Pitää kyllä sanoa, että ei minullekaan tullut edes mieleen, että se liigan "osake maksaa 3,8 miljoonaa euroa" olikin läpällä heitytty keskustelunavaus. Luulin, että liiga on määräävässä markkina-asemassa oleva vakavasti otettava organisaatio, eikä tässä olla mistään ulkomaalaisesta basaarista tinkimiskaupalla ostamassa tuotteita.
Tulee aika paljon luettua myös erilaisia palstoja täällä jatkoajassa. Missään niistä en muista nähneeni mitään sellaista, että osakkeen hinnasta voi neuvotella. Kun asian laita nyt paljastui, niin yht.äkkiä palstoilla puhutaan monen kirjoittajan toimesta siitä, miten "tottakai hinnasta voi neuvotella". Toki voi tietysti olla, että jotkut palstaveljet oli tämänkin etukäteen jo aavistaneet.
Jos pitäisi arvata, niin luulen, että liiga itsekin luuli, että hinta on tuo mikä aluksi esitettiin. Ja sittemmin ostajakandidaattien taholta on kyseenalaistettu tuleeko noin korkealle hinnalle jotain laillisuusongelmia. Jolloin liigakin on ryhtynyt miettimään asiaa uudestaan.
K-Espoo on osoittanut, että ovat valmiita ajamaan asiaansa tarvittaessa vaikka oikeusteitse. Saarni ja Jokerit ovat tyytyneet siihen mitä liigan taholta on totuutena kerrottu. Kumpaa sitten pitää pitkällä tähtäimellä parempana strategiana riippuu varmaan ihmisestä. Veneen keikuttamisessa on puolensa ja puolensa.
Tässä ehkä näkyy myös se, että K-Espoo on kolme vuotta käynyt keskustelua Liigan kanssa nousun ehdoista ja toimintatavoista. Jokereilla on tästä kokemusta aika vähän vielä lopulta, mikä näkyy tiettynä hätäilynä kommenteissa.
Jos johonkin on oppinut luottamaan, se on Liigan mediaan annettujen "päätösten" jatkuva muuttuminen. K-Espoo esimerkiksi kesällä "emme ota hakemuksia kaudelle 24-25" -uutisen jälkeen antoi yhden tiedotteen, jossa sanoi, että ovat pettyneitä Liigan ilmoitukseen, mutta töitä jatketaan entisten suunnitelmien mukaan, jotta olemme Liigassa 24-25. Ja niinhän se Liiga sitten käänsikin lopulta päänsä.
Tässä nykyisessä nousuprosessissa on myös ollut ihan selkeät askelmerkit, joita on seurattu, vaikka media sitä onkin yhdessä Hiltusen kanssa sotkenut sekoittamalla termejä ja vetämällä mutkia suoriksi. Liigan osakaskokous päättää ehdot suunnatulle osakeannille, jos joku uusi seura täyttää lisenssiehdot sekä sille myönnetään sarjapaikka. Ja se tapahtuu vasta, kun jollekin seuralle on myönnetty se ehdollinen sarjapaikka.
Sarjapaikan ehtoihin kuuluu osakkeen lunastus. Tässäkin tapauksessa on ihan sama kuin kesällä oli. Mitään päätöksiä osakkeen hinnasta tai maksuehdoista ei tehdä ennen kuin suunnatusta osakeannista ehtoineen päätetään. Ja tämän vuoksi K-Espoo systemaattisesti on sanonut, ettei osakkeeseen liittyvistä yksityiskohdista ole puhuttu eikä mitään hintaa ole tiedossa.
Liigan kanssa asioidessa pitää aina ymmärtää se, että Liiga ei ole kovin yhtenäinen porukka ja asiat voivat muuttua hyvinkin nopeasti, koska eri seuroilla on erilaisia intressejä. Esimerkiksi tuon "karsinnat palaa, joukkuemäärä enintään 16" -tiedotteen isoin uutinen oli se, että karsintojen palaaminen putoamisriskillä on hyväksytty Liigassa ja rivien välistä luettuna myös, että joukkuemäärää keskipitkällä ajanjaksolla on ihan hyväksyttyä supistaa. Tämän sijaan otsikoihin nousi se osakkeen hinta ja Liigan laajeneminen, mikä oli siinä hetkessä täysin irrelevanttia.
Sarjajärjestelmän muutosprosessi on vasta alussa. Sitä ei mediassakaan oikein osattu viestiä oikein. Liiga, liitto, pelaajayhdistys ja Mestis nyt aloittaa sen muutosprosessin sopimisen. Liiga ei yksin päätä sarjajärjestelmästä tai joukkuemäärästään - ei edes nousun ehdoista - jos Jääkiekkoliitto ja pelaajayhdistys eivät ole tyytyväisiä ehdotettuun ratkaisuun.
Myös televisiointisopimuksen toisella osapuolella on vääntömomenttia vaikuttaa siihen, millainen on se Suomen sarjojen TV-tuote - ja sarjajärjestelmä on iso tekijä siinä. Pelien pitää olla kiinnostavia kaikkien joukkueiden osalta kevääseen saakka, jotta tuote myy läpi vuoden riittävästi. Kyllä mediakin painostaa Liigaa paljon.
Se, miten K-Espoo, TUTO ja Jokerit ovat kaikki nyt ravistelleet Liigan norsunluutornia, se kaikki sataa pitkällä välillä koko suomalaisen jääkiekon laariin. Liiga oli liian pitkään liian suuri sekä vaikutusvaltainen ilman oikeaa riskiä - ja muuttui tyytyväiseksi, ylimieliseksi ja paikallaan polkevaksi dinoksi, kun oikeastaan yhtään haastajia ei ollut. Nyt Liigaa on haastettu - eikä Liiga osaa toimia tässä uudessa tilanteessa johdonmukaisesti, kun sisäisesti intressit eroaa seuroilla liikaa. Se on varmaa, ettei enää tulevaisuudessa Liiga ole se, joka sanelee muille, miten heidän tulee toimia - se aika on pian ohi, ja siitä kiitos kuuluu erityisesti näille kolmelle edellä mainitulle seuralle sekä pelaajayhdistykselle.