Seuraava viestini todennäköisesti sisältää merkittäviä asiavirheitä. Toivon, että Ässät paremmin tuntevat pystyvät tämän analyysini valuvikoja korjaamaan, kiertämään, tarvittaessa myös vahvistamaan. Käsitykseni Ässistä ei ole ruusuinen - en myöskään henkilökohtaisesti voi sille mitään, että tuosta 2013 kaudesta on jäänyt voimakas tunneside. Tappara on kupannut porilaisia joukkueeseen useamman kerran - heistä on ollut vaihtelevasti iloa, mutta jäänyt sellainen kuva, että Porissa kuitenkin jääkiekkoa arvostetaan ja ennen kaikkea - sitä kyllä osataan tehdäkin laadukkaasti. En halua pilata tulevaisuuden ketjua - enemmänkin haen menneisyyden kautta perspektiiviä.
Mielestäni yksi Ässien kaudesta toiseen toistamista virheistä on se, että joukkuetta kootaan kuin sen mestaruusjoukkueen toista tulemista. Tuntuu, että Ässät jäi täysin kiinni siihen mestaruuden tuottaneeseen reseptiin ja sen jälkeen on mennyt kohta kymmenen vuotta - siitä huolimatta tapa, jolla joukkuetta kootaan tuntuu olevan täysin sama kuin ennenkin. Enää tuosta Ässien projektista puuttuisi se, että hakisivat takaisin ruotsalaiset ja Heshkan. Ihmettelen, miten & miksi Ässissä uskotaan näihin omiin poikiin, kun kertaakaan sen yhden yksittäisen kauden jälkeen tämä hankintalinja ei ole tuottanut mitään muuta kuin vesiperän. Jesse Joensuu tekee nyt poikkeuksen tähän linjaan, mutta isossa kuvassa edustaa juuri sitä porilaisen joukkuekokoamisen linjaa - halusi varmasti myös kovasti tulla. Jan-Mikael Järvinen on haettu kauempaa ja ilmeisesti halusi myös kovasti Poriin tulla. Edustaa toisenlaista linjaa kuin hankintojen päälinja.
Kuinka porilainen ensi kauden joukkueesta on nyt syntymässä ja ennen kaikkea, miksi tätä samaa linjaa noudatetaan vuodesta toiseen? Kuinka monen oman kasvatin pitää käydä muualla ja sitten tulla tekemään Ässiin ryöstö? Tarkoitan ryöstöllä sitä, että Ässiltä lähtee rahat ja vastineeksi saatte valmentajapotkut ja sijan 13. Joukkueen kokoamisessa Liigassa melkein parasta nyrkkisääntöä olisi se, että jokainen organisaatio miettii ainakin sen neljä kertaa ennen kuin tehdään näitä "omat pojat kotiin" -projekteja. Ässät ja JYP osoittavat aika koruttomalla tavalla ainakin minulle, kuinka heikko return of investment tällä linjalla on.