Julkinen talous ja sen tasapainotus

  • 11 903
  • 115

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Julkisen talouden vajeesta ja sen tasapainotuksesta on puhuttu jo jonkin aikaa. Olen julkisen puolen työntekijänä jo pitkään miettinyt miten asiassa tulisi toimia. Jyväskylässä kaupungin puheissa niinkuin valtakunnan tasollakin on jo pitkään ollut tämä hieno sana "rakenteellisia uudistuksia". Mitähän tuokin todellisuudessa tarkoittaa kun lapset,sairaat ja vanhukset on joka tapauksessa hoidettava ja kustannukset ovat valtaosin työntekijöiden palkkoja.

Onko loppupeleissä mitään muuta tietä kuin vaiheittain tuleva palkka-ale? Kehen tämä kohdistuisi? Kouluttamattpmiin,korkeasti koulutettuihin vai kaikkiin? Olisiko julkista sektoria typistettävä? Mikään muu ei ole varmaa kuin se että montaa vuotta ei voi näin enää jatkua.

Itse ehdottaisin vastikkeellista työttömyysturvaa jolloin tiettyjä julkisen palvelun tehtäviä voitaisiin teettää tietyiltä osin työttömillä kuten siivoukset puistoissa/julkisilla paikoilla ja vanhusten ulkoilutukset jne. Sana on vapaa.
 

scholl

Jäsen
Onko loppupeleissä mitään muuta tietä kuin vaiheittain tuleva palkka-ale? Kehen tämä kohdistuisi? Kouluttamattpmiin,korkeasti koulutettuihin vai kaikkiin? Olisiko julkista sektoria typistettävä? Mikään muu ei ole varmaa kuin se että montaa vuotta ei voi näin enää jatkua.

Itse ehdottaisin vastikkeellista työttömyysturvaa jolloin tiettyjä julkisen palvelun tehtäviä voitaisiin teettää tietyiltä osin työttömillä kuten siivoukset puistoissa/julkisilla paikoilla ja vanhusten ulkoilutukset jne. Sana on vapaa.

Minun listani:
- eläkkeet alemmiksi ja eläkeläiset muuttaa maalle, missä asunnot ovat halvempia. Muuttotappiokunnat hoitavat pääosan sosiaali- ja terveyspalveluista. Siellä on halpaa maata ja tilaa rakentaa sairaaloita ja vanhainkoteja. Hoitajien palkat 1000e kuussa brutto
- työttömyyskorvaukset alhaisemmiksi ja lyhytaikaisiksi
- asumistukea ei makseta pääkaupunkiseudulla. Jos joku haluaa asumistukea tai on työttömänä niin hän muuttaa ikäänkuin farmiin vähän kauemmaksi ja kun hänen tilanteensa paranee niin hän voi tehdä comebackin Helsinkiin
- halpa-asunnot: yksiöiden ja kaksioiden pitää maksaa max. puolet nykyisestä
- ruoka oleellisesti halvemmaksi: keskusliikkeet hajoitetaan lainsäädännöllisin keinoin ja kilpailua lisätään
- palkat joustavat alaspäin: täällä ei voi tienata saman verran kuin Saksassa, koska brändit eivät ole yhtä vahvoja kuin Saksassa. Silti 2000-2012 Saksassa palkat ovat pysyneet maltillisina, kun taas täällä on jaettu ruhtinaallisia palkankorotuksia. Joillain aloilla on varaa laskea kevyesti joku 25-30% palkkoja
- lahjoitukset kautta linjan verovähennyskelpoisiksi ja niiden imago sellaiseksi, että on normaalia toimia vaikkapa kuukausilahjoittajana. Niinpä yliopistot ja monet muut instanssit saisivat ison osan rahoituksesta siitä, että alumnit ja muut asiasta kiinnostuneet maksavat sen touhun
- verotusta on kevennettävä. Ihmisillä pitää olla oikeus käyttää rahansa niinkuin tahtovat
- eläkeikä nostettava 70 vuoteen ja pätevimmät eivät jää ikinä eläkkeelle kuten Göran Stubb
- lapsilisät pois ja aluksi voitaisiin laittaa nyt 10 vuoden karenssi, jolloin lapsia ei suositella ollenkaan hankittavaksi. Maailmalla on valtavasti ihmisiä, joita voidaan hankkia halvemmalla tänne tekemään hommia. On älytöntä, että juuri nimenomaan taantuman aikaan tehdään aina sikana lapsia, vaikka kuten sanottua: maailmalla on jo nyt ihmisistä ylitarjontaa
- asennemuutos: ihmisten on otettava vastuu itsestään. Eli sellainen ajatus kuin jossain Kaliforniassa on, että oletus on se, että henkilö perustaa yrityksen, työllistää itsensä ja muita sekä ennenkaikkea tekee hyviä juttuja ja vie maailmaa eteenpäin, eikä se, että opiskellaan ja odotellaan, josko sieltä joku työpaikka tippuisi eteen
- kansallisvaltioista luovutaan: pitää olla jonkinlainen eurooppalainen identiteetti ja halu ostaa eurooppalaisia tuotteita. Etelässä ostavat Nokian kännyköitä ja me ostamme Fiatin autoja. Niin sen pitää mennä ja tuotekehityksen, osin jopa tuotannon sekä ennen kaikkea voittojen jäädä Eurooppaan. Me ollaan kohta kaikki muut paitsi saksalaiset konkurssissa, jos ostetaan korealaisten ja kiinalaisten firmojen tuotteita. Kansallisvaltioista ei ole oikeasti mitään hemmetin hyötyä. Pitää saada oikeasti 400 miljoonan sisämarkkinat ja ensiksi pitää lakkauttaa esim. kansalliset postit. Samanlaista pelleilyä siinä kuin mitä on HKL:llä. Tapiolasta Lauttasaareen on kalliimpaa matkustaa kuin Vuosaaresta Ruoholahteen, vaikka matka on paljon lyhyempi. Tämä oli vain yksi esimerkki, pointti on se, että Euroopasta pitää saada paljon tehokkaampi yksikkö, jossa ei ole rajoja
- kauppasota Kiinan kanssa pitää saada käyntiin: he eivät noudata ympäristömääräyksiä, he eivät noudata mitään työntekijän oikeuksia koskevia määräyksiä, he pelaavat valuuttansa arvolla jne. Okei, sielläkin on markkinoita, mutta toisaalta heillä on myös määräyksiä, että 70% tuotannosta pitää mennä vientiin jne., joten lopputulos on se, että tekemällä kauppaa heidän kanssaan me vain hävimme, joten tarvitsemme paremmat ehdot. Mitään sellaista tuotetta ei olekaan, etteikö sitä alunperin olisi voinut Kiinan sijaan valmistaa vaikkapa Itä-Euroopassa, jos me kuitenkin jouduimme ottamaan slobomaat EU:hun. Se on vain nyt ryssitty koko homma

Itse olen tosin sitä mieltä, että Suomi ei tule selviämään ja aion ottaa täältä hatkat Saksaan.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Schollin rapsakoissa ja radikaaleissa ajatuksissa on aihioita mutta Suomen tunkkaisessa poliittisessa järjestelmässä vaan kovin epärealistisia on suurin osa. Täällähän ei mikään muutu kuin pakon edessä tai sodan.

Tarkemmin ajatellen ensimmäinen ehkä tärkein askel olisi saada kaikki sosiaaliturva/työttömyysturva jotenkin vastikkeellisiksi. Yhteiskunnassa on paljon kyllä tekemistä mutta käsiä ei riitä. En ymmärrä mihin perustuu ilmaisen rahan kuittaaminen luukuilta.

Se on myös varmaa että nykymenolla Eurooppa,Saksakin kuristaa itsensä typerillä säädöksillä ja ympäristöpolitiikallaan itsensä hengiltä. Kiina ja Intia tulee 20 vuodessa heittämällä ohi. Yhdysvalloissakin tilanne on parempi kuin meillä. Markkinat ovat samat mutta rajoitukset eri. Meillä on huonoimmat edellytykset julkisen sektorin rahoittamiseen vaikka se on laajin. Yhtälö on mahdoton.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi
Tässä ei mikään nappikauppa auta. Kulutkin ovat Suomessa paremmin kurissa kuin missään muualla sivistyneessä maailmassa. Marginaalisista säästöistä on vain marginaalista hyötyä.

Jokainen yrittäjä tietää, että mikäli firman talous ei ole tasapainossa on kaksi keinoa: pienentää kuluja ja/tai lisätä tuloja. Julkisen talouden puolella alkaa olemaan hyvin vaikeaa säästää elintasomme romahtamatta. Siksi pitääkin hakea lisää tuloja. Tähän ei kertakaikkiaan ole panostettu niin kuin pitäisi kaikkien tehdessä pelkästään taloutta näivettäviä leikkauslistoja.
Eduskunnan pitää tehdä tulonhankintastrategia. Kaikkia keinoja ei kukaan osaa yksin nimetä, mutta porukalla niitä voidaan keksiä runsaasti. Esmerkkeinä kaikki kannattavat kaivoshankkeet pitäisi polkaista käyntiin, valtio voisi auttaa esim rakentamalla kaivatut rautatieyhteydet sekä perustamalla suomalaisen kaivosyhtiön. Ydinvoimaa pitäisi rakentaa lisää, jotta saavuttaisimme ensin energiaomavaraisuuden (talteenotetun uraanin myötä) ja jatkossa saisimme myytyä halvempaa sähköä ulkomaille tulojen saamiseksi. Pitäisikö TEKES ja Keksintösäätiön rahoitusta edelleen lisätä korkean teknologian innovaatioiden kaupallistamiseksi? Uusille yrityksille verohelpotuksia, samoin voimakkaasti investoiville.
Keksiikö joku muuta?
 

Hemingway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sapko
Tarkemmin ajatellen ensimmäinen ehkä tärkein askel olisi saada kaikki sosiaaliturva/työttömyysturva jotenkin vastikkeellisiksi.

Jep. Työttömät insinöörit tekemään lähihoitajien hommia, höpömaisterit lakaisemaan katuja ja lähihoitajat ja siivoojat työttömiksi. Tai hei! Eihän heitä tarvitse työttömiksi sysätä. Heidät voidaan pikakouluttaa yliopistossa.

Ja siivoojien ja lähäreiden hommia tekevät maisteri-insinöörit on tietenkin palkattava työhön nollatyösopimuksella, jotta yhteiskunta kantaa yrityksen riskin.

Ihmettelen suomalaisten intoa teettää palkatonta työtä. Jo nyt erilaisissa harjoitteluissa ammattitaitoiset ihmiset tekevät työtä työttömyyskorvausta vastaan. Onko tämä ihan oikeasti jonkun etu, työllistenkään?

Kun putkesta tulee vuosittain helkutinmoinen määrä jos jonkinlaista nomia ja logia ja filiä ja lisiä ja kurssitettua, niin eikö se yksinkertaisesti tarkoita sitä, että valtio korkeakouluttaa jengiä tekemään työtä työttömyyskorvausta vastaan? Työpaikkojen määrä ja koulutusmäärät eivät kohtaa juuri millään alalla.

Mutta jätkät, tuleehan se työvoimapula. Eiku, ei se sittenkään tullu.

Järin fiksu en ole, mutta kyllä minulle on ollut jo kauan ollut selvää, että tämä järjestelmä on tullut tiensä päähän. Suomi pyörii vielä hyvin. Muualla on kurjempaa, eikä Suomessakaan kummoiselta näytä.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Järin fiksu en ole, mutta kyllä minulle on ollut jo kauan ollut selvää, että tämä järjestelmä on tullut tiensä päähän. Suomi pyörii vielä hyvin. Muualla on kurjempaa, eikä Suomessakaan kummoiselta näytä.

Tuo boldattu kohta hieman särähtää korvaan. Mitkä palvelut Suomesta vielä puutuu?

Maassamme valitetaan jatkuvasti hyvinvointiyhteiskunnan romahtamista, vaikka meillä menee paremmin kuin koskaan. Lapset hoidetaan neuvoloissa ja koulun terveydenhoitajilla, aikuiset pääsevät tarvittaessa lääkäriin, erikoissairaanhoito on jokaisen saatavilla. Jokainen lapsi saa käydä ilmaista koulua niin pitkään kuin haluaa. Sosiaaliturva turvaa jokaiselle perustoimeentulon ja vähän päälle. Työttömät saavat ansiosidonnaista aika pitkään. Vanhukset hoidetaan yhteiskunnan toimesta, siihenkään ei tarvitse osallistua. Lisäksi kadut aurataan, kentät jäädytetään, ruohot leikataan, kukkia istutetaan jne.

Vaikka yhteiskunta keskittyisi vain perustoimintoihin ja karsisi kaiken turhan pois, eläisimme vieläkin hyvinvointiyhteiskunnassa.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
En tarkoittanut että yksityiset firmat tätä "reserviä" käyttäisivät vaan nimenomaan julkinen sektori. Menot pienenisivät jos joitain työtehtäviä voitaisiin teettää vastikkeeksi sosiaaliturvasta. Enkä puhu työttömistä maistereista tai insinööreistä. Sellaiset pitkäaikaistyöttömät ja muut syrjäytymisvaarassa olevat pääsisivät elämän syrjään kiinni eivätkä passivoituisi koteihin. Kaikki hyötyisivät. Miksi pitäisi maksaa senttiäkään sellaisille jotka eivät suostuisi kohtuullisiin "talkoisiin" hyvinvoinnin puolesta? Niin enkä tarkoita 12-tuntisia orjapäiviä,vaikka kolme tuntia arkipäivässä nyt alkuun.

TosiFanin mainitsemiin extroihin tuskin on varaa kauan,hyvä jos ihan ydinpalveluihin. Tuo ulkojäiden jäädytys ja kenttien hoito olisi mitä oivallisinta vastiketyötä.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Aika tyypillistä on ensiksi lähteä siitä, että miten paljon haluaa rakenteellisesta vajeesta rahoittaa menoja leikkaamalla ja miten paljon tuloja (veroja ja maksuja) lisäämällä. Itse lähtisin noin 70/30-jaosta leikkausten hyväksi. Paikallishallinnon järjestäisin 25-30 talousalueen varaan (kutsuttakoon niitä vaikka maakunniksi) ja eliminoisin kuntatason kokonaan.

Tämän kuntareformin yhteydessä toteuttaisin työryhmävetoisen palveluntuotannon rakenteiden radikaalin kokonaisuudistuksen - mielelläni nimittäisin ryhmän johtoon ja sen ainoaksi äänestysvaltaiseksi jäseneksi Osmo Soininvaaran, mutta joka tapauksessa suppea uudistusmyönteinen ja eturyhmien painostuksesta vapaa ryhmä, jonka esityksen toteuttamiseen kaikki suuret puolueet etukäteen sitoutuisivat. Tämä johtaisi pakosta merkittävään työvoiman tarpeen vähentymiseen, mikä tulisi toteuttaa mahdollisimman paljon suurten ikäluokkien eläköitymisen myötä niin ettei työttömyys kovin merkittävästi kasvaisi. (Jos saataisiin pidempi kasvukausi niin olisi loistava hetki toteuttaa homma.) Uudistukseen liittyisi todennäköisesti jonkinlainen suoran kansalaispalkanomaisen järjestelmän toteutuminen niin että kaikki tehty työ olisi automaattisesti lisätuloa.

Meillä on monia sinänsä hyviä rakenteita, jotka on toteutettu poliittisen kompromissin hengessä niin että kaikille osapuolille on tullut jotain saavutuksia, ja on voitu päätyä paljon tarkoitustaan raskaampiin rakenteisiin. Jos voitaisiin paletti järjestää uudelleen pelkän järkevyyden merkeissä niin olisi valtavasti varaa keventää byrokratiaa ja karsia turhia rakenteita pois. Osmonvaara on oikeastaan ainoa poliitikko, joka teoksissaan on esittänyt lukuisia konkreettisia ehdotuksia, jotka ovat todella järkeviä ja tehostavia, mutta joiden ainoa ongelma on, että ennemmin helvetti jäätyy kuin vakiintuneet puolueet ne hyväksyvät. Ainoa tapa lyödä nämä läpi olisi epäpolitisoida prosessi jonkinlaiseksi kansalliseksi kriisiprojektiksi pohjoismaisen hyvinvointivaltion - maailman parhaimmaksi todetun järjestelmän - turvaamiseksi ja voimistamiseksi.
 

Hemingway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sapko
Menot pienenisivät jos joitain työtehtäviä voitaisiin teettää vastikkeeksi sosiaaliturvasta.

Jotain tehtäviä voitaisiin teettää mielenterveyden tukemiseksi ja passivoitumisen estämiseksi, mutta ei työtehtäviä. Länsimaisissa yhteiskunnissa työstä on ollut tapana maksaa palkka. Yhteiskunta, jossa jokin kansanosa tekee todellista työtä työttömyyskorvausta vastaan, etenee kohti orjuutta.

Lisäksi sopii pohtia, kuinka paljon tuollaisella systeemillä säästettäisiin. Mihin nämä mielenterveydeltään horjuvat ja puolijuopot ja juopot laitettaisiin töihin? Tuskin ainakaan hoitoaloille. Kuka heitä valvoisi ja mitä valvominen tulisi maksamaan?

Minkälaisia töitä ajattelit heillä teettää? Kerro ihan konkreettisia esimerkkejä. Mielelään sellaisia, jotka eivät vie töitä muilta työntekijöiltä pois.
 

Hemingway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sapko
Osmonvaara on oikeastaan ainoa poliitikko, joka teoksissaan on esittänyt lukuisia konkreettisia ehdotuksia, jotka ovat todella järkeviä ja tehostavia, mutta joiden ainoa ongelma on, että ennemmin helvetti jäätyy kuin vakiintuneet puolueet ne hyväksyvät.

Kerro niistä ja arvioi, kuinka paljon niillä säästettäisiin. Minäkin olen Soininvaaran blogin aktiivinen lukija, mutta ei ole tullut kiinnitettyä ehdotuksiin huomiota kokonaisvaltaisesta näkökulmasta.
 
Suosikkijoukkue
Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
Mitä sosiaaliturvan uudistamiseen tulee, suosittelen edelleen kaikkia tutustumaan porrastettuun, asteittais-vastikkeelliseen työttömyysturvajärjestelmään, eli nk. Tanskan malliin. Kyseinen järjestelmä, joustoturva, on mielestäni tehokkain keino esimerkiksi yleisen työmarkkinapassiivisuuden, sosiaaliperäisen maahanmuuton ym. nykymallin aikaansaamien negatiivisten lieveilmiöiden torjumiseksi ja ennalta ehkäisemiseksi. (Linkki ohjaa Wikipediaan.)
 

passenger

Jäsen
Kerro niistä ja arvioi, kuinka paljon niillä säästettäisiin. Minäkin olen Soininvaaran blogin aktiivinen lukija, mutta ei ole tullut kiinnitettyä ehdotuksiin huomiota kokonaisvaltaisesta näkökulmasta.

Kannattaa lukea Soininvaaran kirja Sata-komitea - Miksi asioista päättäminen on niin vaikeaa? Siinä käsitellään aika paljon kysymyksiä sosiaalipolitiikkaan liittyen, mm. miksi ja miten sosiaaliturvaa pitäisi uudistaa.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Kerro niistä ja arvioi, kuinka paljon niillä säästettäisiin. Minäkin olen Soininvaaran blogin aktiivinen lukija, mutta ei ole tullut kiinnitettyä ehdotuksiin huomiota kokonaisvaltaisesta näkökulmasta.

Lue mieluummin niitä kirjoja. En juuri seuraa miehen blogia, mutta kaipa sieltäkin jotakin on löydettävissä.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Kyllähän kansalaispalkka olisi mallina niin paljon yksinkertaisempi kuin nykyinen tukijärjestelmä, että varovaisestikin arvioituna tuhansilta byroktaateilta loppuisi sen myötä työt. Kuitenkin tätäkin asiaa useimmiten tarkistellaan lapsellisesta lähtökohdasta, että malli tarkottaisi sitä että laiskoille jaettaisiin rahaa löysemmin kuin nykyisin. Eli tämän palkan realistisen suuruusluokan sisäistämisessä joillakin suuria ongelmia.
 

kakkonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Minkälaisia töitä ajattelit heillä teettää?
Tuli tästä mieleen että töitä olisi vaikka kuinka älyttömästi (postin kanto ovelle asti, siivousapu, kaupassakäynnit, renkaanvaihdot..) mutta kaikkea ei pysty (?) Suomessa toteuttamaan nykysysteemillä koska työ on niin kallista. Pitäisikö kehittää jotain fiksumpaa systeemiä (tyyliin valtion omistama postilaitos) jotta olemassaolevia töitä pystyttäisiin teettämään ihmisillä jotka muuten eivät työtä nykysysteemillä tee?

Jotenkin naurattaa kun palvelut heikkenevät ja haetaan tehokkuutta koko ajan...porukkaa potkitaan pihalle ( -> työttömiä) ja työssäkäyvillä vastuut ja verot (+ peukalonpyörittäjien määrä) kasvaa. Lisäksi Suomessa tuntuu että systeemi on säädetty 70/80/90 -luvun mukaan kun tilanne oli työelämässä hieman erilainen.

Onneksi meillä on ammatti-ihmiset miettimässä näitä asioita. Itsellä ei kyllä kuuppa riittäisi.
 

passenger

Jäsen
...
Onneksi meillä on ammatti-ihmiset miettimässä näitä asioita. Itsellä ei kyllä kuuppa riittäisi.

Viisaat miehet voivat miettiä ja keksiä jopa ratkaisuja vaikka kuinka paljon, valitettavasti aina on jotkut vaalit sen verran lähellä, että poliitikot/puolueet eivät pysty minkäänlaisia ratkaisuja tekemään.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Pitäisikö kehittää jotain fiksumpaa systeemiä (tyyliin valtion omistama postilaitos) jotta olemassaolevia töitä pystyttäisiin teettämään ihmisillä jotka muuten eivät työtä nykysysteemillä tee?

Jotenkin naurattaa kun palvelut heikkenevät ja haetaan tehokkuutta koko ajan...porukkaa potkitaan pihalle ( -> työttömiä) ja työssäkäyvillä vastuut ja verot (+ peukalonpyörittäjien määrä) kasvaa.
Siis, Itella työllistää tällä hetkellä 23 000 ihmistä. Ajatus olisi siis potkia heidät pihalle ja ottaa tilalle esim 30 000 työtöntä? Tämän myötä noista 23 000 tuhannesta tulisi siis työttömiä. Epäilen että joukossa ei nytkään ole suurta määrää diplomi-insinöörejä, kauppatieteen maistereita ja muita helposti työllistyviä, joten veikkaan että suurin osa jäisi työttömiksi.

Postin työntekijät eivät nyt ole varsinaisesti huippupalkattuja, joten vaihtoehtona olisi joko leikata palkkoja tai kasvattaa kuluja. En oikein osaa nähdä kumpi vaihtoehto tässä nyt fiksumpana nähdään.

Joku valtion metsien hoito voisi pienen joukon työllistää ilman, että häviäjiä olisi. Sama pätisi marjojen ja sienien keräämiseen, mutta ihan puuhastetusta puhutaan.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Viisaat miehet voivat miettiä ja keksiä jopa ratkaisuja vaikka kuinka paljon, valitettavasti aina on jotkut vaalit sen verran lähellä, että poliitikot/puolueet eivät pysty minkäänlaisia ratkaisuja tekemään.

Tästä se on pitkälle kiinni, valitettavasti. Aina on vaikutusvaltaisia painostusryhmiä, joiden varpaille ei saa tallata. Ongelma on sitten siinä, että lopulta on pakon edessä kuitenkin jotakin tehtävä, ja yleensä silloin jäljellä vain todella huonoja vaihtoehtoja. Niin kuin JA:ssa hyvin tiedetään niin fanitan ihan homona pohjoismaista mallia ja pidän sosiaalidemokraattisesta kompromissista, mutta juuri siksi olisinkin valmis erittäin radikaaleihin uudistuksiin. Ei vain hyvältä näytä - nyt hallitus kauhean puhkumisen jälkeen esitti hyvin kesyn kuntauudistusmallin ja sekin on kovaa vauhtia vesittymässä. Ja sekin olisi vasta verraten pieni ensiaskel siihen suuntaan mihin pitäisi jo nopeasti liikkua.

Suhdanteet ovat ehkä nopeastikin heikentymässä ja harjoitamme (tai siis meidän puolestamme harjoitetaan) vahvan valuutan politiikkaa eikä tiedossa ole mahdollisuutta ulkoiseen devalvaatioon. Tässä ovat todella huonot ennusmerkit ilmassa.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Näinhän asia on. Tässä ihminen tuntee itsensä täysin periaatteettomaksi tuuliviiriksi, kun juuri hetki sitten toivoin jenkeissä järjen voittavan ja republikaanien taipuvan lakiin perustuvan velkakaton ylittämisen puolesta. Samaan aikaan toivoisin, että Suomeen tulisi identtinen laki, joka pakottaisi tekemään näitä välttämättömiä uudistuksia ajoissa. Itseasiassa näen, että tuo on ainoa "tiekartta" päämäärään pääsemiksi muutoin kuin liian myöhään.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Viisaat miehet voivat miettiä ja keksiä jopa ratkaisuja vaikka kuinka paljon, valitettavasti aina on jotkut vaalit sen verran lähellä, että poliitikot/puolueet eivät pysty minkäänlaisia ratkaisuja tekemään.

Tässä on Suomen suurin ongelma. Lähidemokratia on pahinta mitä tässä taloudellisessa voi olla.
 
Suosikkijoukkue
Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
Suhdanteet ovat ehkä nopeastikin heikentymässä ja harjoitamme (tai siis meidän puolestamme harjoitetaan) vahvan valuutan politiikkaa eikä tiedossa ole mahdollisuutta ulkoiseen devalvaatioon. Tässä ovat todella huonot ennusmerkit ilmassa.
Tämä on aivan totta. On jollain lailla kohtalon ivaa, että ainoa kansainvälinen ratkaisu, jonka Suomen valtiojohto on koskaan tehnyt ilman Ruotsin esimerkkiä tai yhteistä mukanaoloa, on ollut päätös osallistua EMU:n kolmanteen vaiheeseen eli liittyä euroalueeseen ilman kansanäänestystä. Historia on osoittanut ja tulee osoittamaan lähivuosina entistä kipeämmin, että kyseessä oli suorastaan eeppinen virheliike.
 

kakkonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Siis, Itella työllistää tällä hetkellä 23 000 ihmistä. Ajatus olisi siis potkia heidät pihalle ja ottaa tilalle esim 30 000 työtöntä?
Siis ajatusta ei ole työstetty 15sek enempää. Tiedän että tehokkuus on nykypäivän sana ja työttömät on aika tehotonta porukkaa. Kunhan mietin promillen humalassa sitä että joskus muinoin posti on kannettu ovelle, josta iso peukku. Nyt homma on tehostettu ja joka päivä esim 1000.000 ihmistä kävelee 50m hakemaan postinsa. Ok,kuluja säästyy mutta olisiko fiksumpaa että se posti kannettaisiin ovelle asti? Tarkoitus ei ole nyt postisysteemiä kritisoida,en siitä isommin ymmärrä ja siihen liittyy monta muutakin mielenkiintoista piirrettä (esim se että on 3-4 toimipistettä mihin asioita toimitetaan).
 
Viimeksi muokattu:

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Nyt homma on tehostettu ja joka päivä esim 1000.000 ihmistä kävelee 50m hakemaan postinsa. Ok,kuluja säästyy mutta olisiko fiksumpaa että se posti kannettaisiin ovelle asti?.
Itellalla on tuollainen palvelu tarjolla lisämaksusta:
http://www.posti.fi/muuttaminen/lahilaatikko.html
Minä en näe tarvetta alkaa kustantamaan tätä palvelua kaikille verovaroin.

Kansantaloudellisesti ajatellen tämän maan läskiperseille olisi todennäköisesti parasta, jos olisi lailla olisi säädetty että nuo postit pitäisi laatikosta noutaa yksitellen, niin että kävelyä tulisi ainakin muutama sata metriä.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
En usko että Itellat tai lähidemokratia ovat julkisen talouden ongelma vaan se miten maksamme alan palkat nykyisellä verotuksella. Se on paskanjauhantaa että rakenteita muuttamalla tämä ongelma poistuu.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös