Jalkapallon EM 2024 – yksittäisten pelaajien esitykset kisoissa

  • 2 107
  • 16

Buster

Jäsen
Kuka esiintyi edukseen? Kuka saa suuren siirron? Kuka floppasi? Keneltä odotetaan enemmän? Täällä turistaan joukkueiden sijaan pelkistä henkilökohtaisista esityksistä nyt, kun sopivasti tänään kisojen suurin ego astelee Portugalin paidassa viheriölle. Onhan tässä jo kahta peliä vaille ensimmäinen kierros alkulohkosta pelattu.

Mutta inspiraationa eilinen klassinen N'Golo Kante-esitys. Tulet aavikkoliigasta, et ole pelannut maajoukkueessa kilpailullisessa pelissä kahteen vuoteen, olet kärsinyt vaivoista kisojen alla. Piti olla vain pelkkä vaihtomies, mutta painaa avausottelussa avauksessa siellä kentällä niin kuin olisi 2016 ja on joukkueensa paras pelaaja. Syöttöprosentti 92, riistää viimeisenä miehenä palloa ja tukahduttaa Itävallan vastahyökkäyksiä ennen kuin ne ehtii edes alkaa. Kruununa vielä vipaksi kympiksi kapteeninnauha käteen Mbappen poistuessa kentältä loukkaantumisen vuoksi.

Eikä vain se puolustaminen, vaan tuttuun tapaan energiaa ja aktiivisuutta riitti edelleen myös ylöspäin. Katsotaan alkaako painaa turnauksen edetessä, mutta eilenkin 84. minuutilla juoksi vielä kiinni Itävallan laiturin sellaisilla kepeydellä kuin ottelu olisi vasta alkanut ja pelattaisiin jotain pihapelejä. Xhakan ohella sellaisella vähäeleisyydellään majesteettisin keskikentän esitys tähän saakka.

Toiselta puolelta voi nostaa Ukrainan ja Real Madridin Luninin tikun nokkaan. Harhasyöttö ensimmäiseen maaliin ja toinenkin livahtaa turhan helposti käsien alta. Paineet toki pelata on varmasti kovat. Slovakian Martin Dubravkalta voi kysyä myös, että kuinka hiuksen hieno ero on sankaruuden ja antisankaruuden välillä. Muutamaankin kertaan sähläsi pallon kanssa. Selvisi tilanteista kuivin jaloin ja lopulta äityi ottamaan huipputorjuntoja kiinni Slovakian yllättäessä Belgian 1-0.
 

KwutsNI

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mutta inspiraationa eilinen klassinen N'Golo Kante-esitys.

Jos kokoaisin joukkuetta, olisi keskikentän puolustava pelaaja ensimmäinen täytettävä paikka. Oli se sitten Didier Deschamps, Claude Makélélé tai N'Golo Kanté, keskikentän pohja on joukkueen tärkein pelaaja. Sinänsähän tuo paikka on helppo. Ei tarvitse olla iso, eikä erityisen taitava. Pallon saadessa se pitää vain pelataa omille, muuten riittää, kun on joka hetki oikeassa paikassa oikeaan aikaan, turhauttaa vastustajan suurimmat tähdet ja pysäyttää vastustajan kaikki hyökkäykset. Kaikki eivät jostain syystä osaa siinä pelata. N'Golo osaa.

N'Golo Kanté, N'Golo Kanté
Il est petit, il est gentil, il a bouffé Leo Messi
Bientôt sur les Champs-Elysées
N'Golo Kanté


(Eli hän on pieni ja kiltti, ja laittoi Messin taskuunsa. Pian nähtävillä Champs-Elysées'llä.)
 
Suosikkijoukkue
Tappara
Kyllä henkilökohtaisesti ekan kierroksen vakuuttavimman esityksen veti Slovakian Lobotka. Järjettömällä temmolla hirveä määrä töitä molempiin suuntiin ja mahdollisti kyllä isolti Slovakian hienoa voittoa Belgiasta. Melko puskista oli koko kentän paras pelaaja ottaen huomioon minkä tasoisia ukkoja kentällä pelissä pyöri.
 

Buster

Jäsen
Ensimmäisen pelikierroksen tähdistön osalta voisin tarjota jotain tällaista tähdistöä hengessä:

Maalivahti:
Martin Dubravka (Slovakia). Unai Simonin kanssa ihan makuasia. Simon aiheutti koomailullaan sen rankkarin ja lopulta se ei maksanut takaiskua, koska Perisic juoksi boksiin juuri ja juuri liian aikaisin. Otti tosin myös ne pari torjuuntansa kriittisiin paikkoihin pelin kannalta. Dubravka toki itsekin oli totutun heikolla jalkapelaamisella koomailemassa kerran-kaksi ja VAR:kin pelasti, mutta viisi torjuntaa ja kolme boksin sisältä. Minkä ohella kävi napsimassa ja katkomassa yhden sun toisen syötön ja keskityksen.

Puolustus:
Theo Hernandez (Ranska). Lähes täydellistä dominanssia vasemmalla laidalla, erityisesti kaksinkamppailuissa.

David Hanchko (Slovakia). Liverpool on jo kuulemma ottanut yhteyttä Feyenoordiin, mikä on perinteisesti ollut vahva mittari hyville arvokisaesityksille. Oli se kaveri, joka pelasti Bakayokon laukauksen maaliviivalta ja otti joukkuekaverin polven naamaan, minkä ohella ilmeisesti satutti polveaan jo ensimmäisellä puoliajalla. Pelasi vasemmalla Dokua vastaan, jonka ilta oli paria kuljetusta lukuunottamatta hiljaisehko.

Radu Dragusin (Romania). Spurs-toppari oli joukkueensa taisteluhengen ruumiillistuma. Katkoi lukemattomia syöttöjä ja keskityksiä, voitti molemmat pääpelikamppailunsa. Kaupan päälle Romanian pallonhallinnan ollessa 30% luokkaa, Dragusin laittoi tärkeästi kahta vaille kaikki syöttönsä perille. Taisi heittää vielä kaupan päälle yhden pitkän kuljetuksenkin. Ukraina tylsyi Romanian aggressiivisen puolustuksen pihdeissä ja sen johtohahmolta monsteriottelu.

Dani Carvajal (Espanja). 32-vuotiaana EM-kisadebyytti (2x Yamalin ikäinen) ja maajoukkueuran avausmaali. Carvajal on tällä kaudella tehnyt yhtä monta maalia kuin edeltävällä kymmenellä kaudella yhteensä ja Carvajal viimeistelikin sen maalinsa Kroatiaa vastaa liukumalla palloon kuin mikäkin maalitykki. Unai Simon väritteli ottelun jälkeen, että jos Espanja voittaa kultaa niin Carvajal pokkaa Ballon D'Orin. Mutta hyvin se vetää, vaikkei otsikoita kirjoitella. Viimeisen päälle joukkuepelaaja.

Keskikenttä:

N'Golo Kante (Ranska). Yllättäen takaisin maajoukkueen kutsutun työmyyrän piti olla pelkkä maskotti ja vaihtomies, mutta painaa avausottelussa avauksessa kentällä kuin olisi 2016. Syöttöprosentti 92, riistää viimeisenä miehenä palloa ja tukahduttaa Itävallan vastahyökkäyksiä ennen kuin ne ehtii edes alkaa. 8. kovin juoksunopeus ekalla kierroksella.

Granit Xhaka (Sveitsi). Dominoiva toteemi Sveitsin keskikentällä, jonka jalka alusti varmaan jokaisen Sveitsin vaarallisen hyökkäyksen. Sen päälle, että piti palloa varmaan enemmän kuin kukaan muu, Xhaka voitti jokaisen kaksinkamppailunsa. Akanjin ohella Sveitsin alakerran hahmo.

Michel Aebischer (Sveitsi). Väsymätöntä liikettä ja aktiivisia juoksuja Sveitsin yläoksalla muiden kanssa, mikä teki alkuillasta Unkarin puolustukselle painajaisen. Mutta Aebischer erityisesti löysi itsensä aina vaarallisista väleistä milloin ei ollut menossa linjan taakse. Siihen päälle vielä ne 1+1 tehot. Vaikka olisihan tähän mm. Southgaten käsijarrusta huolimatta vahvan ottelun pelanneen Bellinghaminkin voinut nostaa.

Fabian Ruiz (Espanja). Ehkä väkevin esitys keskikenttäpelaajalta ensimmäisellä kierroksella, hän oli kentällä kaikkialla, dynaaminen ja näppärä ahtaissa tiloissa. Erityisesti se maali, jossa saa pallon vähän huonoon asentoon boksin reunalle ja tanssahtelee kahden kroatialaispelaajan ohi ennen kuin laukoo pallon sisään. Sen ohella syötti keskialueelta Moratan läpiajoon ja jos hokipisteitä jaettaisiin, niin kakkossyöttö vielä Carvajalin maaliin. 12,2 kilometriä, mikä oli jotain 12. eniten ekalta kierrokselta.

Jamal Musiala (Saksa). Pakkohan nyt joku Saksan hyökkäyksestä on poimia. Musialalle ominaisia pitkiä ja näyttäviä kuljetuksia ja myös lopputuote oli kohdallaan. Kaikki syötöt omille ja kunnostautui vielä puolustamisessakin, kun se yksi pitkä kuljetus taisi mm. lähteä hänen riistosta tai katkosta.

Hyökkäys:

Cody Gakpo (Hollanti). Ehkä aavistuksen hiljaista oli hyökkääjien osastolla ekalla rundilla ja odotetut isoimmat nimet ottivat nollat tauluun. Sen sijaan Gakpo jatkoi tuttua arvokisadominointiaan ja oli maalinsa ohella valtavan suuri hahmo Hollannin hyökkäyspelissä. Peräti viisi laukaisuyritystä, 5/7 kuljetukset (jossain 5/5), 4/5 pääpallovoittoa, 66% onnistuneet taklaukset ja siihen päälle rikottiin neljästi. Hyökkääjälle riittävästi ja vielä vähän päälle.
 

Buster

Jäsen
Pakko tykätä Pepestä. Perverssillä tavalla olen tykännyt aina, mutta nyt kun Pepe on rauhoittunut iän myötä tyylikkäämmäksi vanhaksi valtiomieheksi, niin se on ollut huomattavasti helpompaa. Hirvittää kun joutuu eristetyksi 1 vs. 1 -tilanteeseen, mutta eipä se nyt vielä ole mihinkään varsinaiseen juoksukilpailuun joutunut. Mutta lukee peliä ihan valtavan hyvin ja kun on paikka katkoa, niin katkoo ja ei tule siihen sukkasillaan. Tänäänkin hieno ja voimakas puhdas liukutaklaus aikalailla puolustuksen viimeisenä miehenä turkkilaiseen. Myös ekalla puoliajalla turkkilainen keskitti päätyviivalta ja Pepe luki myöhään boksin sisään tulleen takamiehen pois katkoen sen syötön. Kaunista.

Vieläkin aina joskus tulee palattua siihen 2016 EM-finaaliin, kun Pepe painoi yhden dominoivimmista puolustajan esityksistä arvokisahistoriassa sen jälkeen kun Ronaldo poistui kentältä ottelun alussa loukkaantuneena vaihtoon. Ulkomuistista Pepe taisi katkoa joka 7. minuutti tai jotain vastaavaa. Ja kun koko muu Portugalin alakerta maalivahtia sekä W. Carvalhoa myöten otti siinä finaalissa varoituksen, niin Pepe tietysti selvisi ilman korttia. Ja hämmästyttävimpänä ilman yhtäkään rikettä vastustajan pelaajaan!
 

Buster

Jäsen
Otetaan pienenä kuriositeettina oma lohkovaiheen tähdistö. Olen jokaisen pelin viidelle parhaalle pelaajalle antanut pisteytyksen ja tulos saa olla puolestani juuri niin hölmö, sokea tai epäreilu kuin siitä tulee. Keskustan pallossa viihtyviä pelaajia tässä tulee selvästi suosittua, mikä ei ole yllätys.

Gakpo - Mikautadze
Haraslin - Kroos - Ruiz - Kante - De Bruyne
Schär - Stones - Andersen
Mamardashvili

MVP:ksi matkalla Kroos, mutta Ruiz olisi saattanut kolmannen pelin pelaamalla vetää hyvinkin ohi tai tasoihin. Hän taitaa olla ainoa kaksi peliä pelannut, jonka pisteet riittivät alkulohkon tähdistöön. Eriksen oli tasapisteissä, mutta tiputin pois kun sillä kolme ottelua vs. Ruizin kaksi. Nuoreksi pelaajaksi ollaan kruunaamassa Musialaa, mutta Bellingham, Calafiori ja Yamal jahtaavat vahviten.

Luultavasti jos kokonaisuutta katsoisi ja pelipaikoittain vain alkasi yrittää koota, niin näyttäisi erilaiselta. Säästetään se mahdolliseen äänestykseen turnauksen päätyttyä.

Isoista nimistä pettymyksiä tässä kohtaa suurin osa Englannin hyökkäävistä pelaajista, mutta se nyt ei täysin mene pelaajien piikkiin. Lisäksi sinne voi lisätä Mudrykin, joka istui kaiken lisäksi ratkaisevan pelin penkillä ja Espanjan liigan maalikunkku Artem Dovbykin. Kroatialta Brozovic, jolla vissiin kilometrit tulleet täyteen ja lisäksi Josko Gvardiol.

Tanskalta ehdottomasti Hojlund, vaikka tietysti jos majuvirettä osasi tarkastella, niin näkymättömyys ja maalittomuus ei ole yllätys. Belgialta voisi lisätä Dokun, joka on hetkittäin näyttänyt vaaralliselta, mutta ei ole tainnut olla lähelläkään tehdä mitään maalitaululle päätyvää suoritusta samalla kun Belgian hyökkäyspeli on ollut aika nihkeää.
 
Suosikkijoukkue
Manchester United, Bruceola
Oma tähdistö tähän mennessä

Mamardashvili
Rudiger - Laporte - Cucurella
Ruiz - Rodri - Kroos - De Bruyne
Bernardo Silva - Mbappe

Vaihtopenkille: Leao, Sabitzer, Gakpo ja Bruno Fernandes. Puolustuspelaajista ja veskareista ei kukaan ole vielä älyttömästi säväyttänyt Cucurellaa lukuunottamatta.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Horror teamiin ainakin pari tshekkiä: kaksi keltaista eilen heti pelin alussa ottanut Barak sekä penkiltä turnauksen toisen keltaisensa ottanut Schick. Luovat pelaajat joukkueeseen Skotlannin ja Serbian tiimeistä.
 

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна | isn't
Puolustuspelaajista ja veskareista ei kukaan ole vielä älyttömästi säväyttänyt Cucurellaa lukuunottamatta.
Onhan Calafiori ollut aivan totaalisen maaginen. Mun makuun ehkä kisojen käänteentekevin puolustaja tähän mennessä, niin paljon kuin se tällaisena Azzuri-inhoajana sattuukin myöntää.
 

Zigmund

Jäsen
Suosikkijoukkue
Minnesota Wild
Alkusarjan perusteella ite lähtisin maalivahdeista heittämään kaikkein varmimmin ja tasaisesti pelannutta Koen Caastelsia ykköseksi, kun miettii mimmosen puolustuksen takana joutunut vielä vääntämään. Toki sieltä löytyy Mamardashvililtä huippu peliä ja Donnarummalta varmaa tekemistä, sekä myös Simonilta.

Puolustukseen taas nostaisin Guehin, joka kyllä vetänyt hyvällä itseluottamuksella ja ainoassa osa-alueessa loistanut suht hyvin Englannilla näin kolmen pelin jälkeen. Le Normandia ei oo ite tullut montaa peliä ennen nähtyä ja samaa varmaa tekemistä puolustuslinjassa. Cucurellan loppukauden hyvä vire Chelseassa myös jatkunut maajoukkueeseen ja puurtaa kyllä hullun lailla ylös ja alas. Calafiori myös säväyttänyt näyttävillä syötöillään ja muuten varmalla pelaamisella, niin kuin statsit näyttää ja ei jättiläinen Bastoni tuu kaukaa perästä. David Hanckon voi myös osittain nostaa esiin, vaikka nyt parit aivopierutkin sieltä nähty ja Akanji jatkanu samalla itseluottamuksella Cityn puolelta.

Keskikentältä taas De Bruyne toki esittänyt omia väläyksiään joka peli, vaikka Belgialta muuten aikamoista hakemista, mutta on siellä vielä Kevinilläkin parannettavaa. Musiala jatkanut myös viime kisojen tahtiin samanlaista vastustajan pilkkana pitämistä ja pari ensimmäistä peliä sai vihdoinkin loppuun asti vietyä omat taiturointinsa. Kroosin taiturointi keskikentällä ei edes yllätä. Ruiz myös säväytti kyllä parissa ekassa pelissä. Itävallalta voisi sanoa montakin nimeä, mutta mainitaan nyt isoimmat nimet, eli Sabitzer ja Baumgartner työkoneina ja Baumgartnerilta kyllä huikeaa tekemistä. Eikä voi unohtaa Kantea, joka vuoden saudilomailun jälkeen näyttää, että menis melkeen jokaisen joukkueen keskikentälle vieläkin.

Hyökkäyksen osalta ei voi kyllä montaa pelaajaa nostaa, sillä sen verran kuivaa ollut. Mikautadze ollut kyllä iloinen yllätys ja toki Metzissä oli hyvää tekemistä ja helppohan siinä on Kvaradonan vierellä pelata, kun saa vähän enemmän tilaa. Gakpo myös haastanut hyvin ja saanut pari maalia siitä kiitoksena. Fullkrugille myös pisteet, kun vaihtopelaajana saanut iskettyä jo pari sisään.

Toivottavasti kuoleman pelien alettua alkaa tulemaan vähän paremmin esiin vielä yllä mainittuja ja muita yllätyksiä!
 

BaronFIN

Jäsen
Espanjan laitapelaajat olivat alkulohkon merkityksellisissä peleissä täyttä rautaa. Tämän sanottuani oma 3-5-2, missä kärjessä kisojen hylättyjen maalien maalikuningas.

Simon
Rüdiger - Calafiori - Cucurella
Williams - Kante - Kroos - Pedri - Yamal
Füllkrug - Lukaku
 
Suosikkijoukkue
Manchester United, Bruceola
Espanjan laitapelaajat olivat alkulohkon merkityksellisissä peleissä täyttä rautaa. Tämän sanottuani oma 3-5-2, missä kärjessä kisojen hylättyjen maalien maalikuningas.

Simon
Rüdiger - Calafiori - Cucurella
Williams - Kante - Kroos - Pedri - Yamal
Füllkrug - Lukaku
Joo en tiedä mikä aivopieru itselle tuli kun unohdin Williamsin. Yamalia kyllä mietin, samoin Lukakua vaikka mies aika kovasti paskaa saakin, kun viimeistely on mitä on.

Joka pelissä Lukaku luo kuitenkin luo muutaman maalipaikan muille ja viime matsissakin sitoi melkein koko ajan pari topparia itseensä. En usko, että kovin moni toppari painii mielellään 90 minuuttia Lukakua vastaan.
 

red.machine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slovakia

Haistakaa Hamsikit ja koko Slovakian joukkue, sekä kansa paska. Ennen oli sympaattinen maa, nykyään persläpi.
Onhan Slovakia loppujen lopuksi erittäin kaukana esim. mistään Valko-Venäjästä tai Serbiastakaan Venäjä-suhtautumisensa osalta. Poliittisesti maa on valitettavasti muuttunut Venäjä-myönteisemmäksi, mutta aiemminhan Slovakian kansalaiset mm. keräsivät lähes 2 miljoonaa euroa Ukrainalle maan ammusvarastojen täyttämistä varten, joten en ehkä kansalle haistattelisi. Tuskin joukkuekaan mikään Putinin faniryhmä on. Pelaaja-agentti Kriz tässä on erityisesti se, joka ansaitsee saada kunnon sanktiot.

Mitä tulee yksittäisten pelaajien esityksiin, niin voisin nostaa esiin muutaman tilaston, jotta saadaan viestiin ketjuun kuuluvaa asiaa.

Epäonnistumiset hyvässä maalipaikassa:

1. Romelu Lukaku, 6
2. Kylian Mbappe, 3
3. Cristiano Ronaldo, 3

Onnistuneet syötöt/ottelu:

1. Toni Kroos, 108
2. Ruben Dias, 87,5
3. Antonio Rüdiger 84,7

Pitkät syötöt omille/ottelu:

1. Fabian Schär, 6,3
2. Toni Kroos, 5,7
3. Milos Veljkovic, 5,7

Estetyt maalintekoyritykset:

1. Giorgi Mamardashvili, 3,58
2. Mike Maignan, 2,75
3. Unai Simon, 2,47
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös