Jääkiekon "MM-kisat" on aneeminen esitys

  • 7 946
  • 71

Jarkko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chicago Blackhawks
Viestin lähetti harmooni
Kyllä kisojen osanottaja määrää pitäisi ehdottomasti laskea. Tällä hetkellä 16 on aivan liikaa. Jos määrä laskettaisiin 12:sta saataisiin varmasti niitä yllätyksiä (Itävalta-Kanada), mutta halonhakkuut (Suomi-Ukraina) jäisi väliin.
Pelisysteemikin olisi helpompi, kun voisi olla kaksi kuuden joukkueen lohkoa, joista neljä jatkoon ja kaksi karsimaan. Taso olisi korkeampi ja kisat hieman lyhemmät. Silloin voisi aloittaa kisat vasta NHL:n toisen pudotuspelikierroksen jälkeen ja kiinnostus Kanadassa ja USA:ssa olisi varmasti suurempi.

Aivan samoilla linjoilla olen, mutta eihän Fasel tällaiseen ratkaisuun ikinä näköjään tule päätymään.. Kohta kai perustetaan Afrikan karsintalohko, jonka voittaja saa automaattisen pääsyn MM-kisoihin. Ja rahaa tulee.. :p

No lipputuloistahan tässä kai on kysymys? Enemmän otteluita, enemmän katsojia taitaa olla se syy,miksi näin monta joukkuetta on otettu mömmökisoihin mukaan. Korjatkaa joku jos olen väärässä, tai jos tiedätte muita syitä. Itse en nimittäin tämän finanssipuolen asiantuntija ole, ja rahahan tunnetusti ratkaisee, senhän kertoi jo Irwin muinoin laulussaan. Ja toisaalta, joskushan niitä muidenkin maiden pelaajia on saatava esille kansainvälisesti, antamaan näyttöjä, kehittymään pelaajina kun kohtaavat muiden maiden huippupelaajia, jotta jääkiekko leviäisi yhä laajemmalle, ja juurtuisi useampaan eri maahan, ja saataisiin sinne kärkeen muitakin kuin perinteiset Kanada, USA, Tsekki, Ruotsi, Venäjä ja kumppanit.
 

solamnic76

Jäsen
Suosikkijoukkue
Carlos Tevez... siis punaistako pitää kumartaa?
Viestin lähetti Jarkko

No lipputuloistahan tässä kai on kysymys? Enemmän otteluita, enemmän katsojia taitaa olla se syy,miksi näin monta joukkuetta on otettu mömmökisoihin mukaan. Korjatkaa joku jos olen väärässä, tai jos tiedätte muita syitä.

Ei kait lipputuloista sentään? Kyllähän henkilöstön palkat ovat enemmän kuin kahdenkymmenen ihmisen pääsylipputulot jääkiekkotrillerissä Tunisia-Micronesia...

Kyllä selitys on IIHF:n ideassa jossa jaetaan maailmanlaajuisesti jääkiekon ilosanomaa. Kun A-kisat ovat suurempia, saa se ko. heittopussimaissa positiivista impaktia ja laji saa ehkä enemmän harrastajia. Tarkoitus on saada lajista suositumpi, ja sitä myötä kaikki muu positiivinen tapahtuu itsekseen.
 

Alabama Song

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Viestin lähetti JJLehto
Nämä kivien alta esiin kaivautuvat kitisijät ovat lätkän-mm kisojen ohella takuuvarma kevään merkki. Ei voi kuin ihmetellä, jos ei kiinnosta, niin vaihtakaa kanavaa.
Minä tunnustaudun kuuluvani siihen joukkoon, jotka kitisevät MM-kisoista, mutta katson kummiskin lätkäkisoja, myös muita kuin Suomen matseja.

Minusta tämä MM-kisasirkus on todellakin mennyt överkiksi YLE:llä ainakin. Jokaista pilipalimatsiakin analysoidaan kisastudiossa ennen matsia, matsin aikana ja vielä matsin jälkeenkin tyhjänpäivisillä jorinoilla minuuttikausia. No ei ole pakko katsoa, ei niin.

Toisaalta hyvinhän MM-kisat voivat, katsomot tuntuvat olevan täysiä jo alkusarjan otteluissa. MM-kyllästymisestä ei ole tietoakaan. Suomestakin riiittää vuodesta toiseen tuhansia gloryhuntterita milloin mihin päin Eurooppaa MM-kisatunnelmaa kokemaan. Ehkä jokavuotiset MM-kisat ovat paikallaan. Minulle riittäisi olympiakisat, World Cup ja joka toinen/kolmas/tai jopa neljäs vuosi pelattavat MM-kisat, mieluiten sellaisiin ajankohtiin, jotka voitaisiin pelata parhailla pelaajilla.
 

kymppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
16 joukkuetta on ongelma mm-kisoille, koska siellä on nyt mukana joukkueita, joita sinne ei yleisellä tasolla "haluta".

16 joukkueen kisoihin siirryttiin sen vuoksi, että entisen itäblokin maita sattuu olemaan kohtalaisen paljon ja ne ovat kuitenkin tasoltaan kohtalaisen hyviä, kun kärkimaat jätetään pois laskuista. 16 joukkueen kisoilla onkin tarkoitus pitää kisoissa mukana länsieurooppalaiset maat, kuten Saksa, Itävalta ja Sveitsi.

Varsinkin muutama vuosi sitten nämä kaikki olisivat hyvin voineet tippua b-sarjaan, jolloin 12 joukkueen systeemillä mm-kisoissa olisi ollut mukana 7 kovan lisäksi mahdollisesti vaikka Kazakstan, Ukraina, Latvia, Ranska ja Italia. Tuskin kisat noilla 12 joukkueilla itse asiassa olisi kovin paljon kovempaa laatua tarjonnut.

Tuosta edellä mainitusta kolmikosta ei jääkiekolla yksinkertaisesti ole varaa luopua vieläkään.

edit: typo
 

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Ensimmäisen kiekkokärpäsen puraisun koin 6-vuotiaana seuratessani Calgaryn olympialaisia, lopullisesti jäin koukkuun tapittaessani omia kotikisojamme 1991.

Lätkän maailmanmestaruuskisat on kieltämättä erikoiset, missä muussa isossa lajissa pidetään mm-kisat samaan aikaan kun osa parhaista urheilijoista kilpailee muualla? Kisat on pitkälti eurooppalaisten kekkerit, vaikka Kanada on sekin saanut osansa menestyksestä. 1980-luvun lopulle asti mm- ja olympiajoukkueet taisivat olla pitkälti samat, NHL-avut olivat satunnaisia. Itäblokin maista ei pelaajamassat virranneet länteen ennen viime vuosikymmenen poliittisia tapahtumia ja rajojen avautumisia joten kaikki parhaat olivat käytettävissä kisoissa. Silloinen Kanada Cup oli tietysti oma mittarinsa jossa kaikki parhaat olivat mukana, turnaus taidettiin pystyttää aikanaan koska ammattilaisten ei sallittu osallistuvan olympialaisiin.

90-luvulla tilanne on tosiaan ollut se että mm-kisat pyörivät samaan aikaan kun maailman kovimman kiekkoliigan ratkaisupelit ovat käynnissä. Nykyään sentään NHL:n runkosarja päättyy selkeästi ennen kisoja. Turnauksen yhtenä hyvänä puolena näkisin sen että se toimii eurooppalaisten pelaajien näyteikkunana, ensi kädessä ison veden taakse. Onhan nuorten kisat Kanadassa ja USA:ssa kovempi juttu ja nuoret lahjakkuudet löydetään scouttien avulla varmasti mutta sitten on nämä 25v ja ylöspäin olevat pelaajat jotka hyvillä esityksillään voivat herättää änärijoukkueen kiinnostuksen. Eikä kansainväliset miesten pelit ole niille nuorille lahjakkuuksillekaan pahaksi.

Lisäksi, tästä kisojen arvostuksesta käydään suurta sanakopua lähinnä Ison Seitsemikon kesken. Pienemmät kiekkomaat (Sveitsi, Saksa, Latvia, Itävalta) pääsevät testaamaan taitonsa isompiaan vastaan ja toimivat kenties esikuvina omien maittensa pikkujunnuille jotka saavat lisäpotkua pelaamiseen. Pitää kuitenkin muistaa että 80-luvulla Suomi sai käkeensä niin Itä –kuin Länsi-Saksaltakin, puhumattakaan isommista kiekkomaista. Suomessa onnistuttiin sittemmin panostamaan kiekkoiluun sekä valmennuksen ja harjoitteiden kehittämiseen. Tätä samaa nousua tavoittelevat useat kaukalossa isompiaan vastaan taistelevat kiekkomaat.

Tietysti keski-Euroopasta virtaa sponsorimarkkoja kun esim. Saksa on kisoissa mukana, IIHF onkin sopivasti laajentanut joukkueiden lukumäärää. Vuonna 1991 pelattiin kahdeksan joukkueen kesken yksinkertainen sarja ja päälle neljän joukkueen ylempi jatkosarja. Seuraavana vuonna siirryttiin pysyvästi ratkaisupelien osalta pudotuspelisysteeemiin. Joukkueiden lukumäärä on nykyään huipussaan mutta YLE:n urheilukolumneissa Henry Järvinen tuo esiin sen hyvän pointin että kiekkoilun arvostuksen nostamiseks useemman maan täytyy saada pelata mm-kisoissa ettei jääkiekko muutu pelkästään isojen kiekkomaiden huviksi. Pienemmissä kiekkomaissa mm-kisat kuitenkin jaksavat innostaa 100% niin pelaajat kuin katsojatkin.

Voishan sitä tietysti ajatella että pistetäänpäs joku kiekkoranking tai esikarsinta pystyyn ja tiputetaan rupusakit pois ennen varsinaisia kekkereitä. Tällöin eivät pienemmät kuitenkaan pääsisi haastamaan isompia, ottelut jotka näiden maiden pelaajilla ja faneille ovat varmasti kisojen kohokohta. Mun kiekkoinnostukseen mm-kisoilla oli suuri, kohottava merkitys. Kisojen teennäisyydestä suurine joukkuemäärineen voidaan puhua mutta jos lätkä halutaan isommaksi maailmanlaajusesti, mm-kisat ja niiden näkyvyys mahdollisen monessa maassa, on ehdottoman tärkeä asia.

Kisoihin saapuu NHL-apuja sitä mukaan kun sattuu huvittamaan. Motivaatioon vaikuttaa varmasti se missä kisat pelataan, osalla suuri kansallisylpeys, osalla mahdollisuus antaa näyttöjä tulevaa varten. Kuitenkin, kun päästään ratkasupeleihin, niin fanit kuin pelaajatkin virittäytyvät äärimmilleen. Vaikka iän myötä kisojen todellinen merkitys on alkanut hahmottumaan ja vuoden -95 kultahuuma on laantunut realististiselle tasolle, niin sekä alkulohkojen että erityisesti pudotuspelien ratkasupelit Suomi-Kanada/Ruotsi/Slovakia/Tshekki/Venäjä/USA sytyttävät aivan varmasti. Mm-kisoissakin on pelattu kiihkeitä ja huikeita kiekkomatseja, huippujoukkueissa pelaavat ammattilaiset näkevät vastassaan tuttuja naamoja työpaikalta eikä ylpeys kestä hävitä kaksinkamppailuja otteluista puhumattakaan.

Jos mm-kisat siirretään pelattavaks vaikka joka toinen vuosi, niin mikäs siinä, voisi olla ihan hyväkin kokeilu. Mutta omalta kohdaltani voin sanoa että kisojen edetessä kiekkokuume nousee eikä tulikivenkatkuisten mm-kisojen ratkasupelin hetkellä tule mietityksi että hei, nää on vaan mm-kisat! Pelaajien asenne juttua kohtaan on ratkasevassa roolissa. Nytkin mukana on laadukkaita pelaajia jotka tahtovat voittaa tämän turnauksen. Kun änärin supertähti pistää jäätä peittoon blokatakseen laukauksen, nousee katsojallakin fiilis kattoon.
 

ODV

Jäsen
Viestin lähetti aceman81
Pitää kuitenkin muistaa että 80-luvulla Suomi sai käkeensä niin Itä –kuin Länsi-Saksaltakin, puhumattakaan isommista kiekkomaista. Suomessa onnistuttiin sittemmin panostamaan kiekkoiluun sekä valmennuksen ja harjoitteiden kehittämiseen. Tätä samaa nousua tavoittelevat useat kaukalossa isompiaan vastaan taistelevat kiekkomaat.
----

Tietysti keski-Euroopasta virtaa sponsorimarkkoja kun esim. Saksa on kisoissa mukana, IIHF onkin sopivasti laajentanut joukkueiden lukumäärää. Vuonna 1991 pelattiin kahdeksan joukkueen kesken yksinkertainen sarja ja päälle neljän joukkueen ylempi jatkosarja. Seuraavana vuonna siirryttiin pysyvästi ratkaisupelien osalta pudotuspelisysteeemiin.

Pari kommenttia:

Suomella oli sellainen huono vaihe 83 ja 84, olikos puikoissa muuten Alpo Suhonen. Anssi Melametsä taisi pelastaa tippumisen ö-sarjaan Sarajevon olympiakisoissa punaviivamaalillaan... ja iso-Erkki Kyynhakkeli oli Suomen tappaja numero yksi ennen Mattseja Ruotsista, jotka sitten tulivat myöhemmin saattamaan mm. Rauno Korven kyyneliin, ja muutaman muunkin.

Mutta ei se huonoa ollut aina menestys ennen noita vuosia. Esim. Lake Placidissä taidettiin olla vielä teoreettisesti kiinni USA-ottelun edellä jopa kultamitalissa, tosin se olisi vaatinut kikkailuja. Kultaa olisi tullut muutenkin, jos otteluissa olisi pelattu vain kaksi erää... mutta aina tuli se kolmas... viimeinen pitkää uraa pelannut merkkimies noilta ajoilta taisi olla Jorma Valtonen, jonka ehkä jotkut muistavat.

Kuten täällä jo sanottiinkin, ei ole varaa päästää kolmikkoa Itävalta, Sveitsi ja Saksa tippumaan 16 joukosta. Vahvasti samaa mieltä, ja se kertoo paljon siitä, että urheilullisuus ei ole suurin arvo näissä karkeloissa.

Hienoa silti, että monilla pelaajilla on halua pelata kunniasta ja muista sellaisista vanhanaikaisista arvoista. Silti monissa isoissa kiekkomaissa (pl Suomessa) NHL-miesten parhaimmistosta osa sanoo evvk, kun halukkuutta pelata mm-kisoissa kysytään. Toiset sentään naamioivat sen jollain tavalla. Kieltäytyjillä on pokkaa, koska he tietävät silti pääsevänsä todellisiin arvoturnauksiin, esim. olympialaisiin halutessaan. He ovat yksinkertaisesti tarpeeksi hyviä siihen, että valmentajalla ei ole varaa sanoa ei kaverien väsymyksen vuoksi. Jos on vaikka NHL:ssä voittanut jo paljon joillakin kausilla, ja kärsinyt pettymyksen, niin miten sitten jaksaisi innostua mm-kisoista? No, suomalainen paitsi velvollisuudentunnosta myös voittamisen nälästä, hurmos halutaan kokea, jos niin pitkälle pääsisi.

Kyllähän tätä kieltäytymistä suomalaisillakin esiintyy, mutta kevyemmässä mitassa, ja Aravirta antoi aikanaan ymmärtää, että jos peluri empi eikä vastannut heti pyyntöön kyllä, sanottiin kiitos ja näkemiin sillä hetkellä. Toisaalta, ihan oikein.

Minusta Suomen merkittävin jääkiekkosaavutus kaatui erääseen five-trickkiin Naganossa kuusi vuotta sitten, ja silti sieltä irtosi lopulta parasta kautta aikojen. Globenissa saatu kliimaksi oli hieno kokea, varsinkin kun kyse oli voitosta Ruotsista ja Ruotsissa, varastettiin jopa valmiiksi katetut kultajuhlatkin, hähää. Monesti kansainvälisiä kiekkosivuja selatessa tulee silti muistutetuksi, että tämä oli NHL:n työsulun takia pelattu puhtaasti eurooppalaisten pelaajien voimin. Ehkä se kulta olisi tullut muutenkin, niin lähellä on monesti oltu. Silti, tuota Globenin saavutusta mollaavien suhteen tunsin alkuun loukkaantuneeni, ja ehkä ruotsalaisten tapauksessa arvelin olleen naapurikateuttakin, mutta kanadalaisen tai jenkkilän kiekkoasiantuntijan kirjoittaessa murtui puolustus: ei heillä ole syytä mollata suomalaisia, vaan todeta tosiasiota. Vaikka saavutus tunnustetaan tilastoissa, sinne on myös merkitty kummittelemaan tuo "työsulun takia ei NHL-pelaajia ollut mukana". Vertailu on raakaa.

Jos meillä ollaan innosta soikeita ja Yle ja varsinkin iltapäivälehdet hypettävät asiaa, niin miksei sitten Pohjanlahden toisella puolella (iltapäivälehdet ovat poikkeus, vaan niidenhän pitää tehdä asiaa mistä vain myydäkseen), saati ison veden toisella puolella, jossa toki löytyy friikkejä lukemaan webbisivujen ja joskus harvoin myös sanomalehtien juttuja jo isomman väestöpohjankin vuoksi? Herätys. Jääkiekon mm-kisoja arvostetaan lopulta suurmaissa vähemmän kuin meillä, ehkä juuri Slovakia poikkeuksena. Ruotsissa arvostetaan keskinkertaisesti, ellei pelata likimain finaalissa, ja Tsekissä samoin - kansa tuntuu aika kylläiseltä mitalisateen jälkeen. Toki yleisöä ja kiinnostusta kotikisoihin riittää, ja menestyksen myötä varmasti myös nälkä kasvaa.
 

Tepa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Minusta MM-kisat on mitä loistavinta viihdettä, kun saa verrata kotoisen liigan pelaajia maailman huippuihin. Maailman mestari on aina maailmanmestari. Se voittaa joka saa parhaan joukkueen kerättyä. Parhaat yksilöt ei aina tarkoita parasta joukkuetta, kuten tapaus Venäjästä voimme todeta. Minusta on ollut todella hienoa seurata Kovalchukin, Satanin ja Demitran otteita. Jos tähtiä olisi lisää, monet nyt loistavat pelaajat jäisi vähemmälle peliajalle, eikä esittelisi loistavaa osamistaan. Muunmuassa Micke Nylanderin otteita on todella ilo seurata. Mies olisi todella vähällä peliajalla, jos Forsberg ja Sundin olisi kisoissa.
 

Rocco

Jäsen
Kun vertasin eilistä NHL-ottelua Philadelphia-Toronto, todellakin huomasi eron Euro-kiekon ja NHL:n välillä. NHL:ssä tuli taklauksia jatkuvalla syötöllä, karvaus oli paikoitellen kolmella miehellä tehtyä, mentiin päästä päähän hirveällä vauhdilla... En ole MM-kisojen aikana katsonut yhtään NHL-peliä, mutta nyt kun katsoin niin onhan se NHL-kiekko sentään paljon viihdyttävämpää kuin MM-kisojen peruuttelu ja surffailu.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Viestin lähetti Rocco
Kun vertasin eilistä NHL-ottelua Philadelphia-Toronto, todellakin huomasi eron Euro-kiekon ja NHL:n välillä. NHL:ssä tuli taklauksia jatkuvalla syötöllä, karvaus oli paikoitellen kolmella miehellä tehtyä, mentiin päästä päähän hirveällä vauhdilla... En ole MM-kisojen aikana katsonut yhtään NHL-peliä, mutta nyt kun katsoin niin onhan se NHL-kiekko sentään paljon viihdyttävämpää kuin MM-kisojen peruuttelu ja surffailu.

Niinno, kyllä isossa kaukalossakin on puolensa. Ainoa mikä vähän häiritsee on aaltoileva tuomarilinja. Kisat pitää ottaa erilaisena tapahtumana, juhlana niinkuin joku hienosti kirjoitti. Kyllähän esim. Park(jenkkien laituri) mainitsi kuinka on kivaa pelata isossakin kaukalossa voi kokeilla asioita mitä ei voisi tehdä NHL'ssä. Ja esim. Venäjä-Ruotsi matsi oli sen luokan viihdettä että harva NHL-matsi on ollut yhtä hienoja suorituksia täynnä. Ja kyllä NHL-matsikin voi olla tylsä, aika moni onkin sitä. Sitä samaa kahvaa, mailoilla hakkaamista ja trappia monet seurat pelaavat. Jos vertaisin vaikkapa jotain Columbus-Minnesota matsia Venäjä-Ruotsiin, niin varmasti Venäjä-Ruotsi veisi voiton. NHL'ssä pelataan parhaimmillaan todella hienoa kiekkoa, mutta yleistäminen noin räikeästi on typerää.
 

Black Adder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, The Original Six
Viestin lähetti Rocco
...nyt kun katsoin niin onhan se NHL-kiekko sentään paljon viihdyttävämpää kuin MM-kisojen peruuttelu ja surffailu.

Riippuu niin pelistä. Joku Venäjä-Ruotsi peli esimerkiksi oli huikealla taitoilotulituksellaan sellaista tasoa, että esim. viime yön Philly peli kalpeni sen rinnalla vain päättömäksi rymistelyksi. Niin erilaista peliä. Toinen puhdasta taitopeliä kevyellä kontaktilla, toinen kovaa runnomista ilman liikoja hienouksia. "Makuasioista ei voi kiistellä!", sanoi mäyräkoira, kun muniansa nuoli.
 
Viimeksi muokattu:

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
Re: Re: Party time in Prague..

Viestin lähetti finnjewel
Niin, repikää siitä: Jaromir Jagrin ensimmäinen lätkäidoli oli siis Jari Kurri!

Tähän kun lisätään vielä se, että Jagrin ensimmäinen hiusidoli oli Pate Mustajärvi, niin äijähän on käytännössä suomalainen. Omistaa lisäksi kapakan. Jossa on tsekkitähtien viskipulloja nimikoituna, joukossa myös Leo Gudas! Kuka muistaa...
 

bozik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Re: Re: Re: Party time in Prague..

Viestin lähetti JHag
Tähän kun lisätään vielä se, että Jagrin ensimmäinen hiusidoli oli Pate Mustajärvi, niin äijähän on käytännössä suomalainen.
Arvoitukset ratkeaa. Nyt tiedämme kaikki missä ja kuka on tzei tzei. Mä olen ihan varma, että J.J on vain piilotsekki, jonka juuret ovat oikeasti syvällä täällä härmässä. Patetukka, Kurri-fani, altavastaajan puolella, syvä kiintymys viinaan jne. todistavat kaikki sen, että J.J on oikeasti suomalainen. Voisinpa melkein näillä tiedoilla jo päätellä senkin, että yksi J.J:n kesäisistä harrastuksista on soutuveneestä kuseskelu. Voiko selkeäpää härmäläistä enää olla. Kansalaisuushakemus sisään ja mies Suomeen. Saadaan sellainen kaveri suomalaiseen laitahyökkääjäkouluun, etteivät edes suomalaiset valmentajat saa siitä kädetöntä ennen joulua. (tai mistä sen tietää)

Pelillisesti J.J on kyllä hiipunut sitten viime näkemäni. Näissä kisoissa ainakin nykäskylän Miihkali (M. Nylander) on ollut selkeästi parempi. Toisaalta tuntuu tuon Patetukan tahti ainakin pistepörssissä riittävän ja tukka hulmuaa vanhaan malliin.
 

Morgoth

Jäsen
NHL:n ylivallan takia jääkiekkoon ei ikinä tule mitään
järkevää systeemiä jalkapallon MM-kisojen tapaan,
mutta kaikesta huolimatta MM-kisat ovat keväällä ihan
mukava viihdettä. Olkootkin, että näitä alkusarjan otteluita
on aivan liikaa. Joku järkevämpi pelisysteemi pitäisi kehit-
tää edes, kun luultavasti joukkueiden määrää ei voi
vähentää.

Onhan suomalaisilla mahdollisuus kokea onnistumistakin,
kun jopa Suomi voi näissä kisoissa menestyä.
 

Morgoth

Jäsen
Viestin lähetti Rocco
Kun vertasin eilistä NHL-ottelua Philadelphia-Toronto, todellakin huomasi eron Euro-kiekon ja NHL:n välillä. NHL:ssä tuli taklauksia jatkuvalla syötöllä, karvaus oli paikoitellen kolmella miehellä tehtyä, mentiin päästä päähän hirveällä vauhdilla... En ole MM-kisojen aikana katsonut yhtään NHL-peliä, mutta nyt kun katsoin niin onhan se NHL-kiekko sentään paljon viihdyttävämpää kuin MM-kisojen peruuttelu ja surffailu.

Nojaa. Mahtuu sinne NHLään paljon varmaan myös todella
paskoja pelejä. Niillä koosteohjelmilla, jossa näytetään vain
top-koosteita sarjan taso näyttää aivan huikealta, mutta
eiköhän todellisuus ole jotain muuta.

Sääli että NHLää ei Suomesta käsin pysty seuraamaan kuin
hankkimalla jonkun Canal+:n, jostakin nettisivuilta tai keskus-
teluryhmistä on nyt puuduttavaa seurata sarjaa. Lisäksi tapahtumat ovat niin kaukana, joten samanlaista fiilistä on
vaikeampi saada kuin seuraamalla SM-liigaa tai vaikka
MM-lätkää, vaikka nämä tasoltaan ovatkin heikompia.
 

Black Adder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, The Original Six
Kyllähän Play Offs kiekko NHL:ssä on lähes 90% laadukasta jääkiekkoa, mutta runkosarjassa näkee aivan liian paljon puolivaloilla pelattavaa puuduttavaa paskaa. Joidenkin joukkueiden pelejä ei kertakaikkiaan jaksa katsoa runkkiksessa. Poikkeuksena sitten taas muutamat aivan loistavat parivaljakot, kuten Colorado-Vancouver, joiden keskinäiset pelit viime kaudella olivat kaikki hyviä.

Painotan kuitenkin edelleen, että Valtameren takainen kiekko on aivan eri kiekkoa kuin MM-kisakiekko ja vielä siitäkin ääripäänä slaavi-kiekko.
 

Jakke76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Boston Bruins, Man United, Darts
Pakko ottaa kantaa

Kyllä mä oon kanssa sitä mieltä että NHL on tasoltaan todella paljon edellä MM-kisoja, varsinkin nyt playoff aikana. Kattelin tossa just viikonloppuna ekaksi lauantaina San Jose-Colorado, ja sitten sunnuntaina Philadelphia-Toronto. On kyllä pakko sanoo että WAU!! Peli on todella vauhdikasta, taklaukset kunnollisia, ja peleissä on todella tunnetta mukana. Mun mielestä MM-kisoissa on muutama asia mikä mättää. Ensinnäkin joukkueita on aivan liikaa. Paras systeeminhän vois olla että ns. kakkosmaat pelaisivat ensiksi oman karsintasarjansa josta sitten 4 parasta jatkaisivat. Sen jälkeen kaksi 6 joukkueen lohkoa joista 4 parasta jatkaa puolivälieriin. Ainakin näin päästäisiin useita pelaajia tympivistä "turhista" peleistä eroon. Varsinkin Kanadan otteista näkyy selkeästi pelin kiinnostumattomuus, jos vastassa on jokun kiekkomahti ála Tanska tai Japani.
Toiseksi kisoja on liian usein. Verrataan vaikka "kuningas" jalkapalloon, joissa kisoja on 4 vuoden välein. Tällä taataan että kisat todella kiinnostavat yleisöä. En kuitenkaan sano että kiekossakin pitäisi pelata joka 4. vuosi. Tarkoitan että jos samana vuonna on joko World Cup tai Olympialaiset, MM-kisat voisi jättää väliin. Olympiavuosina on yleensä huomattu huippupelaajien kiinnostumattomuus MM-kisoja kohtaan lukuisilla poisjäänneillä. Tässä on mun mielipiteeni, ja eiköhän tästä jonkinlainen keskustelu saada aikaan
 

limini

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo, Pingviinit (+ suomalaiset)
En nyt laiskana jaksanut edellisä tekstejä tarkkaan lukea, joten ajatukseni voivat sivuta tai olla samanlaisia kuin jollain ejnnen minua kirjoittaneella. Siitä syvä anteeksipyyntö. mutta itselleni tuli pari ajatusta, jotka minun oli pakko tänne kirjoittaa.

MM-kisat eivät ole aneeminen esitys, mutta sen pääperiaate ja mielenkiinto on tipahtanut. Kun jalkapallossa kaikki maat pääsevät yrittämään neljän vuoden välei järjestettäviin MM-kisoihin, jääkiekossa on tasoja joista pääsee vähitellen etenemään korkeammalle tasolle.
Ideani olisi muuttaa jääkiekkon MM-kisat joka neljänneksi vuodeksi, siten että ne olisivat kahden vuoden välein olympialaisten kanssa. Varmistaisi ainakin mielenkiinnon nousemisen. Sitten MM-kisoihin ei pääsisi varmuudella vain kuin viimeisten MM-kisojen mestari ja järjestäjämaa. Muut maat joutuisivat karsimaan pääsystä kisoihin. Näin voisi tulla yllätyksiä heikompien maiden osalta. Esim. kisoihin voisi päästä Hollanti tai Kiina. Tasoa ei parantaisi, mutta olisi, ainakin minun mielestäni, hauskempi nähdä Suomi-Kiina kuin Suomi-Ukraina tai Suomi-Itävalta. Karsinnat olisivat kahdessa jaksossa, kauden loputtua ja seuraavan kauden alussa. Toivoisin, että NHL tajuaisi paremmin arvokisojen merkityksen muille maille ja siirtäisi kauden alun elokuun alkuun tai edes syyskuun, koska kauden myöhäinen aloitus venyttää kautta liian pitkälle.

Jos ei MM-kisat kiinnosta niin voisi harkita järjestää seurajoukkueiden MM-turnausta, jossa olisi liigojen mestarit pelaamassa. Se vasta olisi huippua. Ja saisi vähän nähdä, miten suuret erot eri sarjojen välillä on.
 

Rocco

Jäsen
Viestin lähetti limini
Toivoisin, että NHL tajuaisi paremmin arvokisojen merkityksen muille maille ja siirtäisi kauden alun elokuun alkuun tai edes syyskuun, koska kauden myöhäinen aloitus venyttää kautta liian pitkälle.

Noh... tottakai olisi hyvä näin, mutta NHL on pelannut kautensa tässä ajankohdassa jo silloin kun Euroopassa jääkiekkoa ei juurikaan pelattu. MM-kisat tulivat ohjelmaan vasta paljon myöhemmin. Joten voisi ikäänkuin kärjistetysti sanoa että IIHF ja MM-kisat ovat tunkeutuneet NHL:n ajankohtaan, joten IIHF:n olisi pikemminkin oltava se osapuoli joka kisojensa aikataulua muuttaa.

Tällainen pikku pointti.

Yksi asia mikä NHL:ssä on hienoa, on kahden viivan syöttö. MM-kisoissa saa pelaajat luistella hyvin vapaasti punaviivalle ettei kukaan välttämättä ole kimpussa, sitten onkin viisi miestä rivissä vastassa. NHL:ssä pakkien pitää olla kokoajan skarppina koska miestä tulee päälle kokoajan. Tämä avaa nopeita maalipaikkoja molempiin päihin. Joko karvaus vie kiekon ja saa heti kiekon lähellä maalia, tai sitten karvaus ei onnistu ja päästään vauhtiin ja ollaankin toisessa päässä. NHL:ssä tuleekin paljon enemmän läpiajoja ja ylivoimahyökkäyksiä kuin esim. MM-kisoissa olen nähnyt.
 

repe_joke

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim
Viestin lähetti Rocco
Yksi asia mikä NHL:ssä on hienoa, on kahden viivan syöttö. MM-kisoissa saa pelaajat luistella hyvin vapaasti punaviivalle ettei kukaan välttämättä ole kimpussa, sitten onkin viisi miestä rivissä vastassa. NHL:ssä pakkien pitää olla kokoajan skarppina koska miestä tulee päälle kokoajan. Tämä avaa nopeita maalipaikkoja molempiin päihin. Joko karvaus vie kiekon ja saa heti kiekon lähellä maalia, tai sitten karvaus ei onnistu ja päästään vauhtiin ja ollaankin toisessa päässä. NHL:ssä tuleekin paljon enemmän läpiajoja ja ylivoimahyökkäyksiä kuin esim. MM-kisoissa olen nähnyt.

No mm-kisojen paras ase tuota nhl:ää vastaan on ehdottomasti isompi kaukalo.
Minusta on ainakin todella hieno katsoa, kun taitavat pelaajat pääsevät kieputtamaan ihan kunnolla vastustajaa. Muuan Nylander on jäänyt näistä mm-kisoista parhaiten mieleen.

Mutta tuo kahden viivan syöttö juttu on kyllä euroopassa ihan perseestä. Se avaa välillä hyviä vastaiskun paikkoja, mutta helpottaa myös Ukraina tyylisen sumputtamisen. Tosin myös ilman tuota syöttösääntöä voi sumputtaa. Tällä säännöllä voi vaan "jättää" sumputtaja yhden kytän hakemaan paikkaa vastustajan siniselle.
 

Mane

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
Viestin lähetti repe_joke
Mutta tuo kahden viivan syöttö juttu on kyllä euroopassa ihan perseestä. Se avaa välillä hyviä vastaiskun paikkoja, mutta helpottaa myös Ukraina tyylisen sumputtamisen. Tosin myös ilman tuota syöttösääntöä voi sumputtaa.

Toki keskiviivan paitsio-säännön voimassa ollessa voi sumputtaa täsmälleen samalla puolustussysteemillä kuin ilmankin sitä, mutta säännön ollessa voimassa kiekkoa hallitseva joukkue saa lisäaseita hyökkäyspeliinsä, kun alimman miehen ei tarvitse pudottaa niin alas vastaiskut eliminoidakseen.


Kahden viivan syöttö-sääntö pois ja NHL-mittaiset kaukalot olisivat tappoisku lajille. Ylivoimahyökkäykset vähenisivät ja tylsähkö dump & chase tulisi entistä pakollisemmaksi hyökkäystaktiikaksi. (sama koskee myös pennin logiikalla ehdotettua "maalivahti ei saa käydä maalin takana"-sääntöä)

Maailman parhaat pelaajat, kahden viivan syöttö-sääntö ja 30x60-kaukalo ovatkin sitten uskomattoman kaunista silmän herkkua, kuten Naganossa nähtiin. Euroopassa voitaisiin vihdoinkin ymmärtää kuinka järkyttävän typerä sääntö keskiviivan paitsion poisto alunperinkin jo oli ja luopua siitä. Tuskinpa ymmärretään, sillä SM-liiga taitaa olla Euroopan ainoa sarja, jossa IIHF:n suhteellisen tuoreesta idioottisäännöstä poiketen ilman kypärää pelaamisesta ei seuraa kahden minuutin rangaistusta.

Harmi, että NHL:ssä ei oikein tätä voida kokeilla penkkirivien menetyksen vuoksi. Varmasti eivät nykyiseen palaisi, nykyinenhän on jäänne pienempien ja taidottomampien puolustajien aikakaudelta, kun koko kentän puolustus oli vielä tuntematon käsite ja tilaa siis selkeästi enemmän.

dump & chase-taktiikka on nykyisin NHL:ssä liian tehokas muihin taktiikoihin verrattuna (puolustajia ei mahdu kiertämään, sillä heidän tasonsa on yksinkertaisesti niin kova, että 1-1-tilanteessa ohi ei pääse maailman taitavimmatkaan kaverit kuin vain harvoin. Poikittaissyöttöjä ei ole mitään järkeä yrittää, edes ylivoimahyökkäyksissä, sillä tilaa on liian vähän) ja siksi se on siellä oikeastaan ainoa hyökkäystaktiikka jos ylivoimahyökkäyksiä ei lasketa.


Kapea kaukalo tosiaan tuo maalipaikkoja aina hyökkäysalueelle päästessä ja maalitilanteita on näin enemmän, mutta niiden roiskaisumaalipaikkojen näyttävyys on aivan toista luokkaa kuin leveässä kaukalossa pelattujen maalitilanteiden ja näin maaleistakin suurin osa on rumia roskamaaleja.






Pudotuspeleillä on sarjasta riippumatta tietenkin jo oma säteilynsä, joissa pelityylillä ei ole paljonkaan merkitystä, sillä kaikki hekuma tulee tuossa vaiheessa otteluvoitoista. Perussarja on sitten toinen juttu.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös