Jatkoajan sotahistoria-visa, osa 1

  • 13 856
  • 159
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
1) Inkahallitsija Atahualpa

2) Eäägghhh... Tässä ollaan nyt jo aika kaukana sotahistoriasta. Yritetään. Kröhöm. "Imperialismia harjoittaneet kansat (eurooppalaiset) alistivat uutta maailmaa muutenkin (jopa tehokkaammin) kuin miekalla ja ruudilla. Tuliaisina tuodut taudit ja omat elukat tuhosivat tehokkaasti paikallisten kulttuurien menestymismahdollisuudet jolloin näiden oli pakko tehdä tilaa tulokkaille." Termiä käytetään nykyään myös tietyissä ituhippipiireissä kuvaamaan läntisen maailman ylivaltaa maailman luonnonvaroihin sekä varsin yksipuolista määräilyä niiden käytöstä.

3) Liittoutui muhamettilaisen Osmanien valtakunnan kanssa aiheuttaakseen harmaita hiuksia Kaarle V:lle taistelussa Euroopan hegemoniasta.

4) Little Bighornin taistelu

5) Sulkemalla pääsyn Marmaramereltä rautavitjoilla

6) Kolme muskettisoturia

7) Potemkin. Hyvä että sukunimi riittää, kun etunimeksi tuli heti mieleen Grigori, Georgi ja pari muuta väännelmää samoilla kirjaimilla.

8) Henkivartijat olivat naisia. Sääli ettei Forsström enää kauheasti päivittele diktaattoripörssiä, sieltä on tämäkin tieto joskus tarttunut mukaan.

9) E. Käänteinen kompa. Loogisin vastaus on oikea ja "yllättävät" vaihtoehdot vain hämäystä.

10) Bull Runin taistelun jälkimainingeissa (tässä toivon että vastauksen ei tarvitse olla kovin tarkka) muistaakseni taistelua seuranneet siviilit (asian vakavuutta ei oikein ymmärretty) ja unionin sotilaat peräytyivät konfederaation tieltä kohti Washingtonia ja homma muuttui ahtauden ja jonkin onnettoman sattuman (kaatunut/säikähtänyt kuormasto?) takia sekasortoiseksi.

Jokeri: Ullanlinna, Ulrikasborg. Tuskin tuo nimi sattumaakaan on?
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
SOTAHISTORIA-VISA, OSA 3

Pirun vaikeita, siinä meni mitali... Arvasin seitsemän kysymystä, ja protestoin vahvasti kysymyksiä 2 ja 8, jotka olivat kisan hengen vastaisia! (Eikä tuo spoiler-toiminto oikein siedä editointia, kun tein jonkun muutoksen niin se pistää sinne jotain haamu-spoilertagejä ihan itse.)

1.)Kuka surullisenkuuluisa hallitsija ja sotapäällikkö? Hän maksoi valtaisat lunnaat kullassa ja hopeassa vangitsijoilleen henkensä pitimiksi, mutta nämä pettivät hänet aarteen saatuaan ja lopulta teloittivat.
Tämä pitäisi varmaan tietää, mutta zilch... Kaikkiin kysymyksiin pitää kuitenkin vastata, joten sanon Bayazid, turkkilainen hallitsija ketä hävisi mongoleille.

2.) Määrittele lyhyesti termi ekologinen imperialismi ?
Voimakkaamman ja rikkaamman valtion hyväksi harjoitettua ekologisesti tuhoisaa taloudellista toimintaa. (en siis ole ikinä kuullutkaan, keksit varmaan näitä omasta päästä...)


3.) Ranskan Frans I:stä käytettiin nimitystä le Roy très Chrestien , suomennettuna ”kaikkein kristillisin kuningas”. Mitä hyvin lisänimensä kanssa ristiriitaista Frans lopulta teki?
Tuhosi temppeliritarit?


4.) Silminnäkijäkertomuksia eräästä taistelusta:


…sitten näin vihollisia, jotka taistelivat rintamassa. Meitä oli kuitenkin koko tasamaa täynnään. Aloimme ajaa vihollista takaa kaikkien sotkeutuessa toisiinsa ja kaikki ampuivat. Näimme sotilaitten perääntyvän nopeasti ja kompastelevan virranuomaan kuin pakenevat puhvelit…

…suurin osa meistä yhtyi heidän edessään ja me syöksyimme hevosilla heidän päälleen. Samaan aikaan meitä ratsasti heidän molemmille puolilleen ja kiersi heidän taakseen, kunnes he olivat saarrettuja…

…vihollinen ampui monia laukauksia, mutta me ammuimme takaisin ja he kaatuivat kuolleena maahan…kun tulimme mäelle, ei yhtään vihollista ollut enää elossa. Pitkätukka makasi kuolleena muitten joukossa…

… siinä missä viimeinen taistelu käytiin, Pitkätukka seisoi kuin maissilyhde, kaikki tähkät pudonneina ympärilleen…

Mikä taistelu on kyseessä? Hastings v. 1066.


5.) Vuonna 1453 Konstantinopolin puolustuksen heikko kohta oli kaupungin merellinen puoli. Millä keinolla kaupungin puolustajat pyrkivät tätä puolta osmaneilta suojelemaan, tässä epäonnistuen? Oli vedetty suuri ketju mereen.


6.) Kirjallisuuskysymys: fiktiivinen sankarinelikko löi vetoa bastionin valtaamisesta ja lounaan syömisestä paikan päällä ja voittivat vedon. Mistä romaanista on kyse? Kolme muskettisoturia?


7.) Ranskalainen diplomaatti J.Castera ynnäili aikanaan yhteen Katariina Suuren ”sänkykamarikuluja” (palkkioita, eläkkeitä, lahjoja, tiluksia) ja huomasi laskuissaan summan nousseen huimaan 92 820 000 ruplaan. Tuosta summasta oli Casteran tietojen mukaan yli 50 000 000 ruplaa maksettu eräälle kuuluisalle sotamarsalkalle ja Katariinan rakastajalle. Kenestä on kyse? (sukunimi riittää) Potemkin? (oli kyllä joku toinenkin, mutta ei pirullakaan tule nimeä mieleen)


8.) Mitä erikoista oli Muammar Gaddafin henkivartijoissa? Olivat ei-libyalaisia? (ei siis harmainta aavistustakaan ja protestoin koko kysymystä!)


9.) 1600-luvulla Espanja eli kultakautensa loppua johtavana siirtomaaherrana. Maata koettelivat myös jatkuvat sodat ja konfliktit, sekä niistä seuranneet taudit ja nälänhädät.

Mitä tapahtui Espanjan väkiluvulle arvioiden mukaan? e


a) väestö kasvoi yli 20%
b) väestö kasvoi yli 10%
c) väestö pysyi jotakuinkin ennallaan
d) väestö väheni yli 10%
e) väestö väheni yli 20%


10.) Yhdysvaltain sisällissodan ensimmäistä isoa yhteenottoa seurasi sen loppuhetkillä ja välittömästi sen jälkeen kummallinen episodi, jota voisi ehkä kuvailla jonkinasteiseksi ”liikennekaaokseksi”.

Mistä oikein oli kyse? Washingtonista oli tullut "sotaturisteja" katsomaan, kun pohjoisvaltiot löylyttävät silmät kiinni ja vasen käsi sidottuna etelävaltiot, tulikin tappio ja aika kiirus pois vihollisten alta takaisin.


JOKERI)

Sveaborgin linnoituksen rakennustyöt olivat Ruotsin valtakunnan suurimpia voimainponnistuksia 1700-luvulla. Mikäli suunnitelmat olisivat täysimääräisinä toteutuneet, olisi Helsingin kaupunki tänä(kin) päivänä varsin eri näköinen.

Minkä Helsingin nykyisenkin kaupunginosan nimi juontaa juurensa noihin (monelta osin toteutumattomiin) suunnitelmiin? Santahamina? (ei harmainta aavistusta)
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
@mjr :

Hyvä, vaan jos vähän protestoidaankin, kertoo tekijälle, että on muutama vähän vaikeampiakin joukossa ;)

Muutamat kuitenkin vetäneet niin murhaavan hyvin, että syytäkin olla myös vaikeampia joukossa, jotta eroja syntyy.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
@mjr :

Hyvä, vaan jos vähän protestoidaankin, kertoo tekijälle, että on muutama vähän vaikeampiakin joukossa ;)

Muutamat kuitenkin vetäneet niin murhaavan hyvin, että syytäkin olla myös vaikeampia joukossa, jotta eroja syntyy.

Mutta eihän joku Gaddafi ole mitään historiaa ja kysymyksen 2 termi kuulosti joltain uusmarxilaiselta historiantulkinnalta... Ei vaan, hyvä että oli vaikeitakin, nyt jälkikäteen ärsyttää tuo ensimmäinen kysymys kun tajusin ketä siinä haettiin. Ranskan historia taas on jotenkin ikävystyttävää, sille ei vain voi mitään, yleensä huonoja asioita tapahtuu.
 

Kampeaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Katotaas miten kävi, tähän asti on kyllä mennyt hämmästyttävän hyvin. Kysymykseen kaksi piti kyllä heittää täydellistä tajunnanvirtaa ja pariin sellaiset varsin valistumattomat arvaukset.

SOTAHISTORIA-VISA, OSA 3


1.)Hmm, kuulostaa Inkojen Atahualpalta, jonka Pizarro vangitsi ja jota tuo entinen sikopaimen kiristi ja petti lopulta.


2.) Tämä menee kyllä nevöhööd-kategoriaan, kuulostaa epäilyttävästi joltain new-age hippeilyltä. Mutta jos se olisi vaikkapa sitä, että tuodaan oman alueen kasvisto ja eläimistö siirtolaisten mukana hävittäen samalla pitkälti alkuperäisen kasviston ja eläimistön? Kuten vaikkapa Euraasialaisten viljakasvien ja tuotantoeläinten tuonti Amerikkaan.

3.) Eikös Frans I liittoutunut turkkilaisten kanssa Habsburgien kokonaan kristityistä koostunutta liittokuntaa vastaan?

4.) Tämän on pakko olla Little Big Hornin taistelu, jossa "Pitkätukka" Custer miehineen tapettiin mm. Istuvan Härän johtamien intiaanien toimesta. Silminnäkijäkertomus on joltain intiaanisoturilta.


5.) Konstantinopolin vieressä olevan lehden poikki oli vedetty suuri rautaketju. Ketju sinällään toimi, mutta turkkilaiset vetivät siihen ketjun suojaamaan lahteen laivoja maan ylitse puuteloilla.


6.) Kuulostaa Dumas'n Kolme Muskettisoturia-teokselta.


7.) Ettei vain olisi herra "kulissi" Potemkin.


8.) Ainakin monilla ulkomaanmatkoilla olivat kaikki naisia (Gaddafin henkivartijat).


9.) Tätä veikataan:
e) väestö väheni yli 20%


10.) Bull Runin taistelua seuraamaan saapui suuri joukko parempiosaista Washington DC:n väkeä, joka sitten taistelun päättyessä pohjoisvaltiolaisten pakokauhuiseen pakoon pötki karkuun kaoottisena laumana sinitakkien seassa.


JOKERI)

Voisiko kyseessä olla Ullanlinna (Ulrikasborg), siihen piti ilmeisesti rakennettaman komea linna(ke)?



 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
1.) Kuka surullisenkuuluisa hallitsija ja sotapäällikkö? Hän maksoi valtaisat lunnaat kullassa ja hopeassa vangitsijoilleen henkensä pitimiksi, mutta nämä pettivät hänet aarteen saatuaan ja lopulta teloittivat. - Lähtisin liikkeelle inkat-mayat-atsteekit -linjoilta. Mutta sitten pitäisi vielä kaivella muistilohkoista edes joku niihin liittyvä nimi. Ei kyllä irtoa. Kalastelen säälipisteen puolikasta arvaamalla, että kyse oli inkojen liideristä ja surmaajana oli konkitadori Pizarro roistojoukkoineen.

2.) Määrittele lyhyesti termi ekologinen imperialismi ? - siirtomaiden tai uusien aluiden valtaaminen luonnonvarojen ja paremman elinympäristön toivossa

3.) Ranskan Frans I:stä käytettiin nimitystä le Roy très Chrestien , suomennettuna ”kaikkein kristillisin kuningas”. Mitä hyvin lisänimensä kanssa ristiriitaista Frans lopulta teki? - Teki huorin

4.) Silminnäkijäkertomuksia eräästä taistelusta. Mikä taistelu on kyseessä? - Kuulostaa inkkarijutuilta. Taas ei muisti pelaa, mutta ehkä oli olemassa joku Sands Creekin taistelu, joten sanotaan se, kun ei muutakaan tule mieleen.

5.) Vuonna 1453 Konstantinopolin puolustuksen heikko kohta oli kaupungin merellinen puoli. Millä keinolla kaupungin puolustajat pyrkivät tätä puolta osmaneilta suojelemaan, tässä epäonnistuen? - kaatoivat öljyä mereen ja sytyttivät tuleen

6.) Kirjallisuuskysymys: fiktiivinen sankarinelikko löi vetoa bastionin valtaamisesta ja lounaan syömisestä paikan päällä ja voittivat vedon. Mistä romaanista on kyse? - Kolme muskettisoturia

7.) Ranskalainen diplomaatti J.Castera ynnäili aikanaan yhteen Katariina Suuren ”sänkykamarikuluja” (palkkioita, eläkkeitä, lahjoja, tiluksia) ja huomasi laskuissaan summan nousseen huimaan 92 820 000 ruplaan. Tuosta summasta oli Casteran tietojen mukaan yli 50 000 000 ruplaa maksettu eräälle kuuluisalle sotamarsalkalle ja Katariinan rakastajalle. Kenestä on kyse? (sukunimi riittää) - Rasputin

8.) Mitä erikoista oli Muammar Gaddafin henkivartijoissa? - julkisuudessa esiintyi ainakin vain naisia, vaikka kaiketi sillä oli myös miehiä palveluksessaan.

9.) 1600-luvulla Espanja eli kultakautensa loppua johtavana siirtomaaherrana. Maata koettelivat myös jatkuvat sodat ja konfliktit, sekä niistä seuranneet taudit ja nälänhädät. Mitä tapahtui Espanjan väkiluvulle arvioiden mukaan? e) niin kuin espanjantauti, eli väestö väheni yli 20%

10.) Yhdysvaltain sisällissodan ensimmäistä isoa yhteenottoa seurasi sen loppuhetkillä ja välittömästi sen jälkeen kummallinen episodi, jota voisi ehkä kuvailla jonkinasteiseksi ”liikennekaaokseksi”. Mistä oikein oli kyse? - Useammasta suunnasta edenneet joukot törmäsivät toisiinsa "risteyksessä"

JOKERI)

Sveaborgin linnoituksen rakennustyöt olivat Ruotsin valtakunnan suurimpia voimainponnistuksia 1700-luvulla. Mikäli suunnitelmat olisivat täysimääräisinä toteutuneet, olisi Helsingin kaupunki tänä(kin) päivänä varsin eri näköinen.Minkä Helsingin nykyisenkin kaupunginosan nimi juontaa juurensa noihin (monelta osin toteutumattomiin) suunnitelmiin? - vaikkapa Ullanlinna
 

Japi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh, Jokerit, Saipa, Jokipojat, Titaanit
1. Inkahallitsija Atahualpa
2. Vanhan maailman (Euroopan) ekologinen vaikutus Uudessa maalimassa (Pohjois-Amerikka). Esim. eläinten ja kasvien vaikutus.
3. Liittoutui turkkilaisten (ottomaanien) kanssa Habsburgeja vastaan.
4. Little Big Hornin taistelu, jossa "pitkätukka" Custer tapettiin.
5. Konstantinopolin vieressä olleen lahden poikki vedetty rautaketju, joka sulki pääsyn Marmaramereltä alueelle. Turkkilaiset vetivät laivoja lahdelle mantereen kautta puuteloilla.
6. Kolme Muskettisoturia
7. Potemkin
8. Kaikki olivat naisia.
9. e) väestö väheni yli 20%
10. Bull Runin taistelua saapui seuraamaan parempaa väkeä Washington D.C:n alueelta ja pakenivat yhdessä pohjoisvaltioiden pakokauhuisten sotilaiden kanssa.
Jokeri: Olisikohan Ullanlinna (Ulrikasporg)
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Olipa vaikehia...
1.)
Kuka surullisenkuuluisa hallitsija ja sotapäällikkö? Hän maksoi valtaisat lunnaat kullassa ja hopeassa vangitsijoilleen henkensä pitimiksi, mutta nämä pettivät hänet aarteen saatuaan ja lopulta teloittivat.
Tyhjää lyö... mielessä vilisee erinäisiä kovan onnen sotureita, mutta en osaa yhdistää kehenkään. Vercingetorix!

2.) Määrittele lyhyesti termi ekologinen imperialismi ?
Enpä ole suoraan tuota termiä kuullut käytettävän. Ihan puhtaasti osistaan johdettuna en osaa mitään järkevää tuottaa, mutta tulee mieleeni alueiden hallinnointiin pyrkiminen erilaisten ympäristön suojeluun tähtäävien toimien avulla. Siis asetetaan rajoituksia, joilla voidaan kontrolloida heikompien maiden päätöksentekoa omaa tuotantoa suosivaksi. Oikeasti ei ole kyllä mitään hajua...

3.) Ranskan Frans I:stä käytettiin nimitystä le Roy très Chrestien , suomennettuna ”kaikkein kristillisin kuningas”. Mitä hyvin lisänimensä kanssa ristiriitaista Frans lopulta teki?
Jotain tosi epäkristillistä - luopui uskostaan?

4.) Silminnäkijäkertomuksia eräästä taistelusta:
Mikä taistelu on kyseessä?
Little Big Hornilta vaikuttaisi.

5.) Vuonna 1453 Konstantinopolin puolustuksen heikko kohta oli kaupungin merellinen puoli. Millä keinolla kaupungin puolustajat pyrkivät tätä puolta osmaneilta suojelemaan, tässä epäonnistuen?
Arght, nyt on mielessäni sekä kreikkalainen tuli että vedenalainen ketju. Mä sanoisin nyt tuon ketjun, ellen sitten sekoita johonkin muuhun paikkaan.

6.) Kirjallisuuskysymys: fiktiivinen sankarinelikko löi vetoa bastionin valtaamisesta ja lounaan syömisestä paikan päällä ja voittivat vedon. Mistä romaanista on kyse?
Kirjallisuuden klassikot ovat hävettävän huonosti hallussa, mutta ekana tulee mieleeni Kolme muskettisoturia.

7.) Ranskalainen diplomaatti J.Castera ynnäili aikanaan yhteen Katariina Suuren ”sänkykamarikuluja” (palkkioita, eläkkeitä, lahjoja, tiluksia) ja huomasi laskuissaan summan nousseen huimaan 92 820 000 ruplaan. Tuosta summasta oli Casteran tietojen mukaan yli 50 000 000 ruplaa maksettu eräälle kuuluisalle sotamarsalkalle ja Katariinan rakastajalle. Kenestä on kyse? (sukunimi riittää)
Napoleon

8.) Mitä erikoista oli Muammar Gaddafin henkivartijoissa?
Ei taaskaan mitään hajua. Olivat kaikki hänen sukulaisiaan?

9.) 1600-luvulla Espanja eli kultakautensa loppua johtavana siirtomaaherrana. Maata koettelivat myös jatkuvat sodat ja konfliktit, sekä niistä seuranneet taudit ja nälänhädät.

Mitä tapahtui Espanjan väkiluvulle arvioiden mukaan?


a) väestö kasvoi yli 20%
b) väestö kasvoi yli 10%
c) väestö pysyi jotakuinkin ennallaan
d) väestö väheni yli 10%
e) väestö väheni yli 20%


10.) Yhdysvaltain sisällissodan ensimmäistä isoa yhteenottoa seurasi sen loppuhetkillä ja välittömästi sen jälkeen kummallinen episodi, jota voisi ehkä kuvailla jonkinasteiseksi ”liikennekaaokseksi”.

Mistä oikein oli kyse?
Taas ollaan jenkkisodassa, josta ei ole mitään hajua. Rautatieristeys tukkeutui?

JOKERI)

Sveaborgin linnoituksen rakennustyöt olivat Ruotsin valtakunnan suurimpia voimainponnistuksia 1700-luvulla. Mikäli suunnitelmat olisivat täysimääräisinä toteutuneet, olisi Helsingin kaupunki tänä(kin) päivänä varsin eri näköinen.

Minkä Helsingin nykyisenkin kaupunginosan nimi juontaa juurensa noihin (monelta osin toteutumattomiin) suunnitelmiin?
Koska menee veikkauslinjalle enkä Helsingin osia juuri tunne, vedän tyhjän kortin varman päälle.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Näin jälkikäteen harmittaa muiden vastauksia peilaten, että vedin jokerin pois. Olisin ilmeisesti veikannut oikein. Samoin Gaddafin kohdalla mietin todennäköisesti oikeaa vaihtoehtoa, mutta päädyin veikkaamaan toista. No, tää on tätä ja aina ei voi voittaa. Noin muutoin en ollut kuin yhdestä varma, mutta vahvasti muistelemalla taidan pari pistettä kerätä lisäksi. Yhdysvaltain sisällissodasta jälleen iloisen pihalla.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
]


Eli tässä tulee visan viimeinen osa:

SOTAHISTORIA-VISA, OSA 3


1.)
Kuka surullisenkuuluisa hallitsija ja sotapäällikkö? Hän maksoi valtaisat lunnaat kullassa ja hopeassa vangitsijoilleen henkensä pitimiksi, mutta nämä pettivät hänet aarteen saatuaan ja lopulta teloittivat.

Vastaan tähän Crassus, ei ketään muutakaan tule mieleeni.


2.) Määrittele lyhyesti termi ekologinen imperialismi ?

Ekologinen on hyvä, imperialismi paha. Ekologia liittyy ympäristöön. Tästä johdan vastaukseni,joka on
Siirtomaavaltojen ronski, häikäilemätön alusmaiden luonnonvarojen kuppaaminen, on saattanut monen alusmaan luonnon koetukselle, osittain jopa tuhonnut eliölajeja ja biotooppeja.



3.) Ranskan Frans I:stä käytettiin nimitystä le Roy très Chrestien , suomennettuna ”kaikkein kristillisin kuningas”. Mitä hyvin lisänimensä kanssa ristiriitaista Frans lopulta teki?

"Kaikkein kristillisin" ja kontrasti Ranskassa. Minulle tuli mieleen perjantai ja kolmastoista päivä eli Temppeliherrojen teurastus.


4.) Silminnäkijäkertomuksia eräästä taistelusta:


…sitten näin vihollisia, jotka taistelivat rintamassa. Meitä oli kuitenkin koko tasamaa täynnään. Aloimme ajaa vihollista takaa kaikkien sotkeutuessa toisiinsa ja kaikki ampuivat. Näimme sotilaitten perääntyvän nopeasti ja kompastelevan virranuomaan kuin pakenevat puhvelit…

…suurin osa meistä yhtyi heidän edessään ja me syöksyimme hevosilla heidän päälleen. Samaan aikaan meitä ratsasti heidän molemmille puolilleen ja kiersi heidän taakseen, kunnes he olivat saarrettuja…

…vihollinen ampui monia laukauksia, mutta me ammuimme takaisin ja he kaatuivat kuolleena maahan…kun tulimme mäelle, ei yhtään vihollista ollut enää elossa. Pitkätukka makasi kuolleena muitten joukossa…

… siinä missä viimeinen taistelu käytiin, Pitkätukka seisoi kuin maissilyhde, kaikki tähkät pudonneina ympärilleen…

Mikä taistelu on kyseessä?

Puhvelit, hevoset, maissi. Mennään siis Yhdysvaltoihin ja pitkätukka on kenraali Custer. Custerin viimeinen veto, tappiovoitto.

Taistelupaikan nimi pitäisi ilmeisesti muistaa, mutta ei nyt tule. Red River Valley se ei ole. Jokin joki...


5.) Vuonna 1453 Konstantinopolin puolustuksen heikko kohta oli kaupungin merellinen puoli. Millä keinolla kaupungin puolustajat pyrkivät tätä puolta osmaneilta suojelemaan, tässä epäonnistuen?

No niin, sitä Angelosta sitten... Merellinen puoli.. veneillä yrittivät sytyttää turkkilaisten laivoja.. luolien rakentajia yrittivät kärventää..
Vastaan kreikkalainen tuli.


6.) Kirjallisuuskysymys: fiktiivinen sankarinelikko löi vetoa bastionin valtaamisesta ja lounaan syömisestä paikan päällä ja voittivat vedon. Mistä romaanista on kyse?

Tämän bastion-nelikon uskon olevan tietysti Kolme Muskettisoturia. En kyllä episodia muista. Sen sijaan sotamies Sveijkin oluen kyllä..



7.) Ranskalainen diplomaatti J.Castera ynnäili aikanaan yhteen Katariina Suuren ”sänkykamarikuluja” (palkkioita, eläkkeitä, lahjoja, tiluksia) ja huomasi laskuissaan summan nousseen huimaan 92 820 000 ruplaan. Tuosta summasta oli Casteran tietojen mukaan yli 50 000 000 ruplaa maksettu eräälle kuuluisalle sotamarsalkalle ja Katariinan rakastajalle. Kenestä on kyse? (sukunimi riittää)

Katariinalla sankarmiehiä riitti. Suurin taloudellinen kusettaja oli kulissien värkkääjä: Potemkin




8.) Mitä erikoista oli Muammar Gaddafin henkivartijoissa?

Olivat naisia, eivätkä mitään riihen seinästä reväistyn näköisiä. Makuasia toki.
Kuriositeettina: Muammar rehasi beduiinitelttaansa valtiovierailuille ja pystytti sen isännän nurtsille. Vaatimaton mies.



9.) 1600-luvulla Espanja eli kultakautensa loppua johtavana siirtomaaherrana. Maata koettelivat myös jatkuvat sodat ja konfliktit, sekä niistä seuranneet taudit ja nälänhädät.

Mitä tapahtui Espanjan väkiluvulle arvioiden mukaan?


a) väestö kasvoi yli 20%
b) väestö kasvoi yli 10%
c) väestö pysyi jotakuinkin ennallaan
d) väestö väheni yli 10%
e) väestö väheni yli 20%

Jaa'a. Lasketaanko siirtomaat mukaan? Ehkä flunssa Etelä-Amerikassa oli ohi. Vastaan nyt sitten kuitenkin vaikkapa a) kasvoi yli 20%


10.) Yhdysvaltain sisällissodan ensimmäistä isoa yhteenottoa seurasi sen loppuhetkillä ja välittömästi sen jälkeen kummallinen episodi, jota voisi ehkä kuvailla jonkinasteiseksi ”liikennekaaokseksi”.

Mistä oikein oli kyse?

Autoja ei, laivojakaan ei sinne saanut, rautateitä, junia oli vielä hyvin vähän. Jonkinlainen marssihärdelli, en keksi tarkempaa kuvausta.




JOKERI)

Sveaborgin linnoituksen rakennustyöt olivat Ruotsin valtakunnan suurimpia voimainponnistuksia 1700-luvulla. Mikäli suunnitelmat olisivat täysimääräisinä toteutuneet, olisi Helsingin kaupunki tänä(kin) päivänä varsin eri näköinen.

Minkä Helsingin nykyisenkin kaupunginosan nimi juontaa juurensa noihin (monelta osin toteutumattomiin) suunnitelmiin?

Piti Helsingin karttaa katsella muistaakseni kaupunginosia. Strategisia havaintoja eli linnoitussuunnitelmaa en keksinyt, mutta nimiehdokkaan kyllä:
Kruununhaka.
Siellä oli, ehkä on vieläkin Zinkeller.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Ei pitäisi katsella toisten vastauksia, mutta kiinnostivat sitten kuitenkin liikaa.
Mitalikolmikko tulee olemaan siis sama (Japi, Kampeaja, minä) kuin edellisen osion jälkeen. Pronssia tuli hienosti Suomen A-maajoukkueen hengessä. Ykkösosion jokerilla olisi kirkastunut yhden sijan verran.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Eli tässä tulee visan viimeinen osa:

SOTAHISTORIA-VISA, OSA 3


1.)
Kuka surullisenkuuluisa hallitsija ja sotapäällikkö? Hän maksoi valtaisat lunnaat kullassa ja hopeassa vangitsijoilleen henkensä pitimiksi, mutta nämä pettivät hänet aarteen saatuaan ja lopulta teloittivat.

Ei tietoa.

2.) Määrittele lyhyesti termi ekologinen imperialismi ?

Olisiko kysymys siirtomaan luonnonvarojen epäekologisesta käyttämisestä eli ei välitetä saastumisesta, luonnonvarojen riittävyydestä jne.

3.) Ranskan Frans I:stä käytettiin nimitystä le Roy très Chrestien , suomennettuna ”kaikkein kristillisin kuningas”. Mitä hyvin lisänimensä kanssa ristiriitaista Frans lopulta teki?

Liittoutui muslimien kanssa?


4.) Silminnäkijäkertomuksia eräästä taistelusta:



…sitten näin vihollisia, jotka taistelivat rintamassa. Meitä oli kuitenkin koko tasamaa täynnään. Aloimme ajaa vihollista takaa kaikkien sotkeutuessa toisiinsa ja kaikki ampuivat. Näimme sotilaitten perääntyvän nopeasti ja kompastelevan virranuomaan kuin pakenevat puhvelit…

…suurin osa meistä yhtyi heidän edessään ja me syöksyimme hevosilla heidän päälleen. Samaan aikaan meitä ratsasti heidän molemmille puolilleen ja kiersi heidän taakseen, kunnes he olivat saarrettuja…

…vihollinen ampui monia laukauksia, mutta me ammuimme takaisin ja he kaatuivat kuolleena maahan…kun tulimme mäelle, ei yhtään vihollista ollut enää elossa. Pitkätukka makasi kuolleena muitten joukossa…

… siinä missä viimeinen taistelu käytiin, Pitkätukka seisoi kuin maissilyhde, kaikki tähkät pudonneina ympärilleen…

Mikä taistelu on kyseessä?

Kuulostaa intiaanien tappamiselta, Little Bighorn ja kenraali Custer

5.) Vuonna 1453 Konstantinopolin puolustuksen heikko kohta oli kaupungin merellinen puoli. Millä keinolla kaupungin puolustajat pyrkivät tätä puolta osmaneilta suojelemaan, tässä epäonnistuen?

Rautaketjulla, se tosin ohitettiin vetämällä laivat/ veneet kannaksen poikki.

6.) Kirjallisuuskysymys: fiktiivinen sankarinelikko löi vetoa bastionin valtaamisesta ja lounaan syömisestä paikan päällä ja voittivat vedon. Mistä romaanista on kyse?

Kolme muskettisoturia, Dumas

7.) Ranskalainen diplomaatti J.Castera ynnäili aikanaan yhteen Katariina Suuren ”sänkykamarikuluja” (palkkioita, eläkkeitä, lahjoja, tiluksia) ja huomasi laskuissaan summan nousseen huimaan 92 820 000 ruplaan. Tuosta summasta oli Casteran tietojen mukaan yli 50 000 000 ruplaa maksettu eräälle kuuluisalle sotamarsalkalle ja Katariinan rakastajalle. Kenestä on kyse? (sukunimi riittää)

Rasputin?

8.) Mitä erikoista oli Muammar Gaddafin henkivartijoissa?

Ainakin osa heistä oli näyttävän näköisiä naisia, joita Gaddafi mielellään esitteli ulkomaan matkoillaan.

9.) 1600-luvulla Espanja eli kultakautensa loppua johtavana siirtomaaherrana. Maata koettelivat myös jatkuvat sodat ja konfliktit, sekä niistä seuranneet taudit ja nälänhädät.

Mitä tapahtui Espanjan väkiluvulle arvioiden mukaan?


a) väestö kasvoi yli 20%
b) väestö kasvoi yli 10%
c) väestö pysyi jotakuinkin ennallaan
d) väestö väheni yli 10%
e) väestö väheni yli 20%

Olisiko tämä kompa eli kun kotimaassa väki väheni, uusien siirtomaiden väestö kuitenkin kasvatti kokonaismäärää? Vastaan tällä perusteella e.

10.) Yhdysvaltain sisällissodan ensimmäistä isoa yhteenottoa seurasi sen loppuhetkillä ja välittömästi sen jälkeen kummallinen episodi, jota voisi ehkä kuvailla jonkinasteiseksi ”liikennekaaokseksi”.

Mistä oikein oli kyse?

Jalan ja hevosilla liikutaan kapeita teitä pitkin... Perääntymisvaiheessa joukot juuttuivat johonkin solmukohtaan, silta, kapea kanjoni...


JOKERI)

Sveaborgin linnoituksen rakennustyöt olivat Ruotsin valtakunnan suurimpia voimainponnistuksia 1700-luvulla. Mikäli suunnitelmat olisivat täysimääräisinä toteutuneet, olisi Helsingin kaupunki tänä(kin) päivänä varsin eri näköinen.

Minkä Helsingin nykyisenkin kaupunginosan nimi juontaa juurensa noihin (monelta osin toteutumattomiin) suunnitelmiin?


Tyhjä
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
1.) Kuka surullisenkuuluisa hallitsija ja sotapäällikkö? Hän maksoi valtaisat lunnaat kullassa ja hopeassa vangitsijoilleen henkensä pitimiksi, mutta nämä pettivät hänet aarteen saatuaan ja lopulta teloittivat. Montezuma

2.) Määrittele lyhyesti termi ekologinen imperialismi? Voiko tällaista ollakaan? Veikkaan siirtomaaisäntien alusvaltioittensa luonnonvarojen järkevää hyödyntämistä.

3.) Ranskan Frans I:stä käytettiin nimitystä le Roy très Chrestien , suomennettuna ”kaikkein kristillisin kuningas”. Mitä hyvin lisänimensä kanssa ristiriitaista Frans lopulta teki?

Teki jonkinlaisen sopimuksen osmannien kanssa.


4.) Silminnäkijäkertomuksia eräästä taistelusta:

…sitten näin vihollisia, jotka taistelivat rintamassa. Meitä oli kuitenkin koko tasamaa täynnään. Aloimme ajaa vihollista takaa kaikkien sotkeutuessa toisiinsa ja kaikki ampuivat. Näimme sotilaitten perääntyvän nopeasti ja kompastelevan virranuomaan kuin pakenevat puhvelit…

…suurin osa meistä yhtyi heidän edessään ja me syöksyimme hevosilla heidän päälleen. Samaan aikaan meitä ratsasti heidän molemmille puolilleen ja kiersi heidän taakseen, kunnes he olivat saarrettuja…

…vihollinen ampui monia laukauksia, mutta me ammuimme takaisin ja he kaatuivat kuolleena maahan…kun tulimme mäelle, ei yhtään vihollista ollut enää elossa. Pitkätukka makasi kuolleena muitten joukossa…

… siinä missä viimeinen taistelu käytiin, Pitkätukka seisoi kuin maissilyhde, kaikki tähkät pudonneina ympärilleen…
Mikä taistelu on kyseessä?


Olen kyllä surkea Yhdysvaltain historiassa enkä muista yhtään legendaaristakaan taistelua natiivien ja siirtolaisten kesken.

5.) Vuonna 1453 Konstantinopolin puolustuksen heikko kohta oli kaupungin merellinen puoli. Millä keinolla kaupungin puolustajat pyrkivät tätä puolta osmaneilta suojelemaan, tässä epäonnistuen?

Kultaiseen sarveen oli viritetty ketju, joka piti pystyä kelaamaan salmen suojaksi vihollisten tullessa.

6.) Kirjallisuuskysymys: fiktiivinen sankarinelikko löi vetoa bastionin valtaamisesta ja lounaan syömisestä paikan päällä ja voittivat vedon. Mistä romaanista on kyse?

Kolme muskettisoturia

7.) Ranskalainen diplomaatti J.Castera ynnäili aikanaan yhteen Katariina Suuren ”sänkykamarikuluja” (palkkioita, eläkkeitä, lahjoja, tiluksia) ja huomasi laskuissaan summan nousseen huimaan 92 820 000 ruplaan. Tuosta summasta oli Casteran tietojen mukaan yli 50 000 000 ruplaa maksettu eräälle kuuluisalle sotamarsalkalle ja Katariinan rakastajalle. Kenestä on kyse? (sukunimi riittää)

Grigori Potemkin

8.) Mitä erikoista oli Muammar Gaddafin henkivartijoissa?

Olivan naisia

9.) 1600-luvulla Espanja eli kultakautensa loppua johtavana siirtomaaherrana. Maata koettelivat myös jatkuvat sodat ja konfliktit, sekä niistä seuranneet taudit ja nälänhädät.Mitä tapahtui Espanjan väkiluvulle arvioiden mukaan?

a) väestö kasvoi yli 20%
b) väestö kasvoi yli 10%
c) väestö pysyi jotakuinkin ennallaan
d) väestö väheni yli 10%
e) väestö väheni yli 20%

Pysyi ennallaan
10.) Yhdysvaltain sisällissodan ensimmäistä isoa yhteenottoa seurasi sen loppuhetkillä ja välittömästi sen jälkeen kummallinen episodi, jota voisi ehkä kuvailla jonkinasteiseksi ”liikennekaaokseksi”. Mistä oikein oli kyse?

Yhdysvaltain historian ensimmäinen junien törmäys

JOKERI)

Sveaborgin linnoituksen rakennustyöt olivat Ruotsin valtakunnan suurimpia voimainponnistuksia 1700-luvulla. Mikäli suunnitelmat olisivat täysimääräisinä toteutuneet, olisi Helsingin kaupunki tänä(kin) päivänä varsin eri näköinen.

Minkä Helsingin nykyisenkin kaupunginosan nimi juontaa juurensa noihin (monelta osin toteutumattomiin) suunnitelmiin?

Suomenlinnaa alettiin rakentaa n 1750, jolloin Fredrik I oli Ruotsin kuninkaana. Hänen vaimonsa Ulrika Eleonora oli hallinnut aiemmin ja oli ko ajankohtana jo kuollut. Kaupunginosa on Ulrikaborg eli Ullanlinna kuningatarvainaan muistoksi.
 

Histo

Jäsen
1.) Kuka surullisenkuuluisa hallitsija ja sotapäällikkö? Hän maksoi valtaisat lunnaat kullassa ja hopeassa vangitsijoilleen henkensä pitimiksi, mutta nämä pettivät hänet aarteen saatuaan ja lopulta teloittivat.
- Inkojen hallitsija Atahualpa.

2.) Määrittele lyhyesti termi ekologinen imperialismi ?
-

3.) Ranskan Frans I:stä käytettiin nimitystä le Roy très Chrestien , suomennettuna ”kaikkein kristillisin kuningas”. Mitä hyvin lisänimensä kanssa ristiriitaista Frans lopulta teki?
- Varmaankin pisti sitten käyntiin katolisten ja protestanttien välisen sodan.

4.) Mikä taistelu on kyseessä?
- Little Big Horn.

5.) Vuonna 1453 Konstantinopolin puolustuksen heikko kohta oli kaupungin merellinen puoli. Millä keinolla kaupungin puolustajat pyrkivät tätä puolta osmaneilta suojelemaan, tässä epäonnistuen?
- Rakentamalla muurin.

6.) Kirjallisuuskysymys: fiktiivinen sankarinelikko löi vetoa bastionin valtaamisesta ja lounaan syömisestä paikan päällä ja voittivat vedon. Mistä romaanista on kyse?
- Kolme muskettisoturia. Se neljäs tyyppi oli D'artagnan.

7.) Ranskalainen diplomaatti J.Castera ynnäili aikanaan yhteen Katariina Suuren ”sänkykamarikuluja” (palkkioita, eläkkeitä, lahjoja, tiluksia) ja huomasi laskuissaan summan nousseen huimaan 92 820 000 ruplaan. Tuosta summasta oli Casteran tietojen mukaan yli 50 000 000 ruplaa maksettu eräälle kuuluisalle sotamarsalkalle ja Katariinan rakastajalle. Kenestä on kyse? (sukunimi riittää)
-

8.) Mitä erikoista oli Muammar Gaddafin henkivartijoissa?
- Kaikki olivat meritoituneita kenraaleja.

9.) Mitä tapahtui Espanjan väkiluvulle arvioiden mukaan?
a) väestö kasvoi yli 20%
Ei tietoa, mutta veikataan tuollaista "yllättävää" kehitystä.


10.) Yhdysvaltain sisällissodan ensimmäistä isoa yhteenottoa seurasi sen loppuhetkillä ja välittömästi sen jälkeen kummallinen episodi, jota voisi ehkä kuvailla jonkinasteiseksi ”liikennekaaokseksi”. Mistä oikein oli kyse?
- Oletettavasti taistelukentällä olleet eivät meinanneet löytää suorinta reittiä omiensa luo.


JOKERI)

Sveaborgin linnoituksen rakennustyöt olivat Ruotsin valtakunnan suurimpia voimainponnistuksia 1700-luvulla. Mikäli suunnitelmat olisivat täysimääräisinä toteutuneet, olisi Helsingin kaupunki tänä(kin) päivänä varsin eri näköinen.

Minkä Helsingin nykyisenkin kaupunginosan nimi juontaa juurensa noihin (monelta osin toteutumattomiin) suunnitelmiin?
- Blääh. Pitäisi tietää paremmin nuo kaupungiosat.
 

NDT665

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
1. Kuulostaa lähes viimeiseltä suurelta intiaanipäälliköltä Atahualpalta, joka sai espanjalaistikarin selkäänsä.
2. Ihan outo termi!? Sanotaan vaikka, kun valloittanut valtio muuttaa alusmaan koko ekologisen ja taloudellisen aikaisemmista poiketen häränpyllylle, kuten tapahtui Belgian alusmaille Afrikassa siirtomaa-aikoina. Hyväksikäytön seurauksena aikaisemman mukainen talousrakenne ja agraariluonto romahtaa. Olipa kaukaa haettu…
3. Kristillinen kuningas teki diilin ottomaanien kanssa rauhoittaakseen väliaikaisesti Kaakkois-Euroopan tilanteen. Taas pätkii, kun mielestäni ko. tittelin saanut kuningas ei ollut Francoise tss.
4. Pitääköhän paikkaansa, että Little Big Horniin ”Pitkä tukka ” Custer oli joutunut leikkaamaan hiukset lyhyiksi täi-invaasion vuoksi?
5. Tulee mieleen Mika Waltarin sopivan sepitteelliset historialliset romaanit ja Bosborin salmen sulkeva kettinki.
6. Kolme + yksi musketööriä.
7. Tiedän vain kaksi Katarinan könsipojua, joista toinen ei edes ottanut kulukorvauksia, joten Potemkin.
8. Olivat sangen edustavan näköisiä naisia, joten onko ”henkivartiokaarti” oikea termi asian tiimoilta.
9. Jos ymmärrän kysymyksen laatijan käänteistä logiikkaa, niin valitsen melko epätodennäköisen vaihtoehdon eli bertta.
10. Arvataan, että taistelun jälkeen vetäytyvät sotilaat ja heitä tukevat siviili/huoltojoukot törmäsivät toisiinsa kohtuu puutteellisilla kulkuväylillä.

HIFK: Ulriksborg

Helevettiläene, luulin tietäväni jotain sotahistoriasta ja mahdun juuri ja juuri kymmenen joukkoon?
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Ainakin itselleni selkeästi haastavin osakilpailu, arvalla joutui menemään n. puolet kysymyksistä kun aiemmin on ollut paria vaille kaikissa edes samalla hehtaarilla.

SOTAHISTORIA-VISA, OSA 3

1.)
Kuka surullisenkuuluisa hallitsija ja sotapäällikkö? Hän maksoi valtaisat lunnaat kullassa ja hopeassa vangitsijoilleen henkensä pitimiksi, mutta nämä pettivät hänet aarteen saatuaan ja lopulta teloittivat.

Vaihtoehtoja tulee mieleen muutama (ainakin yksi Rooman keisareista ja sitten ristiretkeläisten joku pomomies, olisiko ollut peräti Jerusalemin kuninkaaksi huudettu kuka otti pahemman kerran kuokkaan Saladinilta), mutta koska nimiä en muista muilta niin veikataan Inkojen hallitsijaa kuka tajusi konkistadorien vaarallisuuden aivan liian myöhään ja maksoi siitä sekä kullassa että hengellään:
Atahualpa.

2.) Määrittele lyhyesti termi ekologinen imperialismi ?

Onpas termi (vieläpä sellainen mitä en ole koskaan kuullut). Koska esseekyssärit toisaalta huutavat aina jonkunlaista arvausta (ja olen pärjännyt arvaamalla ajoittain jopa melko hyvin näissä), niin vastataan että:
Uusille, valloitetuille alueille kotoperäisestä poikkeavan kasvillisuuden (siis viljelykasvit) ja eläimistön (kotieläimet) tuominen. Eli esimerkiksi preeriat karjatilallisille tasankointiaaneilta ja puhvelelta.

3.) Ranskan Frans I:stä käytettiin nimitystä le Roy très Chrestien , suomennettuna ”kaikkein kristillisin kuningas”. Mitä hyvin lisänimensä kanssa ristiriitaista Frans lopulta teki?

Ranskalla oli jossain vaiheessa hyvin lämpimät suhteet Osmannien valtakuntaan vaikka muhamettilaisia pidettiinkin koko Euroopan yhteisenä vihollisena. En kyllä Fransista tiedä oliko nimenomaan näiden suhteiden alullepanijana, mutta veikataan sitä kun tulee ensimmäisenä mieleen epäkristillisistä toimista.

4.) Silminnäkijäkertomuksia eräästä taistelusta:


…sitten näin vihollisia, jotka taistelivat rintamassa. Meitä oli kuitenkin koko tasamaa täynnään. Aloimme ajaa vihollista takaa kaikkien sotkeutuessa toisiinsa ja kaikki ampuivat. Näimme sotilaitten perääntyvän nopeasti ja kompastelevan virranuomaan kuin pakenevat puhvelit…

…suurin osa meistä yhtyi heidän edessään ja me syöksyimme hevosilla heidän päälleen. Samaan aikaan meitä ratsasti heidän molemmille puolilleen ja kiersi heidän taakseen, kunnes he olivat saarrettuja…

…vihollinen ampui monia laukauksia, mutta me ammuimme takaisin ja he kaatuivat kuolleena maahan…kun tulimme mäelle, ei yhtään vihollista ollut enää elossa. Pitkätukka makasi kuolleena muitten joukossa…

… siinä missä viimeinen taistelu käytiin, Pitkätukka seisoi kuin maissilyhde, kaikki tähkät pudonneina ympärilleen…

Mikä taistelu on kyseessä?
Olin varma että kyseessä olisi 30-vuotisen sodan taistelukuvauksia, mutta puhvelit eivät sopineet kuvaan ja viimeistään pitkätukka ja maissilyhteet osoittivat oikeaan suuntaan. Pitkätukka oli muistaakseni Custerin lempinimi joten kyseessä on Little Big Hornin taistelu.

5.) Vuonna 1453 Konstantinopolin puolustuksen heikko kohta oli kaupungin merellinen puoli. Millä keinolla kaupungin puolustajat pyrkivät tätä puolta osmaneilta suojelemaan, tässä epäonnistuen?
Suluttamalla pääsyn muureille jotenkin? Veikataan siis kettinkejä ja upotettuja kaleereja.

6.) Kirjallisuuskysymys: fiktiivinen sankarinelikko löi vetoa bastionin valtaamisesta ja lounaan syömisestä paikan päällä ja voittivat vedon. Mistä romaanista on kyse?
Aamiaiseksi nauttivat kukkoa ja punaviiniä ja romaanihan on Kolme muskettisoturia.

7.) Ranskalainen diplomaatti J.Castera ynnäili aikanaan yhteen Katariina Suuren ”sänkykamarikuluja” (palkkioita, eläkkeitä, lahjoja, tiluksia) ja huomasi laskuissaan summan nousseen huimaan 92 820 000 ruplaan. Tuosta summasta oli Casteran tietojen mukaan yli 50 000 000 ruplaa maksettu eräälle kuuluisalle sotamarsalkalle ja Katariinan rakastajalle. Kenestä on kyse? (sukunimi riittää)
Venäläiset sotamarsalkat ovat kyllä pahemman kerran hukassa. Potemkin on kuuluisa laiva, josko olisi kuuluisa entisaikain marsalkkakin?

8.) Mitä erikoista oli Muammar Gaddafin henkivartijoissa?
Olivat kaikki naisia.

9.) 1600-luvulla Espanja eli kultakautensa loppua johtavana siirtomaaherrana. Maata koettelivat myös jatkuvat sodat ja konfliktit, sekä niistä seuranneet taudit ja nälänhädät.

Mitä tapahtui Espanjan väkiluvulle arvioiden mukaan?

e) väestö väheni yli 20%


10.) Yhdysvaltain sisällissodan ensimmäistä isoa yhteenottoa seurasi sen loppuhetkillä ja välittömästi sen jälkeen kummallinen episodi, jota voisi ehkä kuvailla jonkinasteiseksi ”liikennekaaokseksi”.

Mistä oikein oli kyse?
Siviilejä oli runsain mitoin seuraamassa taistelua sivusta ja yleinen paniikki alkoi kun ilmeni että vastoin ennakko-odotuksia Pohjoisvaltioiden armeija olikin häviämässä taistelun ja pohjoisvaltalaisille siviileille tuli ymmärrettävästi melkoinen kiire poistua paikalta.

JOKERI)

Sveaborgin linnoituksen rakennustyöt olivat Ruotsin valtakunnan suurimpia voimainponnistuksia 1700-luvulla. Mikäli suunnitelmat olisivat täysimääräisinä toteutuneet, olisi Helsingin kaupunki tänä(kin) päivänä varsin eri näköinen.

Minkä Helsingin nykyisenkin kaupunginosan nimi juontaa juurensa noihin (monelta osin toteutumattomiin) suunnitelmiin?

Meinasi lyödä pahasti tyhjää, mutta sitten muistui mieleen sellainen kaupunginosa kuin Ullanlinna. Ainakin linna viittaisi sotilaallisiin rakennelmiin ja Ruotsia hallinnoi tuolloin Ulrika Eleonoora (jonka muuten tiedän siitä että olen kaivanut kotipaikkani pellosta vanhoja ruotsalaisia äyrejä ja "hätätaalereita" ja noita tunnistaessa löytyi myös V.E. nimikirjaimia 1700-luvun alun kolikoista), josta on todennäköisesti johdettu suomalaisille sopivampi "Ulla".
 

J.C.S.

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
1. Atahualpa
2. Eurooppalaisperäisten kansojen leviäminen maapallon leudoille vyöhykkeille samalla jatkaen euroopassa opittujen ja hyväksi havaittujen maanviljelyn ja karjankasvatuksen perinteitä. Tähän liittyy myös eurooppalaisten kehittämät immuniteetit, heidän kärsittyään kaikista mahdollisista kulkutaudeista mustasta surmasta sikotautiin satojen vuosien ajan. Levitessään esim. Pohjois-Amerikkaan ja Australiaan eurooppalaiset käytännössä tuhosivat alkuperäiskansat taudeillaan ja valtasivat parhaat viljelysalueet omilla kasveillaan ja karjoillaan.
3. Loi diplomaattisuhteet Ottomaanien valtakuntaan
4. Little Big Horn
5. Rautaketju Bosborinsalmen poikki
6. Kolme muskettisoturia : Dumas
7. Potemkin (Orlov oli muistaakseni vain eversti?)
8. Olivat naisia
9. e) väheni yli 20% (jatketaan sitkeästi sillä "on oletettavaa"-linjalla)
10. Suuri joukko pohjoisvaltioiden siviilejä tuli vaunuilla ja vankkureilla seuraamaan taistelua ja nauttimaan etelävaltioiden tulevasta tappiosta. Taistelu päättyi etelävaltioiden voittoon ja pakenevat pohjoisvaltiolaiset ja paniikissa olevat siviilit tukkivat kaikki kulkuväylät yrittäessään päästä pois paikalta.
jokeri : Ullanlinna
 

Alejandro

Jäsen
Melkoisen heikko suoritus, sanoisin.
1. Pompeius Magnus
2. -
3. Teki varmaan jotain kivaa muslimien kanssa.
4. Liittyy intiaanien lahtaamiseen.
5. -
6. Neljä muskettisoturia.
7. -
8. Kaikki olivat naisia.
9. a)
10. -
JOKERI -
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Visailijat huomio!

Vastausaikaa on vielä jäljellä, mutta ilmoitan jo tässä vaiheessa, että juhlapyhien aikana visailut jatkuvat.

Seuraava visa tulee Teemu Keskisarjan uuden tv-sarjan inspiroimana käsittelemään pimeää historiaa, veritöitä ja kuuluisia rikollisia. Ei toki vain Suomesta, vaan muualtakin. Osa kysymyksistä on jo valmiina, sillä menevät vähän limittäin tämän sotahissan kanssa.
 

Gwai Lo

Jäsen
On kyllä vaikeita kysymyksiä, taas ja aiemmissa osissa. Kiitokset vetäjälle ja onnittelut paremmin tietäneille!

1. Kyse on luultavasti tästä inkojen hallitsijasta, joka lupasi konkistadoreille täyttää vankisellinsä kullalla vapaudestaan... Nimi menee veikkauspohjalta, mutta sanon Atahualpa.
2. -
3. -
4.-
5. Jaa-a, alkeellisilla merimiinoilla?
6. Kuulostaa joltain, mitä voisi tapahtua Rabelais’n romaaneissa, mutta enpä osaa edes veikata.
7. -
8. Hei eivät olleet libyalaisia.
9. Väestö väheni yli 10 %.
10. -
Jokeri: Kruununhaka.
 

Hereworth

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho, Joni Puurula, Flyers
Ikäviä arvailuja sattui taas sekaan, mutta pulistaan taas sitten jälkikäteen kun vastaukset menevät häneksi.

1. Aika paha. Tämä voisi olla Marcus Crassus, jonka parthialaiset teloittivat legendan mukaan kaatamalla sulaa kultaa hänen kurkkuunsa. Muistaakseni hän ei kuitenkaan yrittänyt ennen tätä lahjoa vangitsijoitaan, vaikka ilmeisen rikas olikin. Vastaan siis Atalualpa.. Atahualpa.. Athalualpa? Perkele, se viimeinen inkahallitsija kuitenkin, jonka Pizarro miehineen tappoi saatuaan kysymyksessä mainitut aarteet tältä lahjoituksena.

2. Koska kyseessä on sotahistoria-visa, ei kysymys varmaankaan ole sinänsä vieraslajien leviämisestä. eli tarkoitetaanko tällä sitten tauteja, joita mm. espanjalaiset veivät mukanaan Amerikan mantereelle, joihin kuoli tuhansia alkuperäisasukkaita kun näillä ei ollut tauteihin minkäänlaista vastustuskykyä? Ja päälle vietiin Eurooppaan ns. kermat päältä, kuten peruna ja maissi poistamaan nälkää ja tupakka ihmisten huviksi.

3. Arvataan, että kaveerasi muslimien kanssa. Varmaankin solmi jonkinnäköisen liiton/sopimuksen samana aikana Balkanilla uhkaavasti levinneen Ottomaanien valtakunnan kanssa omien tarkoitusperiensä edistämiseksi.

4. Little Bighornin taistelu, jossa kenraali Custer sai surmansa. Muuta ei tule mieleen.

5. Kaupungin viereiselle merenlahdelle torjuttiin pääsy vetämällä kettingit sen kapeimman kohdan yli.

6. Kolme muskettisoturia.

7. Potjomkin. (Ei mikään helvetin Potemkin, vrt. Semin=Sjomin.)

8. Kaikki olivat naisia.

9. Arvataan D.

10. Unionin joukkojen (oletettavasti hävisivät tuossa vaiheessa sotaa käydyn taistelun) vetäytyminen ruuhkautui, koska olivat olleet niin voitonvarmoja, ettei vetäytymistä oltu suunniteltu etukäteen lainkaan. Logistiikka sitten petti pahemman kerran kun täytyi alkaa kiireessä soveltaa.

JOKERI

Ulrika Eleonooran mukaan nimensä saanut Ullanlinna. Mantereen puolelle oli tarkoitus jatkaa Sveaborgin linnoituksia, mutta tuosta sitten luovuttiin. Helsingissäkin olisi enemmän ihmeteltävää jos olisi toteutunut.

 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
SOTAHISTORIA-VISA, OSA 3


1.)
Kuka surullisenkuuluisa hallitsija ja sotapäällikkö? Hän maksoi valtaisat lunnaat kullassa ja hopeassa vangitsijoilleen henkensä pitimiksi, mutta nämä pettivät hänet aarteen saatuaan ja lopulta teloittivat.

V: Atahualpa

2.) Määrittele lyhyesti termi ekologinen imperialismi ?
V: Tässä siirrtetään luonnonvaroja jostain muualta omaan käyttöön. Esimerkiksi Kiina ostaa Afrikasta timanttikaivoksen ja tuottaa kaikki voitot siitä kotimarkkinoille ja afrikkalaisille ei jää mitään.

3.) Ranskan Frans I:stä käytettiin nimitystä le Roy très Chrestien , suomennettuna ”kaikkein kristillisin kuningas”. Mitä hyvin lisänimensä kanssa ristiriitaista Frans lopulta teki?
V: Hän liittoutui islamilaisten saraseenien kanssa.

4.) Silminnäkijäkertomuksia eräästä taistelusta:


…sitten näin vihollisia, jotka taistelivat rintamassa. Meitä oli kuitenkin koko tasamaa täynnään. Aloimme ajaa vihollista takaa kaikkien sotkeutuessa toisiinsa ja kaikki ampuivat. Näimme sotilaitten perääntyvän nopeasti ja kompastelevan virranuomaan kuin pakenevat puhvelit…

…suurin osa meistä yhtyi heidän edessään ja me syöksyimme hevosilla heidän päälleen. Samaan aikaan meitä ratsasti heidän molemmille puolilleen ja kiersi heidän taakseen, kunnes he olivat saarrettuja…

…vihollinen ampui monia laukauksia, mutta me ammuimme takaisin ja he kaatuivat kuolleena maahan…kun tulimme mäelle, ei yhtään vihollista ollut enää elossa. Pitkätukka makasi kuolleena muitten joukossa…

… siinä missä viimeinen taistelu käytiin, Pitkätukka seisoi kuin maissilyhde, kaikki tähkät pudonneina ympärilleen…

Mikä taistelu on kyseessä?
V: Tästä tulee mieleen kevyen ratsuväkirykmentin hyökkäys kohti venäläisten asemia krimin sodassa.


5.) Vuonna 1453 Konstantinopolin puolustuksen heikko kohta oli kaupungin merellinen puoli. Millä keinolla kaupungin puolustajat pyrkivät tätä puolta osmaneilta suojelemaan, tässä epäonnistuen?
V: Raskailla ketjuilla.

6.) Kirjallisuuskysymys: fiktiivinen sankarinelikko löi vetoa bastionin valtaamisesta ja lounaan syömisestä paikan päällä ja voittivat vedon. Mistä romaanista on kyse?
V: Kolme Muskettisoturia

7.) Ranskalainen diplomaatti J.Castera ynnäili aikanaan yhteen Katariina Suuren ”sänkykamarikuluja” (palkkioita, eläkkeitä, lahjoja, tiluksia) ja huomasi laskuissaan summan nousseen huimaan 92 820 000 ruplaan. Tuosta summasta oli Casteran tietojen mukaan yli 50 000 000 ruplaa maksettu eräälle kuuluisalle sotamarsalkalle ja Katariinan rakastajalle. Kenestä on kyse? (sukunimi riittää)
V: Tyhjä

8.) Mitä erikoista oli Muammar Gaddafin henkivartijoissa?
V: He olivat entisiä koripalloilijoita.

9.) 1600-luvulla Espanja eli kultakautensa loppua johtavana siirtomaaherrana. Maata koettelivat myös jatkuvat sodat ja konfliktit, sekä niistä seuranneet taudit ja nälänhädät.

Mitä tapahtui Espanjan väkiluvulle arvioiden mukaan?


a) väestö kasvoi yli 20%
b) väestö kasvoi yli 10%
c) väestö pysyi jotakuinkin ennallaan
d) väestö väheni yli 10%
e) väestö väheni yli 20%
V: C) vaikuttaa todennäköisimmältä.


10.) Yhdysvaltain sisällissodan ensimmäistä isoa yhteenottoa seurasi sen loppuhetkillä ja välittömästi sen jälkeen kummallinen episodi, jota voisi ehkä kuvailla jonkinasteiseksi ”liikennekaaokseksi”.

Mistä oikein oli kyse?
V: tyhjä


JOKERI)

Sveaborgin linnoituksen rakennustyöt olivat Ruotsin valtakunnan suurimpia voimainponnistuksia 1700-luvulla. Mikäli suunnitelmat olisivat täysimääräisinä toteutuneet, olisi Helsingin kaupunki tänä(kin) päivänä varsin eri näköinen.

Minkä Helsingin nykyisenkin kaupunginosan nimi juontaa juurensa noihin (monelta osin toteutumattomiin) suunnitelmiin?
V: Linnavuori
 

Unkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool FC
Nonniin, yritetään

1. Voisi olla Inkojen viimeinen hallitsija, joku Atahulpa, mutta ei kait se mikään kuuluisa ole, vastaan siis Pompeijus.
2. Siirtomaavaltijaat muokkaa siirtomaan luontoa uuteen uskoon ja vie sieltä myös kotiinsa uusia viljelykasveja joilla sitten rikastuvat, vaikka siirtomaa olisi itse niillä voinut rikastua ilman valloitusta.
3. liittoutui muslimiuskoisten Ottomaanien kanssa.
4. Little Big-Hornin taistelu, lienee Istuvan Härän kuvailemaa.
5. Vesialueelle vetdettiin metalliketju (Mika Waltari: Johannes Angelos)
6. Veikkaan Kolme muskettisoturia
7. Grigori Potjomkin, kaikki sonnit Venäjällä ovat olleet Grig-oreja.
8. Hehän olivat naisia!
9. Veikkaan e.
10. Yhdysvaltojen sisällisodassa taidettiin taistella ainakin alussa avoimilla kentillä. Tuonne tuli reunoille siviileitä katsomaan "matsia". Kun yllättäen Unionin porukka ottikin hatkat, jäi siviileitä jalkoihin ja myös sotavangeiksi.
Jokru: Ullanlinna.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
1. Hannibal
2. Se politiikka, jota vihreät ajavat... tai sittenkin pyrkimys hallita alueen/maanosan luonnonvaroja ja -rikkauksia ja käsitys siitä, että ne kuuluvat "meille" (oli tämä "me" mikä valtio hyvänsä).
3. Pisti paavin viralta.
4. Little Big Hornin taistelu
5. Laittoivat mereen ketjut, joiden piti blokata laivat kun ketjuja ylösnostettiin. Ei onnistunut.
6. Kolme muskettisoturia.
7. Katariina Suuren hevonen.
8. Olivat naispuolisia, huhujen mukaan neitsyitä.
9. C
10. Törmäilivät toisiinsa yrittäessään vetäytyä.
Jokeri: Veikataan villinä vetona Santahaminaa, joka on ollut sotilaskäytössä kauemminkin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös