Harkimo kertoili Ylelle 9.4. että:
"Minulla oli tavoitteena se, että pääsisimme plusmiinusnollatulokseen tällä kaudella. Ensi kaudella tavoitteena on päästä positiiviselle puolelle. Tavoitteet menivät suunnilleen niin kuin piti, vaikka teimme hieman tappiota. Se oli kuitenkin edellisiin vuosiin verrattuna vähemmän, joten taloudellisesti meni hyvin, Harkimo kertoo."
Tuon takia ainakin vähän minua yllätti tuo uudempi uutinen "massiivisista tappioista". Mikään hätähän tässä ei ole, mutta yllätti kyllä.
On todennäköistä, että Hjallis puhuu eri asiasta jos hän noin on puhunut. Asiansa yleensä tuntevien lähteiden mukaan kun Hjallis Jokerit myi, samalla sovittiin siitä, että joukkueen pelaajabudjetti on tietyn kokoinen (ilmeisesti 10 miljoonaa) ja kaikki osapuolet hoitavat sponsorisopimuksia. Se mitä ei sitten näin saada kokoon, sen kattaa Jokerien venäläiset kummisedät. Tämä sopimus on näiden yleensä asiansa tuntevien lähteiden mukaan vähintään 3-5 vuotta. Toisin sanoen, ainakin tuon ajan venäläiset kuittaavat Jokerien tappioita ja ne ovat olleet viime kaudelta suuruusluokaltaan sen noin 10 miljoonaa euroa jonka koitin niiden osalta laskea kauden aikana.
Jokerien tulobudjetti jakaantuu siis kahteen osaan. Liiketoiminnalla hankittuun rahoitukseen ja venäläispuolen Jokerien 49% ja Arenan 100% ostosopimuksessa määrättyyn vastuuseen tappioiden kattamisesta. Halutessaan tilanteen voi nähdä niin, että kun tulorahoitukselle on asetettu tavoitteeksi vaikkapa 10 miljoonaa ja päästään 9.5 miljoonaan, tappiota on tullut vähän ja verrattuna aiempiin vuosiin, hyvin siedettävästi. Jokerien tulobudjetti pääsi siis lähes tavoitteeseensa.
Toki sen päälle voisi kertoa, että venäläinen osapuoli maksaa lisäksi kaupantekohetkellä sovitun ison osuuden joka kattaa kaikki operatiivisen toiminnan tappiot, mutta kuulostaa varmasti paremmalta kun tämän unohtaa. Varsinkin jos esittäjä on kansanedustaja EU-maassa ja EU on tehnyt boikottipäätöksiä ja -listoja joiden piiriin arvellaan Jokerien venäläisrahoituksenkin tavalla tai toisella osuvan.
Voidaan tavallaan puhua Jokerien omarahoitusosuudesta, joka on noin 50 prosenttia. Sen sisällä asetetaan tavoitteita mm. tv-tuloille, lipunmyynnille sekä mainos- ja sponsorituloille. Näiden osalta päästään tavoitteeseen tai lähelle sitä. Tätä puolta on siis mukavampi tarkastella kuten Hjallis ilmeisesti teki.
Faktisesti tilanne on sitten erilainen. Jokerien toiminta on riippuvainen venäläisrahasta. Ilman sitä Jokerit ei pystyisi pelaamaan KHL:ssä. Kuten totesin, tämä rahoitus on todennäköisesti kytketty Jokerien ja Arenan myyntisopimukseen useiksi vuosiksi eteenpäin ja kun tämä päätös tehtiin, myös vuositappioiden maksajasta tai maksajista sovittiin. Ei tarvitse olla Einstein päätelläkseen, että maksajat olivat silloiset miljardibisneksen tasolla pyörivät ostajat. Joista osasta tai jopa kaikista on tullut ns. kuuma peruna Ukrainan kriisin myötä. He ovat luopuneet lukuisista yrityksistään. Viimeisimpänä Roman Rotenberg, joka myi Långvikin bisnekset avustajilleen.
Entä jos Jokerien kohtalo on sama eli yritys pitää myydä pakotteiden takia jo yksin siksi, että maksuliikenne EU:n sisällä on vaikeaa ja tällä hetkellä Jokerien maksuliikenne on kokonaisuudessaan huhujen mukaan Sveitsissä? Jokerien venäläiset omistajat ja ex-omistajat ovat myyneet yritykset lähipiirilleen. Ottamatta kantaa siihen, pyrkivätkö he säilyttämään tällä tavalla todellisen päätäntävaltansa edelleen, Jokerien tapauksessa lähipiiri tarkoittaisi sitä, että Arena ja Jokerit saisivat uudet omistajansa hyvin läheltä. Yksi heistä eli Hjallis omistaa jo valmiiksi 51 prosenttia Jokereista.
Ehkä edellisessä kappaleessa pohdittua kuviota on jo harkittu viimeistään siinä vaiheessa kun Långvik oli myytävä. Jokerien osalta tilanne on kuitenkin sellainen, että jos Jokerit KHL:ssä pelaa, jostain on tultava se ylimääräinen noin 10 miljoonaa euroa.
e: Totta, Hjallis 51 prosenttia, ei 49. Korjasin.