En ole osallistunut tähän Dekon visaan, sillä ensimmäinen osa näytti jo niin haastavalta, että itsetunto siinä vastatessa vain kolhiintuisi. Olen kuitenkin lukenut jokaisen visan läpi ja mielessäni arvannut vastauksia. Tähän Palme-gateen liittyen pitää kuitenkin todeta, että aivan varmasti on nyt syyttömiä mustamaalattu. Olisin nimittäin itsekin vastannut tähän Olof Palme. Olen syntynyt 1990-luvun alkupuolella eli ikää on karvan verran päälle 20 ja Olof Palmekin murhattiin yli 5 vuotta ennen syntymääni. Palme ei siis ole minulle mitenkään sen läheisempi hahmo kuin muutkaan historia suurmiehet, mutta hän olisi silti ollut vastaukseni. Perusteluina seuraavaa:
"Taloudellisesti se on tuhoisa, moraalisesti vääristynyt, sotilaallisesti avoin kysymys ja poliittisesti virheliike" Kuka kommentoi näillä sanoin Afganistan kestokriisiä?
Sitaatti kuului edellisen kaltaisesti. Retoriikka on melko voimakasta ja yhdessä virkkeessä käsitellään asiaa todella monelta eri kantilta => Kyseessä on pakko olla jonkin valtion päämies/-nainen tai vaihtoehtoisesti joku kuuluisa toisinajattelija.
"Taloudellisesti tuhoisa" ja "kestokriisi". Kestokriisi sanana on hieman harhaanjohtava, sillä onko Afganistan ollut 70-luvun lopulta missään vaiheessa rauhallinen. Ajattelin siis kestokriisinä koko 1970-2010-lukujen välistä ajanjaksoa. Eli lausuja voisi olla kuka tahansa kyseisenä ajanjaksona toiminut valtion päämies. "Taloudellisesti tuhoisa" sanavalinta puolestaan toi välittömästi mieleen Neuvostoliiton, joka 1980-luvulla olikin suurissa taloudellisissa ongelmissa. Eli tästä sitaatin ajoitus tarkemmin. Mikäli sota on taloudellisesti tuhoisa valtiolle, niin sitä ei mainitse oman valtion/liittolaisten nokkamies, vaan joku aivan muu. Tästä siis mahdollisen lausujan maantieteellinen sijainti joko Eurooppaan tai Yhdysvaltoihin (länsiblokki). Koska tätä kysytään suomalaisessa visassa, niin voidaan rajata hieman tarkemmin mahtaviin Yhdysvaltoihin, Euroopan mahtivaltioihin (Länsi-Saksa, Iso-Britannia, Ranska) sekä Suomelle läheisiin valtioihin (Pohjoismaat) sekä luonnollisesti Suomi.
Sitaatti huokuu jyrkkyydestään huolimatta pasifismia. Siinä tuomitaan Afganistanin kestokriisi niin taloudelliselta, moraaliselta, sotilaalliselta kuin poliittiseltakin näkökulmalta. Koska olen tehnyt (virheellisen) ajoituksen, niin karsin mielessäni pois USA:n (koska Vietnam) ja Britit (koska tämä ei jotenkin sovi Thatcherin suuhun). Myös Saksa karsiutuu, koska heillä oli kahtiajakautuneena omia ongelmia aivan riittävästi kylmän sodan loppupuolella. Ranskasta en puolestaan osaisi nimetä kuin Charles de Gaullen, joka oli tuolloin jo kuollut, joten voidaan eliminoida. Jäljelle jäi siis Pohjoismaat mukaan lukien Suomi.
Yksikään Suomalainen poliitikko ei olisi tuohon aikaan tuominnut noin jyrkästi Neuvostoliiton toimia, joten Suomi voidaan pyyhkiä listasta pois. Pohjoismaiden johtajista 70-80-luvuilla ainoa, jonka tiedän paremmin on Olof Palme. Tiedän myös sen, että Palme oli hyvin voimakastahtoinen ja -luonteinen mies, joka ilmaisi kantansa rauhan toivossa jo aiemmin tuomiten USA:n toimet hyvin jyrkin sanankääntein. Ei siis varmastikaan pelkäisi ilmaista mielipidettään NL:ää vastaan.
Tämän kaltaisen virheellisen päättelyketjun seurauksena olisi vastauksekseni muodostunut Olof Palme.
On ihan hyvä, että källejä tehdään ja saadaan huijareita kiinni, mutta mikäli tähänkin olisi vaihdettu wikisitaateissa vaikkapa joku suomalaisille tuntemattomampi poliitikko (esim. joku USA:n puolustusministeri), niin sivullisilta uhreilta säästyttäisiin.