Jokipojat 2004-2005

  • 48 062
  • 215

Bird

Jäsen
Suosikkijoukkue
Urheilullisesti avoimet sarjat
Viestin lähetti korkki
Kertokaas nyt joku pelejä siellä seurannut miten Vallin Atte on pelannut, kun pelkkiä tilastoja seuraamalla ei saa koko kuvaa irti.

Mitenkähän tämän nyt sanoisi.. Aten pelit ovat olleet, hmph.. hieman ailahtelevia. Joensuuhun tullessaan oli Jokipojille aivan mahtava vahvistus (kuten tässä ketjussa marraskuussa kirjoitinkin), mutta sen jälkeen on ollut tätä vain ajoittain. Välillä sattuu aika pahoja kömmähdyksiä omassa päässä, mistä kertoo esim. Jokipoikien voittaman tammikuun alun Salamat-ottelun plusmiinussaldo -3. Myös eilen Atte oli aika yössä, taisi olla jäällä kummankin TuTon maalin aikana sekä vielä sen (tuomarivirheen ansioista) hylätyn osumankin aikana. Mutta halutessaan Valli on kuitenkin erinomainen vahvistus Jokipojille ja osaa pelata molempiin suuntiin. Luulisin, että homma on ainakin Mestis-tasolla juurikin asenteesta kiinni, ei perusosaamisesta.
 

Bird

Jäsen
Suosikkijoukkue
Urheilullisesti avoimet sarjat
SaPKon nettisivut tietävät näemmä kertoa, että Marko Mäkkelin lainasopimus on purettu. "Marvin" ehti pelata kaksi ottelua Suomi-sarjan SaPKossa:

8.1 LLuja-SaPKo 6-3 (25 torjuntaa/31 laukausta)
9.1 SaPKo-VG-62 1-6 (30/34)

Kehno torjuntaprosenttihan (84,62) tuosta tulee, mutta kun pahimmillaan on pelattu vajaalla kolmella kentällisellä, niin ei varmasti ihan helpoin homma maalivahdillekaan.

Saas nähdä, mitä Mäkkelin kanssa nyt sitten tehdään. Ari Reunanenhan on lainassa Turusta ainakin tammikuun loppuun saakka, joten siihen asti ei edes mahdu penkille. Ehkäpä sitten vain Kontiolahdelle pelituntumaa hakemaan, jos järkevämpääkään ratkaisua ei ole näkyvissä?
 

Bird

Jäsen
Suosikkijoukkue
Urheilullisesti avoimet sarjat
Jokipoikien mahdollisuudet suoraan säilymiseen

Melkoista hiljaiseloa taas vaihteeksi tässä ketjussa. Mutta rikotaampa rauha tarkastelemalla Jokipoikien mahdollisuuksia tavoitteena olevaan suoraan säilymiseen.

Kun Haukat voitti eilen FPS:n ja nousi 31 pisteeseen, niin Jokipoikien lähin kiinniotettava joukkue on KooKoo.

Jokipoikien (20 p) loppuohjelma:
Koodi:
3.2.  klo 18.30	K-Vantaa - Jokipojat 	
4.2.  klo 18.30	Salamat - Jokipojat
15.2. klo 18.30	Jokipojat - KooKoo
17.2. klo 18.30	Jukurit - Jokipojat 
19.2. klo 17.00	TuTo - Jokipojat 	
24.2. klo 18.30	Jokipojat - Haukat 	
1.3.  klo 18.30	Jokipojat - FPS 	
3.3.  klo 18.30	Jokipojat - Hermes
5.3.  klo 17.00	Sport - Jokipojat
10.3. klo 18.30	Hokki - Jokipojat

Nämä pelit voi jakaa mielestäni aika hyvin kolmeen luokkaan. Sellaisia otteluita, jotka on käytännössä liki pakko voittaa ja joihin Jokipojat suosikkina lähteekin ovat vain kotimatsit KooKoota, Haukkoja ja FPS:ää vastaan. Näistä olisi otettavissa yhteensä 6 pistettä.

Vastakkaisen ryhmän muodostavat ne ottelut, joissa tappion välttäminen vaatisi jo melko hurjaa venymistä. Näihin kamppailuihin luen vieraspelit Mikkelissä ja Vaasassa, niistä saatavien pisteiden varaan ei kannata laskea mitään. 0 pistettä siis lähtökohtaisesti näistä kahdesta ottelusta.

Loput viisi kamppailua ovat sitten ehkä laskennallisesti sellaisia yhden pisteen otteluita. Hermes-kotipeliä lukuun ottamatta Jokipojat on niissä kaikissa kyllä altavastaaja, mutta hyvällä onnistumisella näistä voisi tulla sellaista pinna per peli. Tarkoitan siis konkreettisesti sitä, että on aika epätodennäköistä, että Jokipojat esim. voittaa nyt tällä viikolla sekä Vantaan että Salamat vieraissa. Mahdotonta sekään ei tietysti ole, mutta ei vain erityisen todennäköistä, sillä vastustajat ovat kuitenkin sarjassa ylempänä ja heillä on myös vielä paljon panosta otteluissaan. Mutta sen sijaan toisen (mahdotonta vain sanoa etukäteen, että kumman) voittaminen onkin jo huomattavasti todennäköisempää. Näistä viidestä pelistä siis 5 pistettä.

Jokipoikien loppukauden yhteispistemääräksi saadaan näin laskemalla 11 p. Se edellyttää varsin hyvää suoritusta eikä siis missään nimessä ole mikään itsestäänselvyys. Mutta jos pelivire pystyy samanlaisena kuin se tässä viime aikoina on ollut, niin tällainen hieman yli piste per tahti on ihan realistinen.

Jokipojilla olisi laskemallani tavalla siis runkosarjan päättyessä 31 pistettä. Katsotaanpas mitä Kouvolaan kuuluu.

KooKoon (28 p) loppuohjelma:
Koodi:
3.2.  klo 18.30	Hokki - KooKoo 	
5.2.  klo 17.00	KooKoo - TuTo 	
12.2. klo 17.00	Jukurit - KooKoo	 	
15.2. klo 18.30	Jokipojat - KooKoo 	
18.2. klo 18.30	KooKoo - Sport 	
19.2. klo 17.00	Salamat - KooKoo 	
24.2. klo 18.30	KooKoo - Hermes 	
3.3.  klo 18.30	K-Vantaa - KooKoo	 	
8.3.  klo 18.30	KooKoo - Haukat 	
10.3. klo 18.30	KooKoo - KalPa

KooKoon loppuohjelma on selvästi hankalampi kuin Jokipoikien. Jos joukkueen vire säilyy yhtä kehnona kuin se on viime aikoina ollut, niin KooKoo ei ääritapauksessa voita runkosarjassa enää ketään. Mutta tuskin näin kuitenkaan käy. Toisaalta ainoa lähtökohtaisesti helpompi peli on toiseksi viimeisen kierroksen kotimatsi Haukkoja vastaan. Myös ainakin Vantaalla, Kirkkonummella ja kotiotteluissa TuToa sekä Hermestä vastaan luulisi olevan onnistumisella kaikki mahdollisuudet ainakin pisteeseen.

Mitäpä siis yhteenvetona: Ei hyvältä näytä Jokipoikien kannalta. Suoraan säilymiseen Jokipojat tarvitsee joko:

a) Aivan uskomattoman kirin viimeisiin peleihin eli luokkaa vähintään 15 pistettä 10 viimeisestä ottelusta.
b) Vahvan noin piste per ottelu-suorituksen loppukaudesta ja KooKoon täydellisen epäonnistumisen viimeisissä otteluissaan.

Mikäli kumpikaan näistä kohtalaisen epätodennäköisistä vaihtoehdoista ei toteudu, niin Joensuussa nähdään jo kolmantena keväänä perättäin jännittäviä Mestiksen karsintaotteluita. Tällä kertaa tosin ihan uusista asetelmista.
 

muumijo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokipojat, Tappara
15. päivä pelattava Jokipojat - KooKoo tullee olemaan todella merkittävä peli, molemmille joukkueille. Toivottavasti Jokipojat saa sitä ennen vieraspeleistä mukavia onnistumisia..
 

El Lude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kvanttimobikki kolmessa eri ulottuvuudessa
Ei taida tarvita odottaa helmikuun 15.päivää. Elämän ja kuoleman (tv-) peli Jokipoikien kannalta käydään jo huomenna Vantaalla. Aivan saletti pakkovoitto. Samoin pääkaupunkiseudun turneen toinen etappi Järvenpäässä on pakko voittaa. Nämä pelit pitävät Jokipoikien toiveet säilyä suoraan sarjassa edes teoriassa hengissä. Tappio jommasta/kummastakin tietää karsintaa...Toivokaamme KooKoolle koko loppukauden kestävää tappoioputkea. Kookoon putki poikki vasta mestiksen karsintasarjassa...=).
 

Warre

Jäsen
Näyttää tuo Rauhasen ja joukkueen välinen kuherruskuukausi loppuneen. Ensihuuman jälkeen on vajottu sille omalle perustasolle, mikä ei tunnu riittävän vielä näihin kolinoihin. Mutta kukaan ei ole onneksi kieltänyt kehittymästä.

Kuten Birdin loppukauden analyylistä näkee, niin KooKoon loppuohjelma on piirun vaikeampi kuin Jokipoikien. Jos karsintasarja halutaan välttää, niin oman pelin kohentumisen lisäksi muiden joukkueiden apua kaivataan KooKoon kampittamiseen. Toivotaan, että saadaan vielä jännittää runkosarjan loppuun.
 

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Re: Mikko Kinnunen lopettaa

Viestin lähetti Bird
Mikko Kinnunen on viikonloppuna tehnyt päätöksensä: lopettaa. Saattaa pelata mahdollisesti huvikseen jossain kolmosdivarissa, mutta ei enää ajanpuutteen takia jatka jääkiekkoilua kilpatasolla. Todella paha menetys Jokipojille, mutta eipä voi mitään. Onnea "Kinelle" valitsemallaan tiellä, niin harmilliselta kuin tämä päätös Jokipoikien kannattajana tuntuukin, niin sille on varmasti olemassa hyvät perusteet. Elämässä on muitakin asioita kuin jääkiekko.

Kyllä tuolla miehelle pitäisi olla vielä käyttöä Mestiksessäkin, sen verran kovaa jälkeä on tuo "huvikseen pelailu" tuottanut. Kahdessa viime pelissä Kinnunen on tehnyt Kajastuksen paidassa tehot 2+17! Kolmessatoista pelissä Kinnusella on nyt tehot 11+41. Ja kun näin tuon viime pelin Enossa missä Kinnusen tehot oli 2+9, täytyy sanoa että muut pelaajat oli kuin pujottelukeppejä. Aivan liian hyvä mies tuolle tasolle. Sääli että päätti lopettaa, uskon että Jokipojilla olisi ollut käyttöä tuollaiselle pelimiehelle.
 

NemI

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Minulta ainakin jokipojat saa ihan täyden respectin. Yllättävän pirteästi pojat on pelannu vaikka vasta ensimmäinen mestiskausi menossa, pystyy haastamaan jopa KalPan ja muut kärkijoukkueet, eikä jäänyt heittopussiksi niin kuin joku ikävä ihminen olisi voinut veikata
 

Bird

Jäsen
Suosikkijoukkue
Urheilullisesti avoimet sarjat
Yleisömäärät

Runkosarjan kotiottelut ovat nyt sitten Jokipoikien osalta ohitse. Yleisökeskiarvoksi muodostui 1508. Lukema on aika hurja - varsinkin kun ottaa odotettua vaatimattomamman menestyksen huomioon. Tiedän myös faktana sen, että Jokipon ilmoittamissa luvuissa ei ole yhtään ilmaa; seuralla oli linjana, että ilmoitetaan nämä "epämääräiset" (vapaakorttilaiset, junnut yms.) ennemmin reippaasti alakanttiin kuin yläkanttiin.

Vain tosissaan SM-liigaan tähyävät Sport ja KalPa menivät yleisömäärissä edelle, kaikki muut jäivät selvästi taakse. Tämä kertoo Joensuussa piilevästä kiekkokulttuurista. Suurin yksittäinen yleisömäärä oli 3 201 katsojaa tammikuun lopulla ottelussa KalPaa vastaan. Mestis-tasolle aika maaginen 2 000 meni rikki useissa otteluissa, viimeksi eilen Hermestä vastaan. Himpun alle tonnin taidettiin synkässä syksyssä kerran-pari jäädä.

Väistämättä tulee mieleen kysymys, että mikäköhän yleisökeskiarvo olisi ollut, jos Jokipojat olisi suunnitelman mukaisesti taistellut vähintään pudotuspelipaikasta koko kauden ajan.. Toivottavasti tähän saadaan sitten selvyys tulevien kausien aikana.

Viimeksi Joensuussa on muuten vastaaviin yleisömääriin päästy kaudella 1996-97. Tällöin Kiekko-Karhut voitti jopa koko silloisen 1. divisioonan, joskin putosi sitten jatkopeleissä Oulun Kärpille. Sen jälkeen yleisömäärät olivat hienoisessa, mutta tasaisessa laskusuunnassa. Viimeisellä Mestis-kaudella 2000-01 yleisöä kävi enää himpun yli 1 000/ottelu - ja siinä oli jo melkoista bluffia useamman ilmaisottelun muodossa.
 

Bird

Jäsen
Suosikkijoukkue
Urheilullisesti avoimet sarjat
Jokipojat 2004-05 - Mikä meni pieleen?

Pudotuspeleihin oli Jokipojilla tavoite, mutta karsintaan jäätiin. Joku meni siis pieleen. Näitä asioita on "muutaman" kerran tullut tässä kuluvan kauden aikana mietittyä, joten pohditaan nyt täälläkin. Kirjoitin samasta aiheesta myös Mehtimäkeläisen foorumille, mutta postataan tännekin, jos joku ei-Mehtiksen lukija olisi kiinnostunut ja/tai halukas esittämään omia näkemyksiään - mie nimittäin kai mitään totuutta tiedä, kunhan yritän kuvailla tapahtunutta joensuulaisten punamustien lasien läpi.

Niin ja ihan alkuun haluan sanoa sen, että edes jälkiviisas ei ole kovin helppoa nyt olla. Eli nämä nyt vain ovat tapahtuneita juttuja, ja niille enää mitään voi. Virheitä on tehty, ja niistähän sitä yleensä voi oppia, jos jostakin. Oleellistahan on lopulta pitkällä tähtäimellä missä tahansa organisaatiossa juuri se, miten virheet käsitellään ja niistä osataan ottaa opiksi, ei niinkään se, mitä on tehty väärin. Ensi kaudella sitten uusi yritys - ja toivottavasti aika paljon viisaampana.

Ihan ensimmäinen - ja pohjimmiltaan kaiken taustalla oleva perimmäinen - syy tavoitteesta jäämiseen on nähdäkseni rahavarojen niukkuus. Ainoastaan Haukat lähti sarjaan pienemmällä budjetilla, ja heilläkin tilanne on erinomaisen sijainnin takia aika toinen: oman rungon päälle pelaajia saa edullisesti Helsingin alueelta, kun Järvenpäähän lähdön takia tarvitse edes muuttaa. Joensuuhun taas ei ihan noin vain tule kukaan pelaamaan; kaikille ketkä Jokipoikiin tulevat, täytyy järjestää jotain muutakin (asunto, opiskelu- tai työpaikka jne..) kuin vain pelkkä pelipaikka. Eli tätä taustaa vasten olisi ihan suoraan sanottuna tarvittu enemmän rahaa. Tämä on tietysti helpommin sanottu kuin tehty, Joensuussa kun on vielä talvisaikaan poikkeuksellisen paljon kilpailevaa palloilutarjontaa (Katajan SM-koris plus pääsarjajoukkueet sekä miesten että naisten salibandyssa ja lentopallossa, ja eri lajien divariporukoita päälle vielä jokunen). Mutta kun sponsori- ja mainostulot ovat budjetissa vain 170 000 euroa, niin tätä lukua pitäisi silti pystyä Joensuun kokoisessa (58 000 asukasta) kaupungissa saamaan ylemmäs! Eihän koko Pohjois-Karjalassa pahemmin suuria valtakunnallisia yrityksiä ole, mutta silti. Sponsoreilta se valtaosa tulobudjetista kuitenkin aina pitää kasata, lipputulot (ja nämähän ovat yli 1500/ottelu yleisökeskiarvon myötä vähintäänkin täyttäneet optimistisetkin odotukset) ovat sitten vain siihen siivu päälle.

Toisena juttuna voidaan sitten katsoa pelaajamateriaalia. Vaikka Kari Rauhasen aikana tulosta tuli ajoittain erinomaisesti, niin joukkue ei siltikään ollut riittävän hyvä taistelemaan Mestiksen pudotuspelipaikoista. Pitkä 44 ottelun sarja on aika lahjomaton: Jokipojat jäi karsintaan ja sinne - ikävä kyllä - pelillisesti kuulukin. Loukkaantumisetkaan eivät ihan valtavasti kauden aikana vaivanneet, joten turha selitellä. Jokipojat (ja myös allekirjoittaneen, tunnustettakoon se rehdisti) yllätti Mestiksen kova taso. Liiganousumahdollisuuden takia tämä kausi oli/on selvästi edellistä kovempi. Joukkue ei kesällä juurikaan vahvistunut. Viime kaudella tämä nippu olisi varmastikin taistellut pudotuspelipaikasta, mutta tämän kauden Mestiksessä asiaa edes karsintaviivan paremmalle puolelle ei ollut.

Kolmantena seikkana voidaan tarkastella vaikkapa Jokipoikien pelityyliä. Jälkikäteen on harvinaisen helppoa sanoa, että se oli Jouni Variksen ja Teemu Tiaisen alaisuudessa väärä. Viime kaudella Suomi-sarjassa vastustajiin nähden kovalla materiaalilla iloinen hyökkäysvoittoinen tyyli toimi upeasti, mutta ei enää pykälää ylempänä. Hurjaan karvaukseen perustunut pelitapa oli samalla myös fyysisesti äärimmäisen kuluttava: Jokipojat jaksoi sillä usein erän-kaksi ja saattoi johtaakin parilla maalilla, mutta romahti sitten "yllättäen" ennen päätösvihellystä - toki myös ihan puhdasta huonoa tuuriakin oli jonkin verran joukossa. Mukavaa katseltavaahan tuollainen perijoensuulainen kiekko oli, mutta reaaliteetit olisi pitänyt tunnustaa jo ennen valmentajanvaihdosta. Joulukuun alussa ruoriin tarttunut (tamperelaislähtöinen!) Rauhanen sitten vasta uskalsi/halusi reivata kurssia liki 180 astetta ja pistää joukkueen puolustamaan, vieraspeleissä ajottain jopa sumputtamaan kuin "köyhän miehen Jukurit".

Näiden kolmen tekijän jälkeen voidaan siirtyä mikrotasolle ja tarkastella joukkueen epäonnistumisia pelipaikoittain. Aloitetaan maalivahdeista. Tuolla osastolla hävittiin syksyllä monta pistettä. Syy ei ole kenenkään yksittäisen vahdin, Lukosta vuokralla ollut Mikael Vuoriokin torjui näkemykseni mukaan jonkun pinnan vastustajille. Alkukaudella aivan ansaitsematontakin shittiä täyslaidallisen niskaansa saanut Tomi Räisänen löysi sitten marraskuun maaottelutauon harjoituksissa tasonsa, ja sen jälkeen Jokipojilla ei suuria ongelmia ole tämän osaston kanssa ollut. Kuitenkin näin jälkiviisaana olisin sitä mieltä, että alkuperäinen idea lähteä sarjaan Mestis-tasolle täysin kokemattomalla veskarikaksikolla Marko Mäkkeli-Pekka Sorsa oli väärä. Räisänenhän saatiin vähän sattumaltakin kauden alla, ja jälkikäteen hemmetin hyvä niin. Mutta kuitenkin kun materiaailtaan aika kepoisella porukalla lähdettiin ylempään sarjaan, niin omasta mielestäni kesällä olisi ihan kylmästi pitänyt vaikka ostaa kokenut vahti joukkueeseen. Pidetään linjana "No Names", mutta tiedän, että (ainakin) yksi tämän kauden Mestiksen maalivahtitilaston kärkinimistä torjuisi nyt Jokipojissa vähän toisenlaisella tsäkällä. Ilmaiseksi ei toki olisi tullut, mutta jos johonkin nousijajoukkueen olisi kannattanut rahaa upottaa, niin siihen viimeiseen lukkoon. Mutta kuten aiemmin todettua, niin tämä osa-alue ei ole nyt ongelma. Räisänen on ollut loistava - ja lisäksi uskoakseni edullisempi hankinta seuralle kuin tämä tarjolla ollut kovan luokan vahvistus.

Puolustuspään ongelmat ovatkin sitten yllättävimpiä ehkä koko kaudessa. Pakisto tiedettiin hieman kankeaksi, mutta yli 4 maalia/ottelu omiin on kyllä ylittänyt (negatiivisesti) ainakin omat odotukset. Ainakin itse oletin, että juuri puolustuspeli olisi Jokipon valtti, mutta täysin toisin on käynyt. Eivätkä nuo rumat lukemat lopulta ole vain mitään muutaman murskatappion tulosta; aika sekasortoistahan se oman pään pelaaminen välillä on ollut/on edelleen. Samaan aikaan joukkueen kokeneimmat ja nimekkäimmät pelaajat kuitenkin löytyvät pitkälti tältä osastolta - enkä minä nyt kuitenkaan vaikka Arttu Käyhköä tai Miika Haapalaa epäonnistujiksi lähtisi leimaamaan. Mystistä..?

Hyökkäystä taas pidin kauden alla suurimpana ongelmana. Jokipolla oli tasan yksi hyökkääjä (Topi Riutta), joka oli joskus tehnyt edes viisi maalia Mestiksessä/divarissa! No nyt vähintään viidessä tehdyssä maalissa on jo kahdeksan eri hyökkääjää, joten voidaan todella todeta, että eteenpäin on menty! Alkukaudesta maalinteko oli kyllä Jokipojille hankalaa, paikkoja tuli, mutta monien pelaajien taitotaso/rutiini ei vaan riittänyt ratkaisuihin. Talven tullen kuitenkin nämä monet Suomi-sarjaa viime kaudet tahkonneet kaveritkin alkoivat lopulta osumaan, jopa varsin hyvällä prosentilla - tässä itse asiassa on Rauhasen pelillisten uudistusten ja Räisäsen mainion maalivahtipelin lisäksi se kolmas syy, miksi Jokipojat alkoi joulukuussa vihdoinkin voittamaan. Anyway, tälle osastolle olisin kaivannut silti vahvistusta. Mikko Kinnusen päätös keskittyä perhe-elämään ja opiskeluun oli paha takaisku Jokipolle. Mestis-tasolle(kin) huipputaitavaa juonikasta sentteriä olisi kaivattu. Tapio Ahtonen on hieman samantyylinen pelaaja kuin Kine, muttei kuitenkaan vielä nuorena kaverina lähelläkään Kinnusen tasoa. Jatkossa toki toivottavasti.

Siinäpä näitä. Erilaisia näkemyksiä varmasti on, ja saa ollakin. Kertokaa niitä rohkeasti, niin saadaan keskustelua aikaan! :)
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös