lavos kirjoitti:Mites, eiks jenkeis myydä sit kunnon tummaa leipää? Jotain valkosta shittii vaan?
Kaupoista voi loytya sita saksalaista 'pumppernikkeli-ruisleipaa' ja yhdenlaista ruisleipaa, jossa on ruista sen verran, etta se silta vahan maistuu. Vaaleeta se on silti. Kaupoista loytyy kylla leipomoista tulleita leipia, joissa on ihan ok makuvaihtoehtoja. Hintaa on vaan tuhdisti noin neljan dollarin verran ja ne on kaikki vaaleita leipia. Muuten leipahyllyt (normaalissakin kaupassa niita on reilu 10 metria viidessa eri hyllyssa) notkuu paahtoleipia (joita taalla ei valttamatta paahdeta), joiden yhteinen tekija on vaalea vari (eri muodoissa) ja mauttomuus. Paketeissa kylla lukee "12 grain" ja multi grain", mutta eipa se leipaa viela hyvaksi tee. Kavinpa jopa suomalaisista tunnetulla paikalla tossa rannikolla (Astoria), jossa on Suomi-kauppa ja suomalainen leipomo. Noh, Suomi-kaupasta sain finneja naamaani (Geisha suklaa) ja hampaat mustiksi (salmiakki). Ja leipomosta todettiin, etta joo on taa joskus ollut suomalainen leipomo (malliin 50 vuotta sitten), mutta ei meilla oo ruisleipaa, niin kun ei oo pullaakaan...
Taytyy toki muistaa, etta meille suomalaisille leipa on kaikki kaikessa ja etta me olemme tottuneet hyviin leipiin. Monessakaan maassa ei kunnon ruisleipaa saa ja meille se on hyvin tarkea lenkki paivittaisessa ruokavaliossa. Nain ei siis ole juurikaan muualla.
Belgiassa tilanne oli hyva. Yht'akkia (90-luvun ihan lopussa) kauppaketju Delhaize akkasi, etta toihan on hyvaa kamaa ja suomalaisia on Brysselissa ihan tarpeeksi, joten sinne alettiin roudaamaan ruisleipaa Suomesta ja alettiinpa jopa paistamaan "ruispuikuloita" yksittaismyyntiin. Ja 1Timer (silloin viela Punainen 18!), kun naki tuoretta ruisleipaa leipahyllyssa, tyhjensi koko kaupan aina niista. Hyvaa oli ja vatsa toimi!
Nyt vaan vedetaan vaaleeta leipaa, jota hoystetaan prosessoidulla zeddarilla. Yammy!