DDR oli Neuvostoliiton nukkehallinto ja vahvat puna-armeijan joukot jatkuvasti maassa. NL omasi roolin kaikessa, mitä DRRssä tapahtui. Siellä oli Putlerin ensimmäinen duunikin...DDR oli laajenettu versio Quislingista. Näin minä asian nään.
Kyllä, mutta samalla on syytä huomioida se, että eräissä tapauksissa Stasi oli hyvinkin itsenäinen toimija, jonka käytäntöjä KGB omaksui, jos ne havaittiin toimiviksi.
Toki suurissa linjoissa (politiikka, yhteikunta, talous tms.) linjat olivat selkeät ja Moskovalla oli tavallaan "veto-oikeus" - johon se väkivallan muodossa turvautui kohtuullisen usein itäblokin alueella - mutta paikallisesti rakenteissa ja toimintatavoissa ynnä kulttuureissa oli paljonkin eroja. Stasilla saattoi olla tietyissä asioissa DDR:n alueella vetovastuu - joka ulottui rajan länsipuolellekin, kielietu omalta osaltaan auttoi Stasia ja saksalaisia operaattoreita, josta omalta osaltaan johtui Stasin huomioitavan hyvä - paikoin itsenäinenkin - asema.
Samalla on huomioitava se, että asema oli hyvä osittain sen tähden, koska Stasi sai tuloksia, siitä oli roolissaan hyötyä Moskovalle (ja Moskova tarvitsi sen kaltaista jalansijaa länteen). Eikä sitä tietenkään voi unohtaa, että poliittisesti DDR:n johto oli viimeiseen saakka lojaali Moskovalle, maan oma kansanarmeija ja turvallisuuselimet oli asetettu palvelemaan maan oman johdon ohella Moskovaa, ja maassa oli 80-luvulla parikymmentä puna-armeijan divisioonaa, useita lentotukikohtia sekä taktisia- ja keskimatkojen ydinohjuksia.
Siinä missä Länsi-Saksa oli vapaa, oli DDR "sosialistisen leirin näyteikkunan" -roolista huolimatta käytännössä miehitysaluetta loppuun saakka. Näennäisen itsenäinen satelliitti, kuten viittasit.
Mutta ehkäpä lauantai-ilta saunan jälkeen ei ole paras hetki syventyä KGB:n ja Stasin eri yhteistyömuotoihin - parempaakin tekemistä keksin tähän hätään.