuun kuseminen pakkasella. Plussat myös siitä avarakatseisuudesta, että asiaa ajatellaan niinkin globaalisti että mitä seuraa jos Suomi devalvoi. Entä jos devalvaation tekisivät Ruotsi, Venäjä, Saksa, Ranska ja Iso-Britannia kukin vuorollaan lyhyen ajan sisällä? Sitten vain devalvoidaan lisää?
Jos asiaa lähestyy käytännönläheisemmin, niin artikkelissa oli esimerkkinä käytetty Kiinalaisia kenkiä ja niiden hintaa. Tuli vain mieleen, että näinköhän kotimaiset kengät olisivat hinnan puolesta kilpailukykyisiä vielä silloinkaan, vaan seuraus olisi vain että kuluttajien hinnat nousisivat 20%. Itse suhtaudun skeptisesti myös kotimaisen raakaöljyn, banaanien ja iPadien kilpailukykyyn eli sama hinnan nousu olisi vain edessä polttoaineissa ja muussa turhassa. Tämä tietenkin laskisi kokonaiskulutusta ja vaativampi harjoitus olisi laskea tämän kokonaisvaikutukset.
Tuo inflaatio on ajatuksena kiinnostavim. Minäkin kuulun koulukuntaan, joka uskoo että inflaatio on jonkinlainen polttoaine talouskasvulle. Kuitenkin aika naiivi oli kirjoituksen suhtautuminen sen vaikutuksiin. Ei fiksu raha laiskana maksaa muutoinkaan. Myös muitakin "turvasatamia" on pääomalle kuin kotimaiset investoinnit. Mainittakoon esim kulta sellaisena. Sitäkin voisi miettiä, että kannustetaanko protektionismillä uskoa kotimaiseen talouteen vai ohjaako se investoinnit ulkomaille.
Mites inflaation vaikutukset korkotasoon ja miten tämä sopii (yli)velkaantuneelle kansantaloudelle?
Komenttiosiossa oli ehkä kaikkein mielenkiintoisin ajatus devalvointien vaikutuksista. Kun reaalipalkoista aina säännöllisesti leikataan joku kymmenen prossaa, niin palkkaus pysyy terveempänä. Tehokkaasti toimivilla ja menestyvillä aloilla toiminnasta palkitaan ja muilla reaaliansiot voivat aidosti laskea. Joku hätähousu tietenkin menisi laskemaan tämänkin vaikutukset työmarkkinarauha ja tämän vaikutukset kansantalouteen.