Viestin lähetti JHag
Niinpä. Kuka on kuullut tsekkiläisistä punaviineistä?
En ainakaan minä, mutta päätin etsiä. Kyllähän tsekissäkin viiniä tehdään.
"Amongst the northernmost vineyards in Europe, the Czech Republic is divided into two vine-growing areas:
Moravia, in the southeast of the ÈR, is by far the larger. Towns like Znojmo, Mikulov and Velké Pavlovice have great wine traditions said to date from Roman times.
Bohemia has a much smaller area under vine, predominantly along the Elbe valley to the north of Prague. The winemaking tradition goes back to Saint Ludmila, the Queen of Bohemia, who ordered the planting of vines around Mìlník for the production of mass wine in the 9th century. 75 percent of the Czech Republic's production consists of white wines from Müller-Thurgau, Grüner Veltliner (Veltlínské zelené), Welschriesling (Vlašský ryzlink), Riesling (Rýnský ryzlink), Pinot Blanc (Rulandské bílé) and even Chardonnay, whilst the reds are made from Saint-Laurent (Svatovavøinecké), Blauer Portugieser (Portugalské modré), Lemberger (Frankovka), as well as from the classic Pinot Noir (Rulandské èervené) and Cabernet Sauvignon."
Joten kyllähän jokaisessa itseään kunniottavassa tsekkibaarissa pitäisi punkkua olla. Se on nimittäin samanlainen harvinaisuus, kuin Grappa suomalaisissa baareissa. ;)