Jukka Jalonen maajoukkueen päävalmentajana 2018–2024

  • 111 461
  • 433

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Jalonen on marraskuussa 62-vuotias. Kovin montaa valmennusvuotta ei siis välttämättä enää ole jäljellä, ja viimeiset kymmenen vuotta ovat menneet kotimaassa. Enpä ihmettele, että Italian kaltainen maa kiinnostaa. Nyt on aika lailla viimeinen hetki moiseen projektiin - paino sanalla projekti koska valmennustehtävien lisäksi Jalonen varmasti vastaisi (ainakin joiltain osin) jääkiekon kehittämisestä maassa.

Liigaan Jalonen pääsee halutessaan heti huomenna, sinne ei tarvitse kiirehtiä.
 

Animal

Jäsen
Kääntää asiaa miten tahansa, niin JOS tuo pitää paikkaansa, poistuu Jalonen (ainakin hetkeksi) huippu-urheiluvalmennuksesta.
Italia on jääkiekon apumaa, hissijoukkue, joka pelaa ensi kaudella samalla sarjatasolla mm. Romanian ja Japanin kanssa. Ei tuota voi samalla viikollakaan vertailla pesteihin vaikkapa Euroopan pääsarjojen seurajoukkueissa, SM-liiga mukaanluettuna. Olympialaiset Italiassa nyt on sinänsä isossa kuvassa merkityksetön juttu: ei Italian kiekkoilu tuosta mihinkään ole nousemassa eikä Jalosen MAHDOLLINEN pesti sitä mihinkään muuta.

Italiassa Jääkiekkoa pelataan nimenomaan maan pohjoisosissa, Alpeilla tai niiden läheisyydessä. Olympialätkäkin pelataan Milanossa, joka on Pohjois-Italian taloudellinen keskus ja Lombardian alueen hallinnollinen keskus. Ei nuo olympialaiset yleisesti jääkiekon tai Italian kiekon kannalta ole mikään merkityksetön tapahtuma, sillä kyllä se siellä talvella ihmisiä kiinnostaa vaikkei nyt mistään futiksen suosiosta voida puhua.

Vähän myös vähättelet tuota Alppien alueen kiekkoilua ja kiekkokulttuuria, sillä esim. italialaisista seurajoukkueista vaikkapa jotain HC Bolzanoa tai HC Asiagoa ei voi hyvällä tahdollakaan rinnastaa johonkin japanilaisiin tai romanialaisiin seuroihin pelkästään jo siitä syystä, että niiden kokoonpanot ovat täynnä entisiä AHL ja ECHL -pelaajia. Toinen on se, että tuolla alueella on monikansallisia rajat ylittäviä kiekkosarjoja pelattu jo vuosikymmenet.

Mitä tulee vertailuun SM-Liiga -seuroihin, niin rikkaampia seuroja nämä Bolzanot ja Asiagot ovat varmaan kuin lähes tai jopa yli puolet liigaseuroista. Bolzano on perustettu vuonna 1933 ja pelaa päälle 7000 katsojaa vetävässä hallissa. HC Asiagokin on perustettu vuonna 1935.
 

Kental

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins
Liiga on verrattuna Italian maajoukkueeseen aivan eri tasoa. Ranskan, Italian ja muiden B-tason maiden valmentaminen sopii Tammisille ja muille B-tason valmentajille, muttei mielestäni Jaloselle, joka kuitenkin on moninkertainen maailmanmestarivalmentaja.
Tuskinpa Italia on tuosta pestistä lähtenyt minkään tuomaisten, karjalaisten ja myrrien kanssa neuvottelemaan. Veikkaan, että ellei Jalonen tuonne lähde niin se on joku NHL-statuksen kaveri hyvin todennäköisesti sitten, varsinkin kotiolympialaisten häämöttäessä. Eli Jalosen pitäisi nyt omaa statustaan pönkittääkseen (ihan kuin se sitä tarvitsisi) lähteä jonnekin, mihin rima on selvästi matalammalla? Loogista.
 

Derrick

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Mielenkiintoista olisi tietää että lukeeko Jukka palstaa ja miettii että mihin hän voi mennä (NHL tai Liiga) ja mihin ehdottomasti ei voi mennä (Italiaan).

Italian liitolta on varmaan tullut aika tukeva tarjous (väh. 300-400 kE per kausi + kulut), muuten Jukka olisi tuskin tarjouskirjettä edes avannut. Liigassa tuskin moni pystyy valmentajalle tuota summa maksamaan, ei ainakaan SaiPa.
 

lasaleiko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Viaplaylla oli/on se henkilökuva Jalosesta. En enää kunnolla muista sisältöä. Mutta sen muistan, että katsoessa jäi vähän semmonen fiilis, kuin Jalonen olisi NHL-unelman jo kuopannut. Toki koko pätkä oli melko pintaraapaisu ja enemmänkin mainos Viaplayn tarjonnasta, että paljonko tuolle painoarvoa sitten voi antaa.

Totta on kuitenkin se, mitä @Barnes tämän sivun ensimmäisessä viestissä sanoi, eli ikää on jo mittarissa ja väistämättä alkaa olla viimeiset vuodet valmentajana käsillä. Tähän kun yhdistää pohdinnan, mitä Jalosen mahdollisuuksista puhuttiin Kimanttia podcastissa Ika Lehkosen ollessa vieraana 2021 syksyllä. Juu, podcastin taso on mitä on ja Ika tykkää kärjistää juttujaan mutta ihan hyvin siinä oli eritelty, miksi Jalosen tie NHL-valmentajaksi voi nousta pystyyn, kuten se on sittemmin näyttänyt tekevän. Siinä jaksossa esille nostettujen seikkojen lisäksi NHL-päävalmentajaksi etenevät pohjoisamerikkalaisetkin ovat kuitenkin yleensä huomattavasti nuorempia, kuin +60v ensimmäisessä pestissään. Ja varmaankin se Jukan pitäisi, tai olisi pitänyt, nöyrtyä raivaamaan tietään pienemmissä rooleissa, kuten Ahokas tai Ruutu tekee. Varsinkin sille tielle ikää olisi jo liikaa.

Yhtä kaikki, niin Jalosen tämän hetken tilanteessa on varsin ymmärrettävää, jos on edes neuvoteltu tuollaisesta huhutusta pestistä Italiaan. Itse ajattelin, että saattaisi seuraavaksi valmentaa SHLssa tai NLAssa, kun on nyt ollut niin pitkään maajoukkuetoiminnassa kotimaassa. Mutta kiehtova olisi tuollainen maajoukkuepestikin, kun on tosiaan myös nuo olympialaiset tulossa. Kotimaisen liigan Jalonen on jo nähnyt ja kokenut, joten tuskin on liigapestit toivelistalla aivan ensimmäisenä.
 

Animal

Jäsen
pohjoisamerikkalaisetkin ovat kuitenkin yleensä huomattavasti nuorempia, kuin +60v ensimmäisessä pestissään. Ja varmaankin se Jukan pitäisi, tai olisi pitänyt, nöyrtyä raivaamaan tietään pienemmissä rooleissa, kuten Ahokas tai Ruutu tekee. Varsinkin sille tielle ikää olisi jo liikaa.

Totta tuo on ja varmastikin vaikeaa, mutta ei se täysin poissuljettua ole mennä myöskään kakkosvalmentajaksi. Kyllä niitä konkarikoutseja aina paikoitellen näkyy sellaisena "senior advisor" -tyyppisenä apuvalmentajana vähän nuoremmalle ykköskoutsille. Ehkä nyt tuoreimpana Paul Coffey Edmontonissa, mutta tämä edellyttää sen, että päävalmentajalla on itsellään meriittejä jo jostain ja valmentajien roolijako on päivänselvä kaikille. Jalosen kohdalla tämä tarkoittaisi sitä, että päävalmentajan pitäisi jollain tapaa tuntea Jalonen tai ainakin hänen meriitit ja/tai pelaajistossa olla Jalosen luottopelaajia.
 

Viltsu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Ja varmaankin se Jukan pitäisi, tai olisi pitänyt, nöyrtyä raivaamaan tietään pienemmissä rooleissa, kuten Ahokas tai Ruutu tekee. Varsinkin sille tielle ikää olisi jo liikaa.

Yhtä kaikki, niin Jalosen tämän hetken tilanteessa on varsin ymmärrettävää, jos on edes neuvoteltu tuollaisesta huhutusta pestistä Italiaan. Itse ajattelin, että saattaisi seuraavaksi valmentaa SHLssa tai NLAssa, kun on nyt ollut niin pitkään maajoukkuetoiminnassa kotimaassa. Mutta kiehtova olisi tuollainen maajoukkuepestikin, kun on tosiaan myös nuo olympialaiset tulossa. Kotimaisen liigan Jalonen on jo nähnyt ja kokenut, joten tuskin on liigapestit toivelistalla aivan ensimmäisenä.
Totta. Katsokaapa, miten pitkä oli Alpo Suhosen tie pohjois-Amerikassa NHL-päävalmentajaksi. Edes puolet näistä Suhosen kokemuksista olisi auttanut Jalosta kohti NHL:ää, ainakin vähän. Eihän Jalonen ole käynyt syksyisin yhdenkään seuran leirillä, missä olisi ehkä päässyt jopa vetämään treenejä. Suhonen keräsi tätä kokemusta jo 1980-luvun alussa Hartford Whalersin kanssa, taisipa päästä treenipeleissä ihan vaihtoaitiookin valmentamaan.

Italia toteutuessaan on varmaan Jaloselle kiva haaste. Palkka kohdallaan, mukava paikka asua, jos saa asutella alppien tuntumassa. Tai varmaan pestiä voi välillä hoitaa Riksustakin käsin. Ja Italiahan on Jaloselle tuttu, kun on siellä valmentanutkin. Pesti Italiassa ei kyllä NHL-saumoja heikennä, kun ne saumat tuntui jo menneen aiemmin. Ja Jalosesta on saanut muutenkin käsityksen, että NHL ei enää niin kiinnostele.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös