Wäinö#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Ducks, Red Wings, Griffins
Aihe on niin laaja ja myöskin tärkeä, että keskustelua voitaisiin hyvin käydä yhden otsikon alla, kun nyt aihetta sivutaan jo varsin monessa ketjussa.

Kekäläinen teki jo paljon hyvää Jokerien junioriorganisaatiolle ja onhan se jo nyt ihan Suomen kärkipäätä ja siitä kertoo ihan organisaatiosta viime vuosina tulleiden NHL-varausten ja liigapelaajien määrä. Mutta ihan yhtä selvää on, että Jokerien tulee kehittää systeemiä edelleen, panostaa lisää valmennukseen ja Erkalla tulee tässä jatkokehittämisessä olemaan myös oma roolinsa.

Yksi tärkeimmistä seikoista koskien pelaajapolkua on se väliporras tai väliportaat A-junnuista KHL-joukkueeseen ja yhä odotellaan Kurrin ulostuloa asiasta. Asialla alkaa olla jo kiire, sillä moni lahjakas pelaaja tekee ja on jo tehnyt päätöksensä tulevasta seurasta. Mielestäni se on selvää, että Mestis on se luonnollisin ensimmäinen väliporras parhaille A-junioripelaajille. Ja heistä parhaat tarvitsevat myös vakituisesti liigapelejä jotta kehitys olisi optimaalista. Haasteita tulee sitten siinä, että myös Jokerien KHL-joukkue tarvitsee todella laajan pelaajarosterin ja järjestelmän, jossa pelaajan voi tuoda KHL-kokoonpanoon nopeallakin aikataululla. Tällä hetkellä luonnollisinta olisi, että tämä tehtäisiin erilaisin lainasopimusjärjestelyin. Tällöin realistisinta olisi varmaankin, että yhteistyöjoukkueita olisi useampia, jolloin lainajärjestelyt eivät olisi niin merkittäviä yhteistyöjoukkueiden menestykselle. Jokerien kannalta optimaalisinta olisi varmastikin puhdas akatemiajoukkue jalkapallon tyyliin, mutta liigatasolla se ei liene realismia ainakaan moneen vuoteen.

Jokerien tekemä juniorityö on niin merkittävä asia ihan koko Suomenkin pelaajatuotannon kannalta, että hienoa olisi nähdä yhteistyötä Jokerien, liiton ja muiden liigaseurojen kanssa. Välit useisiin liigaseuroihin taitaa olla kuitenkin valitettavasti sen verran tulehtuneet, että tällä hetkellä yhteistyökuvioissa on omat hankaluutensa ja tästä Harkimo saa toki syyttää myös itseään. Jatkossa olisi kuitenkin hienoa nähdä, että Suomessa osattaisiin nähdä myös iso kuva ja ettei Jokerit ja KHL ole välttämättä ole ollenkaan huono asia myöskään kotimaiselle liigalle, vaan molemmat voivat hyötyä toisistaan ja samalla hyödyttää Suomen jääkiekkoilua kokonaisuudessaan. Tärkeää on, että Jokerien junioriorganisaatio ja valmennus on valtakunnan kärkeä, jolloin myös liigaseurat hyötyvät hyvistä pelaajista, jotka kaikki eivät kuitenkaan tule mahtumaan Jokerien edustusjoukkueeseen.
 
Ducks-Oilers 6.3.2012, 48:09, 2-1, B. Ryan (T. Selänne)
Selänne: 1326 658+740=1398
Kurri: 1251 601+797=1398

Jack Daniel's

Jäsen
Suosikkijoukkue
NY Islanders
Ilman farmi/yhteistyöjoukkuetta Jokerien junioritoiminnan voisi samantien lakkauttaa kokonaan, sillä KHL:n ei ole suoraan A:sta mitään asiaa muilla kuin Teräväisen kaltaisilla huippulahjakkuuksilla. Mihinkään rotaatiopelaajan rooliin on lahjakkaan juniorin oman kehityksensä kantilta katsottuna aivan turha lähteä. Tästä syystä mm. Lindell ja Lindbohm valitsevat mieluummin kotoliigassa jatkamisen ellei P-Amerikasta aukea pelipaikkaa.

Ilmeisesti yhteistyöjengin löytäminen ei ole ollutkaan niin helppoa kuin Jokereissa kaavailtiin, koska mitään ei ole tähänkään päivämäärään mennessä kuulunut.
 
"Jokerit jätti minut. Seura joka unohti ihanteensa ja historiansa ryhtyessään venäläisten maksulliseksi rattopojaksi, on lopulta vain muovinen kuori alkuperäisestä."

- Cobol 29.3.2018

Mikehunt

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kyröskosken Pärske, Pasilan SKA
Erittäin hyvä ja tarpeellinen ketju.

Suosittelen kaikkia aiheesta kiinnostuneita lukemaan oheisesta linkistä, mitä Jokereissa on suunniteltu junioreiden kehittämiseksi tulevaisuudessa: Jokerit.com

Juttu on viime vuoden lokakuulta ja avaa hyvin miten junioreiden kehittäminen aina luistelukoulusta A-junioreihin organisaatiossa suhtaudutaan ja kuinka se on organisoitu. Mahdollisiin yhteistyöseuroihin tuossa ei oteta kantaa, sillä pelaajapolun kannalta se on irrelevanttia.

Mielenkiintoista nähdä saako Jokerit Liigaan yhden vai useamman yhteistyökumppanin. Mitään ei ole tosiaan kuulunut, mutta harvoin näistä tiedotetaan kesken kauden. Kuukauden sisällä ollaan varmasti taas viisaampia.
 
"Joten vitut vitun heinähatut, sä voit täyttää sun pesispitkävetolaput.
Lataa traktoris akut, ja jäädä just tasan tarkkaan sinne missä sä asut."

liigajyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit vuosimallia 1983
illä KHL:n ei ole suoraan A:sta mitään asiaa muilla kuin Teräväisen kaltaisilla huippulahjakkuuksilla. Mihinkään rotaatiopelaajan rooliin on lahjakkaan juniorin oman kehityksensä kantilta katsottuna aivan turha lähteä. Tästä syystä mm. Lindell ja Lindbohm valitsevat mieluummin kotoliigassa jatkamisen ellei P-Amerikasta aukea pelipaikkaa.
Niin yksi mieleen nouseva seikka on se kuinka monelle junnulle tavoite on NHL ,kuinka monelle KHL ja kuinka monelle Liiga. Lindin Juha puhui taannoin Vierumäellä näkemyksiä siitä kuinka itse on tehnyt ja Juhan kohdallahan meni niin että Jokerit A, Vantaa divarissa, Jokerit Liiga ja NHL. Juha oli kuitenkin suurin lahjakkuus Suomessa nuorena -74 ikäryhmässä Saku Koivun kanssa eikä Liiga auennut automaattisesti.
Hienoa siis että näitä pelaaja polkuja suunnitellaan alhaalta ylös mutta on ihan helvetillinen ero jos "polulla" on goutsina vaikka VP Kinnunen , Risto Kerminen, Appe Honkanen ja OP Yrjänheikki kuin vaikka Leo Äikäs, Lauri Marjamäki ja Janne Pelkonen.
Varmasti menee hetki jos toinenkin kunnes Jokereiden A.sta noustaan suoraan KHL Jokereihin tapahtuuko se koskaan sitä ei tiedä. Vaikeaa se on ollut nousta Liigaankin ellei tosiaan ole Pulkkinen, Teräväinen tasoa ja kysymykseni kuuluu mistä näitä jätkiä löydetään.?
 
Tony Arima ,Timo Nummelinille -80 luvun alussa "Kuse viuluun Numppa".

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Juttu on viime vuoden lokakuulta ja avaa hyvin miten junioreiden kehittäminen aina luistelukoulusta A-junioreihin organisaatiossa suhtaudutaan ja kuinka se on organisoitu. Mahdollisiin yhteistyöseuroihin tuossa ei oteta kantaa, sillä pelaajapolun kannalta se on irrelevanttia...
Pelaajapolku on hieno juttu, mutta väite, että pelaajapolun päätepiste (=yhteistyöseura/ KHL-Jokerit) olisi jotenkin irrelevantti, ihmetyttää.

Väittäisin, että Jokereiden junioripuolen suurin haaste tulee olemaan pelaajamateriaalin saaminen seuraan. Loikkaus A-nuorista KHL-edustukseen saattaa näyttää liian suurelta ja tämä seurauksena junnut siirtyvät/ hakeutuvat mielummin sellaisiin seuroihin, joissa pelaajapolun loppupää on realistisempi.
 
Suosikkijoukkue
Jokerit, Detroit Red Wings
Jokerihin pitäisi luoda (Ruotsista mallia ottaen) täysin ylivoimainen kehitysympäristö junioripelaajille. Kehitysympäristö, jollaista yksikään muu urheiluseura ei voi Suomessa tarjota.

Uskon, että jo muutamilla oikein kohdennetuilla satsauksilla voidaan luoda junioriorganissatio, josta muutaman vuoden kuluttua puskee vuositasolla 1-3 KHL-valmista pelaajaa A-junioreista.

Työn pitää olla pitkäjänteistä ja itse panostaisin päätoimisiin, ammattitaioisiin valmentajiin pienimmissä junnuissa ja lähes ammattimaiseen, tai niin ammattimaiseen, kuin yleensä voi koulua käyvien nuorukaisten kanssa tehdä, toimintaan C- ja B-junnuissta. A-junnuille luotaisiin lähes liigatasoinen taustaorganisaatio ja toimintapuitteet.

Rahaa tottakai palaisi, varsinkin alussa, mutta kestävällä pohjalla oleva juniorityö keventäisi pitkällä aikavälillä edustuksen pelaabudjettia ja ennenkaikkea parantaisi seuran imagoa.

Ideaalitilanteessa A-juniorit tuottaisivat noin yhden tai kaksi KHL-valmista pelaajaa vuodessa, jotka siirtyisivät suoraan KHL-organisaatioon. Taustalla toimisi Jokereissa, jo Kekäläisen lanseeraama pelaajapolku, johon on saatu vielä yksi välietappi Liigasta.

Hyvästä A-junnu ryhmästä löytyisi muutamia rotaatiopelaajia, joille kertyisi pelejä Mestiksessä (KiVa?) ja a-junioreissa, joita voitaisiin loukkaantumis-sumissa lainata suoraan "ylös". Rotaatiopelaajiksi riittämättömät, mutta kehityskelpoiset junnut jatkaisivat pelejään toisessa Mestiksen yhteistyöseurassa tai valituissa liigajoukkueissa. Tehden paketista hyödyllisen niin Jokerien, kuin Liiga/Mestis-joukkueidenkin kannalta, Jokerit sitoutuisi maksamaan osan lainattujen tai pelajaapolulla eteenpäin menevien "Jokerien" kustannuksista.

Nuoria pelaajia sitoutettaisiin seuraan erilaisilla, kunkin pelaajan kehitykseen sopivilla, sopimusmalleilla kuten esimerkiksi:

A-junnu -sopimus
A-junnu/Mestis -sopimus
Mestis/Liiga (yhteistyöseura) -sopimus KHL-lainapykälällä
Liigasopimus johonkin yhtyöseuraan (mallia "laina" esim. 1v/1+1v)
KHL-sopimus, jossa taattaisiin pelipaikka tarvittaessa myös alemmilta sarjatasoilta.
 
Viimeksi muokattu:
VÄLIKAUSI!

liigajyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit vuosimallia 1983
Väittäisin, että Jokereiden junioripuolen suurin haaste tulee olemaan pelaajamateriaalin saaminen seuraan. Loikkaus A-nuorista KHL-edustukseen saattaa näyttää liian suurelta ja tämä seurauksena junnut siirtyvät/ hakeutuvat mielummin sellaisiin seuroihin, joissa pelaajapolun loppupää on realistisempi.
Tämän seuraksena Jokerit ovat ilmoittaneet että esim B-junnujen kuukausi maksu tulee olemaan max 100e kuukaudessa kuten joskus tänne kirjoittelin. Sitooko se kuitenkaan pelaajia sen paremmin jos A.ssa tai A.n jälkeen loikkaa pois seurasta.
 
Tony Arima ,Timo Nummelinille -80 luvun alussa "Kuse viuluun Numppa".

Wäinö#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Ducks, Red Wings, Griffins
Väittäisin, että Jokereiden junioripuolen suurin haaste tulee olemaan pelaajamateriaalin saaminen seuraan. Loikkaus A-nuorista KHL-edustukseen saattaa näyttää liian suurelta ja tämä seurauksena junnut siirtyvät/ hakeutuvat mielummin sellaisiin seuroihin, joissa pelaajapolun loppupää on realistisempi.
Parempi maali nuorelle pelaajalle on vaikkapa NHL-varaus kuin se liigapaikka eli tärkempää on saada hyvää valmennusta ja käyttää aika optimaalisesti. Motivoituneelle juniorille ei pelkkä liigapaikka riitä vielä mihinkään, vaan tähtäimet on korkeammalla. Toki realismia on sitten se, että vain pieni osa joukosta yltää edes siihen liigapaikkaan. Valmennus ja harjoitteluolosuhteet ovat ne tärkeimmät kriteerit suurelle osalle junioripelaajista. Toki pakettiin kuuluu, että kehityspolku on hyvin mietitty aina aikuisjoukkueisiin asti.
 
Ducks-Oilers 6.3.2012, 48:09, 2-1, B. Ryan (T. Selänne)
Selänne: 1326 658+740=1398
Kurri: 1251 601+797=1398

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Parempi maali nuorelle pelaajalle on vaikkapa NHL-varaus kuin se liigapaikka eli tärkempää on saada hyvää valmennusta ja käyttää aika optimaalisesti. Motivoituneelle juniorille ei pelkkä liigapaikka riitä vielä mihinkään, vaan tähtäimet on korkeammalla...
Totta, mutta täytyy muistaa, että nämä lahjakkaimmat pelaajat tarvitsevat hyvän joukkueen ympärilleen. Jos Jokereissa ei ole selkeää pelaajapolun päätepistettä, uskoisin pelaajakadon olevan vaarana viimeistään B-junnuissa.
 
Viimeksi muokattu:

Wäinö#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Ducks, Red Wings, Griffins
Totta, mutta täytyy muistaa, että nämä lahjakkaimmat pelaajat tarvitsevat hyvän joukkueen ympärilleen. Jos Jokereissa ei selkeää pelaajapolun päätepistettä, uskoisin pelaajakadon olevan vaarana viimeistään B-junnuissa.
Tämä on selvä juttu ja jos polkua ei pystytä kunnolla rakentamaan on fiksumpaa kuopata koko junnuorganisaatio. Itse näen kuitenkin KHL:n todella isona mahdollisuutena, vaikka paljonhan siihen liittyy myös riskejä ja uhkia. Iso mahdollisuus on kuitenkin siinä, että KHL mahdollistaa paremmin sellaisen pelaajapolun, jossa oma huippujunnu pelaa mahdollisesti koko uran Jokereissa. Paras kerma lähtee varmasti edelleen NHL:ään, mikä toki on hienoa sekin, mutta se seuraava kategoria voikin olla sitten todellisia ikijokereita. Sama koskee myös vahvistuksia, koska pitkäjänteisyyttä on ainakin periaatteessa helpompi rakentaa, kun parhaiden ei välttämättä tarvitse lähteä palkkapussin perässä enää muualle.

KHL on hieno mahdollisuus, mutta se vaatii sen, että niin koko KHL:n johdossa kuin Jokereissa on ammattitaitoista ja fiksua väkeä, jotka tekevät hyviä päätöksiä. Helppohan homma on myös ryssiä:)
 
Ducks-Oilers 6.3.2012, 48:09, 2-1, B. Ryan (T. Selänne)
Selänne: 1326 658+740=1398
Kurri: 1251 601+797=1398

Ruutuässä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Väittäisin, että Jokereiden junioripuolen suurin haaste tulee olemaan pelaajamateriaalin saaminen seuraan. Loikkaus A-nuorista KHL-edustukseen saattaa näyttää liian suurelta ja tämä seurauksena junnut siirtyvät/ hakeutuvat mielummin sellaisiin seuroihin, joissa pelaajapolun loppupää on realistisempi.
Käsittääkseni tällaista on tapahtunut/tapahtumassa KHL:ään siirtymisen myötä. Espoossa sitä paitsi juniorityö on vuosia hoidettu selvästi paremmin kuin Jokereissa ja se houkuttelee nuoria, jotka haluavat jääkiekosta tulevaisuudessa ammatin. Tälläkin kaudella Blues pelaa A-, B- ja C-junnuissa mitalipeleissä ja todennäköisesti nappaa mestaruuden tai pari. Ei ole helppo pähkinä purtavaksi, miten junnutyö saadaan jatkumaan.
 

Mikehunt

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kyröskosken Pärske, Pasilan SKA
Pelaajapolku on hieno juttu, mutta väite, että pelaajapolun päätepiste (=yhteistyöseura/ KHL-Jokerit) olisi jotenkin irrelevantti, ihmetyttää.
Varmasti ihmetyttää, mutta kuten jutussa mainittiin (jos luit sen); pelaajapolku alkaaa luistelukoulusta ja päättyy A-junioreihin. Se mitä sen jälkeen tapahtuu on tällä hetkellä Kurrin ja kumppaneiden työpöydällä.

Tuolla irrelevanttiudella viittasin nimenomaan kyseisessä reportaasissa mainittuun "pelaajapolkuun."
 
"Joten vitut vitun heinähatut, sä voit täyttää sun pesispitkävetolaput.
Lataa traktoris akut, ja jäädä just tasan tarkkaan sinne missä sä asut."

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Lostedt, Ben-Amor
Tämä oli yksi ensimmäisistä päähän tulleista jutuista sen jälkeen kun KHL-siirron oli edes jollakin tasolla sisäistänyt. Karu fakta on se, että KHL on monelle junnulle aivan liian suuri harppaus. Loppujen lopuksi jo A -> Liiga on sen verran suuri, että moni joutuu/saa hakea vauhtia Mestiksestä. Kun vaatimustasoa nostetaan vielä askeleen tuosta, niin yhtälö on melkoisen selvä: Poikkeusyksilöit voivat vielä nousta suoraan edustukseen, mutta yhä harvemmalle on tarjolla näytönpaikkoja ja näytönpaikoissa vaaditaan enemmän. Toisin sanoen yhä useamman on haettava vauhtia muualta.

Itse lähden tässä liikkeelle kolmesta vaatimuksesta:
1) Junnujen täytyy olla valmiimpia ottamaan suurempi askel.
2) Mestis on pyrittävä pitämään mukana korealaisista huolimatta.
3) Toisten liigaseurojen kannssa on pystyttävä kaikkia osapuolia tukevaan yhteistyöhön kimmokapasten menkoista huolimatta.

Ensimmäinen kohta tarkoittaa sitä, että junnuja on pyrittävä kehittämään kovemmiksi pelaajiksi. Tämä vaatii entistä enemmän asennetta pelaajilta, sillä työtä on tehtävä enemmän ja entistä rajallisemmat näytönpaikat pitää pystyä käyttämään paremmin. Käytännössä tähän päästään sillä, että junnujen valmennukseen ja harjoitteluun panostetaan kunnolla jo jostain C:stä alkaen. Noista valmennuspesteistä on tehtävä sellaisia, että ne ovat kokonaisuutena oikeasti kilpailukykyisiä: liksan on oltava kunnossa, olosuhteet viimeisen päälle ja pelaajamateriaalin oltava lähellä MJ-runkoa. Kunnon valmennus ja maan parhaat harjoitusmahdollisuudet (apuvalmentajat, yksilölliset treenit, treenien määrä, levon suhde, ravinto, jne.) houkuttelevat varmasti ikäluokan kärkinimiä, varsinkin jos muutto (opiskelu, sijaisperhe, jne.) saadaan tehtyä helpoksi.

Mestis puolestaan on pidettävä mukana jo sen takia, että tätä kautta pelaajia saadaan ajettua miesten peleihin mukaan rauhassa, useammalle lahjakkaalle nuorelle pystytään takaamaan kovia pelejä ja saadaan kokonaispaketti mahdollisimman houkuttelevaksi pelaajia ajatellen. Korealaisten sosiaalikiekosta en pidä alkuunkaan, mutta sijainniltaan Vantaa olisi ihanteellinen paikka ja yhteistyöstä on jo kokemusta molemmin puolin. Nuoren pelaajan on kuitenkin helpompi mennä tuttujen jätkien kanssa koppiin, joka asuinpaikasta hieman riippuen voi sijaita jopa Arenaa, Pirkkolaa tai Nordista lähempänä himaa.

Liigan osalta mihinkään suoraan farmitoimintaan ei millään pystytä. Toisaalta olisi kaikkien osapuolten etu, jos junnujen osalta saataisiin sorvattua selvät sopimusmallit jo valmiiksi. Tällöin siirrot saataisiin hoidettua helposti ja tyylikkäästi, pelaajat eivät jäisi puhtaiksi pelinappuloiksi ja liigaseuroille ei jäisi fiilistä siitä, että heitä kairataan ahteriin. Käytännössä homma voisi toimia siten, että meidän sopimuspelaajien pahveihin kirjataan pykälä mahdollisesta koko kauden pelaamisesta ennaltamääritellyissä seuroissa ja ennaltamääriteltyjen seurojen kanssa on sovittu sopparin kestosta ja mahdollisista purkamisista. Esimerkiksi pelaajan kanssa on sovittu max 200km Helsingistä ja hänet "siirretään" tämän nojalla Kerhoon sopparin ensimmäisen vuoden ajaksi. Kerhon kanssa on sovittu valmiiksi jo palkanmaksuvelvoitteista, miten toimitaan jos sekä pelaaja että Kerho haluavat jatkaa yhdessä kauden jälkeen ja miten toimia jos pelaaja ei lopulta kelpaa Kerhoon. Etuna Jokereille pelaajan kehittymismahdollisuuksien parantaminen ilman luopumista pelaajasta ikuisiksi ajoiksi, pelaaja pystyy pelaamaan itselleen paremmin sopivalla tasolla omien ehtojensa mukaisesti ja Kerho saa haluamansa pelaajan kaudeksi mahdollisesti hieman markkinahintaa halvemmalla ja vähemmällä neuvottelulla. Tässä kohdin Kerho oli vain esimerkki, joten ei takerruta siihen. Jos sitä ei kuitenkaan pysty joku sulattamaan, voi tuohon kuvitella vaikka Växjö Lakersin.

Noista varsinkin kahteen ekaan saa helposti uppoamaan mukavasti rahaa, kolmas riippuu taas siitä, millaisia soppareita saadaan sorvattua (tai saadaanko/halutaanko mitään...) liigajengien kanssa. Mä näkisin kuitenkin tärkeäksi sen, että vaikka pelaajabudjetin kustannuksella noihin revittäisiin muutama satanen. Hyvin nopeasti kuitenkin päästään omilleen jos muutama floppihankinta voidaan korvata omilla jätkillä, pehmeämmistä arvoista puhumattakaan. Jos taas rahaa ei haluta käyttää nykyisen polun kehittämiseen, voidaan junnujen osalta siirtyä hyvin pian harrastelulätkään: kilpaurheiluvaiheessa voidaan kehityskelpoisimmat päästää muualle kehittymään ja meillä keskittyä jäljelle jäävien osalta hauskanpitoon.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Vaikka se aika rumalta ehkä kuulostaakin, niin juniorityön merkitys tulee olemaan KHL-Jokereille hyvin vähäinen. Ne äärimmäisen harvat lupaukset, jotka ovat parikymppisenä aidosti KHL-tasoa, lähtevät liki poikkeuksetta siinä iässä Pohjois-Amerikkaan. Ja ne jotka eivät ole junnuiän päättyessä KHL-tasoa, tekevät sopimuksen jonnekin muualle eivätkä Jokereihin, jossa olisivat välillä KHL:ssä tuuraamassa, välillä varamiehenä katsomossa ja välillä "farmissa" Liigassa. Harva kehittyvä pelaaja haluaa sellaista epävakautta, mitä Jokerit tarjoaisi.

Arvioni mukaan Jokereiden juniorityö tulee jatkossa olemaan enemmänkin PR-työtä eikä niinkään suoranaisesti hyödyllistä edustusjoukkueen kannalta.
 
"Suomella ja Turkilla on samat perustavanlaatuiset demokraattiset arvot." - ulkoministeri Timo Soini

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit Suomessa
Vaikka se aika rumalta ehkä kuulostaakin, niin juniorityön merkitys tulee olemaan KHL-Jokereille hyvin vähäinen. Ne äärimmäisen harvat lupaukset, jotka ovat parikymppisenä aidosti KHL-tasoa, lähtevät liki poikkeuksetta siinä iässä Pohjois-Amerikkaan. Ja ne jotka eivät ole junnuiän päättyessä KHL-tasoa, tekevät sopimuksen jonnekin muualle eivätkä Jokereihin, jossa olisivat välillä KHL:ssä tuuraamassa, välillä varamiehenä katsomossa ja välillä "farmissa" Liigassa. Harva kehittyvä pelaaja haluaa sellaista epävakautta, mitä Jokerit tarjoaisi.

Arvioni mukaan Jokereiden juniorityö tulee jatkossa olemaan enemmänkin PR-työtä eikä niinkään suoranaisesti hyödyllistä edustusjoukkueen kannalta.
Tämä toki on mahdollista. Mutta siinä tapauksessa Jokereissa on jatkettu nykyistä junioritoimintaa tekemättä välttämätöntä koko toiminnan uudelleen arviointia ja sen pohjalta tehtävää Jokerien junioritoiminnan uutta strategiaa. Viittasin esimerkkinä siitä mistä voisi aloittaa toisessa ketjussa näin: mitä voisi tehdä? Esimerkkinä vain, Karri Kivi ja Leo Äikäs Jokerien junioritoiminan johtajiksi vähintään kolmen vuoden sopimuksella. Kivi alkuun puolipäiväisesti kun on U20 maajoukkueessa vielä vuoden. Kiven ja Äikäksen tehtävänä olisi organisoida ja laatia Jokerien junioritoiminnan uusi strategia KHL-oloissa sekä etsiä, kouluttaa ja palkata useita juniorivalmentajia eri ikäluokkiin.

KHL:ssä on useita seuroja joiden juniorityö tuottaa pelaajia KHL:ään vaikka venäläisiä lähtee Pohjois-Amerikkaan hyvinkin nuorina. Esimerkiksi kun katsoo Venäjän U20 maajoukkueita, sieltä löytyy jo pelaajia mm. Tsekin tapaan, jotka pelaavat pohjois-amerikkalaisissa juniorisarjoissa. Junioritoimintaa ajatellen olosuhteet eivät periaatteessa eroa Jokerien olosuhteista siinä mielessä, että valittavaa löytyy ja haasteita on paljon.

Koska Suomessa valmennustietous on riittävää ja koska Jokereilla on resursseja jatkossa aiempaa merkittävästi enemmän, Jokerien menestys junioritoiminassa onkin vain ja ainoastaan siitä kiinni, että seurassa ymmärretään kokonaistilanne ja luodaan parhaiden alan ammattilaisten kanssa kokonaan uusi strategia. Tällöin Jokerien junioritoiminta voisi nousta joidenkin vuosien jälkeen KHL:n parhaaksi ja palvella niin KHL-Jokereita, NHL:ää kuin suomalaista jääkiekko ylipäätään.

Jokerien omistajien resursseilla tämä ei ole edes vaikea tehtävä. Kyse on vain halusta ja oikeastan osaamisesta. Jokerien uudelleen organisoitu junioritoiminta on samalla myös tärkeä side Jokerien perinteiseen brändiin.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit Suomessa
Väittäisin, että Jokereiden junioripuolen suurin haaste tulee olemaan pelaajamateriaalin saaminen seuraan. Loikkaus A-nuorista KHL-edustukseen saattaa näyttää liian suurelta ja tämä seurauksena junnut siirtyvät/ hakeutuvat mielummin sellaisiin seuroihin, joissa pelaajapolun loppupää on realistisempi.
Tämä on hyvä huomio ja merkittävä haaste jatkossa. Kuten liigajyrä kirjoitti, yksi siirtymäkauden ratkaisuista on pudottaa esimerkiksi B-junnujen kuukausimaksu max 100 euroon. Jatkossa se ei tietenkään yksin riitä ja juuri siksi tarvitaan koko junioritoiminnalle uusi strategia. Jos ajatellaan visiota, se löytyy esimerkiksi siitä, että tie kansainväliseen ammattilaisuuteen, suuriin haasteisiin ja isoihin tuloihin kulkee Jokerien kautta. Jokerien junnut voivat saada sekä KHL-varauksen että NHL-varauksen. Kun suomalaisten keskipalkka KHL:ssä on moninkertainen verrattuna Liigaan, oman tulevaisuuden turvaaminen ja samalla oman pelaamisen kehittäminen on parhaiten mahdollista Jokereissa.

Itse näen KHL:n valtavana mahdollisuutena. Täällä moni - suomalaiseen tapaan - näkee KHL:n ensisijaisesti suurena uhkana. Jälkimmäinen voi toki realisoitua Jokereista riippumattomistakin syistä, mutta jos asiat hoidetaan itse oikein, ensimmäisen toteutuminen ei ole edes ihme. Toki se vaatii Jokerien organisaatiolta oikeita päätöksiä, uudistuksia ja sitoutumista läpi linjan.
 

Raúl

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Tästä on varmaan ollut keskustelua, mutta on mennyt ohi: mitenkäs se junioreiden tie KHL:ään on ylipäätänsä mahdollista, jos/kun KHL-liigassa on käytössä draft-systeemi? Eikös silloin Jokereiden junnut ole vapaata riistaa muiden seurojen varauksille?

Varmaan olen ymmärtänyt jotain väärin KHL:n systeemeistä.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Parempi maali nuorelle pelaajalle on vaikkapa NHL-varaus kuin se liigapaikka eli tärkempää on saada hyvää valmennusta ja käyttää aika optimaalisesti...
(boldaus oma)

NHL-varaus nyt ei kenellekään juniorille voi olla mikään konkreettinen maali, vaan ennemminkin unelma, joka toteutuu, jos on toteutuakseen.

Nimenomaan mielestäni niin päin, että Liiga-pelaajaksi pääsy on se konkreettinen tavoite (ei tapahdu tämäkään asia kovin monella) ja sitten sen jälkeen katsotaan, mihin rahkeet riittävät.

Toki aina on olemassa muutama poikkeusyksilö, joka erottuu lahjakkuudellaan, mutta yleisesti ottaen asia on niin, kuten yllä kirjoitin.
 
Suomi ja Venäjä jakavat tällä hetkellä ideologisesti samat päämäärät: demokratian, ihmisoikeudet, oikeusvaltion ja hyvän hallinnon ja monta muutakin periaatetta. - Tarja Halonen
Nuorten SM-joukkueiden rahoitus ja edunvalvonta on ollut Liiga-joukkueiden harteilla ja käytännössä Liiga-joukkueethan päättävät miten ja milloin Nuorten SM-Liigaa on organisoitu ja pelattu. Kuka rahoittaa jatkossa Jokereiden Nuorten SM-joukkueen toiminnan ja kuka puhuu heidän puolestaan kun Liigan SM-joukkueet kokoontuvat ja esittävät/päättävät miten sarjaa pelataan? KHL-Jokereilla ei ole minkäänlaista mandaattia, ei edes teoreettista, sekaantua toisen maan alla pelattavaan juniorisarjaan. Hjallistahan nämä asiat eivät enää kiinnosta, saati sitten hänen kumppaneitaan, heillähän on rakenteilla ihan jotain muuta. Pelkään pahoin että, Jokereiden junnuille tulee harkinnanarvoiset ajat koska nykyisten tietojen valossa, jatkumo jopa huippuyksilöille ei ole juniorivuosien jälkeen millään lailla selvä. Ei ainakaan niin selvä kuin Liiga Jokereiden kanssa oli.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit Suomessa
jatkumo jopa huippuyksilöille ei ole juniorivuosien jälkeen millään lailla selvä. Ei ainakaan niin selvä kuin Liiga Jokereiden kanssa oli.
Kirjoitin aiemmin toisessa ketjussa kuinka Jokerien junioritoimintaa olisi tullut miettiä yhdessä liigaseurojen kanssa ennen mitään KHL-ilmoituksia. Olisi pitänyt pelata ylipäätään avoimesti Liigan päin monista syistä, mutta myös koska junnujen osalta tilanne voi olla vaikea mikäli riittävän syvälliseen yhteistyöhön ei päästä muiden liigaseurojen kanssa. Tämä ei varmaan ollut Hjalliksen mielessä ja jos olikin, mitään siitä välittänyt.

Nyt tässä on tasan kaksi vaihtoehtoa. Vähän pensselillä, jotta pääsen lyhyemmällä tekstillä:

1. Jos Jokerit siirtää Yrjänheikin ja kaveriensa puuhastelut sivuun ja laatii kestävän junioritoiminnan strategian Suomen parhaimmilla voimilla (kuten esimerkkinä mainitsemani Kivi ja Äikäs) ja Suomen kovimmilla resursseilla ja uudistaa sen pohjalta junioritoiminnan kokonaan, Jokereista voisi tulla KHL:n TOP-1 seuta junioritoiminnassa. Tässä mallissa käytetään rahaa junioritoiminaan moninkertaisesti verrattuna nykyiseen. Samalla Jokerijuniorien polku Jokereista kiinteästi myös valmennusyhteistyötä harjoittavan yhteistyöseuran kautta KHL:ään ja NHL:ään luodaan siten, että tukee erityisesti junnujen omia tavoitteita. Jokerit takaa yhteistyöseuran valmennuksellisen osaamisen ja laadun.

2. Mitään strategisia uudistuksia ja pohdintoja ei tehdä koska ne maksavat aivan liikaa ja saattavat jopa aiheuttaa sen, että huomataan tarve uudistaa nykyistä juniorijohtoa. Ilmoitetaan että Jokerien junnut voivat jatkossa siirtyä seuraan X joka on XXX kilometrin päässä Helsingistä. Että siellä varmaan joku valmentaa teitäkin ja juna lähtee Pasilasta klo 17:00. Kerrotaan että Jokereilla on ainutlaatuinen junioripolku luistelemaan oppimisesta A-nuoriin. Tervetuloa.
 
Viimeksi muokattu:

Wäinö#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Ducks, Red Wings, Griffins
NHL-varaus nyt ei kenellekään juniorille voi olla mikään konkreettinen maali, vaan ennemminkin unelma, joka toteutuu, jos on toteutuakseen.

Nimenomaan mielestäni niin päin, että Liiga-pelaajaksi pääsy on se konkreettinen tavoite (ei tapahdu tämäkään asia kovin monella) ja sitten sen jälkeen katsotaan, mihin rahkeet riittävät.
Tarkoitin sitä, että eiköhän juniorille ole tärkeämpää kehittyä omassa potentiaalissaan maksimiin kuin se, että pääsisi helpommin liigaan esim. Vaasan Sportissa. Tämä tarkoittaa silloin huippuvalmennusta ja hyviä harjoitusolosuhteita. Toki tähän kehittymiseen kuuluu myös se, että niitä liigapelejä tulee silloin kun se on kehityksen kannalta tarkoituksenmukaista ja tätä Jokereiden mallia tähän täällä odotellaankin.

Mitä tulee Bluesin kovasti kehuttuun junnutoimintaan, niin vaikka siellä varmasti tehdään paljon hyviä ja oikeita asioita, niin jotenkin oma näppituntuma on, että varsinaiset huippuyksilöt on siellä silti ollut vähissä. Tasaisen hyvää peruspelaajaa on sitten tullut sitäkin enemmän. Tilasto seurojen tuottamista NHL-varauksista olisi ihan mielenkiintoinen. Hieman turhaan saavat mielestäni lokaa niskaansa mm. Jokereiden Yrjänheikki ja Martikainen, kun paljon Jokereissakin on tehty hyviä asioita. Molemmat taitavat olla myös Kekäläisen rekrytointeja. Jokereissa on edetty yksilö edellä ja pelaajat ovat saaneet paljon kokemusta mestiksessä ja liigassa ja tuntumalla sanoisin, että Jokerit on ihan kärkipäässä kun katsotaan kasvatettujen liigapelaajien ja NHL-varausten määrää viime vuosilta.
 
Ducks-Oilers 6.3.2012, 48:09, 2-1, B. Ryan (T. Selänne)
Selänne: 1326 658+740=1398
Kurri: 1251 601+797=1398

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit Suomessa
Hieman turhaan saavat mielestäni lokaa niskaansa mm. Jokereiden Yrjänheikki ja Martikainen, kun paljon Jokereissakin on tehty hyviä asioita.
Jokereissa on junnupuolella tehty paljon hyviä asioita ja myös oikein. Kuten kirjoitin, oma kritiikkini oli pensselillä (hieman yliampuvaa). Jos tarkastellaan Yrjänheikkiä niin hän oli Sihvosen kanssa HPK:n junnuissa ja tuli ehkä osalle lukijoistakin tutuksi Sihvonen-Yrjänheikki pelinanaalyysivideoista muutama MM-kisa sitten. Jokereissa Yrjänheikki on vaikuttanut pari vuotta ja siltä ajalta olen itse kuullut Jokerien junnutoiminnasta huolestuttavia asioita. Lähteenä tässä junnujen faijat. Heidän mukaan toiminta on Kekäläisen lähdettyä muuttunut epäammattimaiseksi ja junnuja pyritään käyttämään säälimättä hyväksi.

Jatkoajan kirjoittajista ainakin kaksi eli Ole Fart ja liigajyrä seuraavat junnupelejä säännöllisesti kaukalon laidalta. Ole Fart kirjoitti muutama päivä sitten näin:

Kaukalon laidalle ei näytä hyvältä. Se että junnujoukkueiden peli on huonontunut kauden mittaan on sinällään pienempi murhe. Iso harmi on se että monet lupaavat pelaajat eivät ole kehittyneet niin kuin olisi ollut toivottavaa. Nimiä en viitsi tässä ruveta luettelemaan, mutta lista on ikävän pitkä. Jokereiden valmennus näyttää epäonnistuneen tällä kaudella lähes kaikilla tasoilla ja se on kyllä käsittämätöntä.

Liigajyrä puolestaan kirjoitti seuraavaa myös pari päivää sitten:

Yksi iso ongelma junnuissa Helsingissä on se että goutsien taso ei päätä huimaa. Perustamiskokouksissa käsi ylös ,rotsi niskaan ja kas olet vetäjä. Espoossa nuoremmissa on entisiä liiga pelureita mm Markku Tiinus etunenässä, näillä on ihan jumalattomasti enemmän annettavaa kuin ,"faijoilla" tai nuorilla oman egon pönkittäjillä joilla sen kultapossu turnauksen voitto on kaikki kaikessa.

Ole Fart puhuu asiaa. Kaikkia asioita voi pyöritellä paperilla ja laittaa seinälle mutta sen toteuttaminen on ihan toinen juttu. Itse en vaan usko Jokereissa sen osaamisen laatuun joka pitäisi suunnata nuoriin. Joku sanoi ettei Lehterän Terzi osaa valmentaa valmentaa. Motivaatorina jätkille Terzi on aivan huippu. Timi Lahtinen vajosi Jokereissa syvälle nyt hän on Bluesin A.n parhaita pelaajia , fyysiset elementit olivat mutta henkinen valmennus hänen kohdallaan Jokereissa meni ihan alta lipan ja tänään Terzin A-lla on katkaisun paikka.

Olen kerran tavannut Yrjänheikin ja sen sekä Sihvonen-Yrjänheikki videoiden perusteella pidän häntä kelpo paperinpyörittäjänä tai lähettinä, mutta en lähimainkaan kenraalina, joka suunnittelee Jokerien junioritoiminnan uuden strategian. Siihen tarvitaan kovemman kalliberin tekijöitä.
 

gcz_

Jäsen
Suosikkijoukkue
JHC, NYI, Suomen NATO-jäsenyys
Mä odotan kyllä innolla Erkan panostusta tämän ketjun aiheeseen liittyen. Erkan osaaminen ja näkemys junnutuotannon suhteen ei varmaankaan kalpene kenenkään rinnalla, jonka lisäksi Erkalla lienee Vierumäen vuosien jälkeen todella kattava kontaktiverkosto Suomen lätkävalmentajien osalta. Sitä kautta luulisi olevan varsin helppoa löytää oikeat tyypit Jokereiden junnutoiminnan kehittämiseen.
 
JE SUIS ILVES

Steegil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit 1967-2014, Ducks sympatiat Coyotes & Jets
Yrjänheikki on tuntemani perusteella ihan hyvä lätkäjätkä, mutta tällä hetkellä hän on toistaiseksi vielä liian vaativassa asemassa kykyihinsä nähden. Yrjänheikki on enemmänkin toteuttavaa kuin rakentavaa porrasta. Jos joku kykenee luomaan onnistuneen konseptin Yrjänheikki kyllä kykenee sitä noudattamaan loistavasti, mutta en ole Cobolin tavoin kovin vakuuttunut siitä, että mies itse kykenisi sellaisen sapluunan luomaan, jonka kanssa Jokereiden kaltainen organisaatio pystyisi elämään onnellisesti.
 
Trump

C.Orr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit Liigassa
Jokerit ovat kuitenkin onnistuneet kehittämään Teräväisen ja Pulkkisen takaa vinon pinon kansallisen huipputason junioreita vuosittain liigatasolle asti ja nopealla mutu-tuntumalla tämänkin luokan pelaajia noin tuplasti sen minkä mm. HIFK on pystynyt viimevuosina tuottamaan. IFK on sikäli sopiva vertailukohde, että sen junioritoiminta on kokonaisuudessa samassa laajudessaan Jokereiden kanssa. Vaikka urheilullinen menestys on seurannut edustuksen jalanjälkiä, on junioritoiminnan yksi päätavoite, Kekäläisen ja Martikaisen "tahdon taitajaksi" - kehitysohjelma kantanut hedelmää vähintäänkin hyvin yksilötasolla.

Suomessa on ollut junioritoiminnassa vallallaan vuosikausia käytäntö, jossa valmennetaan liikaa pelitapaa ja hiotaan viisikkopelaamista lajitaidon kustannuksella. Yksi ja ehkäpä merkittävin syy tässä on se, että seurat odottavat erityisesti A-junioreilta kilpailullista menestystä, jolloin valmentajilla -työpaikkansa säilyttääkseen- on saatava peli sellaiseen sabluunaan jolla pelillistä menestystä saavutetaan. Nopein ja ehkäpä ainoa tie onkin ollut laittaa peli kuntoon, jolloin se on suoraan pois yksilövalmennukselta sekä erikoisharjoittelulta. Ruotsissa valittiin aivan päinvastainen polku sen jälkeen, kun nuorissa ei menestystä tullut vuosikausiin nuorten kisoissa ja siellä asenneilmapiiriä juniorivalmennuksen suhteen lähdettiin systemaattisesti muuttamaan. Siellä juniorivalmentajien ammattitaitoa mitataan ja arvostusta ansaitaan sen mukaan kuinka paljon valmentaja pystyy kehittämään yksilöitä ja seurat ovat tässä aivan keskeisessä asemassa tukemassa valmentajan tavoitteita. Jos seura tuottaa kaudessa muutaman yksilön edustukseen on valmentaja lähtökohtaisesti onnistunut työssään, jopa riippumatta siitä kuinka juniorijoukkue on sarjassaan menestynyt. Suomessa ajatellaan yksilökehityksen tulevan sivutuotteena mikäli on tullakseen painotuksen ollen edelleen joukkueen tavoitteiden saavuttamisessa. Muutaman alan ihmisen ja juniorivalmennuksessa vuosia pääkaupunkiseudulla mukana olleen henkilön mukaan Suomessa on alettu siirtymään Ruotsin malliin yhä enemmän viimeaikoina.

Mulla ei ole Jokereiden tämän hetken juniorivalmennuksen tilasta riittävästi faktaa, että voisin alkaa väittämään sen olevan hyvällä tai huonolla mallilla. Toistaiseksi se on toiminut täyttäen sille asetetut tavoitteet.

Henkilökohtaisesti toivon, että Jokereissa jatketaan Kekäläisen alullepanemaa yksilötaitoa korostavaa valmennustarjontaa, joka jatkossakin tuottaa pomminvarmasti tulevaisuuden Teräväisiä ja Pulkkisia. Kun näyttöjä onnistuneesta yksilövalmentamisesta on olemassa ja sabluuna sille valmiina on Jokerit jatkossakin houkutteleva vaihtoehto junioreille. Vaikka lahjakaskin juniori ei todennäköisesti lunasta paikkaansa suoraan Jokereiden KHL-miehistöstä ei ole lainkaan huono polku ottaa vauhtia vaikka Mestis-Liiga-KHL polusta tai Liiga-KHL polusta. Vaikka juniorit pelaisivat pari kolme vuotta Liigaa muualla kuin Jokereissa on tavoite varmasti näillä kirkkaana mielessä siinä mahdollisuudessa, jonka Jokerit ainoana suomalaisena joukkueena pystyy (toistaiseksi) tarjoamaan.

Jokereille on jo imagonsakin kannalta perusteltua kehitttää junioritoimintaansa ja mahdollisesti tuottaa tulevaisuudessakin omista junioreistaan edustukseen pelaajia. Vaikka sitten parin askelmankin kautta. Kun joukkueessa pelaa riittävästi kiekko-oppinsa Jokereista saaneita pelaajia tuo se sekä jatkuvuutta että vahvistaa seuran identiteettiä.
 
Viimeksi muokattu:
Noin!
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy