Jouluruoat (muut kuin kinkku)

  • 7 021
  • 36

koo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Äiti teki pitkään sapuskat itse, isukki suolasi kinkut ja savusti lohet, mutta pari viime joulua on heilläkin menty kaupan laatikoilla. Harmi, mutta ymmärrän toki,
Nyt voit helposti yllättää äitisi ja appivanhempasi, kas tässä.

Porkkanalaatikko

4 dl vettä
1,5 dl puuroriisiä
5 dl maitoa
Nuo keitetään riisipuuroksi ja puuron hämmentämisen aikana kuoritaan porkkanat.
Sitten puoli kiloa porkkanaraastetta tai ohuita porkkanan siivuja (sellaisia mitä saa helposti perunankuorimaveitsellä) puuron sekaan kiehumaan.
Mausteeksi puoli rkl. suolaa, puoli rkl. hunajaa tai siirappia ja ripsaus perunamaustetta.
Itse laitoin lisäksi ripsauksen kuivattua ciliä ja melkein tuplasin suolan. Jäähdytetään hiukan.
Sitten 1 kananmuna sekoitettuna desiin maitoa ja siihen korppujauhoja noin 1 rkl. ja munasössö sekoitetaan tuon porkkanariisin joukkoon. Kypsymään 175 asteiseen uuniin.

Otin laatikkoni tunti sitten uunista ja kun äsken maistoin ihan vähän vaan reunasta olisin voinut syödä koko vuoallisen, (enkä takaa vaikka yön pimeinä tunteina sen söisinkin)niin hyvää se oli.
Tuosta määrästä tulee vain yksi iso laatikko joten tein kertaa neljä.

Kinkku, ihan tavallinen pakasteena ostettu juhlakinkku paistetaan huomenna ja samoin imelletyt perunalaatikot.

Maukasta joulua toivottelee koo
 

Jii

Jäsen
Suosikkijoukkue
musta & valkoinen
Teen taas pitkään paahtunutta possun lapaa kinkun sijasta.

Otetaan possun lapa ja tehdään rasvaan viiltoja. Sekoitetaan tuoreesta inkivääristä, valkosipulista ja punaisesta chilistä tahna, lisätään hieman oliviiöljä ja sherryä. Hierotaan tahna kamaran päälle ja laitetaan koko komeus 300 asteeseen. Pidä siellä n. 20 minuttia tai kunnes palovaroittimet ovat saaneet naapurit kutsumaan punaiset autot paikalle.

Laske uunin lämpö 100 asteeseesn, käännä lapa niin että rasvapuoli on alaspäin. Valele öljy-sherryseoksessa ja unohda uuniin 24 tunniksi.

Puoli tuntia ennen valmistumista käännä lapa taas nurin ja laita kuumaan uuniin.

Tulee aivan loistavaa. Luulisi että tuossa ajassa liha kuivuu kengänpohjaksi, mutta ei.
 

Jeppe_68

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Pakko kuitenkin myöntää se, että kun ei kinkkua tai muuta nisäkästä lautaselleen ota, niin jää harmillisesti itse tehdyt erinomaiset sinapit käyttämättä. Sinappi ja lohi kun eivät oikein ole match made in heaven. No, kaikkea ei voi saada. Herkullinen joulu on kuitenkin pääasia=)

Kyllä sinappi/konjakki/oöljyllä saa tehtyä ihan taivaallisen graavilohikastikkeen, varsinkin perunoitten ja vodkan kanssa toimii hyvin. Reseptiä en pysty nyt antamaan, koska moista herkkua muistan syöneeni vain ravintolassa pari kertaa.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Kuha, ahven, muikku, nieriä, kirjolohi, made, (paistettu)hauki, punakampela..

Siitä päätellen että kirjolohi on listalla niin epäilenpä noita muitakin, ahven esimerkiksi lienee kai kuin piikkilankaa yrittäisi syödä... Silakan ongelma lienee tavallisuus, yleistä ei voi arvostaa.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Harjus on mun mielestä kaikkien kalojen isä ja äiti. Varsinkin itse pyydettynä ja kepin nokassa nuotiolla valmistettuna. nam.

Oma valintani on rautu ja samalla tavalla valmistettuna tai sitten voissa paistettuna nuotiolla...pannussa:)
 
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura
Siitä päätellen että kirjolohi on listalla niin epäilenpä noita muitakin, ahven esimerkiksi lienee kai kuin piikkilankaa yrittäisi syödä...

Oma ääneni menee ahvenelle, kertakaikkiaan taivaallisen makuista, eikä todellakaan mitään piikkilangan syömistä. Sekoittanet särkeen?
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Kala on silti se joulupöydän kruunu: onko maailmassa herkullisempaa kala-lajia kuin silakka?

Kyllähän noita löytyy, ja nyt ei sitten puhuta mistään kirjolohista tai muista kasvatetuista "kaloista". Vaikka muikku nyt ei joulukala taida ollakaan niin kyllähän muikku on todella makoisaa, voissa pastetut muikut - voiko parempaa kuvitellakaan. Entäpä sitten graavattu lohi - tarkoitan todella lohta enkä mitään "pikkuserkkua". Ja oikein valmistettuna ahvenkin on mitä mainioin kala syödä, joulukalaksi sitäkin on vaikea mieltää mutta makoisaa kyllä.

Joulupöytään jos pitäisi valita kalaa niin kyllä se olisi graavilohta tai mahdollisesti jotain savustettua kalaa, siika nyt ei ehkäpä joulukala ole mutta oikein savustettuna todella namia.

vlad.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Kyllähän noita löytyy, ja nyt ei sitten puhuta mistään kirjolohista tai muista kasvatetuista "kaloista". Vaikka muikku nyt ei joulukala taida ollakaan niin kyllähän muikku on todella makoisaa, voissa pastetut muikut - voiko parempaa kuvitellakaan. Entäpä sitten graavattu lohi - tarkoitan todella lohta enkä mitään "pikkuserkkua". Ja oikein valmistettuna ahvenkin on mitä mainioin kala syödä, joulukalaksi sitäkin on vaikea mieltää mutta makoisaa kyllä.

Joulupöytään jos pitäisi valita kalaa niin kyllä se olisi graavilohta tai mahdollisesti jotain savustettua kalaa, siika nyt ei ehkäpä joulukala ole mutta oikein savustettuna todella namia.

vlad.

Makuasioistahan ei voi kiistellä, mutta silakka verrattuna esimerkiksi loheen on melkoisen hienovarainen ja hienostunut maultaan. Kyllähän lohen rasvamäärällä iso klöntti kalanlihaa toki maistuu hyvältä paistettuna ja hyvin maustettuna, ja toki graavi lohi puolensa pitää (joskin esim. kuha vie siinä kisassa voiton), mutta silakan monipuolisuus ja toimivuus on vertaansa vailla.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Makuasioistahan ei voi kiistellä, mutta silakka verrattuna esimerkiksi loheen on melkoisen hienovarainen ja hienostunut maultaan. Kyllähän lohen rasvamäärällä iso klöntti kalanlihaa toki maistuu hyvältä paistettuna ja hyvin maustettuna, ja toki graavi lohi puolensa pitää (joskin esim. kuha vie siinä kisassa voiton), mutta silakan monipuolisuus ja toimivuus on vertaansa vailla.

Silakka on hyvä ja monipuolinen kala. Itseä harmitti kun ei ole kotona savupönttöä, sillä veli oli laittanut hyvän kokoisia silakoita mukaan. Mutta jos mausta puhutaan, niin itse asetan graavi siian ja savu ahvenen edelle. Ja jos pitää valita paistettujen ahven ja silakka fileiden välillä, niin vaaka kallistuu ahvenen puolelle. Lohi on hyvää, mutta minulle liian rasvainen kala.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Makuasioistahan ei voi kiistellä, mutta silakka verrattuna esimerkiksi loheen on melkoisen hienovarainen ja hienostunut maultaan. Kyllähän lohen rasvamäärällä iso klöntti kalanlihaa toki maistuu hyvältä paistettuna ja hyvin maustettuna, ja toki graavi lohi puolensa pitää (joskin esim. kuha vie siinä kisassa voiton), mutta silakan monipuolisuus ja toimivuus on vertaansa vailla.

Makuasioistahan ei todellakaan voi kiistellä, siinä olemme sentään samaa mieltä - mutta muutoin tässä keskustelussa, keskustellaanpa sitten kinkusta tai kalasta emme taida liikkua samoilla vesillä tai karsinoissa, riippuu kummasta herkusta on kyse.

En ole oikein koskaan oppinut pitämään silakan makua kovinkaan hienostuneena. Kyllähän se menettelee silakkapihveissä tai silakkarullissa mutta en oikein löydä kovinkaan montaa ruokaa joissa silakka todellakin pääsee edukseen - mielummin siis suuntaan katseeni (ja suuni) jonkin muun kalan suuntaan. Tosin mainitsemaasi graavattua kuhaa en ole koskaan päässyt maistamaan, kenties pitäisi. Löytyisiköhän täkäläisestä kauppahallista sellaista herkkua, pitänee käydä arjen koitettua katsastamassa tarjonta.

vlad.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
En ole oikein koskaan oppinut pitämään silakan makua kovinkaan hienostuneena. Kyllähän se menettelee silakkapihveissä tai silakkarullissa mutta en oikein löydä kovinkaan montaa ruokaa joissa silakka todellakin pääsee edukseen - mielummin siis suuntaan katseeni (ja suuni) jonkin muun kalan suuntaan. Tosin mainitsemaasi graavattua kuhaa en ole koskaan päässyt maistamaan, kenties pitäisi. Löytyisiköhän täkäläisestä kauppahallista sellaista herkkua, pitänee käydä arjen koitettua katsastamassa tarjonta.

vlad.

No, paistaminen on tietysti hyväksi monille lajeille, voissa paistettuna pippurin ja suolan kera epäilemättä pahvikin olisi kohtuullisen hyvää, mutta silakka on parhaimmillaan marinoituna - toki myös uunisilakka toimii monessa muodossa, eikä se hassumpaa ole edes paistettuna. Ahventa täällä on ylistetty, mikä minusta on omalaatuista, mutta ehkä sitten on ollut vain huono tuuri silloin harvoin kun olen sitä sattunut maistamaan. Lohi on lohi, varma keskinkertainen valinta, josta yleensä jää vahva rasvan makun suuhun - graavattuna parasta.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
No, paistaminen on tietysti hyväksi monille lajeille, voissa paistettuna pippurin ja suolan kera epäilemättä pahvikin olisi kohtuullisen hyvää, mutta silakka on parhaimmillaan marinoituna - toki myös uunisilakka toimii monessa muodossa, eikä se hassumpaa ole edes paistettuna. Ahventa täällä on ylistetty, mikä minusta on omalaatuista, mutta ehkä sitten on ollut vain huono tuuri silloin harvoin kun olen sitä sattunut maistamaan. Lohi on lohi, varma keskinkertainen valinta, josta yleensä jää vahva rasvan makun suuhun - graavattuna parasta.

Ahven on kalojen aatelia. Paistettu, savustettu, haudutettu tai kalakeitto, aina hyvää. Viime juhannuksena tuli katiskasta n. 120 ahventa. Aattona söimme paistettua filettä ja savua, seuraavana päivänä teimme äidin reseptin mukaan pikkuahvenista kalakukkomaista pataa ja sunnuntaina tein ahven keiton. Kaikki olivat hyvää. Silakka jäi toiseksi.
 

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Minulle ei kyllä sitten maistu mikään kala. Ihan suoraan saatanasta ovat nuo limaiset mötköt, ihan sama minkä merkkinen, kokoinen ja miten laitettu niin yhtä vastenmielistä ovat. Koskaan en ole mistään kalaruoasta pitänyt ja varmaan parikymmentä vuotta olen onnistunut tehokkaasti välttämään niiden syöntiä. Joku voissa paistettu muikku on sellainen joka ehkä menee jos joku uhkaa ase ohimolla mutta muut kalat kyllä jää syömättä.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Minulle ei kyllä sitten maistu mikään kala. Ihan suoraan saatanasta ovat nuo limaiset mötköt, ihan sama minkä merkkinen, kokoinen ja miten laitettu niin yhtä vastenmielistä ovat. Koskaan en ole mistään kalaruoasta pitänyt ja varmaan parikymmentä vuotta olen onnistunut tehokkaasti välttämään niiden syöntiä. Joku voissa paistettu muikku on sellainen joka ehkä menee jos joku uhkaa ase ohimolla mutta muut kalat kyllä jää syömättä.

Ja vielä Lukko kannattaja... Säälin osaksesi koitunutta taakkaa.
 

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Ja vielä Lukko kannattaja... Säälin osaksesi koitunutta taakkaa.


Joo, minä tyydyn vaan niihin valtaviin vonkaleisiin joita Lukko nappailee markkinoilta Ässien nenän edestä... ;)
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
No, paistaminen on tietysti hyväksi monille lajeille, voissa paistettuna pippurin ja suolan kera epäilemättä pahvikin olisi kohtuullisen hyvää, mutta silakka on parhaimmillaan marinoituna - toki myös uunisilakka toimii monessa muodossa, eikä se hassumpaa ole edes paistettuna. Ahventa täällä on ylistetty, mikä minusta on omalaatuista, mutta ehkä sitten on ollut vain huono tuuri silloin harvoin kun olen sitä sattunut maistamaan. Lohi on lohi, varma keskinkertainen valinta, josta yleensä jää vahva rasvan makun suuhun - graavattuna parasta.

No, eipäs nyt sentään ruveta liioittelemaan vaikka vuoden viimeisiä päiviä eletäänkin, vai, että pahvikin - kas kun emme ryhdy Chaplinin tyyliin valmistamaan kengistä maittavaa ateriaa. Asiaan, monasti yksinkertaiset ratkaisut ovat hyvinkin toimivia, niin kokkauksessakin ja tiettyihin ruokiin pippuri, suola sekoitus sopii erinomaisen hyvin ja vain sopivasti lisättynä täydentämään vaikkapa kalan omaa makua.

Mutta mutta, laitapa palstalle jokin hyvä silakkamarinadi jota palstan kotikokit pääsevät kokeilemaan arjen koitettua. Meillä ei ole koskaan silakkaa marinoitu, pääasiassa silakka lapsuudenkodissani on joko paistettu pannulla tai sitten valmistettu uunissa rullina tms. Itse en sitten ole koskaan silakkaa kokeillut koska se ei niihin suosikkeihini kuulu, mutta ehkäpä hyvä marinadi saisi minutkin innostumaan kokeilusta.

vlad.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
No, eipäs nyt sentään ruveta liioittelemaan vaikka vuoden viimeisiä päiviä eletäänkin, vai, että pahvikin - kas kun emme ryhdy Chaplinin tyyliin valmistamaan kengistä maittavaa ateriaa. Asiaan, monasti yksinkertaiset ratkaisut ovat hyvinkin toimivia, niin kokkauksessakin ja tiettyihin ruokiin pippuri, suola sekoitus sopii erinomaisen hyvin ja vain sopivasti lisättynä täydentämään vaikkapa kalan omaa makua.

Mutta mutta, laitapa palstalle jokin hyvä silakkamarinadi jota palstan kotikokit pääsevät kokeilemaan arjen koitettua. Meillä ei ole koskaan silakkaa marinoitu, pääasiassa silakka lapsuudenkodissani on joko paistettu pannulla tai sitten valmistettu uunissa rullina tms. Itse en sitten ole koskaan silakkaa kokeillut koska se ei niihin suosikkeihini kuulu, mutta ehkäpä hyvä marinadi saisi minutkin innostumaan kokeilusta.

vlad.

Tee vaikka perinteistä suutarin lohta.

0.5 kg silakkafileitä
1 rkl sokeria
1 rkl suolaa
1 sipuli
pippuria
1 dl väkiviinaetikkaa
3dl vettä

Katko fileet 3-4 cm paloiksi. Lado kalapalat lasipurkkiin selkäpuoliylöspäin. Ripottele kerroksien väliin suolaa, sokeria, pippureita jasipuliviipaleita. Kaada päälle etikka-vesiseos, kunnes kalat peittyvät. Valmistuu parissa päivässä

Itse lisään mukaan porkkanaa ja joskus valkosipulia.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Mutta mutta, laitapa palstalle jokin hyvä silakkamarinadi jota palstan kotikokit pääsevät kokeilemaan arjen koitettua. Meillä ei ole koskaan silakkaa marinoitu, pääasiassa silakka lapsuudenkodissani on joko paistettu pannulla tai sitten valmistettu uunissa rullina tms. Itse en sitten ole koskaan silakkaa kokeillut koska se ei niihin suosikkeihini kuulu, mutta ehkäpä hyvä marinadi saisi minutkin innostumaan kokeilusta.

vlad.

Jaa, pitäisi kai yrittää saada 76-vuotiaan äitini kirjautumaan JA:han - parempia silakkaruokia ei ole tullut vastaan, mutta reseptit eivät taida olla paperilla vaan päässä. Hän kyllä käyttää sähköpostia ja maksaa laskuja netissä, mutta ei ole jääkiekon ystävä. Pesäpallon kylläkin.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Jaa, pitäisi kai yrittää saada 76-vuotiaan äitini kirjautumaan JA:han - parempia silakkaruokia ei ole tullut vastaan, mutta reseptit eivät taida olla paperilla vaan päässä. Hän kyllä käyttää sähköpostia ja maksaa laskuja netissä, mutta ei ole jääkiekon ystävä. Pesäpallon kylläkin.

Sepä harmillista, mutta kyllä sitä toimeen tullaan ilman silakkaohjeitakin (nimittäin sellaisiin ohjeisiin en koska joissa eräänä osana on väkiviinaetikka - likimain ruoka kuin ruoka menee pilalle jos siihen lorauttaa jossain vaiheessa etikkaa).

vlad.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Sepä harmillista, mutta kyllä sitä toimeen tullaan ilman silakkaohjeitakin (nimittäin sellaisiin ohjeisiin en koska joissa eräänä osana on väkiviinaetikka - likimain ruoka kuin ruoka menee pilalle jos siihen lorauttaa jossain vaiheessa etikkaa).

vlad.

Kyllä täytyy sanoa, että olet varsin ennakkoluuloinen kaveri vlad. Juuri nautin loistavaa suutarin lohta ja valkosipulisilakoita, jäi väliin kinkku ja laatikot, graavi siika ja lohi riittivät kaveriksi.
 

ernestipotsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
graavikala on kyllä joulupöydän kunkku.

kirjolohi ja siika nämä yleisimmät ja eniten arvostetut, mutta hyvää saa myös nieriästä, ahvenesta ja kuhasta.. Graavityyppejä on niitäkin erilaisia: pelkkä suola valkopippurilla/suola sitruunalla/konjakilla ja yllättävän hyvää (=ihan saatanan hyvää) on basilika-ahven.

Perunalaatikko on hyvää, mutta siitä en osaa (lue: "en ole viitsinyt opetella") tehdä hyvää tai ainakaan ns "mummon mallin" hyvää. Saarioisten mauttomat säilöntäaine-mössöt ovat tietenkin eri juttu. Niitä kuvaa samat adjektiivit mitkä voi liittää HIFK:n tämän kauden peliesityksiin
 

vilperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Kauhajoen Karhubasket
No itselleni joulupöydän kunkku on hieman erikoisempi valinta, mutta varsin tuttu silti. Joulupöydän kunkku on ilman muuta rosollin kastike ja nimenomaan äidin tekemänä, jolloin se on todella hyvää, nimenomaan myös vaaleanpunaisena, ei valkoisena! Rosollia ei voi syödä ilman kastiketta, mutta kastiketta vois syödä jopa ilman rosollia. Ei vain jouluruoka tuntuisi miltään jos ei olisi sitä rosollin kastiketta siinä mukana.

Laatikoista kaikki on kyllä herkullisia, etenkin kun ne on äidin tekemiä. Erittäin hyvän makuisia laatikoita saa aikaan hän. Lanttulaatikko ja nimenomaan kylmänä on ehkä kuitenkin parasta, mutta ei imelletty perunalaatikko ja porkkanalaatikko sille paljoa kyllä häviä.

Sitten on näitä hyviä lisukkeita. Herneet, italiansalaatit, pallakset, lohet ja hillosipulit. Ne täydentävät tämän jouluaterian kyllä hyvinkin.

Kinkku nyt ei itselleni niin paljoa merkkaa, mutta hyväähän se silti on. En silti ole mikään kovin kummoinen vouhkaaja tuon kinkun suhteen, mutta meneehän se lisukkeena... ;)
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös