Tai ydinohjushyökkäys. Onkohan muuten laitoksissa otettu ollenkaan huomioon esim. tällaisen mahdollisuutta? Ei taida meidän ydivoimalat kestää...
Sano, että kuka helvetti tuommosen Suomen täräyttäis? :D
Tai ydinohjushyökkäys. Onkohan muuten laitoksissa otettu ollenkaan huomioon esim. tällaisen mahdollisuutta? Ei taida meidän ydivoimalat kestää...
Tai ydinohjushyökkäys. Onkohan muuten laitoksissa otettu ollenkaan huomioon esim. tällaisen mahdollisuutta? Ei taida meidän ydivoimalat kestää...
Mieleen tuli myös esimerkiksi eteläistä Suomea vastaan suunnattu EMP-hyökkäys kriisitilanteessa. Vai olenko ihan ulalla tämän ajatelman kanssa?
Olihan tuo kieli poskessa heitetty, että miten ydinvoimalasta aiheutuva säteilyonnettomuus vältettäisiin jos joku lasauttaa ydinpommilla voimalaan? =D
Tsernobilissa taas (idioottien toimesta) turvajärjestelmät oli käännetty pois päältä, hidasteena käytettiin graffitia
Noh noh, onhan tuo Loviisankin voimalaitos itse reaktoritekniikaltaan neuvostoliittolaista suunnittelua. Kyllä siellä itse ydintekniikka on ollut hanskassa, mutta yleinen turvallisuuskulttuuri on sitten ollut sikäläisen fatalistisen kansanluonteen värittämää.Oikeastaan länsimaisten voimaloiden vertaaminen Neuvostoliiton aikaisiin tekeleisiin on kuin vertaisi kylän vesimyllyä moderniin vesivoimalaan.
Well played.Meinaatko, että siellä oli lippispäät spraypullon kanssa bombaamassa ydintä piiloon? Sorry off-topic ja one-liner, oli kerrassaan pakko sutkauttaa.graffiti
Meinaatko, että siellä oli lippispäät spraypullon kanssa bombaamassa ydintä piiloon? Sorry off-topic ja one-liner, oli kerrassaan pakko sutkauttaa.
Sulanutkaan ydin ei kuitenkaan pysty räjähtämään mihinkään.
Ottaen huomioon, kuinka suuri osa väestöstä on sen verran yksinkertaista porukkaa, ettei järkevä ajattelu yksinkertaista voi olla mahdollista, niin seuraavaa ydinvoimalalupaa ei tultane antamaan n. 10-15 vuoteen.
En kuitenkaan tunne ydinvoimalatekniikaa, joten voisitko lyhyesti täsmentää, miksi ydin ei voi räjähtää?
Kevytvesireaktorin käynnissä pysyminen vaatii kolmea asiaa:
* rikasta ydinpolttoainetta joka reagoi,
* neutroneja jotka aiheuttavat fissiot sekä
* hidastinainetta joka jarruttaa neutroneja niin etteivät ne karkaa reaktorista aiheuttamatta fissiota.
Tätä voi verrata tulisijaan, jossa tarvitaan polttoainetta, kuumuutta ja happea tulen ylläpitämiseksi. Jos yksikin menetetään, reaktio ei kykene jatkumaan.
Kevytvesireaktori on suunniteltu siten, että sen toimiessa nämä kolme ehtoa täyttyvät juuri ja juuri. Reaktorin säätöä varten reaktorisydämestä voidaan poistaa tai sinne voidaan käytön aikana lisätä neutroneja absorboivia säätösauvoja. Täten reaktorin teho voidaan valita vapaasti suunnitellulta tehoalueelta ja ydinvoimalan energiantuotantoa voidaan säätää kulutuksen mukaisesti. Toisaalta reaktori voidaan sammuttaa milloin tahansa työntämällä tarpeeksi säätösauvoja reaktoriin. Sammuttaminen kestää noin sekunnin.
Kevytvesireaktorin luonteeseen kuuluu, että se on itsestään, fysikaalisten ominaisuuksiensa ansiosta vakaa. Vaikka operaattori tai automatiikka ei hallitsisi reaktoria, syystä tai toisesta tapahtuva ketjureaktion kiihtyminen johtaisi lämpötilan nousuun, joka aiheuttaisi lämpölaajenemista polttoaineessa ja höyrystymistä hidastinaineena toimivassa vedessä. Koska ketjureaktio pysyy käynnissä vain juuri ja juuri, nämä riittävät hillitsemään reaktion. Tästä syystä kevytvesireaktorin ketjureaktion on fysikaalisesti mahdotonta ”karata käsistä”.
Sodan oikeussäänöt kieltää ydinlaitoksiin iskemisen. Muuntamoihin voi iskeä. Toiseksi, tuskin ainakaan Moskovassa kukaan haluaa tehdä päätöstä ydiniskusta Suomeen ylipäänsä.
Ja jos ydin ei esim. vetyräjähdyksen muodossa leviä ympäristöön miljoonina hiukkasina, ei suurempaa vaaraakaan pitäisi olla. En kuitenkaan tunne ydinvoimalatekniikaa, joten voisitko lyhyesti täsmentää, miksi ydin ei voi räjähtää? Tämä nyt on kuitenkin se olennaisin kysymys koko tilanteen vakavuutta arvioitaessa, josta ihmeen vähän missään muualla puhutaan. Jotkut jo varmasti viiltelevät pian ranteita pelkästään siksi, että uutisoitaisiin ytimien sulaneen, mikä toki siis on edelleen jopa todennäköistä.
Miten muuten jos Tsernobyl tyyppisestä voimalasta loppuu jäähdytysvesi niin voiko ketjureaktiota vielä tapahtua?
Minun käsittääkseni voi, koska vettä käytetään vain jäähdytykseen mutta hidastinaineena toimii grafiitti.
Nice.
Vittu että on hyvällä pohjalla asiat. Sosnovyi Borista on reilu 200 km Helsingin keskustaan.
Nice.
Vittu että on hyvällä pohjalla asiat. Sosnovyi Borista on reilu 200 km Helsingin keskustaan.
Suomi ostaa näiden neljän reaktorin sähköstä 25%, koska meillä ei ole tarpeeksi omaa tuotantoa. Myyvät kai halvalla. Normaalikäytössähän muo Tsernobyl tyyppiset voimalat on yleensä pystytty pitämään vakaina, mutta kauheasti niillä ei auta kikkailla, kuten Ukrainassa nähtiin.
Tätä 'uudelleenarviointia' tapahtuu nyt joka puolella - Ranskassa, Saksassa jne. Jenkeissä on myös Joe Biden (joka on ydinvoiman kannattaja) avannut sanaisen arkkunsa asiasta. Tavallaan on pakko nyt mennä 'massojen' mukana ja ainakin luvata, että voimalaitosten turvallisuutta tutkitaan. Paniikki lähtisi muuten ihan käsistä. Raporttien jälkeen voi sitten rauhoitella, että nyt on taas kaikki hyvin. Tästä kalabaliikista Suomessa saa STUK kyllä ison osan ottaa piikkiinsä, kun ei saanut aikaiseksi järkevää tiedottamista heti alkuunsa.