No ok joku Lille voi vielä Ligue1:sessä voittaa mestaruuden, mutta siellä ei kuitenkaan ihan Euroopan kovimpia joukkueita pelaa ja Lyon on jossain määrin taatumassa. Katsotaan nyt miten pitkä tuo Lillen tarina on, nytkin Gervinho on lähdössä ja Hazard tuskin tulee kovin pitkää seurassa pelaamaan. Systeemi pakottaa parhaat pelaajat pikkuseuroista pois kohtuullisen nopeasti, seurapomot voivat tehdä vaikka kuin hyvää duuni mutta ihan sama vaikka seisoisivat päällään niin parhaat lähtevät.
Mitä Bundesliigaan tulee niin en näe että siellä varsinaisesti systeemi pakottaa hieman pienempien seurojen menestystä, tai sitä että isot välillä ovat kohtuuttoman huonoja suhteessa resursseihinsa. Jos liikevaihtoja katsotaan niin Bayern on ihan omassa kastissaan. HSV ja Schalke myös selvästi isomman liikevaihdon seuroja kuin monet muut. Mikä sitten on syynä että Bayern ei dominoi liigaa joka vuosi tai että Schalke voi jopa vajota välillä putoamistaisteluun tai että HSV pelaa usein keskikastissa. Itse näen että enemmänkin kyse saattaa olla, erityisesti Bayernin ja Schalken kohdalla, näiden seurojen johtamisesta kuin että mikään järjestelmä varsinaisesti pakottaisi tähän.
Toisaalta sitten jos muualla pelattaisiin Saksan ja Ranskan tapaan sen mukaan että käytät rahaa vain sen verran kun tulee sisään, niin silloin myös näiden pienempien seurojen asema vahvistuisi. Ei pelkästään omassa maassa, vain myös Euroopassa. Kun ei olisi mahdollisuus hankkia kaikkia lupaavia pelaajia heti kovin nuorena Lilleistä, Renneseistä ja kumppaneista. Hyvä esimerkki on Ajax. Aiemmin kun talous ei ollut niin epätasapainossa Euroopassa niin pelaajat lähtivät vasta joskus 25-vuotiaina, nyt 18-vuotiaina kun huippuseurat hankkivat jokaisen vähänkin lupaavan juniorinkin, kun rahaa on vaikka kuinka paljon. Tämän lisäksi että rahaa löytyy vaikka kuinka paljon, niin junnujen hinnat ovat tietenkin matalammat ja nyt täytetään Englannissakin omat akatemiat täyteen eurooppalaisten kasvattavamia junnuja.
Koska Saksassa ja varsinkin Ranskassa juniorityö on niin laadukasta, niin juuri sen takia seurat voivat kilpailla näitä isompiakin seuroja vastaan. Noin esimerkkinä Lillen tämän vuoden joukkueen ratkaisevat pelaajat melkein kaikki olivat/ovat alle 25-vuotiaita ja avauksessa taisi säännöllisesti olla vain yksi yli 30-vuotias(Landreau). Muutenkin Lillen menestyksen pohjana ollut oman akatemian kasvatit tai muiten ranskalaisten erinomaisten akatemioiden kasvatit(Lyon, Metz, jne).
Samoin siellä on myös se, että koska kärjen ja hännän ero ei ole kuitenkaan mallia Espanja tai Englanti taloudellisesti, niin vuodesta toiseen europaikat elävät ja laadukasta työtä sekä juniorityötä tekevät seurat voivat hyvinkin päästä aina CL:n saakka.
Turha mielestäni vähätellä noiden mallia, jossa talous on enemmän tai vähemmän kannattavalla pohjalla, samoin jalkapallon kehitys. Itse ainakin paljon enemmän annan arvoa, kuin sille millaista säntäilyä esim. Real Madridin viime vuosien toiminta on ollut tai useammankin englantilaisen seuran "ostetaan kaikki ketä rahalla saa, akatemiat täyteen kanssa, miksi mitään pidempää kehittää itse".
Laadukas juniorijärjestelmä takaa jatkuvuutta huomattavasti pienemmällä rahalla myös, kuin että joka vuosi pitäisi ostaa aina uudet huiput. Tästä löytyy lukuisia esimerkkejä aina vaikkapa siitä Ajaxista alkaen. Toki se ei yksin nosta Euroopan huipulle, mutta se tukee nousua aina ylemmäs. Tuo rahaa pelaajien myyntien kautta, samalla tuo jatkuvuutta vuodesta toiseen kun tulee laadukkaita junnuja ja on erinomainen huippuhankintojen tukiessa tekemään seurasta aina yhden maailman parhaista. Mallia Barcelona. Toki se on aina suhteessa maahan ja sen pelaaja-ainekseen, mutta sen väheksyminen on mielestäni absurdia, kun katsoo tämän hetken huippuseuroja ja kuinka merkittävässä roolissa useissa seuroissa tuo junioritoiminta on ollut. Ajaxin kultakausi perustui omaan akatemiaan, Real Madridin vastaava perustui huippuihin ja omaan akatemiaan, Barcelonan perustuu omaan akatemiaan, jne.
Ja vaikka akatemia ei aina suoraan heijastuisi seuran omaan menestykseen, niin se laajentaa/nostaa koko maan jalkapallon tasoa. Kuten esim. tällä hetkellä Lyonin ja Real Madridin akatemiat, joista kummatkin "tuottavat" niin paljon maissaan pelaajia ettei emoseura pysty/osaa hyödyntää läheskään kaikkia laadukkaasti hyväkseen. Tästä sitten hyötyvät pienemmät seurat ja koko maan palloilu, kun saa hyvin koulutettuja lahjakkaita junioreita halvalla seuroihinsa.