Kyseinen lajihan on kaiken lisäksi katoamassa olympiaohjelmasta. Noissa kuuluisi ilman muuta huomioida lajin vaativuus ja suhteuttaa suoritus kilpailun määrään. Jossain naisten purjelautailussa on varmaan 20 muuta tavoitteellisesti harjoittelevaa jos sitäkään. Olisi mielenkiintoista tietää Tuuli Petäjän harjoitusmäärät; harjoitteleeko hän 2 kertaa päivässä, kerran päivässä vai silloin tällöin kesäviikonloppuisin ja ulkomaanleireillä pari kertaa vuodessa? Ei sinänsä mitään purjelautailua vastaan, mutten vaan osaa kovin hiumana suorituksena tuota hopeamitalia pitää.
Ensinnäkin kyseinen laji pysyy olympiaohjelmassa, ainakin Rio de Janeirossa.
Mitä tulee harjoitteluun niin sen perusteella mitä olen haastatteluja lukenut & katsonut, vastaisin, että treenaa vähintään kerran päivässä. Paljon menee myös aikaa ulkomailla. Ja valmentajakin on ulkomaalainen.
Petäjän ongelmanahan on ollut pitkään rahoituksen puute. Eli kun tukea ei tullut niin joutui työskentelemään harjoittelun ohessa. Vuodesta 2012 lähtien pääsi julkisen tuen piiriin ja on sen jälkeen päässyt harjoittelemaan paremmin. Tämä näkyi heti tuloksissa. Treenaako sitten määrällisesti yhtä paljon kuin vaikka Jarkko Nieminen tai Anton Kuivanen tai Jussi Jääskeläinen tai Antti Ruuskanen niin vaikea sanoa, mutta varmasti treenaa paljon.
Siitä samaa mieltä, että eihän toi mikään kovin kilpailtu laji varmastikaan ole jos verrataan vaikka tennikseen tai vapaa-otteluun tai futikseen. Huipulle nouseminen on paljon todennäköisempää tossa lajissa kuin vaikka tenniksessä.
Sitten tullaan siihen kysymykseen, että onko tämä kuitenkaan pois Petäjältä ja tämän saavutuksilta? Onko se hänen vika, että lajia ei harrasteta laajasti? Ei tietenkään. Petäjä on lajinsa huipulla ja sillä sipali. Arvostetaan sitä ja annetaan tunnustusta.
Onko vuoden urheilijan tittelin arvoinen? Mielestäni ei, kuten ei kukaan muukaan. Edelleen, täysin absurdia arvottaa lajeja keskenään. Siksi valitsisin Petäjän vain oman lajinsa tai kenties lajiryhmänsä ykköseksi, Jarkko Niemisen parhaaksi tennispelaajaksi, Antti Ruuskasen parhaaksi yleisurheilijaksi jne. Tällaiset valinnat eivät ole niin absurdeja ja niitä pystyy sentään jollain tavalla arvottamaan.